"Мови" та "языки".

• Автор теми Shurik-best
  • Дата створення

Дубляж фільмів якою мовою вам більш подобається?

• Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    578

Satori

Well-Known Member
И опять ужас! Раздутая тема языка. Орудие дурить мозги. Кому какое дело на каком языке кто говорит? Да хоть на китайском - личное дело!
Ради чего вся эта возня? Второй государственный третий пятый десятый, мне лично плевать - я всех понимаю - а привык говорить и думать на русском и никто мне в этом смысле не указ. И вообще даже не могу себе представить РАДИ ЧЕГО я стал бы менять свою привычку?!
Разве что ради любимого человека. Но тут уж и по вьетнамски заговришь.
Других причин просто не вижу.
А потому - пусть хоть десять государственных языков - мне все равно.
И кто так стойко стоит на страже только одного украинского - просто ограниченный человек, типа патриот, националист и тд - но об этом я уже писал в теме про национализ.
Все это мишура! Шелуха - ветер времени все это разгонит. Совсем скоро все будут знать язык мыслей и общаться со всем миром путем вживленных чипови ВСЕМИРНОЙ ПАУТИНЫ!

sezal

українець/веб-програмiст
YuS сказав(ла):
А украинизация идет и будет идти естественным путем, и лет через десять будем розмовляти російскою з акцентом.
А ви гадаєте, що ми зараз без акцента розмовляємо росiйською? ;)

ruslan

Member
І до яких пір можна підлизувати за росіянами? Це Україна, кому не подобається українська мова - нехай собі розмовляє російською, а не подобається як інші розмовляють рідною мовою - пі... в свою Росію! І не порібно тут фраз, подібних до: "а почему я должен изучать украинский?". Тебе ніхто не заставляє, але україномовним, в іхній країні, Ви не маєте ніякого морального права пред'являти претензії.

April

из страны чудес
Satori сказав(ла):
И опять ужас! Раздутая тема языка. Орудие дурить мозги. Кому какое дело на каком языке кто говорит? Да хоть на китайском - личное дело!
И кто так стойко стоит на страже только одного украинского - просто ограниченный человек, типа патриот, националист и тд - но об этом я уже писал в теме про национализ.
Как раз ограниченный в своем развитии тот, кто так говорит. Кто не понимает, насколько важно уважение к самому себе как гражданину определенного государства, кто потерял свою национальную идентификацию.
Стоят не на страже украинского языка. Ему пытаются вернуть те права, которые сначала отнимала царская власть, а потом советская.
Из людей пытаются сделать космополитов - такими легче управлять.

sezal

українець/веб-програмiст
Andy сказав(ла):
Образование должно быть на русском!!! Так хоть если не в Европе, то хоть на просторах СНГ вас будут понимать! Интересно вы будете выглядеть со своей научной статьей или работой на Украинском, в любом университете на всей территории СНГ. Так что учите русский ребята...

Ну что это за слова "кут", "дотична", "коло" да еще много таких :) Их же никто не понимает :) кроме энтузиастов конечно...
не погоджусь з Вами. Я, напрклад, навчався в СумДУ i там є вiдомий викладч - Бородай.Ю.П. Так от вiн у нас викладав теоiю ймовiрностей українською мовою. Предмет досить специфiчний, багато нових термiнiв. Але я помiтив одну дуже цiкаву рiц - на перервах в колi друзiв, коли ми обговорювали якусь задачу чи тему з цього предмету, то ВСI термiни ми казали українською мовою i нiкому це не було смiшно чи "незрозумiло". Це було природньо, бо ми не мали навiть уяви як цi термiни будуть росiйською, а вiдразу вчили українською!

Пiзнiше коли я дiзнався, що "щiльнiсть розподiлу", це буде "плотность распределения" менi стало смiшно i росiйський варiант менi здався якимось штучним i я (i бiльшiсть iнший студентiв) вживали саме український термiн. От так. Це приклад того як досить легко можна вивчити УКРАЇНСЬКУ МОВУ.

I ще один коментар: так, дiйсно, зараз майже немає української термiнологiї, особливо в технiчних науках (я вже не кажу про комп'ютернi науки). Мине рокiв 20 i термiнологiя сформується, але я б ДУЖЕ не хотiв, щоб цi термiни просто перекладали з росiйської, змiнюючи голоснi.

Наприклад, усiм вiдоме i звичне "Сетевое окружение" (в оригiналi "Network places") перекладають на українську як "Мережеве оточення". Напевно це викликає у бiльшостi посмiшку. Як краще перекласти я не знаю, але я прибiчник того, щоб перекладати з оригiналу (тобто з англiйської) i в унiверситетах давати студентам термiни 2 мовами - українською/росiйською i ще й англiйською. От тодi усiм буде зрозумiло i проблем не буде.

