Протестные новости

тов.Черный

анархист
Акция протеста учащихся ФРГ

15 июня 2009 года более чем в 60 немецких городах стартовала общенациональная акция протеста. Участники протестов, запланированных на 5 дней, протестуют против условий обучения и неудовлетворительного состояния системы образования в Германии.
Студенты требуют снижения платы за образование и протестуют против Болонской системы. Школьники недовольны сокращением полного курса среднего образования с 13 до 12 лет.

Студенческий протест поддерживают различные немецкие организации, в частности, профсоюз работников сферы образования (GEW ). Председатель GEW Ульрих Трёне подчеркивает, что одним из основных требований участников мероприятия является улучшение системы финансирования образования "и не вопреки, а в связи с экономическим кризисом".
В университете Франкфурта-на-Одере провели "лежачий протест". В Гейдельбергском университете протестующие столами и стульями заблокировали вход в здание педагогического факультета. В Гамбурге были перекрыты входы в большинство университетских корпусов и парализовано движение в центре города. В Дрездене студенты на несколько минут перекрывали движение транспорта на перекрестке.
Кульминацией акции станут демонстрации протеста, запланированные на 17 июня, в которых могут принять участие до 150 тысяч человек, во многих городах ФРГ. А 18 июня организаторы планируют провести символический грабеж банков под лозунгом "Деньги на обучение, а не в помощь банкам".
 

Kichrum

Kichrum.org.ua
Триває обговорення щодо змін до Законів України "Про освіту" та "Про вищу освіту"

Нагадуємо, що триває громадське обговорення щодо внесення змін до Законів України "Про освіту" та "Про вищу освіту". Зміни стосуються поліпшення стипендіального забезпечення студентів. До 19 червня 2009 року МОН приймає пропозиції та зауваження за електронною адресою: radnyk3@mon.gov.ua

Враховуючи позицію лідерів молодіжних організацій, висловлену під час зустрічі з Міністром Іваном Вакарчуком, МОН оприлюднює законопроект про внесення змін до законів України у частині стипендіального забезпечення.

Законопроект розроблений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.02.2009 р. N 151 "Про схвалення Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетної декларації)".

Мета законопроекту:

упорядкування системи виплати стипендій, законодавче закріплення за Кабінетом Міністрів України права на визначення порядку призначення, виплати та встановлення розмірів соціальних та академічних стипендій;
"узаконення" статусу соціальних стипендій, затвердження їх обов'язкового призначення тим категоріям стипендіатів, яким надані державні пільги та гарантії;
визначення академічних стипендій як відзнаки за успіхи у навчанні;
Прес-служба МОН
Кто может ЗАСПАМИТЬ radnyk3@mon.gov.ua ?!! :)
 

тов.Черный

анархист
Мы найдем управу скоро, чтоб вернули нашу школу!

24 июля у здания городской администрации собрались учащиеся 16 школы, их родители и учителя. Поводом для этого митинга послужило закрытие Сумской общеобразовательной школы № 16. Учеников и учителей собираются перевести в другую школу, но все прекрасно понимают, что для учеников - это лишний стресс и проблемы с адаптацией на новом месте учебы, а для учителей – это в будущем сокращение. Но управленцам на это, откровенно говоря, наплевать.
О том, что школу хотят закрыть сообщили по телефону несколько дней назад. Повод для закрытия – кап. ремонт корпусов школы, но в это слабо верится. Несколько лет назад у школы уже забрали один корпус и отдали его в распоряжение МВД. Все уверены в том, что оставшиеся корпуса школы после закрытия ждет та же судьба.
Рассмотрение вопроса о закрытии школы на сессии горсовета перенесли на 15 июля.
Проявим солидарность с учащимися и учителями и поддержим борьбу школьников за их право учиться в своей школе!
 

Супчик

Съёмщик
Насколько я помню, эта школа 1-2 ступеней, т.е. до 9 класса?
Она все равно не давала полное среднее образование...
 

тов.Черный

анархист
Каліфорнійський університетський страйк

«Ніхто не очікував побачити таку величезну кількість страйкуючих. Протягом багатьох років скорочень, підвищення плат і звільнень ситуація ставало все гірше й гірше. Дуже слабкий опір в кампусах. Засоби масової інформації та політики цинічно проголосили "смерть активізму у студмістечках"»

«Що після виступу 24 вересня?» Organizer Newspaper

Такими були відгуки ЗМІ на несподівану акцію протесту, яка вмить паралізувала роботу освітнього закладу.

