Останній бій, який оборонці Луганського аеропорту дали штурмувальникам на підступах до летовища і на самій його території 31 серпня 2014 року, напевно, був одним з найзапекліших в історії російсько-української війни. Кількість противника у багато разів перевищувала число останніх захисників аеропорту.За оцінкою українських військовослужбовців, противник мав велику кількість поранених, айого втрати сягали до 200 осіб загиблими.
«То, что завязались там очень сильные бои, когда численность пацанов, которые оставались на тот момент в Луганском аэропорту и которые приняли бой… – я не могу назвать цифры, но в соотношении с противником – это была колоссальная разница.
Бой, который пацаны дали в последний день – я думаю, россиянам никто так по морде не давал, как в Луганском аэропорте. Нагорный Карабах, Грузия, Чечня… ну разве что Чечня. И когда они узнали нашу реальную численность, которая была в аэропорте на момент штурма, они были в шоке! С учетом тех огромных потерь, которые они там понесли».
Олексій Стафиняк, волонтер, доброволець, 80 ОАЕМБр
«То количество раненных и убитых, которое у них было, – просто колоссальное. Один из их сепарских командиров (он уже погиб) после взятия аэропорта в интервью (есть видео в Youtube) сказал касательно событий возле бункера: «Там находилось около 17 человек… и это - не люди, это – звери! Если бы у меня они были, я был бы уже во Львове!» Он понимал, что то количество людей, которое у него, ничего не может противопоставить тем, которые были вокруг бункера. […]
Когда мы были в Новосветловке, уже никто не надеялся оттуда выйти живым. Но когда мы попали в аэропорт в крайний день… я сжег свой паспорт, поломал и закопал свои права. Особенно, когда вызвали артиллерию на себя, надежды вообще никакой не было. Хотели приложить как можно больше усилий, чтоб как можно больше с собой русских «забрать»!»
Позивний «Сухой», солдат, 80 ОАЕМБр
«[Втрати противника становили] десь порядка 200 чоловік «двохсотими». Бо дуже багато загинуло їх під час обстрілу нашої артилерії. […][В одному інтерв’ю росіяни зазначали:] «У нас потерибольшие. Мы целую ночь вывозили только «трехсотых»».
Андрій Ковальчук, полковник, 80 ОАЕМБр
«У них втрати були дуже великі, і, дивлячись з досвіду Афганської та Чеченської першої і другої війни – там їх ніхто не рахує. […]Втрати в них були набагато більші, [ніж в нас]. Як то кажуть, оборонятися легше, ніж наступати. Але та оборона дуже тяжка була. Втратили дуже багато друзів своїх. Я не можу сказати, [скільки у нас було втрат], але багато хлопців загинуло. Один солдат – це вже багато. Поранених багато було».
Олег Гільжинський, капітан, 80 ОАЕМБр
Ще впродовж двох днів після виходу російські війська продовжували обстрілювати аеропорт, вважаючи, що там ще залишилися українські бійці. А коли за кілька днів українська сторона домовилася про вивіз військовослужбовців, які залишилися на території аеропорту після виходу, росіяни були вражені їхньою малою кількістю, так само як і невеликою кількістю загальних втрат з нашої сторони.
«Коли ми [після виходу] домовилися вже на рівні генеральних штабів Росії і нашого про відправку конвою в Луганський аеропорт […], від нас прийшла одна медичка і один ЗІЛ. Росіяни там зустрічають і кажуть: «А чого ви так мало техніки для евакуації набрали?»– «А нас там не так много».
Першим зайшов на територію Луганського аеропорту начальник інженерної служби 3 батальйонної тактичної групи 80 бригади, а за ним вже пішли росіяни, пішли сепари. А там вже ні одного воїна не було. Тільки восьмеро загиблихта один поранений, який був там ще два дні (Тарас Л. – ред.). А вони бомбили, штурмували. Думали, що ми ще там. […]
А полковник військової служби правопорядку Отрощенко, який також їздив, коли його росіянин запитав: «Скільки у вас загинуло?», сказав: «Та не знаю – може, чоловік тридцять». У нас за два дні штурму13 чоловік загинуло і було безвісті зниклих 21 військовослужбовець. А той [росіянин] не просто побліднів – він чуть з розуму не зійшов, почувши цю цифру. Вони вважали, що нас поховали там тисячі!.. Там була версія, що вали, які ми там нагорнули навкруги штабу, що ми туди загорнули трупи. Вони розраховували на чоловік 300-400 вбитими. […]
Нам потім, коли ми були вже в Лутугиному, СМС слали. На той час росіяни сказали, що за час війни це найбільш «достойный бой». І нам псковські десантники «набивали стрілки» – СМС відправляли: «Надовстретиться, отдать вам должное». Типу, має бути десь реванш...»
Андрій Ковальчук, полковник, 80 ОАЕМБр
««Восьмидесятка» первой заходила, «восьмидесятка» последней и уходила. Донецкий аэропорт был частью под сепарами, частью под 95-й бригадой… А в Луганский аэропорт сепары зашли только в последний день. До этого у них таких возможностей не было вообще!»
Позивний «Сухой», солдат, 80 ОАЕМБр
«Так хочеться повернутись туди. Проїхатись по тим дорогам, по яким під обстрілами їздили, прийти на ці руїни.І спочатку зкропити їх кровю ворога, а пізніше, коли звільним цю землю, покласти квіти на це місце, де був термінал,запалити свічку.Встати на коліна, зняти шолом і помолитись за тих, хто там залишився назавжди.Я майже кожну ніч бачу уві сні ці бої.Мене ще ніколи нікуди так не тягнуло, як тягне назадв аеропорт…»
Олег Гільжинський, капітан, 80 ОАЕМБр
Перед виходом бійці залишили в Луганському аеропорту напис «Ми повернемося».
Уривок з книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту»
ЯК ЗАМОВИТИ КНИГУ "У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту»?
Напишіть повідомлення на нашу сторінку Благодійний фонд «Народна підтримка воїнів АТО», після чого з вами зв‘яжеться наш координатор.
You must be registered for see images