Голодомор 1932-33 годов в Украине

U235

Забанен
Re: Відповідь: Re: Голодомор 1932-33 годов в Украине

Мда. Трагікомічно. Тільки не розумію до чого Ющенко, коли Роменська РДА така багата на дурнів.
А зібрати спогади було необхідно. Зараз, поки живі ці люди, мені б хотілося відправити до якоїсь старенької бабусі Пєтю Сіманєнка і подібних йому, і хай подивиться їй в очі і скаже, що Голодомору не було, а був неврожай... Або зібрати делегацію із Русской общины і повезти в село Вільшана Недригайлівського району і хай моя бабуся (86 років) їм розкаже як її мати, щоб вигодувати своїх дітей пішки ходила на Курщину, пробиралась через кордон, міняти рушники, сорочки та ін. на хліб. Це щодо спільної трагедії всіх народів СРСР. Дійсно, в багатьох районах СРСР був голод, але чому в 1933 на Курщині хліб був, а на Сумщині не було? І чому кордон УРСР був закритий міліцією?
Аналогично... Хотя исходя из ссылки, все становится логичным. Дима решил бабла слупить ;)
Только одна поправочка .. не милиция а РККА :) Защищали, видимо сытых от голодных.

Djugashvili

Диссидент
Re: Ответ: Електронна колекція документів ГПУ УСРР про голодомор 1932-33 рр.

Зачем документы если память есть.
Мне бабушка рассказывала, что у них в селе после военного комунизма и указа "о трех колосках" один человек сьел свою дочь вот такой аж был голод. И это в земледельческой Украине (тогда Тростянецкий район).
Ну да а ты и поверил. Есть пословица "бабушка рассказывала". Во-во, бабушка видно здесь и рассказывала, фактажа такого нет, один из методов манипуляции сознанием

Djugashvili

Диссидент
А слышали в Роменском районе живых людей записали в книгу о голодоморе. Просто взяли список избиртелей и поставили их умершими от голода в 32-33 г.г.. Люди стали читать эту книгу и нашли себя целыми семьями.
Вроде бы местные большевики раскопали эту информацию, так пришлось книгу срочно изымать.

У них еще не с один десяток сел в запасе есть. Областная администрация, говорят, просто в ауте, дали им по шапке в Киеве
Полная информация здесь

Petrovich-UA

Рухівець
Відповідь: Голодомор 1932-33 годов в Украине

Djugashvili, перед тим як щось написати потрудіться прочитати кілька коментарів вище. Там ті теми вже давно обговорені.
P.S. Вас би я теж з великою радістю звозив у Недригайлівський район. Чому? Читайте вище

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
Відповідь: Re: Комунізм: за і проти.

