"Чорні дні Волині" або "Непоставлений пам'ятник"

Статус
Закрита.

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...


ГОСТІ ПРИБУЛИ
Нарешті прийшов на Володимирщину командир Білий із групою партизан та зв'язковою на ім'я Люба. Вона також була і медсестрою. Відділ Білого зголосився у станичного в селі Бубнові. Партизани, змучені довгою дорогою, лягли трохи відпочити, а станичний прибіг до мене. Я теж тільки повернувся з Устилузького району і також ліг трохи перепочити. Моя мама не хотіла, щоб станичний мене будив, але він не слухав мами - він мав добру новину. Будить мене з усмішкою на устах: "Є хлопці з Кременеччини. Вони всі у мене, відпочивають по такій довгій дорозі". Еге!, мені й сон подівся. "Скільки їх?" - питаю. "Я думаю, що З0, командир старша людина, і є одна дівчина".

Я наче й не спав. Швидко одягнувся і пішли до Гайворонських, а з ними до обласного, щоб спільно вирішити, де відділ розташується. Ми всі були згідні з тим, щоб цей партизанський загін стояв біля Дорогинич, де колись жив заможний чоловік, якого совєти вивезли і він пропав без вісті. Його господарка залишилась цілою: велика хата, гарна й тепла обора і стодола, так що на деякий час місце буде добре.

Їду з станичним до Бубнова, вітаюсь з прибулими та прошу щоб вони почували себе як вдома. Дівчина, яку називають Люба, теж жартує, сміється. Я їй пообіцяв, що познайомлю з нашими дівчатами і вона буде себе краще почувати. Тоді йду до командира. Привітався з ним і чекаю, щоб він щось сказав. Він питає, чи я був у війську? "Ні, не був", - кажу я. "А ви справили на мене враження військового", - каже Білий. Я усміхнувся, подякував, а тоді кажу йому, що маю наказ від обласного провідника забрати вас у своє село, де й стоятимемо якийсь час. Комендант Арієць-Білий високий блондин, виглядав гарно. Він покликав Граба й каже: "Полагоджуйте цю справу з ним". - кивнув у бік Граба. Граб мені сказав, що він є ройовим, і всякі 'біжучі справи будем вирішувати спільно. Я ще раз повторив те саме Грабові, що казав Білому, що ми йдемо на те місце, де відділ стоятиме деякий час. Граб пішов сказати командирові, щоб були готові до відходу, а я звертаюсь до станичного, щоб він організував фіри.

27 травня 1943 року ми приїхали до Дорогинич на місце тогочасного постою. По дорозі нас зупиняла сільська оборона, перевірила, хто ми є, і ми поїхали дальше. Командир Білий і Граб запитали, чому вони нас зупиняють. Я їм кажу, що ми дуже близько до річки Буг, а поляки часто втікають за Буг, а перед тим грабують селян, тому ми маємо сільську оборону. Нарешті ми приїжджаємо на призначене місце. Партизани зіскакують з возів, дякують фірманам і з своїми речами, хто які мав, ідуть до хати. Тут вже були обидва Гайворонські та ще декілька хлопців, які готовили місце нашим гостям до сну.

Командир нас розпитує, чий цей терен, чи треба ставити охорону. Ми їх запевнили, що можуть бути спокійні, охорону будемо тримати ми, а завтра все владнаємо.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...

На змiст

<<< >>>


ОСТАТОЧНО ОРГАНІЗОВУЄТЬСЯ ВІДДІЛ
29 травня 1943 року організовуємо партизанський відділ. Я привожу до відділу зброю, правда, лише частину тієї, що ми мали. Передаю: 20 кулеметів-максимів, 4 кольти, 5 діхтярів, 5 десяток, 12 пістолів. 120 тисяч амуніції, 50 стрічок, 250 набоїв до максима-кулемета, 50 ручних гранат, 1 гармату, 80 снарядів до неї.

Хлопці, побачивши стільки зброї, відразу до неї, як голодний до їжі, припали та почали чистити. Ми відразу стягнули 150 чоловік, і місце, в якому ми розташувались, стало малим. Ми мусили підшукати інше місце і знайшли між Заболотцями і Литовижем (хоч воно належало до Литовцжа). Там була більша забудівля і багато більший ліс. У Дорогиничах залишилось невелике число хлопців як застава. У Литовижі чи Заболотцях відділ відразу збільшився до 200 чоловік. Їх відразу було розділено і створено вишкільну групу. Вишкіл відбувався кожного дня. У відділі всі дотримувалися визначених форм, була дисципліна. На вишколі напружено навчалися від ранку і до самого вечора.

Відбулися перші партизанські хрещення. Мали кілька сутичок з німцями. Вони були щасливими, бо з нашої сторони не було жодних жертв, а перестрілка була добра. Ми мали дві медсестри і трохи медикаментів, але цим разом їх не турбували. Передаючи зброю і амуніцію до відділу, я теж передав і трохи медикаментів.

Десь у половині червня до нас завітав один чловік, псевдо Бескид. Був низького росту, блондин і мав вигляд інтелігента. Він прибув до нас організаційною дорогою, тому ми на нього не звертали уваги. Більшість часу він проводив на нарадах з Білим. По якомусь часі я його провів до Галичини.

Після його відходу в нашому відділі почалась якась незрозуміла метушня. Ніхто багато не говорить, але чогось кременецькі хлопці хочуть вертатись назад і просять, чи можуть взяти із собою хоч шість скорострілів. Моя думка була така, я її висловив перед Гайворонським і Грабом, що скоростріли вони можуть брати, але командир Білий повинен лишитись у нас.

Пройшов ще деякий час, і все почало затихати, ніхто нікуди не пішов, а все йшло старим, твердим партизанським руслом. Наш відділ збільшувався, не дивлячись на те, що бандерівці без кінця вели пропаганду проти нас. Вони вже мали два партизанські відділи приблизно по сотні кожний. У нас був один, але більше як дві сотні людей. Бойових дій між тими двома протилежними відділами не було.

Тут хочу згадати Степана - псевдо Сосенко. Він - комендант бандерівського відділу на Січі в Свинарині, а другий Похмурий під Біличами. Вони обидва капрали з польського війська, обидва були комендантами української поліції у Володимирі, а зараз у бандерівців. Про них мова буде пізніше, вони обидва були дуже близькими приятелями з Штукавком.

В Завидівському лісі бандерівці вже мають біля двох сотень людей і двох командирів: Славко і Голуб - обидва галичани, бандерівці. Є ще двоє у них галичан: Брова - то член СБ, а другий Ростислав Волошин-Горбенко - то вже наглядач над СБ, і він є більша риба, як Брова. Нам усім було відомим, що всі накази виходили із Завидова, як для партизан, так і для СБ.

Хочу пару словами згадати нашого першого партизанського командира Грицька з Бужанки, який любив заглядати в пляшку і не вмів керувати відділом, тому відділ був розпущений. Зрозуміло, що йому не дуже було приємно, і він десь зник. Казали пішов до бандерівців. Якось одного разу я з ним зустрівся. Привітались ми, питаєм один одного, як справи. Ось він мені і каже: "Мені у бандерівців дуже добре. Як тільки я прийшов до них, то я був сотником, а тепер вже є курінним, моє псевдо тепер Князенко". Ми ще трохи поговорили про партизанку і розійшлись, кожний у свій бік. Коли я відійшов, почав передумувати, про що ми говорили, і так собі думаю: Боже мій, що ми можем робити з такими командирами, як Князенко? Він був не цілий рік у німецькому війську, мав всього 21 рік. Як такого командира можна порівняти із добре вишколеним ворожим командиром? Ми разом ходили до школи, тепер ми у лісі робимо революцію, але вже не разом, а у протилежних таборах які ми бідні.

Війна між поляками й українцями в червні набрала такого розмаху, що по селах було пекло. Поляки із сіл утікають до міста, бо там польська поліція, яка разом з німцями грабує наших людей, а їх оселі палять, особливо навколо Володимира і Устилуга. Народ лишається без даху над головою, кожен день все більше і більше спалених сіл. Хто пробує втікати, по тому стріляють, як по бандитах, а тих, хто не втікає, везуть до Володимира, і там вони діваються без вісті.

Наші партизани не в силі стримати всієї тієї навали, бо ми не маємо відповідної зброї. Є випадки, коли німці пришлють малу танкетку - і що їй зробиш? Сікнеш з кулемета, а з неї тільки іскри підуть, і то все. Однак нашим бандерівцям це ні до чого. Їх уся увага і ціль - перебрати всю команду у свої руки.

Проаналізуймо, хто спровокував ту безглузду не війну, а жахливу масакру із ще жахливішими наслідками.

За Устилугом була польська колонія Білин. Поляки там створили свою партизанську фортецю. Скільки їх там було, ніхто не знав, але люди казали, що їх там було 1000 чоловік, інші казали - дві тисячі. Одне знали всі, що вони були добре озброєні і мали доброго командира, правдоподібно старшина польської армії з 23 полку, його псевдо Муха. Чи то правда, ніхто не знав, але всі знали, що він спалив усі села навколо Білина. Також говорили про те, що Муха комуніст, а я і багато думаємо, що Муха використав момент і дістав від червоної партизанки чи Ковпака зброю на Поліссі, а сам був польським патріотом-шовіністом. Муха тією зброєю нищив на Волині й на Холмщині українські села. Де пройшов Муха із своїми партизанами, там були самі згарища осель і гори трупів. Коли ж Муха зв'язався з Бджусом, який стояв біля Ласкова на Холмщині, то вони спалили всі села навколо Крилова і дійшли аж під Грубешів, і скрізь вбивали невинних людей. Назад на Волинь Муха не повернувся, а попрямував на захід.

