Протестные новости

тов.Черный

анархист
Украина.Студенти і викладачі протестували проти виступу дептатки Ірини Фаріон у НаУКМА

19 червня активісти могилянської первинки Незалежної студентської профспілки “Пряма дія”, небайдужі студенти, випускники і викладачі Національного університету “Києво-Могилянська академія” провели пікет під 1 корпусом університету, в якому депутатка Верховної Ради України від ВО “Свобода” Ірина Фаріон презентувала свою книжку. Активісти скандували “За науку проти мракобісся” та “Геть фашистів з універу!”. Як стверджують пікетувальники, депутатка є псевдонауковцем, про що яскраво свідчать цитати з презентованої праці:
"Себто кожний терен, де проживає корінний, історичний етнос, має свою енергетику, яку випромінює земля. І власне ця енергетика тисячоліттями формує ментатітет і мову корінного населення."
"Звукова матерія мови як стрижень її структури резонує й відлунює тим, що в неї закладає природа: який голос, такий і відголос... М'якість і краса нашої вимови суголосна з красою та почасти м'якістю української душі" тощо.

На самій же лекції Ірини Фаріон про мовознавство не йшлося взагалі. Виступ депутатки від ВО “Свобода” охороняли близько 50 ультраправих у спортивному одязі та вишиванках, деякі з яких мали при собі ножі. Охорона Академії безперешкодно пропускала їх на територію університетського кампусу. Більше того, охорона разом зі свободівцями не пропустили на лекцію Ірини Фаріон студентів та студенток НаУКМА, які хотіли після виступу поставити депутатці запитання. “Патріоти”, застосовуючи газові балони, вчинили бійку як всередині університетського корпусу, так і біля входу до нього, де проходив пікет.

Учасники акції протесту вважають, що депутатка прийшла в Академію для того, щоб в рамках презентації псевдонаукового дослідження “просувати” свою партію та партійну ідеологію, використовуючи для цього реноме одного з найкращих університетів України. При цьому лютому 2012 року адміністрація НаУКМА скасувала заздалегідь заплановану в університеті лекцію німецького історика Г. Россолінського-Лібе про ОУН-УПА та етнічне й політичне насильство в Західній Україні під приводом того, що західний науковець - “провокатор”, а “політиці не місце в університеті”. Вочевидь, це не стосується правої політики. Також нагадаємо, що минулого року адміністрація НаУКМА, керуючись тією ж радикально-націоналістичною логікою, виселила з університету Науково-дослідний центр візуальної культури.

Також відзначимо, що виступи депутатів і реклама будь-яких політичних партій в університеті порушують п. 1.2 Статуту НаУКМА, який забороняє вплив політичних партій на навчальний процесс, та п.2 ст.3 чинного Закону України “Про вищу освіту”, що закріплює принцип “незалежності здобуття вищої освіти від впливу політичних партій”.
Активісти обурені діями адміністрації НаУКМА, яка діє всупереч Статуту університету та чинному законодавству, ігнорує думку студентів, випускників та викладачів Академії, дозволяючи проведення подібних заходів у НаУКМА за підтримки нацистських хуліганів, та створює умови для використання імені провідного університету для піару політичних партій і просування псевдонауки.
 

тов.Черный

анархист
Європейці протестували проти ультраправого насильства в Україні

У четвер, 19 вересня, у п’ятьох містах Європи — Берліні, Варшаві, Будапешті, Мюнхені та Стамбулі — відбулися акції протесту проти насильства над студентськими активістами в Україні. Напередодні, 18 вересня, аналогічну акцію влаштували студенти Центральноєвропейського університету.

В Будапешті громадяни України, Угорщини та Румунії пікетували посольство України з метою привернути увагу міліції до ситуації з побиттям студентських активістів. Протестувальники передали через охоронця звернення послу Юрію Мушці з вимогою вплинути на слідчі органи, які не виконують свої обов’язки і не розслідують випадки побиття активістів.