Початок розмови тут:
КОСТа

Ну, ты не сильно придирайся к словам. Обшибся я маленько, извиняюсь.
Фігасє "маленько" помилився. Ви на кладовище теж приходити святкувати смерть своїх рідних? Таке може ще написати людина яка не володіє достатньо мовою якою пише ( Ви здається російською достатньо володієте ), або яка свідомо вважає що Голодомор це велике свято українського народу і грається у дурника, перекуючуючи цифри, перетворючи тут все це на фарс. Nahrapov, я ще розумію, коли Ви стебаєтесь над Ющенко. Доки це у межах правил, я це не видаляю. Захищати Ющенко як політика теж вже бажання нема. Але не треба, будьласка, стебатись над Голодомором. Мені бубуся розповідала, як їх з Полісся Донбас заселяти відправили. У селі жодного мешканця не залишилось, а у домах кістки.
А шо касается того, шо ты не хочешь решту комментувати, то это ты зря. Ты меня попросил источник. Я тебе корректно ответил. Ты можешь спокойно почитать про эти 80 млн там, где я тебе указал. Если ленишься поискать, то это твои проблемы. То бишь ты показал, шо пока не готов воспринимать точку зрения (в данном случае, Віктора Андрійовича), которая тебе неприятна. Жаль.
Я не бачу, де Ви мені вказали джерело:
Читал, шо коммуняки уничтожили даже не десятки, а сотни миллионов людей. Вся Сибирь вдоль железки усеяна костями. Только в Україні, как сказал шановний Віктор Андрійович, с 1929 по 1990 год уничтожено режимом 42 млн українців...
Конкретно - 250 млн. Такая инфа прошла в академическом историческом жкрнале. За все годы коммуцкого режима. Если сильно надо, буду искать источник.
Насчёт 42 млн. Эта цифра не звучала. Звучало из уст Віктора Андрійовича, шо нас, українців, было в 29 году свыше 80 млн человек. Это он говорил в интервью изр. газете перед визитом туда. А когда Віктор Андрійович пригласил Медведя на празднование голодомора, тот не поехал и распространил в прессе свои пространные претезии к интеллекту глубокошановного земелі - Віктора Андрійовича, где и прозвучали (вторично) эти самые 80 млн. Найди сам в сети эту инфу. Если не найдёшь, то тогда я поищу у себя в папке вырезку из газеты. Так шо мои 42 млн - это результат арифметического действия - вычитания.
Спочатку 42 млн. "сказав", потім "не звучала", зато "звучала" 80 млн. Який журнал? Яка газета? "в академическом историческом жкрнале", "буду искать источник" це що, джерело? "Звучало из уст Віктора Андрійовича, шо нас, українців, было в 29 году свыше 80 млн человек", я що повинен тепер перечитати усе що ВАЮ сказав?
Які аріфметичні дії тут можуть бути? З 1929 року до 1990 року ніхто не народжувався, нікуди не мугрував, не помирав власною смертю? Взяв якісь 80 млн., відняв якісь "реальні" 38 млн. і отримав справжню точну цифру 42 млн. Абзац. І це при тому, що за офіційним переписом 1913 року населення складало 35,2 млн. осіб ( питання, як у 1929 році воно скало вже 80 млн.? де вони всі жили? ), а за переписом 1993 року 52 млн. 244,1 тис. ( згідно тої аріфметики за 3 роки з 38 млн. населення збільшилось на 14 млн., мабуть народжували жинки від 16 до 60 років усі і одночасно ).
Ты меня спросил про хрен. Я тебе ответил про хрен. А теперь ты, шоб меня опровергнуть, пишешь про редьку. Почитай вопрос, который ты мне задал, и сопоставь со своим комментом про 17-45 годы. Хрен и редька.
Повторяю ещё раз, шо мы с тобой вели речь о том, шо українців стало меньше с 29 года по 2009 на 42 млн человек! Это не я тебе говорю. Это следует из интервью Віктора Андрійовича изр.газете, которое попало на стол Ведмедя. Тогда Ведмедь возмутился и дал Віктору Андрійовичу ответ (был в газетах), который можно интерпретировать как сомнение в уровне развития бухгалтерского интеллекта у шановного Віктора Андрійовича. Теперь понял?
То бишь вычти из 80 млн 38 млн, которые сейчас реально проживают в Україні, и ты выйдешь на цифру 42 млн, которую лично я смог вычислить САМ на компьютере.
Тож де тут хрін, а де редька, генію Ви наш невизнаний? Тож чекаю, лінк на якесь інетджерело, де такий вислів Ющенко наведений. А до того часу, краще тут не засвічуватись, бо знущання над Голодомором мені дуже не подобається. Зрозуміло?

Останнє редагування:

Nahrapov

Буржуй и учёный
Re: Комунізм: за і проти.

КОСТа
Але не треба, будьласка, стебатись над Голодомором. Мені бубуся розповідала, як їх з Полісся Донбас заселяти відправили. У селі жодного мешканця не залишилось, а у домах кістки.
Вдруге тебе прошу - заспокойся, будь ласка. Скільки разів мені треба перед тобою вибачитися, шоб ти заспокоївся? И переживай не только за жителей Полесья, но и за жителей Слобожанщины, если ты, конешно, родом из наших краёв. И не только за прапрадедудушек, но и за пап-мам, которые нынче мрут как мухи. Не веришь - сходи на Барановку, постой там часика два-три на повороте. Понял?
І це при тому, що за офіційним переписом 1913 року населення складало 35,2 млн. осіб ( питання, як у 1929 році воно скало вже 80 млн.? де вони всі жили? ), а за переписом 1993 року 52 млн. 244,1 тис. ( згідно тої аріфметики за 3 роки з 38 млн. населення збільшилось на 14 млн., мабуть народжували жинки від 16 до 60 років усі і одночасно ).
Ещё раз тебе поясняю, шо ты споришь не с мной, а с профессиональным бухгалтером, кандидатом экономических наук, Почётным Гетьманом України, Вождём нашего українського народа. Теперь понял?
Но если ти не можешь найти в сети инфу про те 80 млн, шо жили у нас в 29 году, то я сегодня попробую вечерком, если будет время, впечатать сюда абзац из бумажной газеты. И пойми, шо я верю не тебе, а Вождю. Так шо не надо мне приводить статистику. Хочешь спорить - пиши на сайт Президента України, а не сюда.