Не диво, що при таких обставинах, у яких ми опинились, ми були дуже раді, що до нас прийшли партизани з Кременеччини, а вони вже були дисциплінованою одиницею. Вони із свого боку теж були раді, коли побачили'яку зброю я здав до відділу. Навіть сам Білий зацікавився і запитував, скільки у нас є зброї і чи то вся, що я передав? Я йому відповів, що ми живемо біля совєтських бункерів, а у них було багато зброї, і коли хтось думав про те, що її треба буде, то мав нагоду назбирати. Коли наш відділ зросте, то зброя буде. Білий посміхнувся.

Якось одного разу я мав розмову з обласним Грізним (між нами відносини теж трохи поправились), він також мене запитав, слкільки ми маємо зброї. Я сказав, що є у нас її досить. Проте, скільки у нас було зброї, ми тримали в секреті.

Наші побратими з Кременеччини були теж дуже захоплені тією зброєю, бо в їх відділі не було так багато перед тим, коли вони прийшли до нас. Ми з ними дуже скоро подружили, і я став приятелем з такими хлопцями, як Граб, Чалий, Яструб, Храпливий, Синишин, Чорний і інші, але вже не можу всіх пригадати.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...

На змiст

<<< >>>


ТРАГЕДІЯ СЕЛА ПАСКІВ НА ВОЛОДИМИРЩИНІ
То було 9 або 10 червня 1943 року. Наш відділ вже закінчив чистку зброї, як ми помітили великі клубки диму у віддалі 4-5 кіЛометрів. Наш командир наказав збірку і вимарш у напрямі диму. Все те відбулось дуже скоро, і ми вже були готові до маршу. Білий дав наказ, щоб відділ розділився і з двох боків зближався до пожежі - із сіл Верховва і Вощатина. Причому, не цілою групою, а спочатку вислати розвідку. Я подумав, то добре, що ми встигли переглянути і приготовити зброю, бо інакше, може, й не поїхали б. Поки ми доїхали до місця диму, який був у селі Ласкові, то там вже було по всьому. Село було спалене.

Ми та наш командир не знали, в чому справа. Бандерівці нас не повідомили ні про їх план, ні про його виконання. А сталося так. В селі Новосілки під самим Володимиром був фільварок, в якому було багато корів. Там була і молочарня, бо бандерівці там брали масло, брали і ми, ну і, ясна річ, брали німці, і то досить довго так тягнулось, певно тижнів два.

Видно, що бандерівці вирішили, щоб не тільки забирати масло, а просто забрати корови. Вирішили й зробили. Забрати було легко, але як череду корів заховати? От і вирішили вони пороздавати по одній корові на двір. Отже, ті корови вони пригнали до села Ласків і там пороздавали худобу селянам. Бандерівці тішилися, що все заховано, робота зроблена. Управа фільварку повідомила поліцію, що партизани забрали всю худобу. Німці двома вантажними автомашинами їдуть до Новосілок до фільварку, а звідти вони пішли по тих слідах, що худоба залишила, і дійшли до Ласкова. Сама худоба зрадила свої місця, бо чомусь дуже ревла, чи, може, була голодна, чи тому, що в іншому місці.

Партизани після вдалої акції в розміщенні худоби добре собі повечеряли і пішли спати спокійним сном. Коли німці в'їхали в село і почали зганяти корови назад, двоє партизан пробудились і почали втікати. Німці відкрили по них вогонь, а вони почали відстрілюватись, почалась перестрілка між німцями й партизанами, і почало горіти село. Ось на той дим ми і поїхали, а поки приїхали, то німці з худобою вже були в селі Суходолах. Нам кортіло їх там заскочити, але командир Білий сказав не зачіпати їх у селі чи навіть під селом, щоб вони із помсти не спалили і цього села.

Того самого дня Білий вислав мене до Ласкова, щоб я докладно розвідався, як та вся подія відбулася та які були жертви в людях і втрати в господарствах.

Я відразу пішов до Горуна, який був у пропагандистському відділі, і питаю його, як то все сталося. Горун мені розповів, що 15 родин, яким привели бандерівці корови на переховування, німці постріляли, а господарства спалили. Сталось так, що 11 бандерівських мудрагелів пішли на фільварок вночі із зброєю, забрали не тільки масло, яке вони вже не раз брали, але забрали й корови і пригнали в наше село. Вони думали, видно, що 9 кілометрів віддалі, то німці їх не знайдуть. Ті корови пороздавали дядькам на перетримання і догляд, хотів дядько чи не хотів, то мусив взяти. Таким чином бандерівці вважали акцію дуже успішною, бо ніде не натрапили на заставу і без бою забрали худобу. Лобре собі запили самогоном й полягали спати. "Я думаю, - каже Горун, - якби вони були всі спали, то німці забрали б худобу і на тому скінчилося. Ті ж двоє із п'яти, які залишилися як залога, почали відстрілюватися і втікати, а німці по них відкрили вогонь. Обидва були поранені, але їм вдалося втікти, а в селі забили 28 осіб - тих трьох партизан, що ще спали, і тих, що німці забрали, щоб гнати худобу назад до фільварку чи до Володимира.

Коли бій втихомирився, погасили вогонь, почали зносити тіла забитих і оплакувати таку "революцію" - це ж явна форма нищення людей і їхнього майна. Із 15 господарств залишився тільки попіл, а на цвинтарі збільшилось могил. Люди нарікали на тих молодиків, які нікому в селі не сказали про їх план, але вміли потягнути за курок, не думаючи про наслідки. Похитуючи головою, розказує Горун про те жахіття, яке перейшло через Ласків, і закінчує такими словами: "Слава героям, що так по-геройськи провели роботу у Ласкові, за те їх завжди будуть пам'ятати!".


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...

На змiст

<<< >>>


СПРАВА ЄПИСКОПА МАНУЇЛА
Я повернувся до відділу між 20-24 липня 1943 року з Устилузькогоо району і ледве побув пару днів, як кличуть нас, Юрка Гайворонського й мене, Білий і Грізний повідомляють слідуюче: "Наш відділ вже завеликий на це місце. Потрібно його розділити на три частини: одна залишиться тут, а для двох інших частин нам треба знайти місце - це буде вашимм завданням. Одне підшукайте біля Володимира, а друге - на північ від Устилуга. "Я, - каже Білий, і поїду до Львова до полковника Сушка по дальші вказівки, що ми маємо робити". Ми погодились виконати дане нам завдання, попрощались і пішли в терен. На подвір'ї був рух, ще дехто з активу кудись від'їжджав, але ніхто нікого не питав нічого, бо кожний мав своє завдання.

Я поїхав під Володимир до села Зимного, до нашого станичного Борщевського, і при його допомозі знайшли досить відповідне місце на яких 60-70 осіб. Про гаючись із Борщевським, прошу його, щоб він наглядав на те місце, поки прийдуть наші хлопці. Вже збираюсь відходити, як Борщевський питає, чи я чув, що бандерівці зробили з єпископом Мануїлом? "Ні, нічого не чув. А що вони зробили?" - питаю. "Вони його повісили". "Як то повісили, де, за що?". "А ось тут недалеко".

Скоренько прощаюсь з Борщевським і поспішаю до тих людей, до яких Єпископа СБ привезло заарештованого. Заходжу і питаю, чи вони знають, за що бандерівці вбили Владику. Господиня хати почала розказувати:

"Вони його викрали з Володимира вечором і привезли до нашої хати. Наче їм хтось сказав, що Владика є капітаном, а їм у партизанці потрібно старшин, тому вони викрали Владику, щоб він йшов у ліс і командував партизанами. Однак Владика відмовлявся, доводив, що він не є військовим і зовсім не знає військової справи. Хлопці владиці не вірять і все питають, то де ти взяв цей ранг, хто тобі його дав? Владика знов їм каже, що кожний священник в польській армії мав ранг старшини, хоч він у військових справах зовсім нічого не знає. Одного вечора Владика мало не плакав перед ними і просив їх усіх трьох, щоб вони його пустили, бо коли німці довідаються, що його нема дома, то постріляють всю родину. Хлопці навіть уваги не звертали на його прохання. Видно, тому Владика вирішив утікати до Володимира, але дуже невдало. СБ разом з ВПЖ його впіймали, зробили над ним суд, як над дезертиром-зрадником. Спершу застрілили, а тоді повісили он на тому дереві недалеко дороги. Все село плакало за Владикою, бо він був доброю людиною, всі його шанували. Він не раз служив Св. Літургію в Зимному в монастирі. Дивіться, наші хлопці його повісили", сумно закінчила свою розповідь господиня хати, витираючи фартушком заплакані очі.

Вислухавши все те, стало моторошно, я був докраю обурений і знервований, душа боліла за нашу убогість, гнів розривав серце таким бандерівським диким звірством. Як тільки хтось не погодився з їх наставленням, відразу стає зрадником, комуністом, дезертиром чи гестапівцем - це відносилося до всіх людей включно з Владикою. Раз не з ними, то значить той проти них, а то означало зраду, означало вирок смерті. Випадок з Владикою не був першим, вже було багато таких випадків, що спершу обкидають людину плітками і то безперебірливими, а опісля вирок, видно, що так легше. Такою була бандерівська "політична тактика".

