Ніяких розслідувань е-декларацій не буде – нардеп Віталій Купрій
4 Листопада, 2016 15:31
Замголови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розповів, чому ніхто не звертатиме уваги на незаконні статки чиновників
You must be registered for see images
Чого боїться президент, чому суспільству вигідний конфлікт між ГПУ та НАБУ, як прокуратура та СБУ намагаються поховати справу про фінансові зловживання в «Укроборонпромі» та чому винуватців афери не притягнуть до відповідальності – на всі ці питання у Віталія Купрія є свої відповіді.
Окрім роботи нардепа він займається правозахисною діяльністю та проводить розслідування корупційних злочинів, особливо тих, що стосуються державних підприємств. А отже, знає, у чиїх інтересах працюють корупційні схеми, та не боїться називати конкретні прізвища високопосадовців, що мають з цих схем свій зиск.
Ми зустрілися з ним у парламенті наступного дня після того, як були подані всі електронні декларації. Результати декларування обговорювали всюди – у транспорті, у магазинах та офісах, просто на вулиці. Звісно, саме з цього ми й почали.
Ви вже цікавилися деклараціями колег? Які у Вас виникли враження?
Враження у мене позитивні від того, що нарешті всі побачили, хто якими статками володіє. Під загрозою кримінальної відповідальності чиновники почали це показувати.
Великі кошти, які реально ніхто не буде тримати у готівці – дзеркальне відображення грошей, що знаходяться в офшорах. Для того, аби пізніше їх можна було легалізувати.
Більш того, вони почали показувати, можливо, навіть не те, чим вони володіють, а те, чим планують володіти. Тому що суми, заявлені в гривні і в доларах, просто вражають.
Але є ще й інший варіант. Багато хто думає, що можливо, такі великі кошти, які реально ніхто не буде тримати у готівці, є дзеркальним відображенням грошей, що знаходяться в офшорах. Це для того, щоб пізніше їх можна було легалізувати певними схемами, а у антикорупційних органів не виникало б питань.
Але я вважаю, що запитання вже мають бути, оскільки абсолютна більшість людей, які заявили такі великі статки, займали державні посади. Перш за все це стосується пана Гройсмана, який тривалий час був міським головою, потім працював у Кабміні, зараз прем’єр.
Однозначно, що законно так збагатитися він не міг. Існує 368 ст., яка вказує, що є кримінальна відповідальність за незаконне збагачення, і я думаю, що в нормальній країні антикорупційні органи, а це НАБУ з Артемом Ситником, мали б повідкривати сотні кримінальних проваджень, щоб розслідувати ці факти.
А Ви вважаєте, що НАБУ та НАЗК дійсно можуть ініціювати такі справи? Ви особисто у це вірите?
За останній рік, коли працює НАБУ, я, як депутат, який бореться з корупцією, виявив більшу кількість випадків топ-корупції, ніж все НАБУ разом взяте.
Більш того, я звертався до НАБУ з усіма цими випадками, і буквально лічені рази вони відкривали кримінальне провадження. На решту не реагували, і я був змушений навіть іти до суду й примушувати НАБУ відкривати справи.
Наприклад, у мене є рішення суду по пану Насалику, міністру енергетики та вугільної промисловості, який вчинив незаконні дії для збагачення клану Януковича, створив Донбасенерго і закуповує вугілля у Л/ДНР. І НАБУ відмовилося це реєструвати. Я пішов до суду, і Артем Ситник тепер встановлений судом як порушник закону, який покриває злочинців.
Тобто розслідування стосовно декларацій чиновників під великим питанням?
Я не вірю в це, бо у нас це не антикорупційні, а корупційні органи.
Ситуація, коли в ручному режимі керують правоохоронними органами, всіх влаштовує.
До речі, щодо вашої декларації. Що з вашою квартирою у Ялті? Навідувалися туди?
Я не навідувався туди, бо є велика небезпека того, що або я, або члени моєї сім’ї будуть арештовані. Хоча половина моєї родини живуть на тій території вже давно, 40 років.
Вони залишилися в Севастополі, і я надав їм можливість навідуватися туди. Але навіть продати квартиру за діючим законодавством я не можу. У нас були певні заощадження, ще взяли кредит в Ощадбанку і купили квартиру в Батумі, де є море, і куди вся родина їздить на оздоровлення.