24 вересня в штаті Каліфорнія, США, стався масовий виступ студентів, викладачів та обслуговуючого персоналу одного з найстарших універитетів Сполучених Штатів. Близько 5000 меншканців студмістечка Каліфорнійського Університету вийшли на демонстрацію у Берклі. Вони хотіли висловити свою громадську позицію; страйк об’єднав всі без винятку верстви населення, включаючи також і афро- та інших „не білих” американців. Викладачі та студенти діяли разом.

Університет Каліфорнії, Берклі (англ. University of California, Berkeley, також відомий як Університет Каліфорнії в Берклі або просто Берклі) — найстаріший та найпрестижніший кампус системи Каліфорнійського університету, яка нараховує десять кампусів. Заснований у 1868-му році, унверситет розташований у місті Берклі, штат Каліфорнія, займає площу понад 100 гектарів на лісистому схилі, плюс додаткові 400 гектарів. Берклі відомий своєю історією студентського активізму. Рух за Свободу Слова (1964), акція протесту, що почалася коли університет намагався усунути розповсюджувачів політичних памфлетів з кампусу , та Повстання у народному парку (1968), пов”язаний із протестами, що прокотилася у 60-х роках ХХст. всім світом. Академічні досягнення університету трохи постраждали від студентського активізму. Студентські протести продовжилися до початку 70-их, іноді навіть більш агресивні, ніж у на початку 60-х. Анти-воєнні компанії перетворювалися на бунти, так в 1967 поліція була вимушена використати сльозогінний газ проти натовпу. У 1969 група студентів Берклі захопила порожню територію, яку Університет планував перетворити на гуртожиток. Протестувальники згодом здалися, але тільки після того, як кілька десятків людей були госпіталізовані, одного поліцейського поранено, та один студент був вбитий.

За матеріалами міжнародного мережевого ресурсу „Вікіпедія”

До речі, не дивлячись на те що Каліфорнійський Уіверситет довго був символом студентського та політичного радикалізму в США, сучасний рівень протесних настроїв не дуже високий. Зараз студенти Берклі менш політично активні, на відміну від викладачів, а погляди подібні поглядами більшості американських громадян, тобто вони помірковано ліві. Незвична до таких виступів консерватина республіканська влада штату відверто не схвалює реакцію громадян, що ілюструє непристосованість «демократичної» адміністрації до соціал-демократичних настроїв в суспільстві . Що є причиною такої високої реакційності мас?

Як свідчить ліва газета «Оргенайзер» рідкісний за своїми розмірами мирний захід викликав широкий резонанс серед населення штату. Особливо серед представників профспілкового руху, що проводили пікети проти дій адміністрації Каліфорнійського Універу. Згодом ассамблея з 400 учасників страйку, працівників і студентів освітньої системи намагалася дати відповідь на питання «Чим був страйк 24 вересня?..» . Доповідач конференції, віце-президент Сан- Франциського відділення офіційних профспілок (АФТ-КПП) Конні Форд, висловив думку, що така активна суспільно-політична діяльність університетських активістів пов’язана з останніми змінами у фінансуванні освітніх закладів та опором соціальній політиці Штату. На захист своєї думки він наводить деякі приклади:

„На даний момент в штаті Каліфорнія фінансування освіти скорочено на 9 млрд. Так, в університетах та старших школах, довелося збільшити кількість осіб в групах, скоротити технічних працівників. Навязуються відпустки за власний рахунок на кафедрах, закривають бібліотеки, і скорочують години навчань. Наслідки цих бюджетних скорочень мають першочергове значення. Такі заходи перетворють право людини на навчання у привілей, доступний лише багатим.”

З 2002 по 2007 рік Опікунська Рада Каліфорнійського Університету в Берклі проголосувала підвищувати собі заробітню плату на 23% кожен рік . У 2005 році всі вищі посадовці КУ підвищили собі автомобільну субсидію від 750 до 1000 доларів на місяць, також підвищили допомогу на житло адміністраторам до $ 60000 на рік - набагато більше, ніж заробляють викладачі.

Учасники страйку підготували Маніфест:

«Наше повідомлення просте: ні скороченню фінансування! Освіта є громадською за правом! Ми вимагаємо якісної освіти не лише для багатих і привілейованих, але й для студентів робітничого класу...” „ Гроші мають витрачатися на збереження освіти: «бюджетна криза» є фактично рушійним явищем, що має спрямувати до захисту соціальних стандартів.”