Що ж бандерівці з еміграції пишуть у своїй пресі про Владику в журналі "Сурмач", Лондон 1971-72, Англія? Автор, який чи то з сорому, чи з страху сховався за псевдонім "М-Г", в статті "Перша старшинська школа УПА, спомин у 30-ліття повстання УПА" пише: "У конфлікті із владикою, наприклад, для сусіднього Ковельського Єпископа Мануїла скінчилася катастрофічне. Польовий суд УПА доказав йому, що він буде агентом НКВД, псевдо його Гром, а потім перейшов на службу в гестапо, і засудив на кару смерті через повішення. Присуд був виконаний".

Я просто дивуюсь, як авторові не було страшно писати таку неправду! Можу сказати хіба тільки про те, що неправдою змити гріх із своїх рук. Ні, панове виконавці, того не станеться.

Я дивуюсь з наших релігійних провідників, що вони тут на еміграції мають справи з тою терористичною групою, котра знищила всяку мораль релігійно-християнську, а також і політичну вільну думку. Політика тієї групи людей нічим не різниться від енкаведистської чи німецької. Та група найбільше вбила зовсім невинних людей, хоч у бандерівців ворогом номер один були члени ОУН, за ними слідували східняки. Хоч у свій час вони східняків брали силою до себе і не дивились, кого беруть, українців чи росіян, бо в той час було велике замішання, але брали й кричали: "Нас є багато!". А після чистка за чисткою, тоді паніка серед східняків і утечі. Знов більша чистка їх за дезертирство нищились. Ніхто не знав, що робиться, і ніхто не був певним, які з того будуть наслідки. Хто й коли поставить цих злочинців на суд народу?

Врешті третіми з черги були штундисти. Їх теж заставляли носити зброю і виконувати чорні справи. Наші штунди зразу відпиралися всіма силами, до часу, коли СБ вжило до них терору, то й штунди замовкли, тільки дуже обережно декому скаржились:

"Дивіться, що з нами роблять. Наша релігія нам на те не дозволяє, а вони заставляють та ще й б'ють, як худобу".

Я хочу про те все бодай кількома словами згадати, бо щоб описати, як слід, то я на те маю замалу освіту, але я можу про те все розказати. Я дивуюсь нашим вченим, що вони не візьмуться за те діло, а особливо історикам і військовим. Вони повинні провести студію, дослідження, повинні висвітлити кожний злочин, щоб не повторилось у майбутньому, бо подібних випадків наша історія не мала.

Хочу також зазначити, що більшовики висвітлили тільки те, що їх болить, і вони згадали за всіх комуністів, а я собі думаю, хто ж згадає за той добрий народ, що їм бандерівські партійні вожаки підібрали життя, за той народ, що був гуманним і совісним і він упав жертвою, тільки тому, що не хотів виконувати брудних наказів партійних бандерівських володарів. Моя думка, що вже настав час, щоб волинська інтелігенція віддала пошану невинним жертвам і висвітлила те все для публічного відома і для майбутнього історика, щоб щось подібне більше не повторилось.

Під дуже тяжким враженням йду до станичного, щоб дістати фіру і їхати за Устилуг. Аж, бачу, станичний біжить назустріч і не добігаючи метрів десять, кричить, що наш відділ роззброєний. "Хто тобі таке казав? Як ти знаєш?" - питаю його. "Як? Пару наших хлопців утікло й казали, що бандерівці сьогодні роззброїли наш відділ і повезли до Свинарина на Січ". "Чи був якийсь бій? Та ж наші мають стільки зброї, як вони дались, щоб їх роззброїли?". Я вже не поїхав в Устилузький район, а подався назад, на те місце, де стояв відділ. По дорозі зустрів наших хлопців. Граба, Чалого, Ястреба, Любу, Шаблю, Барвінка та інших, але вже не пам'ятаю їх назв, в більшості актив. На другий день ми ще й інших хлопців зустріли, наших партизанів, і почали радитись, що ми маємо робити. Вирішили почекати Білого, поки повернеться із Львова, а тоді знову, думаємо, буде все в порядку, він поїхав по директиви, що робити далі. Ще й тому не можем розійтись, бо турбуємося про те, коли вернеться Білий, то щоб його бандерівці не зловили.

Тим часбм бандерівці відчули себе панами ситуації. Адже вони забрали стільки людей озброєних, без одного пострілу. Їх СБ була в погоні за нами день і ніч. Ми всі мусили перейти до Галичини, там сидимо і чекаємо на Білого, бо коли він прийде, то справа буле розв'язана - маємо зброю і маємо людей.

Неправдиві перекази про Владику Мануїла все ще не втихали особливо по селах. То робилося у секреті, все підшептами перед нашими бабусями, що наче Владика був зрадник, що він співправді воював з ворогами, що був проти України і т. д. і т. д. Видно, що соромились самі себе, соромились сказати, що вони хотіли заставити його танцювати такої коломийки, яку танцює Рубан-Лебідь, Горбенко чи Брова, а він відмовився і за те заплатив своїм життям.

На членів ОУН-мельниківців пробували наговорювати несотворені речі. Мов якби не мельниківці, то була б самостійна Україна. Селяни перестали слухати такі нісенітниці. Тоді бандерівські пропагандисти бачать, що не має впливу, відразу повертають, що "всі помиляються, і ми цей раз помилились" - і пробують затерти сліди за собою. Кожного дня і скрізь бандерівці робили повно, усякого зла, і те зло вони привезли з собою на еміграцію, яке тягнеться за ними до сьогодні.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...

На змiст

<<< >>>


ЯК ВІДБУЛОСЯ РОЗЗБРОЄННЯ ВОЛОДИМИРСЬКОГО ВІДДІЛУ
Треба сказати, що між нашим відділом і відділом Ворона наче була співпраця, була спільна кличка, і їх команда часом приїджала до нас, а наша, мабуть, їздила до них, коли була потреба. І того дня до нашого відділу приїхала бандерівська верхівка і на місці привітання вони сказали: "Здавайтеся, бо ви оточені, а ваша вишкільна сотня вже роззброєна". Хоч не багато було людей на подвір'ї, але і з тих зробилась велика метушня. Одні бігали до зброї, інші їх намагалися зупиняти, а ще інші стояли як укопані і пробували зрозуміти, що робиться. І так стримували тих, що бігли до кулеметних гнізд, щоб пустити пару серій. "Не стріляйте на братів, не беріть гріха на себе, не проливайте нашої крові!" - і багато інших прохань. На подвір'я вийшов обласний Грізний і заступник Білого, Огник з Кременеччини, і вони дали наказ: "Скласти зброю - не вживайте її на своїх!".

Усім опали руки, партизани почували себе, як орел з підрізаними крилами. Віддати зброю - це значить капітулювати, йти у полон і бути полоненому у своїх братів. Хто є ці люди? Хіба вони брати? Чи їх можна так назвати? Вони йшли з наказом стріляти нас, як ми скажем, що зброї не здамо. Сьогодні вони стали чужинцями-агресорами, а не братами. Якби було, можливо, знати думку кожного партизана, який віддавав зброю так званим "своїм братам" і записати її сюди у цей спогад, тоді був би точний опис, а так залишаю читачеві.

Тих, які казали не здавати зброї і бігли до своїх кулеметів, наші "брати" відразу відокремили, якби могли арештували, а для решти був даний наказ збиратись на Січ до Свинарина. Саму здачу зброї і збирання до Свинарина теж лишаю читачеві, як рівнож почуття гордості і відваги, досягнення перемоги тих, що ми їх називаємо братами. Вони здобули без одного пострілу масу зброї, амуніції, доволі харчових запасів. Про це все мені розповіли ті, які втікали, яких бандерівці охрестили дезертирами.

Секретарка - Олександра покінчила самогубством, коли в 1945-му більшовики її арештували, Надю теж забрали до Свинарина. Вона була свідком тієї трагедії. Їй пощастило пережити всю ту епопею, і вона тепер живе в Америці.

Тим часом бандерівці у відділі порядкують, на очах наших партизан забирають всі запаси і ладують на фіри, забирають всі кулемети-максими умонтовані на малих возиках, гранати та всі канцелярські припаси. Врешті СБ і ВПЖ приводять наших хлопців де Свинарина. Так німці у Володимирі вели полонених Червоної Армії.

Під покровом ночі багатьом хлопцям вдалося втікти, а декому навіть пощастило забрати зброю з собою. За такими СБ дуже полювало: тож дезертири!

У Свинарині на наших партизан із відділу Білого вже чекали слідуючі бандерівські ватажки: Голуб, Славко, Горбенко-Ростислав Волошин, Брова та інші. Присутніми були також Сосенко і Похмурий, але вони стояли без жодного захоплення - мовчки, а може, навіть з острахом або приниженням. Голуб із Завидова і Славко прочитали новий дуже суворий закон. Закон був більш-менш такого змісту: "Від сьогодні на Володимирщині і в цілій Україні є одна організація, один провід, один провідник і один закон, одна релігія і один наказ. А наказ, то святе діло". Мій товариш, який стояв і все те слухав, то йому від всього того почало у голові шуміти.