Останнє редагування:

Mylene

Ангел хранитель
Satori сказав(ла):
Ради чего вся эта возня? Второй государственный третий пятый десятый, мне лично плевать - я всех понимаю - а привык говорить и думать на русском и никто мне в этом смысле не указ. И вообще даже не могу себе представить РАДИ ЧЕГО я стал бы менять свою привычку?!
Разве что ради любимого человека. Но тут уж и по вьетнамски заговришь.
Других причин просто не вижу.
Все это мишура! Шелуха - ветер времени все это разгонит. Совсем скоро все будут знать язык мыслей и общаться со всем миром путем вживленных чипови ВСЕМИРНОЙ ПАУТИНЫ!
Ой, насмешил! Собственно мне нет никакого дела, на каком языке ты говоришь. Но вот только как раз, такие, как ты (думающие только о своих, личных, нуждах), являются людьми ограниченными и скучными. Ты гордишься тем, что тебе "не ради чего" менять свою привычку? Ты гордишься своей пассивностью, своей незаинтересованностью и ограниченностью? Это смелый поступок. Это тоже, что гордиться подлостью и трусостью. Прости, но считаю таких людей обычными трусами.
Да! Я тоже говорю на русском, но это не мешает мне желать только одного национального языка! И обучение в школах и институтах должно быть только на украинском. Мне тяжело говорить на украинском, и я не говорю, так как досконально его не знаю. А я не хочу позорить свой язык, коверкая его и вставляя российские слова.

sezal

українець/веб-програмiст
Sim$Dim: - поважаю Вас за те, що Ви досить аргументовно i терпляче намагаетесь вiдстоювати свою думку (iнодi навiть українською мовою - цiню).

Ингеборга Дапкунайте: просто радий, що в Сумах є такi люди.

MagnuM сказав(ла):
Можливо я не тямлю в политыци але почему Русский не может стать 2 рым если на нем говорят наверно большенство граждан Украины ,я себе даже в раскладку на клаве Укранский не ставил.
:jok:
це зараз так багато. Як казав В.Чорновiл питання мови зараз не потрiбно вирiшувати (це було рокiв 10 тому) - для цього має пройти принаймнi 20 рокiв. Росiйська мова не є рiдною для населення України, бо вона була насаждена насильницькими методами.... пройшли цiлi поколiння, але менi (як i багатьмо iншим українцям якi живуть в Сумах, я вже не кажу про бiльш захiднi областi), незважаючи на те, що я навчався в росiйськiй школi чомусь бiльше тяне до української - в генах напевне закладено.
Я вважаю, що потрiбно дати час, щоб тим, кому до душi ближче українська дали можливiсть спiлкуватись, читати книжки, научну лiтературу, навчатись в школi/унiверситетi українською мовою.
Зараз стоїть проблема дискримiнацiї i утискiв щодо української мови.
Росiйськiй нiхто не заважає. Хiба це нормально, коли я намагаюсь висловити думку рiдною українською мовою, а менi кажуть "я не понимаю украинского", "мне он не нравится" або взагалi "терпеть его не могу" i просять писати листа росiйьскою - то мене це обурює. Я вiдчуваю себе чужим у себе ж вдома. Ну що ж це таке?

Росiянам (або навiть i "українцям за поспотртом", якi без поваги ставляться до України i української мови - я таких називаю "москалями в душi") взагалi палець до рота не клади - бо вiдкусять не тiльки палець, а до самого лiктя i ще й будть претензiї виставляти.

Тому робити другою державною/офiцiйною мовою мову нацiональної меншини я вважаю величезною помилкою - тодi у вас (великих прихильникiв росiйскої мови) виникне бажання сказати "а нащо нам друга мова, тобто українська, давайте зробимо державною мовою росiйську". А потiм вам виникне бажання приєднатись до Росiї i зробити з України область Росiї.

