Чи не розповість мені шановний пан, як він пропонує визначати, хто є українцем, а хто - ні? За паспортом? Так немає п'ятої графи... За анкетою? Так тоді (на основі переписів радянських часів і теперішніх) можна сказати, що на Україні вчинили різню росіян - надто відчутно змінився відсотковий склад населення. За записами радянськіх часів? Так я серед своїх знайомих можу навести приклади, коли росіян та румунів записували, як українців, а українців - як росіян...ось Свобода і привносить національну ідею, навколо якою хоче згуртувати українців<...>
Свобода пропонує, щоб українці були головними у своїй країні в тому то і справа, що 94% вр невідомо якої національності. в анкетах у графі національність прочерки ставляються
Що пропонуєте? Просто питати, ким себе людина вважає? Вимагати формального документального підтвердження? Чи у всіх сумнівних випадках проводити судове розслідування і ділити населення за категорією "українськості"? У цього батько/мати, діди/баби - українці - перша категорія, а в цього баба-полячка - друга, баба-татарка чи дід-поляк - третя, а як росіянин вліз - так і п'ята... Так тоді цілі області й регіони слід вважати неповноцінними.
У народів з гіпертрофованим національним відчуттям є традиції визначення "крові": єврей - той, в кого мати єврейка, турок - в кого батько турок... Ну немає такого у нас! Пропонуєте ввести?
Коли Україна набувала самостійності, першим документом була Декларація. І у ньому фігурувало поняття "Народ України" - тобто всі її громадяни. А зараз "національно свідомі" починають пересмикувати: є, мовляв, "Український народ" і є зайди, що йому жити заважають уже самим фактом свого існування і тому повинні сидіти тихо і мовчати у тряпочку. А вони чогось не хочуть, чогось кажуть, що є рівноправними громодянами цієї країни. І не виженеш же їх - 10 000 000... А ще є "російськомовні українці", котрі хочуть розмовляти російською і не вважають вояків УПА героями, а росіян - ворогами... Що з ними робити? У канцтабори, на перевиховання?