Після такого грізного привіту і прийняття розділили підвладних так: частину було долучено до майора Солом'яного, у нього був капітан Чубатий і Адам. Другу частину до Слюсаря, а третю найменшу (майже всі вони були з Кременеччини) до Сосенка.

Треба сказати, що і Ростислав Волошин-Горбенко також мав слово в привітанні і таке сказав до присутніх: "Ми об'єднали усі партизанські сили на Володимирщині, маємо багато тяжкої зброї, скорострілів, маємо багато амуніції проти німців, поляків, і навіть червоних".

Як вже було згадано, що наказ ~ то святе діло. Прийшов наказ, що має бути сувора дисципліна і що за найменше иепогоджекня з наказом польський суд мав право засудити таку людину на смерть - розстріл, чи що вони зважатимуть.

Славко і Голуб із Завидова були бандерівські ватажки. Вони організовують по селах СВ і ВПЖ з бандерівських недоуків і примітивів, і починається на Володимирщині кривавий танок.

В першу чергу прагнуть знищити решту організаційної сітки ОУН за всяку ціну.

В другу чергу - приділяли велику увагу східнякам, бо з поміж них є велика частина комуністів, і вони мають зв'язки з більшовиками.

І врешті, у третю чергу треба розрахуватися із штундами. Вони мусять брати участь у всіх акціях, як кожний партизан, а коли вони будуть відмовлятися, то застосовуватимуть до них вищу кару. Після роззброєння нашого відділу, який розташувався в трикутнику між селами Литовиж, Заболотці і Жджари над річкою Бугом, справа пішла вперед швидко. СБ мав багато роботи виловлювати мельниківських партизан, наче то підозрілий елемент, з яким конче треба розправитись. Пішли по селах не тільки шомполи, але й пута. СБ і ВПЖ стараються виконати наказ Горбенка і Брови якнайкраще і якнайскорше. Хочу ствердити, що для всіх нас гірш не могло бути, як було після роззброєння нашого загону, бо в дійсності ми стали втікачами на своїй землі, і від кого ми ховались, утікали від "своїх братів". |

У нас на Володимирщині багато більша частина населення зовсім не поділяла бандерівської думки, а тим більш їх роботи.

Ми, всі ті, хто не пішов до Свинарина до бандерівців, у перших днях по роззброєнні чекали, що от-от повернеться із Львова Білий і всі наші хлопці знову зійдуться. Така надія всіх нас тримала.

Бандерівці зовсім інакше повелися. Вони посилюють по селах свою поліційну владу і свої права. Населення стає невільниками тієї влади, ніхто у селі не сміє нічого робити без дозволу СБ і ВПЖ. Роблять зібрання селян і дають їм свої накази, а коли ті накази хто критикує або відважиться не виконати того наказу, тоді вони говорять шомполами або путом. Це все робиться по селах далеко від міст, бо по містах є багато німців і польської поліції, яка в свою чергу також мордує наше населення, і воно втікає дальше від міст з надією знайти там захист. А по селах СБ хоче знати все, що селяни роблять, і поволі мирне населення переходить під поліційну владу СБ, яка має право арештовувати, просити або просто змести з лиця землі. Таку "свою владу" наш народ скоро зненавидів, бо вона в'їлась людям в печінки. СБ зовсім не цікавиться тим, що з кожним днем збільшується втікачів, що вони не мають даху над головою, а вони слідкують, хто що скаже проти бандерівців, а може, ще є де партизан-мельниківець, і це була справа номер один, а не турбота про втікачів чи їм допомога. Народ-селяни затихли, оніміли так, як за совєтів, і мовчки слідкують, що буде далі.


<<< ...ПРОДОЛЖЕНИЕ СЛЕДУЕТ...
>>>
 
Останнє редагування:

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

...Продолжение...

На змiст

<<< >>>


ЧЕКАЄМО АРІЙЦЯ-БІЛОГО
Нас приблизко 30 чоловік, які не склали перед бандерівцями зброї, добре озброєні чекаємо на повернення Білого. Коли ж прийшла сумна для нас вістка, що Білий не вертається, то ми дуже з цього сумували. Коли б він повернувся, то була б повна війна з бандерівцями.

Зібрались ми в стодолі і почали виясняти всі свої проблеми. Тут вийшло, що кременчуки знали про те, що їх загін, командиром якого був Хрін, був роззброєний, а вони тримали в таємниці від нас, щоб не викликати паніки між нами. По нашого загону ту вістку приніс поручник Бористен, після чого командир Білий покликав кременчуків і сказав їм про те, але просив їх, щоб вони не розпосюджували такої вістки, що бандерівці роззброїли наш Кременецький відділ. Так розказав Граб, Чалий і Яструб.

Я хочу сказати свою думку і думку Юрка, що коли б ми були знали про це наперед, то ми б дали опір бандерівцям і були б не допустили до роззброєння. Мене і Палія було вислано у терен і ми не були при роззброєнні, а довідались, як вже було по всьому. У нашому відділі було стільки зброї, що ми могли всіх бандерівців по цілій Володимирщині роззброїти, але нам і в голову не приходило таке, щоб роззброювати своїх. Багато хлопців із загону Білого пішли на Холмщину в поліцію. Бандерівці були б раді витерти усі ті злочини, яких вони наробили, якби вони могли, але невинно пролитої крові ніхто не витре.

Хочу сказати, що ми, ті, яким вдалося втекти від бандерівського полону, вирішили йти в Галичину. Озброєні ми добре, було нас біля 15 чоловік і стали табором в одній гаївці під селом Огринів. Там посиділи пару днів, але нам не сидиться, ми мусимо щось робити. Вирішили, що тут недалеко є два постерунки української поліції - один в селі Ходорів, а другий - в селі Полобичів. Домовляємося їх роззброїти і зробити партизанський відділ. Яструб, Чалий та ще дехто їдуть в Ходорів роззброювати, але їм не пощастило, і Вони повернулись без нічого. Юрко, я і ще деякі Хлопці їдемо в Полобичів. Воза з кіньми поставили в лісі, одного хлопця залишили вартувати коней. В місцевого галичанина розпитали дорогу до Постерунку і ми з Юрком, обнявшись, як хлопець з дівчиною, йдемо прямо до поліцая. Ми бачимо, що і поліцай стоїть з крісом, але не звертаємо уваги, а заглядаєм собі в очі. Коли вже були цілком близько до поліцая, тоді напали на нього з обох боків, і він підніс руки вгору. Ми забрали від нього кріса і сказали йому, що ми українські партизани і щоб він не кричав. Заходимо на постерунок, вся поліція ще спить, забираємо зброю, попереджуємо, щоб вони нас не боялися, бо ми українські партизани, а вони українські поліцаї. Ми хочемо тут робити український партизанський відділ, а вони всі повинні нам в тому допомогти. Всі мовчали, тільки командир поліції каже: "Я вже старий і на таке не надаюся. Я був в Українській армії у 1918-1919 роках". Ми потиснули йому руку і від'їхали з поліцією у ліс до Вогринова.

За декілька днів ми побачили, що та поліція не буде воювати разом з нами, а проти нас. Незабаром приїхала поліція з Сокаля і з Грубешова та один батальйон німців. Беруться наступати на відділ. По нас прибув один зв'язковий від мельниківців, а один від бандерівців, і обидва нам відкрито кажуть: "Ідіть собі на Волинь. Ми не хочемо партизанів в Галичині. Ми не хочемо, щоб Галичина так згоріла, як Волинь і Холмщина, тому ми вас не підтримаємо у цій справі".

Ми вирішили ту поліцію пустити, але ще раз їх запитали, чи вони хочуть іти з нами на Волинь. Коли вони сказали, що ні, то ми їм сказали, що вони можуть іти додому. Ми ледве вискочили з того оточення німців і поліцаїв.

Почали ми роздумувати над тим, що галичани не хочуть бачити спаленої Галичини, як ми спалили свою Волинь і Холмщину. Коли переїхали через Буг і зупинились у лісі біля Жджарів, у нас виникла велика дискусія - хто в дійсності спалив Волинь? Ми чи галичани, так звані бандерівці? Ми почали перелічувати всіх І провідників у нашому проводі, і якось було дивно, що вони всі були галичанами, чого ми ніколи перед тим не помітили. Тоді у нас стало питання: де поділася наша волинська інтелігенція? Що сталося з нею? Волинську інтелігенцію і студентську молодь вже було вимодовано, а хто був живий, то мусив ховатися від безпощадного пута СБ і ВПЖ.

У Жджарах не могли ми довго затримуватися, бо СВ була в ізогоні за нами і ми мусили часто міняти місце нашого постою. Граб, Чалий та Яструб і ще дехто з ними, які не були при розброєнні, вибираються подому на Кременеччину. Вони добре вирядили тачанку, взяли досить зброї. Прощаємось з надією, що ще зустрінемось.

Ми залишились на Володимирщині: дехто ховається від СБ вдома, інші йдуть за Буг, а я з братами Гайворонськими пішов на Холмщину, де я мав багато приятелів. Сидимо у відносно безпечному місці і слідкуємо за подіями на Волині, А там йшла велика руйнація селянського життя. Селяни те й чують: "Дядьку, запрягай коні", "Дядьку, поганяй і то скоро" і т. д. Коли в село приїде СБ чи ВПЖ, то люди так само бояться, як НКВД чи гестапо, бо все є якісь накази - а наказ, то святе діло". От до чого довела бандерівська "влада", що народ ховається, боїться її.