LorD сказав(ла):
вы тут говорите "кто вам запрещает говорить на русском" ((1) еще б этого не хватало). а вот возьмите представте мою ситуацию я - человек который лишь понимает украинский язык (но никак его не может воспроизвести) поступил в универ. 1 курс обязательное изучение украинского - а еслиб 2 государственным был Русккий я б без проблем изучал его... а так похоже мне будет не сладко :(
Вам має бути соромно (Вам должно быть стыдно)

Все кто в душе думает "еще б этого не хватало" - я не считаю украинцами. Мне неприятен не сам факт того, что русский якык плохой/хороший..... это всё чепуха. Никто Вам не запрещает разговаривать на русском и в ближайшие 30 лет Вас прекрасно будут понимать и практически в любой точке Украины Вам ответят на русском (навiть у Львовi). Вот например я вам пишу на русском и не считаю что нужно ради принципа разговаривать/писать на украинском (хотя так было бы мне приятней). Считаю глупостью специально разговаривать на украинском с человеком, который его плохо понимает, тем более если я могу выразить мысли на русском. Если вы что-то хотите кому-то доказать, то возьмите и выучите украинский - я ж то русский выучил. Неужели вы изначально считаете себя тупее меня? ;)

Останнє редагування:

sezal

українець/веб-програмiст
нетерпляче ставлення до росiйської мови - це, насамперед, нетерпляче ставлення до поведiнки деяких росiян по вiдношенню до України, я б сказав ганебне ставлення, як до молодшого брата якого можна постiйно тикати носом i критикувати. Так от щоб довести росiянам, що ми (українцi) краще не треба довго мiркувати, бо ми i так є краще - ми знаєм принаймнi 2 (українську i росiйську) або i 3 (англiйську) мову, а вони лише 1-2 ;) Їм має бути соромно, а не нам.

Це все бельш схоже на жарти, але є досить реальнi речi, якi просто обурюють мене як українця. Я не буду наводити Донбас як приклад, бо там сам не був, а от Крим - це яскравий приклад.

1. Хтось казав (Sim$Dim ?), що у Криму дiти не маєть можливостi вивчати росiйську. Брехня. У Криму лише 3 чи 4 українських школи..... це на весь Крим. Я бачив по НТН (не буду коментувати що це за канал i в який бiк вони перетягують) репортаж, що у Криму цього року одну з росiйськомовних шкiл зробили україномовною (тобто бiльшiсть предметiв будуть українською, але можливiсть вивчати росiйську як факультет буде.... i можливо буде декiлька росiйських класiв) - так якi ж тут утиски????? От iз-за цього пiдняли галас, показували як дiти в камеру нерiшуче (бо за спиною батьки стоять i кажуть що казати) кажуть, що вони хочуть навчатись в росiйськiй школi.
Одним словом друницi якiсь. Це вже з жиру вiсяться у Криму. Вже так звикли до росiйської i до того, що 14 ронiв нiхто не намагався там впроваджувати українськi школи, що вважують це своїм "правом" i починають пiднiмати галась лише з-за самого факту, що школа буде украньска. Я називаю це утисками щодо українької мови i тут потрiбно пiднiмати питання про проблеми української мови.

Нiхто ж не каже, що всi школи одночасно стануть школами з українською мовою викладання - на це потрiбнi роки. А от коли насилля росiйської мови в якомусь регiонi я б розцiнював як пряму загрозу нацiональнiй безпецi України. Чому? "Тому що несудимий" хотiлось сказати ;)
Тому що 2-3 тижнi тому майже по всiй трасi вiд Симферополя до Ялти на дорожнiх знакаж були замальованi фарбою надписи українською мовою i дописанi росiйською - що це таке?? Я б за таке саджав рокiв на 10, не менше.

2. слiв немає про те як себе ведуть росiяни в Криму -
українцi там "чужi серед своїх" - подивiться Закриту Зону

Я вважаю, що питання росiйської мови в Криму пiдбудюются зацiкавленими в цьому людьми - росiянами у яких тут або земля, або якийсь "пансiонат" на березi моря. Так от у Криму досить часто можна зустрiти рекламнi вивiски/плакати (наприклад, через дорогу) де вказано контактний телефон в Сивастополi/Симферополi i що дуже дивно МОСКВI.
От нахаби. Я просто не розумiю, як москалi вхитрились окупувати Крим. I ще й вимагають якихось прав. Це просто беззаоконня i це потрiбно жорстко контролювати.

Останнє редагування:

sezal

українець/веб-програмiст
Mammoth сказав(ла):
У нас для большинства населения русский - родной. Это факт, который нужно учитывать. Почему так случилось и кто в этом виноват - вопрос отдельный. Но дефакто нужно подводить под деюро.
Це не у нас, а у вас напевно.
Хто винний i чому так трапилось потрiбно завжди знати i починати роз'язувати проблему саме з кореня.

По вашiй логiцi нiчого змiнювати не потрiбно...... незай буде воно як є?
Те, що бiльша частина розмовляє росiйською (точнiше суржиком) це не є приводом саме зараз робити росiйську другою державною.
Нiчого страшного..... пройде 20 рокiв, будуть книжни українською мовою, будуть термiни, буде вища освiта - i буде у нас все добре.

Останнє редагування:
Зверху