„Існують різноманітні альтернативи скороченням фінансування освіти: підвищення зарплати та невиправдані субсидії менеджменту Каліфорнійського Університету мають бути скасовані; новобудови і інші необов’язкові проекти не повинні фінансуватися; податки для багатіїв мають бити збільшено; витрати, пов’язані з війною, можуть піти на збереження державних послуг...»

Доповідач Конні Форд наголосив на потребі в об’єднанні всіх ліво-налаштованих сил у єдину політичну силу, з метою захисту прав працівників освітньої системи. Також така практика започатковує, вважаютьу профсплці, справжній новий рух студентського спротиву та, можливо, всього робітничого класу в майбутньому.

Висвітлився наочний конфлікт між представниками профспілок та ультралівих об”єднань. У своїх відвертих нападах на систему «прямої дії» видавнича група газети «Organizer Newspaper» називає ультра-ліві та анархістські угрупування „відмираючими кінцівками руху”. Що вказує на певну непослідовність. Таке поспішне висловлювання чітко не співвідноситься з попередніми заявами на рахунок «ультралефтистів», що були активними організаторами страйку. Всім відомо , що страйк 24 вересня був ледве не виключенням з правила , аніж планомірним результатом розвитку активної соціальної діяльності „конструктивних лівих.

Тепер, звісно, постає питання: а чи була практика подібних заходів до цього, і яким чином відбувалася мобілізація людей? Відповідь: така практика була і підтримувалась лише зусиллями безпосередньо „відмираючих”. Та і доповідачі на асмблеї, вочевидь не звернули увагу на те, що під час страйку ще з десяток студентських заворушень в інших кампусах Штату організовували саме прихильники «direct-action». Компроміс, певно, можливий лише при конструктивному діалозі на засадах взаємної поваги до інтересів сторін. Тож представникам офіційних профспілок не варто применьшувати значення для студентського руху радикальних елементів.

 

тов.Черный

анархист
Протесты студентов в Вене

В четверг, 22-го октября, произошло нечто неожиданное. Сотни студентов заполнили университетскую аудиторию Maximum Венского университета. Их поддержало большинство профессоров, объединений и граждан всех годовых категорий.

Целью собравшихся стало привлечение внимания общественности и призыв к переменам. Под "переменами" австрийские студенты подразумевают отмену существующей ныне системы Бакалавр/Магистр, которая приносит студентам гораздо больше вреда, нежели пользы. Протест длится по сей день и должен всколыхнуть европейскую общественность. Поддержите требования австрийских студентов! распространяйте информацию об их выступлении!

Требования:

1) Образование вместо обучения
Образование ради сознательного общества, а не просто обучение согласно экономической рентабельности! Наша цель - возможность свободной, самоорганизованной учёбы для всех! Мы не желаем "ошколивания" планов учёбы! Поэтому мы требуем основательной переработки системы бакалавр / мастер.

Мы требуем:
- покончить со спрятанными в STEP ограничениями доступа. STEP как действительная фаза ориентации, а не инструмент селекции посредством исключающих экзаменов.
- свободная организация учёбы - конец ненужным откладываниям посредством цепей условий
- свободный выбор предметов вместо обязательных дополнительных предметов
- долой непрозрачную систему регистрации
- свободный доступ к получению мастера и диплома
- гарантия окончания начатого плана обучения (например, на диплом). Для этого нужно наличие соответствующих предметов и твёрдых списков эквивалентности, а также существующих переходных сроков
- поддержание ещё существующего обучения на диплом
- гарантия засчитываемости учебных мероприятий и результатов, полученных в стране и за границей

2) Свободный доступ в ВУЗы
Свободные учебные места для всех и отмена платы за учёбу, также и для не-граждан ЕС и учащихся долго. Создание приемлемого учебного предложения, и качество учёбы не должно создаваться посредством ограничения доступа к образованию. Свободный доступ к учёбе в ВУЗе и качественно высокое обучение не являются противоречием! Нет слишком многих студентов, есть слишком мало учебных мест!

3) Демократизация университетов
Наша цель - демократическая организация университетов. К этому относится и демократизация администрации в такой форме, которая уравняет профессоров, студентов, научный и ненаучный персонал в принятии решений.