Ми ніколи не довідалися, чому Білий не повернувся до нас, будучи ще на Володимирщині. Але якось вже в еміграції я зустрів одного пана, який був в дивізії "Галичина". Він бачився і говорив з Арійцем-Білим. Отже, коли Білий поїхав до Львова і там зустрівся з полковником Сушком, то Сушко йому сказав, що партизанка не має жодних перспектив на успіх. Вона мусить перетворитись в малі летючі відділи, а не робити армії. Саме тому Білий пішов до дивізії "Галичина" і не повернувся назад на Волинь. Цей пан живе в Англії нині і мені казав більш, як один раз, точно те саме, можливо, що то й правда. Тільки чому нас не було повідомлено про таке рішення, то цього я вже на знаю. Білий був добрим командиром, тому ми всі його шанували, як доброго військовика.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

На змiст ...Продолжение...

<<< >>>


ТРАГЕДІЯ ТРЬОХ БРАТІВ ГОЛОДІВ
У селі Жигані, а потім у Фалемичах жили три брати. Подаю усіх трьох псевда, бо вони під ними будуть виступати: Слюсар, Білий і Ярмак. Слюсар закінчив семмрічку ще за Польщі, відслужив військо і мав звання капрала, В 1941 році він добровольцем вступив до армії Паулюса і в ній був до червня 1943 року, де йому присвоїли ступінь чотового. Він дістає два місяці відпустки, але німці не радо пускають його на Волинь.

Слюсар весь час був на фронті, і ледве більшовики його не зловили - раз під Сталінградом, а раз біля Харкова. Поїжджаючи до старого кордону, бачить спалені мости, зірвану залізницю, і йому видається, що то справа українських націоналістів. З цього був злий і казав, що українці допомагають більшовикам, щоб скоріше прийшли на Волинь і знову виселяли із хат та вивозили людей на Сибір. Слюсар розповідав, що на фронті він бачив таке, що не видно було сонця. В цей час Слюсареві брати, які залишилися дома, запалилися закликом бандерівської революції і обоє ввійшли в пропагандистський відділ УПА.

Недовго гостювалося Слюсарю з братами Білим і Ярмаком. Брати почали заохочувати Слюсаря, щоб йшов з ними в ліс, і йому дадуть ступень сотника. Слюсар їм каже, що вони роблять більшовицьку роботу, але поїхав з братами оглянути партизанку і коли побачив, то сказав: "Коли фронт підійде, то партизанка подінеться за одну годину". Хоч і була велика сварка між братами, та двоє перемогли одного, і він лишився дома і пішов з ними в ліс, де стає командиром сотні із ступенем сотника. Слюсар не був партійною людиною і дивився на все відкритими очима. Він відразу познайомився з майором Солом'яним, капітаном Красновим, псевдо Губатий, з доктором Січі, Сосенком, Адамом-Ростиславом Волошиним-Горбенком. Слюсар залишається на Січі. Січ охоплює три села: Свинарин, Мачулки і Вовчук. З села до села був проведений телефон, у тому комплексі була пекарня, гарбарня, кравецький верстат і мале місце для хворих, яке називали шпиталиком. Пе все організував комендант Січі Сосенко. Там було дві легкові, три вантажні автомашини, але не було ні оливи, ні бензину до них, і так вони стояли. Далі він познайомився з полковником Ступницьким - псевдо Гончаренко та Климом-Савуром. Слюсар дуже скоро пізнав всіх ватажків на Володимирщині. З-поміж усіх найкраще йому подобався Адам, який був колишнім старшим лейтенантом в Червоній Армії, в артилерії.

Слюсареві була не зовсім зрозумілою робота СБ і ВПЖ, і він почав за ними слідкувати. Він питав Адама, як він думає про них. Той сказав, що про них думає як про совєтських комісарів.

Так званий інтернаціональний легіон очолював, вірніше був його командиром, майор Солом'яний, другим був капітан Чубатий, а третім - Адам. У ньому були узбеки та азіати. То була добра військова частина, бо там були колишні бійці Червоної Армії. Куди у бій підуть, то й виграють. Тому той легіон мав добрий авторитет.

Знов іде велика чистка серед членів ОУН, мельниківців, серед східняків і штундистів. Слюсар, як добрий військовик і не східняк, і не штунда, був відважніший щодо СБ та казав їм просто: "Ідіть воювати, а то позаду тільки те й робите, що п'єте самогонку та яєчню їсте і б'єте людей". У своїх братів Білого і Ярмака майже з кулаками питав: "Що вони роблять в терені, окрім того, що п'ють й б'ють та вбивають мельниківців, східняків і штундів?". "Як довго" таке може бути? Як може бути Україна, коли наш народ нас боїться!". Зловживання СБ і ВПЖ дуже вразила патріота військовика, Слюсаря, хоч поведінка "влади" раніше вражала таких, як майор Солом'яний, капітан Чубатий, Адам, але вони мовчали, бо були східняки.

Сталася на Січі дуже прикра історія. Розстріляли чотового Василя Приступу з села Вощатин, псевдо Степовий, який був у сотні Слюсаря. Слюсар наполягав довідатися, за що вбито людину, доброго військовика, його чотового Степового? Слюсареві сказали, що Степовий наче передав "грипса"-записку для Гайворонського про те, що діється на Січі, а СБ ту записку перехопило. По Свинарина із такою "жахливою" звісткою приїхав обласний комендант СБ Сокіл і обласний командир Омелько і при цілій верхівці Січі, тобто при Горбенкові, Охрімові, Брові, Солом'яному, Чубатому і Сосенкові заарештували Василя Приступу-Степового. Вивели його перед цілою сотнею, прочитали вирок, що він зрадник-мельниківець і за це підлягає кари смерті, і розстріляли. Велика частина старшин, як Слюсар, Сосенко, Похмурий, Охрім, Солом'яний, Чубатий і Адам відійшли від того присуду. Їх відхід дуже обурив Ростислава Волошина-Горбенка. В цьому він відчув, що його не підтримують відомі командири, а СБ і ВПЖ не здібні тримати дисципліну.

Після того розстрілу Степового на Січі стає цілий хаос. Всі насторожені, всі починають не погоджуватися, але потихенько, один Слюсар говорить вголос і то те, що хоче. Слюсар, мабуть, розраховував, що його брати працюють в пропагандистському відділі, тому з ним нічого не може статися. Він ніяк не міг погодитися, і одного разу сказав перед всіма: "Навіть, якби то і була правда, що Степовий передав писульку-грипса Гайворонському, то чи за те можна забрати людині життя? Яку таємницю він міг передати, що підлягав карі смерті, що він передав ворогові - німцеві, полякові чи москалеві? Якщо і передав, то ж передав українцеві-патріотові, і хіба за це треба виводити людину перед цілою сотнею і розстрілювати як злочинця? Такою роботою ми України не збудуємо, руйнуємо її своїми власними руками".

Слюсар почав придиратись до Горбенка, Брови, Омелька, Мітли та інших СБ-стів. Почав виїжджати в терен та розпитуватись у хлопців і дівчат по селах, як народ ставиться до партизан, потім питав старших людей: "Кажіть мені правду, бо я ж вам син приходжуся, а ви для мене як батьки, то не обманюймо один одного". А в деяких селах виступав з промовами. Це все Слюсар робив на свою власну ініціативу, без дозволу СБ і без дозволу Горбенка.

Така поведінка Слюсаря страшенно обурила Брову і Горбенка і вони попередили його, що в цих справах компетентні тільки СБ і ВПЖ і лише вони мають право виступати з промовами і говорити з людьми, і тому, щоб Слюсар більше не втручався не в свої справи. Одначе Слюсар тримався своєї твердої лінії і не звертав уваги на погрози, бо мав надію, що його брати великі начальники і на випадок чого не дозволять вчинити несправедливість.

Смерть Степового залишила велику рану у його чоті, бо за ним побивалися навіть три азіати, що були у його сотні - стрільці плакали за своїм старшиною, за своїм побратимом. Василь Приступа був одиноким сином у своїх батьків. Вся родина Приступів користувалася авторитетом у селі. Василь закінчив сім класів школи у Хотячеві, був членом ОУН, довший час був станичним у селі Вощатині. Поховали Степового там таки у Свинарині, але хтось клав квітку на могилу покійного.

Пройшов якийсь час, і про це довідалась служба безпеки. Слюсар ще не повернувся на Січ, як знову приїхала "влада" СБ, зробили збірку всіх. Були промови, а потім негідні репліки, що на могилу Степового можна ходити лише по своїй потребі, а не класти квіти, промовляв до присутніх Брова. При тій розмові були: Охрім, Горбенко, Солом'яний, полковник Ступницький, Чубатий, Сосенко та ще деякі інші старшини. Вони в німій мовчанці з опущеними головами стояли, але після таких зневажливих слів Брови першими відійшли від них Солом'яний і Чубатий, а за ними решта. СБ арештувало Сосенка - людину, яка побудувала Січ, майора Солом'яного, капітана Чубатого і доктора Січі. Однак цього разу було все зроблено в секреті. Куратор СБ Ростилав-Горбенко, комендант служби Брова, командир ВПЖ Омелько стратили Сосенка, Солом'яного, Чубатого і доктора Січі без будь-якої вини, знищили через страх, що ті люди не погоджувалися з звірствами СБ і ВПЖ. У протест Клим-Савур і полковник Ступницький зовсім відступили від керма і перестали здавати звіти для Рубана і Горбенка. Утворився повний хаос на Січі, в Колках та у Овадні.

