«Анатомия раскола» «Фильм второй» «Филаретовский раскол»

  • Автор теми bsv
  • Дата створення

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
Фокс Малдер, підтримую обгрунтовану відповідь. Всі ці балачки про невід'емність УПЦ від Москви, всього навсьго продовження московського великодержавного шовінізму. Не буду ствержувати, що весь цей галас - продовження політики кремля, ала те, що залишившись без України РПЦ, а особливо її верхівка, залишилась без значної кількісті грошей, є достатньою підставой. Ну, як кажуть - звиняйте. Я вважаю, вірити потрібно в Бога, якщо вірити, і церква повинна в першу чергу йому служити. А що до дій Філарета, які б там не були підстави, а як на мене зробив він як і потрібно було зробити - Україна незалежна, чому церква повинна бути залежною від москви, якої від віруючих в першу чергу потрібні гроші? Хай вже ті гроші у нас і залишаються, шось всеж таки за них робитись буде, але не в москві, а у нас.
 

TaboriT

Member
Мда уж. Как религию не отделяли от государства, все равно он соединялись.
Не знаю, чем руководился Филарет, когда отделялся от МП, думаю там больше личные мотивы и т.н. карьеризм. ИМХО.
Но суть не в этом. Почему МП так интересует проблемы в Украине. Почему именно МП влазит в политические потасовки. Почему в стране, где есть ТОЛЬКО один государственный язык, во всех приходах проповеди ведутся на другом языке? Если произойдет соединение МП и КП, куда деваться украиноязычным прихожанам?
Да и вообще, каждый ходит туда, куда ему удобней и приятней. Хоть в МП, хоть в КП, хоть в синагогу %))
Верующие не у церквей - верующие у Бога.
Очень верная мысль!

И еще всегда раздражало то, что православные всегда бьют себя в груди, говоря что православная вера – испокон веков вера наших отцов и дедов. Тиран Владимир – святой! Загнал весь языческий Киев в холодный Днепр в угоду своим политическим интересам. Почему зачастую церковь становиться агрессивной? Ведь один из главный правил: «Возлюби…». Верно заметили о влиянии денег на поведение «святых отцов». Не поэтому ли начались движения протестантов Европе в средние века, в том числе и гуситов с таборитами .-)). Если уж христианская вера укрепляется, то точно не спорами о принадлежности к определенному «правильному» патриархату и не поисками еретиков. Сразу вспомнилось про бревно и сучок )). Делами нужно зарабатывать авторитет, а не диспутами о сектантах и раскольниках. Где толерантность Христа?
Жаль, что мало таких священников, как Александр Мень.

P.S. Захват Лавры унсовцами ))) Помню-помню читал у Корчинского в «Війна у натовпі».
 

Ultraviolet

Active Member
А вообще все выглядит так:

- после развала и проигрыша в холодной войне СССР огромная масса людей кинулась в другую (правую, правильную) крайность а именно: пошла в храмы.
- православная церковь не восприняла это правильно так как управлялась КГБ не удержала народ не повела за собой не только в религиозном а и в политическом смысле. Богодержавие этои и есть власть Бога на земле - жизнь по Божьим законам. А это разве не политика?
- те кто разваливали СССР (Крупы, Морганы, Валенберги и т.д.) не были заинтересованы в таком духовном подьеме народа так как гипотетически церьковь рано или поздно могла перехватить эту инициативу.
- был затеян при помощи Кравчука (Блюма) этот раскол, чтобы не верой лечили души а кознями и обсуждением чужих грехов.

По чьим законам мыж живем? Кто нами управляет?
 

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
И уж поверьте, я (и не только я) хочу быть единым с русскими, белорусами, грузинами, пускай не в одном государстве, но в православной вере,уж простите за высокие слова. А привязывать церковь к государству нелогично.
І я хочу бути єдиним з румунами, греками, болгарами, грузинами і в православній вірі, і в ЄС, і в НАТО (до речі нещодавно президент Білорусії Лукашенко шокував всіх нас, заявивши, що його країна завжди прямувала на Захід - ось до чого довели його надмірні братерські обійми Москви). Але тільки Росія не хоче такої єдності, тому і знімають її пропогандисти подібні фільми, щоби промивати нам голови...
І видно, що це вони роблять не без успіху.
 