Nahrapov

Буржуй и учёный
Re: Комунізм: за і проти.

Ну, слушай, КОСТа, ты меня разозлил. Я за одну минуту нашёл инфу про 80 млн. Вот тебе выдержка из письма Ведмедя шановному Віктору Андрійовичу:
Президент РФ отмечает, что "созданию искаженной картины способствуют и публичные заявления представителей руководства страны. Так, в интервью в ноябре 2007 г. Вы, ссылаясь на данные переписей 1929 и 1979 годов, утверждаете, что украинцы - единственная нация, численность которой за этот период сократилась вдвое, с 81 млн до 42 млн человек. В то же время, по данным всесоюзной переписи, которая, кстати, проводилась не в 1929, а в 1926 году, в СССР численность украинцев, включая жителей западных областей, составляла около 30 млн человек".
Источник:
Вопросы есть? Так шо не думай, шо Нахрапов - болтун.

Останнє редагування:

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
Відповідь: Комунізм: за і проти.

Nahrapov, а я ще позлю, приведена цитата не переконлива, хоча це вже щось. Цифри які я там бачу: 81 і 42. 81-42=39, чи не так? Мова йде про "численность нации", і жодного слова про чисельність мешканців на теріторії сучасної України, про яку кажете Ви. Тож чекаю того що Ющенко казав, а не переказ його слів, хоча розумію, що заяву Медведева Вам знайти було простіше, але якщо дійсно бажаєте щоб Вас тут не вважали болтуном, чи троллем, варто ще трохи пошукати.
Скільки разів мені треба перед тобою вибачитися, шоб ти заспокоївся?
А що вже вибачались? Може я щось прогледив? "Обшибся я маленько, извиняюсь" - це що вибачення?
І маленьке уточнення. Я переймаюсь долею українців, а не лише Полісся. Тим більш, що моя то бабуся якраз, на відмину від мешканців того селе куди її заселяли, Голодомор пережила.
І ще одне. Знову бачу риторіку нав'язану Москвою у Вашому повідомленні, яку Ви намагаєтесь тут, дякую, що ненав'язливо, але впроваджувати. Те, що зараз не солодко, і люди мруть не буду видкидати. Але не варто це порівнювати з тим, що було під час Голодомору, коли майже кожен мешканец села і деяких міст не мав що їсти, бо те що він на полях виростив в нього відібрали. Це було загальне явище і стосувалось усіх, крім рідких виключень і тих хто його проводив.

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор

У суботу, 28 листопада, буде відзначатись 76 річниця Голодомору в Україні.
Якщо у Сумах будуть з цього приводу проводитись якісь акції, прохання до тих хто в курсі, заздалегідь про це у відповідній темі написати.
Ось деяки лінки на сайти де висвідлюються події, пов'язані з самим Голодомором:
Харьківський сайт, де досить докладно висвітлено хронологічні події :
невеличкий уривок:
Про масштаби Голодомору можна судити також за такими даними: населення СРСР з осені 1932 до квітня 1933 років скоротилося з 165,7 млн чоловік до 158 млн або на 7,7 млн, головним чином за рахунок сільського населення. Цифра 158 млн чоловік надається Б. Ц. Урланісом із застереженням як „приблизна”.
Загальна кількість зареєстрованих смертей у 1933 році на території сучасної Харківщини складає понад 120 тис. (разом з м. Харковом, де зареєстровано 33 900 смертей). Порівняно з НЕПівським 1925 роком це більше ніж у чотири рази, а з 1936 роком, останнім роком перед масовими політичними репресіями – вшестеро.
І сайт з переліком літератури, присвяченій Голодомору:

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор

:
Голодомор 1932–1933 рр. на Сумщині
...
Уряд Москви 1920 року поклав на Україну обов'язок прогодувати Самарську, Саратовську, Царицинську й Уральську губернії і звільнив її від цього лише 20 травня 1922 року. Тоді в Україні розпочався повальний голод, який підсилився черевним тифом та іншими пошестями. Згідно з розрахунками докторів В. Когана та Б. Фавна, кількість голодуючих в Україні сягла 7 млн осіб, половина з яких померла.

У 1932–1933 роках від голоду, хвороб і депортації загинуло від 9 до 12 млн осіб.

Війна 1941–1945 років в основному котилася Україною, і в ній знову гинули не тільки від куль і бомб, а ще від голоду. Усього за воєнні роки втрати сягнули 14,5 млн осіб. Голод 1946–1947 років знову позбавив життя сотень тисяч людей.
...
Тільки 1929 року 70 членів Української Академії Наук були заарештовані або вислані. Потім взялися за сільські райони. Депортували або вислали від 2,5 до 2 млн куркулів, з них в період розкуркулення померло від 30 тис до 50 тис. Але основною атакою на Україну стала смерть від голоду (осінь 1932 — весна 1933 року). Професор Володимир Тимошенко стверджує, що в деяких районах України реквізували 80 %, а іноді і 100 % усього зерна, якщо хтось пробував його їсти, — загрожував смертний вирок. За його даними від голоду померло близько 8 млн осіб.

Гостра нестача продовольства призвела до небувалого зростання розкрадань, особливо в колгоспах. Щоб запобігти цим злочинам, ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 року видав постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», згідно з якою розкрадачі оголошувались «ворогами народу». До них застосовувалася вища міра покарання — розстріли, а у разі обставин, які пом'якшують провину, позбавлення волі на строк не менше 10 років із конфіскацією майна.

Щоб побороти «опортунізм» українських комуністів і покращити пильність у боротьбі з «ворогами народу», Москва призначила Павла Пос-тишева секретарем ЦК КП(б)У, надавши йому 112 тис. активістів із Росії, 50 тис. з яких було направлено село для зміцнення партійних осередків. Уже за три місяці роботи, нове керівництво зняло з роботи 486 секретарів райкомів і голів райвиконкомів, 3 тис. голів колгоспів.

За допомогу голодуючим селянам харчами були засуджені голова колгоспу с. Будилки Тимофій Назаренко разом з Петром Йовченком та Гаврилом Морозом, який приховав для годування селян понад 4 тони зерна. За такий «злочин» був заарештований і референт комітету заготівлі міста Лебедина Павло Боровський.
...
Особливого розмаху репресії набули після постанови ВЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 року «Про охорону майна кооперативів та про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності». Ця постанова в народі називалася законом про п'ять колосків. Відповідно до цього закону, розкрадання майна колгоспів і кооперативів каралося розстрілом, а за пом'якшуючих обставин — засудженням терміном до 10 років.

Окупаційна влада мала на меті насамперед винищити селянство як основу українського етносу, який упродовж трьохсот років зберігав національний дух. Сталін і його посіпаки в Україні планували змінити етнічне середовище. Упродовж 1934 року з Росії на переселення було завезено 2 млн росіян, а з Білорусії 400 тис. білорусів....
...
Кістлявий привід смерті став звичним, і ніхто не дивувався, бачачи вмираючих людей, які лежали безсило на дорозі і лише пальцем показували собі на рота, випрошуючи хліба. Дедалі частіше траплялися випадки зникнення дітей, а згодом відкрито заговорили про людоїдство і трупоїдство. Доведені до безтями голодом окремі люди втрачали людську подобу, перетворю­ючись на хижаків.