Слюсар вертається із своєю сотнею з Білина, маючи нового чотового Юркевича, який мстився за свою родину, яку поляки вимордували. Ранг чотового він дістав у військовій школі біля озера Пісочне на Поліссі. Зустрічає Слюсар Адама, і той йому оповідає всю трагедію, що сталася за той короткий час. "Я і сам боюся, - каже Адам, - бо вже дехто починає втікати з наших відділів", - із страхом і сльозами розповідав він. Слюсар передає свою сотню Юркевичу, а сам їде шукати своїх братів у терені. Горбенко звертається до Адама, щоб він очолив той інтернаціональний легіон, яким командував майор Солом'яний. Спочатку Адам категорично відмовлявся, але Горбенко його змусив, і він погодився, тільки при умові, що в нього не буде ні СБ, ні ВПЖ. Адам стає комендантом Інтернаціонального Легіону і сам стає господарем у ньому.

Слюсареві брати Ярмак і Білий ведуть завзяту боротьбу з СБ, вимагають, щоб СБ припинило вбивства. Вони як пропагандисти говорять одне, а СБ робить друге. Білий має десять класів совєтської школи, а Ярмак дев'ять. Вони ведуть пропаганду по цілій Володимирщині: "Свобода народам, свобода людині" - це дуже гарний клич, вони мають добрий авторитет у людей. В той самий час бандерівська СБ без упину то кидає людей у криниці, то душить путами". "Наш народ хоче свободи, - каже Слюсар, - а він нас боїться, то навіщо ви говорите неправду?". Слюсар категорично поставив перед своїми братами: "Я мушу знати, за що були вбито тих п'ять осіб?". І пропонує, що треба зібрати тих "яєчників" і "самогонщиків" відділі і вислати їх за Устилуг на польську партизанку, досить їм забавлятись по селах".

Під таким тиском Слюсаря Ярмак і Білий почали звертатись до СБ і ВПЖ, щоб вони перестали займатися брудною роботою і перестали тероризувати людей. Партія стояла на тому, що всі мусять підпорядковуватись їй, а коли хтось ставить опір, вона відразу починає таку людину плюндрувати, казати що то ворог і його треба знищити. Тому СВ і ВПЖ знищило Сосенка, що він начебто вів переговори з поляками коло Білина, а ще й за те, що Сосенко їздив по Січі таксівкою і робив із себе великого командира Січі. Горбенко був злий до краю на Сосенка і кричав без кінця, що Сосенко нічого не робить, тільки їздить машиною по Січі. Що ж до майора, капітана і доктора Січі, то їм пришивали зв'язки з Ковпаком. СБ весь час в своє виправдання казала, що тут є повно комуністів та зрадників, і вони все те мусять знищити.

З великим гнівом Слюсар казав: "Хто є комуністи, мельниківці, штунди? Вони всі добрі люди, вони патріоти, наші селяни, які нас годують, а ви їх найбільше б'єте, а скільки ви знищили молодого цвіту із східних земель України, називаючи їх комуністами, а вони були добрі люди, а не комуністи".

СБ і ВПЖ далі робить свою нищівну роботу, ніхто з бандерівських лідерів не бере до уваги, що три брати Голоди виступають проти СБ і ВПЖ. В теренах іде чистка, і з малого вогню щодня розгоряється більший.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

На змiст

<<< >>>


СІЧ В ОВАДНОМУ І В КОЛКАХ
На Січі в Овадному та Колках зовсім другий настрій, всі говорять, але тихо. В Колках виходив раз на місяць часопис для партизанів, і Охрім, і Клим-Савур подавали до того часопису про ту всю чистку, яка сталася на Січі. Коли Горбенко перечитав, то відразу зцензорував і не допустив до часопису, хоч про це знали Слюсар, Адам, Береза, Похмурий і полковник Ступницький. Але тут вже почався другий танець і куди більший від того першого. Почався за Приступу, але то був малий, тепер тертя поміж Охрімом, Ступнииьким з одного боку і Горбенком та Бровою з другого боку. Охрім і Ступницький були дуже розсудливі люди у всіх справах. Правда, Охрім був партійним зразу, але був поміркованою людиною, а Ступницький зовсім не був партійним, він був військовик і дорожив кожним стрільцем, кожною одиницею, а не партією.

Що ж до Горбенка, Брови, Мітли, то вони мали всю владу. В них СБ і ВПЖ, вони дають накази, а наказ "святе діло". Клим-Савур і полковник Ступницький зникають не тільки з очей, але і з цього світу, а коли хтось запитає, де вони є, то мали відповідь, що вони подалися до Стиру під Луцьк. Так бандерівські верховоди забрали життя в провідника, патріота, військовика - забрали життя в тих, хто не вагався його віддати у боротьбі за кращу долю народу.


<<<
>>>
 

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

На змiст

<<< >>>


АКЦІЯ ГЕНЕРАЛА ФОНАХА (фон Баха)
Акція фон Баха розпочалася десь від Луцька, Горохова, перейшла через Буг аж на Холмщину. Хто ж був в тій армії фон Баха? Були німецькі старшини, руські козаки-власівці. Вони зібрали війська в півтора рази більше, ніж в 1942 році. Недалеко від Горохова німці оточили Загорівський монастир і майже все зрйнували. При тому монастирі була одна сотня партизанів, і тільки декому пощастило втікти. Біля монастиря були будинки, які в 1943 році зайняла УПА і звідти робила напади навколо того монастиря. Там була сотня, якою командувув Гриць з Бужанки, псевдо Князенко - це той, що був командиром першого партизанського відділу ОУН на Володимирщині, який був розпущений. Тоді Гриць з досади пішов до бандерівців. Недалечке від монастиря була велика Домінопільська колонія. Бандерівці, фактично СБ, ту колонію знищили. Правда, багато поляків повтікало до Горохова. З того монастиря упісти зробили твердиню неприступну. Німці стягнули біля півтори сотні людей, три літаки, десяток танків і почали її оточувати. Але доки вони оточували, Князенко втік з того монастиря у Коритницький ліс, а там була сотня упістів, і він долучився до неї.

Німці монастир розбили, знищили цілком, побили дуже багато партизан, хоч, правда, німці також понесли втрати і пішли на Коритнийький ліс з танками, літаками. В той час до них приєднався фон Бах. Коритницький ліс невеликий, тому вся партизанка його залишила і пішла до Завидова. У Завидівській гаївці було більше сотні партизан, і з Коритницького лісу прийшло більше сотні. В Завидові командиром був курінний Голуб, а Славко, як політичний провідник. Тут був і Брова і Горбенко, одним словом, вбралася вся верхівка. На початку утворення партизанських відділів

Завидівському лісі була бандерівська столиця. Всі зарядження, всі накази і всі закони виходили із Завидівського лісу. Завидівський ліс був розділений на дві частини - великий і малий. Хоч і невеликий простір їх розділяє, але він був. Ми довідались, що великий ліс оточений німцями. Там було якихось дві сотні партизан, а решта то все цивільне населення, які втікало від німців і шукало сховища у лісі, і тут їх всіх оточили.

Андрія Гайворонського і мене СБ арештувало в селі Литовижі, і везли нас до Завидова на суд до Голуба, Славка, Брови і Горбенка та Ворона. (Це той Ворон, що роззброював наш відділ у Литовижі та Заболотцях). Ворон довго не керував, він був забитий у Завидові, в тій акції фон Баха. Бандерівці весь час повторюють, що вони проголосили Українську Державу Актом від ЗО червня 1941 року. Не зрозуміло: якщо німці оголосили війну тій "проголошеній державі", то чому уряд Стецька не домагається відшкодування німцями за інвалідів, вбитих та за знищене майно? Як далеко сягали кордони тієї української "держави"? Хто на себе бере відповідальність за ті фатальні для нашого народу бандерівські потягнення? Напевно, майбутній історик, проаналізувавши те все, дасть відповідну оцінку і поставить таких "патріотів" у належну "рубрику" і назве своїми іменами.

А тим часом слід розказати, як німці ловили мирне населення і вивозили до Німеччини, на очах в бандерівців, у задротованих вагонах та садили в концтабори. Ті невинні жертви проклинали і Бандеру, Лебедя, Стецька та інших верховод, що вони втопили Волинь в морі невинної крові, їм на Волинь не буде вороття. Мені про всі ті жахи розповідав мій брат. Його німці зловили, він їхав тими вагонами і сидів у концтаборі.

Хочу детальніше розповісти, як нас арештували. Вертаємось ми з Андрієм з Галичини. Тільки-тільки сонечко зійшло, як ми перейшли Буг, Андрій до мене каже: "Зайдім відвідаєм мою наречену у Литовижі, - доньку священика". Я звертаю Андрієві увагу, що то небезпечно, бо СБ напевно слідкує за нами. Але Андрій настирливо наполягає, щоб зайти, і ми зайшли. Не минуло й півгодини, як хата була оточена, і нас обох арештовує місцеве СБ. Нам тільки що приготували сніданок, ми ще не встигли його зачепити, як наказ "Поїхали". Священик просити- "Та нехай бодай поснідають". На це впала тверда відповідь: "Їстимуть у відділенні - в Біличах, а нам зараз нема часу". Фіра нас вже чекала, ми сіли і їдемо. Бідна дівчина біжить за фірею із плачем, але на те ніхто не звертає жодної уваги.