TerAn

A---C-D-#D-E---G
Відповідь: Re: «Анатомия раскола» «Фильм второй» «Филаретовский раскол»

І я хочу бути єдиним з румунами, греками, болгарами, грузинами і в православній вірі, і в ЄС, і в НАТО (до речі нещодавно президент Білорусії Лукашенко шокував всіх нас, заявивши, що його країна завжди прямувала на Захід - ось до чого довели його надмірні братерські обійми Москви). Але тільки Росія не хоче такої єдності, тому і знімають її пропогандисти подібні фільми, щоби промивати нам голови...
І видно, що це вони роблять не без успіху.
+1, повністю піддтримую.
 

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Мда уж. Как религию не отделяли от государства, все равно он соединялись.
Не знаю, чем руководился Филарет, когда отделялся от МП, думаю там больше личные мотивы и т.н. карьеризм. ИМХО.
Можливо, тут я сперечатись не буду. Не мені обговорювати Філарета, та мотиви, якими він керувався.
Просто треба згадати, як в сучасній Україні утворювався КП.
Українська церква постала за часів Центральної Ради - тоді вона називалась Українська автокефальна, і була правонаступницею тієї української церкви, яка була "куплена" в 1685 році Московським патріархатом за 120 червонців та 200 соболів. Звичайно, що з поразкою ЦР і приходом "червоних", вона тут не ужилась і існувала лише за кордоном, де її підтримувала українська діаспора (так само, як російська "біла" еміграція підтримувала за кордоном російську церкву не підконтрольну з боку СССР).
За часів "перебудови" Українська автокефальна церква повернулась в Україну. Зрозуміло, що одразу ж наштовхнулась на невизнання і прокльони з боку РПЦ. Патріарха Мстислава називали і запроданцем, і згадували, що він племінник Петлюри, і що, начебто, зустрічав німців з хлібом-сіллю в роки війни... Митрополитом РПЦ на Україні тоді був саме Філарет, і тоді до нього ніяких претензій Москва не мала, був гарний і праведний (прямо, як зараз Сабодан). Але щось там перемінилось в свідомості Філарета і він став ініціатором об"єднання с УАПЦ, частина РПЦ пішла за ним. Так утворився Київський патріархат Української православної церкви (відповідно частина РПЦ, яка не підтримала Філарета отримала в ЗМІ назву УПЦ МП, крім того частина УАПЦ, яка не прийняла такого об"єднання не ввійшли до КП і залишилась під назвою Української атокефальної православної церкви). Після смерті Мстислава патріархом став Володимир (Романюк) - людина безкомпромісна і відкрита, ніякого компромату на нього РПЦ не мала, тому просто люто гарчала і називала "розкольником". Після смерті Романюка патріархом став Філарет. Ось тут РПЦ і показала все своє уміння травити і поливати брудом - почалась шаленна пропаганда, звідкись набралось багато гріхів Філарета (пам"ятаю навіть статтю в одній з газет, що Український патріарх має незаконнонароджену дочку і не хоче її визнавати). Тобто "поки з нами - праведник, не з нами - грішник"... Дуже зручна позиція, так звана "подвійність стандартів". Тому на подібного рода газетні статті та фільми в мене особисто одна реакція - брехня. І те, як в російських ЗМІ періодично повертаються до цієї теми, лише підтверджує мою думку.
Щодо вчинку Філарета - багато хто проводить аналогію з Іваном Мазепою, коли він в знаковий для України час став на боці Карла ХІІ, а не Петра, за що і отримав від РПЦ (в яку він вклав безліч коштів), за вказівкою того ж Петра анафему.
 

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Філетизм - це принцип створення Церков за національною ознакою, а не за територіальною (що є канонічним). Або коли при створенні Церков чи їх діяльності національна ознака відіграє занадто велику роль. Явище було засуджено як єресь у 1872 році у зв"язку з відходом у схизму болгар. Була навіть думка скликати з цього приводу Вселенський Собор, але обійшлись помісним.
Отакої... До цього я знав, що в римо-католицькій церкві традиційно існує один центр - Ватикан, і один глава - Римський папа. В православних церквах традиційно кожна значна держава має свого патріарха - Болгарія, Грузія, Румунія, Греція, Вірменія... Але поскільки вони всі створені за національною ознакою, то, виявляється, то є філетизм, а значить їх існування є неканонічним.
Канонічним є лише те, що в ХV столітті Московія "вибила" собі патріархію (знов таки за національною ознакою), яку 141 рік після цього Константинопольський патріарх не визнавав...
А наскільки канонічним тоді, по-Вашому, є об"єднання, що фактично вже відбулось, РПЦ в Росіі та РПЦ в екзилі (за кордоном, що підтримувалась "білоемігрантами" та їх нащадками). Адже теж за національною ознакою об"єднались, а не за територіальною. Ось тільки Олексій ІІ, мабуть би з Вами не погодився.
 
Зверху