Економіка України

  • Автор теми PBS
  • Дата створення

goool

Well-Known Member

Через ескалацію у Центральній Європі, платформа фрилансу розсилає листи з рекомендаціями розробникам і клієнтам, але, здається, що це спрацьовує проти українських розробників – клієнти відмовляються від співпраці з українцями.
 

d324co

Well-Known Member
Тимчасова слідча комісія розпочала дуже серйозну роботу, аби дати відповіді на питання: скільки має коштувати газ для кожного українця і розслідувати зловживання у НАК «Нафтогазі», що мають багатомільярдні наслідки для бюджету України.

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина» в ефірі телеканалу LIVE.
«Парламент доручив мені очолити комісію, яка офіційно має дати відповіді на мегаважливі для суспільства питання. Це питання, що стосуються ціни на газ українського видобутку й тарифів; коштів Нафтогазу, які невідомо куди зникли й не були використані для поповнення наших сховищ, це питання купівлі російського газу через фірми-прокладки у деяких країнах ЄС у 2014-2020 роках. Це ті питання, які впливають на кожну родину, бо всі користуються газом і теплом», – зауважив Іван Крулько.
Парламентар нагадав, що ТСК, яка у вівторок, 1 лютого, провела перше установче засідання, продовжить розслідування по «скрутках» ПДВ та інших податкових схемах, зловживаннях на митниці й перевірить фінансово-господарську діяльність НАК «Нафтогазу
 

goool

Well-Known Member

Лагуну также было запрещено выезжать из Украины, поскольку он имеет один из персональных долгов как бывший поручитель Дельта Банка перед государственным Ощадбанком (4,5 млрд грн). При этом все арестованное имущество банкира составляет 790 млн грн.
 

d324co

Well-Known Member
Завтра збираються погодити поділ "Укрнафти": що дістанеться Коломойському, а що залишать державі не повідомляють, - "Ліга антитрасту"
17:08 16.02 8409
You must be registered for see images

"Укрнафта" 17 лютого на зборах акціонерів збирається погодити план поділу компанії та мирову угоду між державою та Коломойським.
Про це "Ліга антитрасту", передає .
"Це чергова спроба дійти компромісу щодо вирішення судової суперечки між "Нафтогазом України" та "Укрнафтою" щодо 9 млрд. кубів газу. Цей газ "Укрнафта" видобула у 2007-2013 роках, а "Нафтогаз" забрав його та продав населенню за пільговими цінами. На той час "Укрнафта" сама відмовлялась брати оплату за газ, що коштував $0,1 за кубометр. А зараз хоче отримати не гроші, а сам газ, який коштує вже у десять разів дорожче - $1 за кубометр. Це невигідно державному "Нафтогазу", але вигідно акціонерам "Укрнафти", які і влаштували судову тяганину", - йдеться у повідомленні
 

d324co

Well-Known Member
Нокаут для українського газовидобутку
15:37 15.02 2393
Підвищення ренти за видобуток газу автоматично призведе до падіння обсягів його виробництва та стагнації індустрії. Чому Україні не потрібен власний газ і для чого влада "вбиває" галузь?

У Верховній Раді 9 лютого було зареєстровано законопроєкт за авторства народного депутата Данила Гетманцева, що передбачає радикальне підвищення ставок рентної плати за видобування природного газу.Вже в цей четвер документ мають розглядати у залі за скороченою процедурою.
Окрім того, 11 лютого, за ініціативи Кабінету міністрів України у Парламент було подано альтернативний проєкт закону , який має на меті ще більше підвищити ренту та повністю скасовує державні гарантії незмінності оподаткування для буріння нових свердловин, які діють до 2023 року.
Така "реформа" зовсім не нова для України, вона повторює сценарій восьмирічної давнини. Тоді підвищення ренти призвело до загального падіння обсягів газовидобування в країні та заморозки інвестпроєктів в наступні роки.
Але як бачимо, історія нас нічому не навчила і Україна вдруге наступає на ті ж самі граблі.
Нагадаю, влітку 2014 року українська влада кардинально підвищила рентні ставки за видобуток газу і продовжила їх на весь 2015 рік.
Тоді рента зросла з 28% до 55% (при видобутку з глибини до 5 000 м) і з 15% до 28% (при видобутку з глибини понад 5 000 м), а за договорами спільної діяльності незалежно від виду партнерства аж до 70%.
Таке значне податкове навантаження змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність, відмовитися від буріння нових свердловин, капітальних ремонтів, розвідки нафтогазових ділянок тощо
 

d324co

Well-Known Member
Арбітраж у Гаазі розпочинає слухання у справі "Нафтогазу"

Арбітражний трибунал в Гаазі сьогодні розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації "Нафтогазу" за втрачену можливість використовувати активи в Криму. Компанія вимагає 10 млрд доларів, пише Олександр Білоус, .

Про це написав голова НАК Юрій Вітренко у Facebook.

"Нафтогаз у цьому суді вимагає компенсації завданих збитків у понад 10 млрд доларів, включаючи відсотки", - написав він.
Як зазначив Вітренко, стратегічно важливі енергетичні інвестиції стали однією з основних мішеней РФ під час анексії українського півострова у 2014 році.

"Росія незаконно присвоїла український Крим і вже 8 років користується тим, що належить українцям, зокрема і національній компанії “Нафтогаз”. Йдеться про родовища, бурові установки, підземні сховища, кораблі, газотранспортну систему та багато інших об’єктів, які ми наразі не можемо використовувати", - додав він.
Вітренко очікує, що арбітражне рішення, слухання по якому розпочалися сьогодні, буде прийнято на початку наступного року, "оскільки це надзвичайно складний процес, що вимагає нетривіальних аргументів, як юридичних, так і економічних, щодо кожного активу".
 

d324co

Well-Known Member
Пілотний проєкт е-гривні запустять до кінця року, – Федоров
08:40 659

Пілотний проєкт е-гривні буде запущено до кінця року, а в обіг цифрова валюта увійде у 2023 році.
Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає "Мінфін".
"Два тижні тому була зустріч із головою Нацбанку, де наші команди нам презентували дорожню карту, яку вже погоджено і Нацбанком, і Мінфіном, і нами. Цього року ми запустимо пілот – уже три компанії пішли розробляти електронну гривню. Тобто робити пілоти, кейси – ми вибиратимемо, хто краще розробить", – сказав Федоров.
Він також розповів, що першими випробуватимуть на собі е-гривню працівники Мінцифри – їм платитимуть заробітну плату на електронні гаманці.
Раніше повідомлялося, що Національний банк та Міністерство цифрової трансформації у 2021 році виплатити заробітну плату працівникам Мінцифри в е-гривні.
Національний банк України почав досліджувати можливість випуску власної цифрової валюти (CBDC) – е-гривні – ще у 2016 році. У 2018 році із випуску е-гривні для роздрібних платежів на платформі блокчейн. За результатами пілота опубліковано аналітичну записку щодо е-гривні, і у 2020 році проведено міжнародну конференцію на тему цифрових валют центробанків CBDCinUA2020
Що це ???
Криптовалюта яку можна буде майнити?
Чи завуальована емісія ????

You must be registered for see images attach
 
Зверху