У Біличах у відділі ми зустріли Похмурого і мали декілька хвилин розмови. Він був дуже здивований нас бачити і сказав, що СБ і ВПЖ зараз зовсім дуріє. Підходить до нас один есбіст і каже нам: "Ідіть до кухні, візьміть собі щось їсти, бо їдемо до Завидова". Ми йдемо до кухні, а Похмурий каже: "Втікайте, а то вам обом пахне те саме, що Тарасовичеві. Я іду з цілим відділом до Завидова, - каже Похмурий, - бо німці наступають з Горохова і все палять".

Нам СБ каже, що ми маємо зустрітися з Бровою, Горбенком і Славком. Хто зна що вони хочуть від нас, але їдемо до Завидова. Похмурий до нас: "Утікайте, якщо вам вдасться, поки вас не забрало ВПЖ". Він тільки те сказав, як заходять чотири особи і кажуть, що ми їдемо в бік Завидова, Похмурий опустив голову, а двома пальцями показав хреста. Йдемо до Завидова під охороною ВПЖ.

Один із них звертається до нас і каже: "Я думав, що вже тих мельниківських панів нема, а вони ще вештаються по кутках". Ми перемовчали. Хоч нам волосся стає дубом, все таки страшно, але нічого не вдієш. Андрій трохи нарікає на себе, але вже запізно, зате у Завидові побачимо всіх бандерівських ватажків. Під'їжджаємо ми під перший малий Завидівський ліс, аж тут два німецьких літаки літають над лісом і час від часу пускають серії з скорострілів, а де то й скидають малі бомби.

Ми під'їхали під одну хату, і нам кажуть заходити в ту хату і зачекати деякийсь час, що ми й зробили. Раз від разу виглядаємо з хати і чекаємо, а на що, то й самі не знаємо. Великий рух, маса народу, і все втікає на захід до Порицька. Літаки весь час обстрілюють ліс. Аж зовсім надвечір один хлопець приніс нам вістку, що Славко і Голуб застрілилися.

Не могли ми вийти з дива, хто то був той хлопець, а то був Гриць Князенко, наш колишній приятель. Ми з Гайворонським питаємо, що то сталося? Гриць нам розказує, що німці оточили ліс, стали бомбити з двох літаків і побили дуже багато цивільного населення. Власівці пішли в ліс з одної сторони і стали бити з мінометів. Народ хотів прорватись і втікати на Володимирщину, а там німці й козаки і майже всіх вибили. Там було два відділи партизанів. Їх розбили в пух, а третій, який прийшов з Володимирщини, теж розбили. Тих, хто залишився живим, зганяють разом цивільних і партизан і женуть до Горохова. Що з ними зроблять невідомо. Мені пощастило вирватись із того пекла з трьома хлопцями. Князенко нам каже, що Славко і Голуб забиті, він добре знає, але не знає, що сталося з Горбенком і Бровою. Князенко каже до нас: "Берім фіру та втікаймо на Володимирщину, бо тут вже кінець всьому". Із трьох відділів партизанів мало що залишилось. Усіх поранених німці з власівцями стягують до однієї купи та везуть до Горохова, а Горбенко та Брова втікли в Галичину", - закінчив Князенко.

Ось з'явились дві дівчини, зв'язкові, які втікають в бік Порицька, Князенко з ними почав говорити, і ми підійшли до них, вже як рівні, не арештовані. Всі СБ-ти і ВПЖ вже давно дали ногам знати так, що їх вже й близько нема. Все втікає стрімголов в бік Порицька з плачем і криком. Найбільше загинуло цивільного населення, яке покинуло свої хати і шукало захисту в Завидівському великому лісі, бо там була бандерівська столиця "Української Держави" з ЗО червня 1941 року. Німці за декілька годин знищили все, а при тому невинних людей, які зовсім не поділяли партизанщини.

Ми з Андрієм прилучились до недобитків і разом з ними втікаємо. Паніка охоплює втікаючих, породжуючи великий хаос і безпорядок. За один тиждень фон Бах очистив всю Горохівщину аж до Завидова і переходить на Володимирщину. З появою частин фон Баха на Володимирщині Адам під селом Великі Бискупичі пробував їм дати відсіч, але відразу побачив, що не вистоїть із своїми повстанцями, пішов на Полісся. Відступаючи, Адам замінував дороги, яким йшло військо фон Баха і тим висадив у повітря декілька машин: одну біля Зимного, другу біля Хотячева і третю біля Русова. В машинах, напевно, були солдати, але скільки їх було, то тільки німці знають. Це допомогло Адамові відійти на Полісся. Він помандрував на Колки, де забрав до себе родину лікаря Січі, яка боялася, щоб з нею не зробили те саме, що з лікарем.

В Колках Адам зустрічається з Климом-Савуром, полковником Ступницьким, чотовим Юркевичем та Слюсарем, який на той час був комендантом Січі. Коли з'явилися Чупринка-Р. Шухевич та Мітла, Слюсар в дуже гострій та офіційній формі поставив питання про те, що СБ в Порицькому районі робить недопустимі речі над членами ОУН, східняками і часто над штундами.

В свою чергу Клим-Савур заявив, що він вже декілька тижнів тому сказав Горбенкові: "Вам обом (Горбенкові і Рубанові) звітів здавати не буду і від вашої політики зовсім відходжу". За ним і Ступницький каже: "Я тієї вашої політики не поділяв, а тепер цілком засуджую". Клим-Савур та Ступницький зовсім відступились від політики Рубана та Мітли і засудили як шкідливу. Слюсар поїхав на Січ, Адам оселився в с. Міщанка недалеко від Білина, а з ним залишився і Юркевич, бо вони обидва часто ведуть боротьбу з поляками, очоленими Мухою.

На Січі Муха і Похмурий тримають всю команду у своїх руках, але в теренах СБ та ВПЖ веде дальше свою брудну роботу, проводять всякі чистки. Славко і Голуб, які мали нас судити, але Бог врятував нас. Вони у тому хаосі були побиті, бо повбивали багато без міри і ліку людей. .

Їдемо ми із Завидова на одній фурі Андрій Князенко і я. Князенко почав нам розповідати про свої подвиги в УПА, про монастир у Загорові, як він оперував у тих околицях, які він мав бої. Андрій запитав до нього, з ким він мав ті бої? Він відповів, що з поляками. Андрій до його каже: "Коли б ти зводив бої з німцями або з червоними, то я розумію, а бої з поляками засуджую. Ти їх вигнав з Горохова, а вони до спілки з німцями спалили, зруйнували монастир, виїжджають у глиб і палять наші села, то це такі твої подвиги?". Я Андрія попросив дати йому висловитися, і Андрій замовк, але й Гриць замовк. Я був на Андрія трохи сердитий за те, що він на Князенка так напався, але він так повівся як до односельчанина.

Князенко у свій захист сказав, що Мітла його хвалив, що з Горбенком вони багато справ рішали разом. Я те все так уважно слухав, як добру проповідь. І так ми доїхали уже недалеко до Порицька. Кругом повно втікачів, і то все мирне населення. Бідні наші дядьки самі не знають, що їм робити, де їм шукати захисту або притулку. Ось до чого нерозсудлива бандерівська пропаганда довела наш народ, залишила без даху над головою, без майна, тяжкою працею придбаного, щастя. Тим часом німецькі літаки кружляють над головами настраханих втікачів і наче з насолодою пускають серію за серією.

Німці в "Українській Державі" почуваються як в себе вдома, вони виїжджають з козаками й рускими по селах і виловлюють молодих людей, які могли б бути партизанами. Таких ловлених везуть у спеціально приготовлені табори. Один такий табір біля Порицька в Іваничах, а другий у Володимирі. Вони зловили мойого брата Сергія, спочатку він був в Іваничах, а потім перевезли до Володимира. З Володимира товаровими вагонами, немов худобу, у задротованих вагонах повезли до Німеччини у концентраційний табір, їх там було біля двох тисяч людей. Ніхто не знав, що з ними сталося і де вони поділися. З Німеччини яких 500 осіб завезли до Фінляндії рубати ліс, працювати в тартаках, різати дошки, бруси, балки на мости для німців, і мій брат попав до Фінляндії. При капітуляції Фінляндії мій брат та ще з десяток хлопців втікли до Норвегії і потрапили до англійців. Ця частина залишилася у Норвегії, живуть там і донині, але мій брат та ще пару осіб виїхали до Канади.

Коли я у 1954 році відвідав брата у Канаді, то він мені в присутності Барщевського говорив, що дуже багато наших хлопців повмирало із голоду в тому таборі біля Гданська. То були все наші хлопці з Володимирщини, Горохівщини. Колись повні енергії, молоді і життєрадісні, від голоду і холоду як мухи вмирали, проклинаючи всіх, що їх до того спровокував. Так само гинули волиняни у Фінляндії.

Мій брат теж ледь не вмер, він мав чверть цаля води поза шкірою, але його врятував наш станичний із Зимного, друг Барщевський. Тому він зараз навіть говорити не хоче про те все, він відказався від усього. Йому той концентраційний табір так дався взнаки, що коли він видужав, то й згадувати більш про минуле не хоче, а до мене казав: "Сиди й мовчи, нам досить того клопоту, що ми мали". Він боїться, що ця книжка може пошкодити нашим. За бандерівців він і згадувати не хоче і каже: "Нехай за них пишуть ті, хто нас завів у сліпий кут. Весь час нам казали, що не можна нічого їм перечити, бо вони безпорадні і можуть вбити, а бандерівці казали, що їх всі бояться, зате під Гданськом вони проклинали Бандеру, цілий уряд з 30 червня 41 року та все СБ".