Гаразд, повертаємося до теми правоохоронців. У багатьох випадках ми бачимо вибіркову діяльність з розслідування кримінальних справ. Наприклад, Генпрокуратура розслідує, як Сергій Курченко грабував державу, але навіть не намагається з’ясувати, хто потім це награбоване привласнив. Мова йде про арештоване паливо Курченка на сотні мільйонів гривень, що зникло невідомо куди. І таких прикладів дуже багато. Нам не щастить з генпрокурорами, чи є якась інша причина?
Хвороба української правоохоронної системи – вибірковість правосуддя, це однозначно. Але цю проблему можна було б вирішити, якби у нас була схвалена концепція реформування правоохоронних органів.
Як заступник профільного комітету відповідально заявляю – цього зроблено не було. І на всі мої заяви в грудні 2014 року – будь ласка, покажіть, куди буде рухатися наша країна, – відповіді не було.
Ні виконавча влада, ні президентська гілка влади – ніхто не мав і не має, а можливо, не хоче мати таку концепцію розвитку, оскільки ситуація, коли в ручному режимі керують правоохоронними органами, всіх влаштовує.
Після мого звернення до Турчинова щодо «Укроборонпрому» прокуратура й СБУ прийняли спільне рішення, щоб поховати це розслідування.
Можливо, тому ні ГПУ, ні НАБУ досі не зацікавилися, чому Україна щорічно інвестує у Кіпр мільярди доларів?
Інвестиції за кордон – це виведення грошей. Це доступний шлях до їх легалізації, і це питання до контролерів, насамперед до НБУ. Ось вам приклад – я захотів інвестувати 5 тис. євро. Є така можливість, коли купляється на десятьох людей спортивна яхта, ці люди є командою і ходять під парусом за кордоном. Я яхтсмен, капітан і захотів інвестувати.
Я отримав від НБУ відповідь, що така інвестиція зараз заборонена, що не може проста людина навіть 200 доларів інвестувати за кордон. А тут ми бачимо, як мільярди спокійно виводять. Я думаю, що для правоохоронних органів це дуже серйозне поле для діяльності.
А що Ви думаєте про вже цілком очевидний конфлікт та взаємну неприязнь між представниками ГПУ та НАБУ?
На сьогодні, як це не парадоксально звучить, існування конфлікту для суспільства вигідне, оскільки якщо конфлікту не буде, все буде «шито крито». Не побачать ні злочинів прокурорів, ні злочинів детективів НАБУ. Тому нехай конкурують, і може це буде поштовхом до реформ.
Ви проводили розслідування стосовно корупції на держпідприємствах. Одне з останніх – оборудки «Укроборонпрому». На Вашу думку, чи є перспектива довести справу до логічного кінця і покарати винуватців? Бо поки немає результату, концерн вимагає на свої потреби 4 млрд гривень, хоча не може пояснити, куди поділися раніше виділені йому 648 млн гривень.
Я звертався до пана Турчинова, секретаря РНБО, там трошки була паніка після мого звернення щодо «Укроборонпрому». Але було спільне рішення, я так розумію, прокуратури і СБУ, щоб поховати це розслідування. Тому вони і віддали його військовій прокуратурі досить низького рівня.
Це означає, що якби хтось хотів навести лад, то це розслідувалося б на найвищому рівні. Там високопосадовці замішані – я вказував на це НАБУ, але вони навіть не зареєстрували провадження в державному реєстрі. Тому я думаю, що перспектив у цієї справи немає.
Хоча я отримав лист від Державної фіскальної служби, в якому вони підтверджують інформацію про наявність обналу коштів з «Укроборонпрому», і що це відбувається централізовано, у великих масштабах.
Але вони кажуть , що це не в їхній компетенції і їх не долучають до перевірок. Тому я думаю, там є дуже серйозне блокування.
Партії, які мають дуже низьку підтримку виборця, наприклад, «Народний фронт» та БПП, отримують в рази завищені суми у рамках держфінансування.
Після того, як з’явилася інформація про масштабні фінансові оборудки в «Укроборонпромі», заяву про звільнення з поста голови наглядової ради концерну терміново написав нардеп Сергій Пашинський, замголови фракції «Народного фронту». Чи не занадто дивний збіг обставин, як Ви вважаєте?
Можливо, це кулуарно вони так вирішили, бо все замикалося на Пашинському. Або відкривати проти нього кримінальне провадження, вносити подання про зняття депутатської недоторканості, або зняти з нього якісь повноваження. Я думаю, що Пашинський однозначно причетний до всіх цих оборудок.