Мы требуем:
- перераспределение права голосования в сенате с целью настоящей демократизации
- никаких изменений в учебном плане без согласования со студентами
- введение демократических структур принятия решений на всех уровнях
- прозрачные процессы принятия решений должны быть установлены на всех уровнях
- анти-дискриминация как фундаментальный консенсус во всех областях университета
- упразднение совета университета без его замены
- отмена принципа управления сверху вниз
- отмена выборной реформы в австрийских университетах от 2004-го года, снова принять принцип прямых выборов на университетских выборах
- студенческие пространства должны защищаться

4) Полное финансирование университетов
- прозрачность при финансировании исследования и образования
- право голоса при использовании средств в университетах
- отмена всей ещё существующей платы за обучение, также для граждан третьих государств и долго учащихся
- финансовое страхование студентов
- ввести снова бесплатный проезд для студентов
- отмена всех финансовых барьеров для доступа к образованию

5) Закон о равноправии инвалидов должен действовать во всех австрийских университетах, чтобы образование без барьеров стало возможным
6) Окончание прекарных условий труда в университетах
7) Квота женщин в 50% во всех областях университетского персонала


сайт студентов:
оригинал обращения:
 
В Києві страйкуючі студенти заблокували інститут

Близько 200 студентів та викладачів взяли в блокаду Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва ім. Бойчука. У такий спосіб вони добивалися відставки ректора і виконання цілого ряду їх вимог. Блокада відбулася на сьомий день студентського страйку.

Зранку 29 жовтня студенти і викладачі інституту ім. Бойчука заблокували всі входи і виходи з будівлі вишу. Центральні ворота на територію інституту були перекриті металевим ланцюгом.

В той же час біля стін інституту проходив мітинг протесту проти правління ректора Володимира Ляхоцького. Також до акції протесту приєдналися студенти інших вишів, активісти незалежної студентської профспілки "Пряма дія" та соціальні активісти, які прийшли висловити солідарність з учасниками страйку.

На місце проведення акції протесту невідомими було викликано наряд "Беркуту". Однак сутичок між студентами та міліцією вдалося уникнути.

Студенти зізнаються, що зважитись на блокаду інституту їх змусило мовчання адміністрації вишу, а також бездіяльність Міністерства освіти. В понеділок, 25 жовтня, після пікету Міносвіти, їм пообіцяли сформувати комісію по розслідуванню діяльності Ляхоцького на посту ректора. Втім, початок роботи комісії постійно відтягався.

Як стверджують страйкарі, причиною протесту стали звільнення ряду кваліфікованих викладачів, включно з деканами та завідувачами кафедрам. Молодь скаржиться на погані умови в гуртожитках, подвоєння плати за проживання, ліквідацію двох майстерень і відсутність їдальні. Також протестуючі кажуть, що Ляхоцький привласнив собі право на власний розсуд змінювати оцінки конкурсних робіт студентів.

Крім відставки Володимира Ляхоцького, учасники страйку вимагають звуження ректорських повноважень, включення студентів до вченої ради з правом вирішального голосу, оприлюднення фінансової звітності вишу та ремонту ряду приміщень інституту.

Блокаду інституту було припинено близько 14:00 після того, як комісія по розслідуванню дій ректора прибула в інститут, і взялась до роботи. Найближчий тиждень студенти збираються повернутись до навчання. Однак не виключають поновлення страйку в разі невиконання їх вимог.
 

тов.Черный

анархист
Захват школ в Греции распространяется как снежный ком: ответ на репрессии

Решение Государственного прокурора о выдвижении обвинений против учащихся, занявших свою школу в Салониках, привело к волне захватов учебных заведений на севере Греции.
В течение последнего месяца наблюдается тихая волна захватов школ по всей Греции. На фоне выборов и акций городской герильи в Афинах, об этих выступлениях мало сообщается, и они в целом недооцениваются как характерное явление начавшегося учебного года.

То, что в обществе не обращали большого внимания на действия и требования старшеклассников, заставило государственного прокурора Салоник Папагеоргиу счесть, что пришло время для осуществления одного из самых реакционных законов предыдущего социалистического правительства (2000-2004) , который позволяет преследовать учеников за занятие своих школах. Такие захваты являются давней практикой борьбы в связи с реформой образования в 1990-х гг. Предусматривается наказание до 5 лет лишения свободы.

За последние две недели более чем 35 средних школ в Салониках и неизвестное число школ в города Волос, Пиргос, Птолемаида а также в небольших городах материковой части страны и на островах были заняты учащимися. Они выдвинули различные требования, касающиеся работы школ.

О молчании СМИ по этому вопросу упоминала группа городской герильи «Огненные ячейки», упомянув это в качестве мотива для взрыва дома бывшего министра образования на прошлой неделе.

Кроме того, несколько школ, занятых в Салониках, подверглись нападению фашистских полугосударственных формирований на прошлой неделе, но о человеческих жертвах не сообщается.