На закінчення хочу сказати, як він добрався до Канади з Норвегії. Їх совєти хотіли забрати, але норвезький уряд сказав, що коли вони хочуть, можуть вертатись "на родіну", а коли не хочуть, то можуть залишитись у Норвегії. Після того совєти їм дали спокій, і вони залишились і працювали по господарях. В 1946 році мій брат подав оголошення у канадській газеті "Новий шлях", що шукає односельчан у Канаді, а сам він жив в Норвегії. Я в той час був в Італії, і цілий час переглядав всі газети, і вже переписувався з нашими односельчанами в Канаді. Одного разу була приємна несподіванка. Бачу оголошення, що мій браг шукає людей, з якими я вже переписувався. Я цілий час думав, що його німці розстріляли, а тут вістка, що він живий. Я мав адреси до Канади і подав їх братові, і ми з ним почали переписуватися. Однак, коли я з ним зустрівся в 1955 році, я зовсім його не впізнав, не то що він змінив свої погляди, а просто він сам змінився. Той концтабір так на нього подіяв, що він нічим більше не хотів цікавитися - той концентраційний табір називався Бухенвальд-Рейх. Я слідкував за пресою, але ніде, ні в якій пресі я нічого не знайшов за Бухенвальд-Райх. Під приводом "партизани" фон Бах ловив усіх без перебору, хто тільки їм в руки попався, тих, що підтримували політику бандерівську, і тих, що не підтримували, але то була добра нагода очистити терен і знищити молоде покоління.

З того терену повтікали всі герої бандерівської верхушки, повтікало багато членів СБ та ВПЖ, а де ж партизани? Скільки із 40-тисячної Армії, членами якої була переважно волинська молодь, лишилося в живих і опинилося за кордоном? Вони разом у Бухенвальд-Райхському таборі смерті разом терпіли зневагу, знущання, голод, разом молились, всі їх політичні різниці зникли в обличчі грізної дійсності, в яку їх загнала бандерівська політика. Там вони склали своє молоде буйне життя, приниженими, упослідженими і до того забутими тими, які їх на те виставляли.

Бандерівські "революціонери" те й роблять, що кричать про геройську "сотню" УПА, а п. Прокоп знизився до 40-ї, але соромляться, а, може бояться признатися, як трагічно вона вигинула у Фінляндії і Німеччині. Я вимагаю від тодішньої бандерівської влади, яка насолоджується життям, яка спекулює отією кров'ю, щоб дала відповідь перед українським суспільством за свої вчинки, і цього повинна від них вимагати вся українська спільнота.

З одного боку совєти ще й сьогодні небажаних їм осіб називають упістами і винищують на протязі сорока років, а з другої сторони німці після Акту 30 червня 41 року нищили волинян. Крім того СБ і ВПЖ все "очищували" терени від мельниківців, штундів і східняків. На Волині винищено інтелігенцію, духовенство української православної церкви. Волинь обезголовлено на багато років. За те все відповідають політики Бандери.


...ПРОДОЛЖЕНИЕ СЛЕДУЕТ...
>>>
 
Останнє редагування:

lyolia

Забанен
Ответ: Интересные статьи из интернета.

На змiст

<<< >>>


ПІСЛЯ РОЗГРОМУ "БАНДЕРІВСЬКОЇ ДЕРЖАВИ"
Фон Бах закінчив свою акцію дуже успішно, забрав усе збіжжя, м'ясо та пару тисяч "партизанів" до Німеччини й Фінляндії на тяжкі роботи у табори смерті. Правда, частина "партизанів" пішла на Полісся і там сиділа тихо на місцях, але зате німці наловили і вивезли багато цивільного люду, всіх молодих, які лиш попалися. Після цієї акції фон Бах стягнув свої постерунки з сіл, бо "робота" була зроблена. У Володимирі ще було трохи польської поліції, але велика кількість пішла на польську колонію Білин, і ще була менша, здається, називалася Сосновка. Білин - то була польська твердиня партизанська. Дехто казав, що їх там було до вісьми тисяч, але я думаю, що то разом з цивільним населенням. Поляки мали добрий зв'язок з партизанами Ковпака, вони навіть давали полякам зброю, яку хотіли і скільки хотіли. Вони разом виступали проти наших. Поляки дуже укріпились навколо Білина, так, що і не підходь, вони навіть почали виступати проти німців, бо і німці туди не йшли. Українська партизанка має великий клопіт з ними та ковпаківцями, які раз-у-раз появлялися великими відділами, вони переходили на Полісся і озброєні були, як кажуть, по зуби.

Після акції фон Баха у Свинаринському комплексі на Січі залишилося десь три сотні людей. То був той інтернаціональний Легіон, який очолював Адам. Як я вже згадував, у тому легіоні були вояки з Червоної Армії, вони були дуже добрими вояками. Ті, що були за совєтами, тепер мали добру нагоду йти до Ковпака. По цього у великій мірі прислужились бандерівські "ватажки", які нищили східняків як зрадників, тому вони казали: "Як не втечу, то бандерівці заб'ють".

Адам мав добрих пару боїв з Ковпаком, а з поляками мав майже кожний день. Перед кожним боєм Адам міняє своє псевдо, щоб змилити свого опонента. Його люди були добрими вояками, і їх бої мали добрий успіх. Населення почало їх поважати і мати довір'я до них. Адам довідався, що Сосенка СБ і ВПЖ вбили за те, що наче він вів переговори з поляками біля Білина, а крім того показував, що він дуже великий командир Січі, а сам нічого не робив, лиш мав авто і їздив - з обуренням і пересердям говорив Горбенко. Про подану причину смерті командира Сосенка довідались Слюсар, Похмурий, Клим-Савур і полковник Ступницький. Зате іншу версію пустили, за що були забиті майор Солом'яний, капітан Чубатий та лікар Січі - цим було пришито зв'язки з ковпаківцями, чи, може, просто з самим Ковпаком, доводив Горбенко.

Після розгрому Завидова Фонбахом бандерівські "ватажки" з Січі перебралися на Володимирщину, а на Січі залишилась так звана "сільська оборона". Адам і Юркевич готуються зробити рейд на Холмщину, бо там поляки все нищать, і Холмщина горить день і ніч. Це було перед Різдвом. Після невеликого рейду вони вертаються на Волинь і розташовуються біля села Верба. І ще не розселилися добре, як вже зіткнулися з Ковпаком. Адам мав дуже добре вишколених бойовиків, вони всі були в Червоній Армії, вони знали, як битись з ковпаківцями. Цим разом Ковпак мав цілий відділ, і Адам їх зліквідував і забрав трохи зброї. Адам і Юркевич в знак перемоги справляють Різдво з своїми повстанцями. До них народ виявив довір'я і пошану. Юркевич безперестанно вів боротьбу з поляками, з Мухою, як помста за своїх родичів, що Муха вимордував усю його родину. Я був з Адамовим відділом на Холмщині, бо у нього не було СБ, він їх називав російськими комісарами, а крім того я був зв'язаний з Юркевичем-Козловським віддавна.

Слюсар був відважний і до своїх братів казав- "Я хочу знати, за що те бандерівське НКВД вбило мого приятеля Сосенка? Я мушу знати, і то все. СБ є зараз більше як партизанів, їх всіх треба було зібрати у відділ і вислати за Устилуг на польську партизанку. Досить тим яєчникам і самогонщикам забавлятись і розправлятись з невинними. Я мушу знати, за що СБ чи ВПЖ вбило тих п'ятьох осіб: майора, капітана, лікаря, Сосенка та Степового. Ви по селах говорите, що свобода народам, свобода людині, ту свободу наш народ хоче бачити, а не лиш чути про неї. Народ нас боїться, ховається перед нами, а ви обидва ходите по селах і займаєтесь нісенітницями. Ми мусимо велику увагу приділити нашій партизанці, - продовжував Слюсар, - яка невдовзі залишиться безд набоїв, ми вже зовсім мало маємо амуніції, і вже дехто носить кріса без набоїв, а дехто має лиш по пару штук. Я вже віддав пару поросят мадярам та італійцям за амуніцію, хоч це не є моя робота, а ваша. Коли б став добрий бій, то та амуніція пішла б відразу і чи ще, й хватило б. Подивіться, що поляки дістають від Ковпака кожних пару тижнів і амуніцію, і зброю, а ми скоро будемо воювати картоплею і то з усіма".

Він бачив катастрофу без амуніції, тому він так різко ставите справу перед своїми братами, бо бандерівські великі патріоти про це навіть і не думали, вони були зайняті "чисткою" за владу і тримали "дисципліну".

Адам слідкує сам за собою, а коли щось не виходить, то він спихає на Слюсаря, Похмурого, Березу, а навіть і Юркевича. Всі знали, що Юркевич не цікавиться роботою СБ-істів чи то на Січі, чи в терені, все його спрямування пеститись над поляками за родину і майно.


<<< ...ПРОДОЛЖЕНИЕ СЛЕДУЕТ...
>>>
 
Останнє редагування:
Статус
Закрита.
Зверху