Берлінці — німці, українці, росіяни — на знак солідарності тримали плакати “Stop far right violence against student activists in Ukraine!" (“Зупиніть ультраправе насильство проти студентських активістів в Україні”), "Ukraine ist bunt und nicht braun!" (“Україна — різноманітна, а не коричнева”) та іншими гаслами на вулицях міста. Були серед активістів і деякі, хто знає останнього побитого активіста Павла Миронова особисто — вони переживали і питали за його стан, та передавали бажання скоріше одужувати.
Нагадаємо, що протестувальники в різних куточках Європи виступали проти систематичного терору з боку ультраправих парамілітарних угруповань, пов’язаних з партією «Свобода». Безпосередньою причиною став напад на члена студентської профспілки «Пряма дія» Павла Миронова. 11 вересня близько восьмої години вечора на Павла напали троє людей в масках у людному місці, прямо біля ст.м. Золоті ворота. Павла було госпіталізовано із діагнозом “струс мозку” та частковою втратою пам’яті. Павла не пограбували, а, за словами свідків, один із нападників записував побиття на телефон. Тому очевидно, що мотивом для нападу була його громадська діяльність. Раніше напади на активістів відбувалися приблизно щомісяця.

Кампанія міжнародної солідарності “Зупинити ультраправе насилля в Україні”, яка включає правозахисників, профспілкових діячів, представників студентських та лівих об’єднань, розпочалася 11 вересня після нападу на Павла Миронова. Вона має на меті звернути увагу міжнародної спільноти на зростання ультраправих настроїв в українському суспільстві та нацистський терор, що встановлюється на вулицях українських міст. Учасники кампанії обіцяють чинити тиск на українську владу та європейські інституції з вимогою звернути належну увагу на ультраправе насилля в Україні.
 

тов.Черный

анархист
Великобритания. Тысячи британских школ закрылись из-за забастовки учителей

ЛОНДОН, 1 октября. Учителя по всей Великобритании принимают участие в забастовке.

Стачка была организована двумя крупнейшими профсоюзами учителей, выступивших против изменения условий выхода на пенсию, повышения рабочей нагрузки и инициативы правительства устанавливать размер зарплаты в зависимости от качества преподавания в школах.

В настоящее время более 2,5 тыс. школ закрылись либо частично отменили уроки, сообщает Газета.Ru. Согласно первоначальным планам активистов, в забастовке должны были принять участие около 200 тыс. учебных заведений.
 

тов.Черный

анархист
Бразилия. Протесты учителей переосли в столконовиния с полицией

Бразильская полиция в Рио-де-Жанейро и Сан-Паулу применила слезоточивый газ во время акции протеста учителей.
Демонстрация учителей, которые уже два месяца требуют повышения зарплаты, вначале носила мирный характер, однако к вечеру вступили в столкновения с полицией. Они поджигали банки, банкоматы и госучреждения, некоторым из них удалось проникнуть внутрь банков и забаррикадироваться.
По данным полиции, в Рио-де-Жанейро на улицы вышли около 10 тысяч человек. Сами демонстранты заявляют о 50 тысячах участниках. Данных о количестве манифестантов в Сан-Паулу нет.
 

тов.Черный

анархист
Великобритания. Уроки отменяются

По предварительным данным, около половины всех школ Англии закрылись сегодня из-за забастовки учителей, которые недовольны уровнем зарплат, пенсионным обеспечением, а также условиями труда. Организаторами забастовки выступили Национальный союз учителей (NUT) и Национальная ассоциация директоров школ и Союз женщин-учителей (NASUWT).

Генеральный секретарь NUT сказала, что профсоюз сожалеет о доставленных неудобствах ученикам и родителям, но у учителей нет другого выхода. Учителя возражают против предложения министра образования привязать оплату труда к показателям работы. Кроме того, пенсионные изменения, по их мнению, приведут к тому, что они будут работают дольше, платить больше и получать, при выходе на пенсию, меньше. Также они недовольны планами правительства, согласно которым рабочие дни и учебный год в школах могут стать длиннее.

Основные акции протеста проходят в Бристоле, Дареме и Лондоне, также митинги прошли в Брайтоне, Карлайле и Плимуте и других городах страны. Оба профсоюза уже заявили о том, что перед Рождеством пройдет еще одна однодневная забастовка учителей.
 

тов.Черный

анархист
Южная Корея: Профсоюз учителей под угрозой объявления вне закона

Устав вашего профсоюза позволяет уволенным работникам и пенсионерам оставаться членами организации? Представьте, что за это он будет объявлен вне закона.

Именно это сейчас происходит в Южной Корее, где профсоюзы учителей и работников госучреждений сегодня сталкиваются с отказом в регистрации именно по этой причине!

Профсоюз учителей под угрозой объявления вне закона.Профсоюзу учителей Министерством труда выставлен ультиматум: до 23 октября изменить свой устав.

Это вопиющие нарушение международных трудовых норм и стандартов — о чем правительству Южной Кореи прекрасно известно из многочисленных рекомендаций МОТ. Налицо явная попытка уничтожить независимую организацию учителей.
 
Зверху