Против судебного преследования учеников выступил Olme, национальный профсоюз преподавателей, и даже полицейский, которому государственный обвинитель приказал арестовать обвиненных учеников, публично отказался сделать это, заявив, что это «будет только способствовать обострению ситуации, вызвав автоматическую реакцию со стороны учащихся при одном только виде полицейских».

В результате выдачи ордера на арест, в Салониках было захвачено еще более десятка школ. Тем самым учащиеся предупредили, что осуществление преследований столкнется с массовым движением учащихся. А эта перспектива весьма тревожна для государства после опыта участия 14-17 летними учениками в декабрьском восстании.

В то же время, на 17-м лицее Афин ученики провели успешный бойкот уроков в ответ на наказание одного из учеников за то, что тот отказался встать во время исполнения национального гимна во время национального праздника на прошлой неделе. Ученики собралась в знак протеста у ворот школы, отказывались входить в помещения и тем самым вынудили директора школы отменить дисциплинарные меры. По словам учащихся, «Результаты нашего выступления воодушевили нас, так как они доказали, что если мы действуем сообща, нас никто не сможет побить».
 

mi][a

Человеку нужен человек
Заклик австрійських страйкарів до студентів Європи

Шановні студенти Європи,

Чи чули ви про студентські протести в Австрії? Ні? Можливо, тому, що ваші ЗМІ не хочуть вас інформувати про них! Тоді про це вам повідомити хочемо ми!


Вже більш ніж два тижні студенти у всій Австрії захопили свої університети, аби протестувати проти неприйнятних умов навчання і вимагати кращої системи освіти.

На даний момент захоплено основні аудиторії університетів у Відні, Граці, Зальцбурзі, Клагенфурті та Інсбруці.

Також учні шкіл, університетські викладачі, профспілки, письменники, митці, політики та кілька соціальних інституцій заявили про свою солідарність із нашим рухом, а деякі з них беруть активну участь у наших протестах.

Ми назвали наш рух протестів “Die Uni brennt!” – «Університет горить!», основними нашими вимогами щодо вдосконалення є:

1) Вільний доступ до всіх університетських курсів
2) Поліпшення навчальних умов
3) (Ре-) Демократизація університетів
4) Можливість регулювати навчання на власний розсуд
5) Припинення нестабільних умов праці для працівників університету
6) (Ґендерна) Рівність усіх людей в університетах


Ми раді вам повідомити, що студенти в Німеччині також захопили кілька університетів. Тож вони підтримують наші протести. Німецькі страйкарі планують провести 17-го листопада 2009 р. «День акцій за безкоштовну освіту». У цей день вони планують проінформувати громадськість про протест проти незадовільних умов у їхній системі освіти. Ми, ті, хто захопили австрійські університети, також оголосили про нашу участь у «Дні акцій за безкоштовну освіту».

Але ми також вважаємо, а навіть знаємо, що австрійські та німецькі студенти — не єдині, кому вже несила далі зносити занепад нашої освіти. Багато університетів в Європі та у всьому світі скаржаться на незадовільну систему освіти, бездіяльність уряду та економізацію університетів.

Тож у нас з’явилась ідея запросити всіх європейських студентів до участі в «Дні акцій за безкоштовну освіту», що означає інформування громадськості про неприйнятні умови в університетах Європи та їх опротестування. Також необхідно донести до ЗМІ про занепад європейської освіти і, в першу чергу, про наші протести.

Можливі акції для проведення:

* (мирні) захоплення
* демонстрації
* робочі групи
* флеш-моби
* публічні дискусії
* заяви про солідарність
* відео (наприклад, викладати матеріали на YouTube або надсилати протестуючим університетам)
* постери (наприклад, транспаранти перед входом до університетів)
* флаєри тощо


Ми студенти! Університети належать НАМ! Тож, будь ласка, давайте об’єднуватися і брати участь у дні акцій, який відбудеться 17-го листопада 2009 року.

Разом ми будемо набагато сильніші, ніж кожен окремо. Солідарність — це запорука наших майбутніх досягнень.

Для подальшої інформації, будь ласка, виходіть з нами на зв’язок:
presse@unigrazgehoertuns.org (Університет Грац, Австрія)
mail@bildungsstreik-koeln.de (Університет в Кельні, Німеччина)
kontakt@unsereunis.de (Захоплені університети в Німеччині)

Веб-сторінки:





Саме зараз настали час та можливість діяти! Ми чекаємо на дієві та конструктивні протести.

З найліпшими побажаннями,
Захоплювачі Грацького Університету імені Карла і Франца
 
Зверху