У Сумах діяв підпільний м'ясокомбінат. Злочинці заманювали молодих дівчат або селян, які кіньми привозили у місто дрова. Заїхавши у двір, візник разом із конем ставав сировиною для ковбаси або котлет. Мешканець м. Ворожба Лебе-динського району Михайло Коваленко згадував, як він тоді 10-ти річним хлопчиком їздив продавати дрова у Суми. Перед тим як заїхати у двір покупця, батько звелів сину чекати його на вулиці. Це й врятувло їх від неминучої смерті. Коли батько щасливо виїхав з двору, сусіди дивувалися: «Як вам вдалося уникнути казана?» Кубло людоїдів по вулуці Псельській ліквідувала міліція, але випадки продажу людського м'яса не припинились. Люди згадували, що було небезпечно з'являтися в селі Качанівка Охтирського району, бо могли вбити і з'їсти. Страшні знахідки нагадують, до чого призвела політика Сталіна. Ветеран Великої Вітчизняної війни М. Коваленко в шістдесятих роках натрапив на яму з відходами переробки людських тіл, при будівництві житлового будинку по вул. Енгельса, 1 в Сумах. Копаючи котлован, розрили поклади розрізнених кісток і черепів, що вказувало на переробку м'яса як для споживання, так і на продаж. При перебудові хати в Лебедині по вул. Кірова господар відкопав трухляву скриню з15-ма дитячими черепами. Лебединський письменник, автор книги «Під чорним тавром» Борис Ткаченко пише, що про торгівлю людським м'ясом в Лебедині розповідав і Сидір Шкурка, і Микола Вер-нидуб, і Наталка Васись, і ще багато інших свідків голодомору. Вони ж стверджують, що тоді у центрі міста на пожежній каланчі висів портрет вождя з піднятою рукою і написом: «Жить стало лучше, жить стало веселей!»

Серед людоїдів була Оксана Забуга, яка поїла своїх дітей, а тоді перейшла на сусідських. Колгоспник Супрун з села Річки Білопільського району порізав двох менших дітей, щоб прохарчувати старших.

Наш земляк — поет О. Олесь написав про ці події вірш:

«Загупало в двері прикладом.
Заграло у шибку;
— Ану одчини, молодице,
Чого ти там криєшся в хаті?
Застукало в серце, різнуло:
«Ой горе, це ж гості до мене.
Та чим же я буду вітати —
Іще ж мій синок не вварився...»

В архівних справах засуджених за 1932–1933 роки згадки про канібалізм не було. За інструкцією всіх людоїдів негайно доставляли в місцеве відділення ДПУ, де й губився їх слід. За іншою вказівкою людоїдів розстрілювали, а інколи люди чинили самосуд.

Звітність про голод утаємничувалась за такою формою:

«За _____ пятидневку ______ месяца по ______ району было заготовлено (закуплено) _________ го­
лов разного скота. Болеет по району ящуром _____ голов».

Під цифрою «заготовлено голов скота» значились померлі, а під хворими на ящур зашифровувались випадки людоїдства. Про це повідомив Микола Демченко — колишній заступник головного прокурора Сумської області.

19 лютого 1933 року Й. Сталін, виступаючи на Першому з'їзді колгоспників-ударників, висловився так: «Говорят, что путь колхозов есть правильный путь, но тяжёлый. Это верно только отчасти. Конечно, трудности на этом пути есть. Хорошая жизнь даром не даётся. Но дело в том, что главные трудности уже пройдены, а те трудности, что стоят перед вами, не стоят даже того, чтобы серйозно о них говорить». Вождь мав на увазі ті труднощі, які призводили до масового вимирання села. Кожну хвилину вмирало 17 осіб, щогодини — 1 тис., щодня — 25 тис.. Найтяжче доводилось дітям, які перетворювались від голоду на привидів, обтягнутих прозорою шкіркою із синюватим черепом. Очі великі і запалі, в яких не збереглося ніякої думки.

У патронатах, куди забирали сиріт голодомору, не було сприятливих умов для їх порятунку, тому смертність була дуже високою. Жалю дорослих до дитячої долі теж не існувало. Роберт Конквест, розповідаючи про показовий дитбудинок в Ульянівці Білопільського району, описав інший притулок за кілька сот метрів від села. У кам'яній коморі на долівці зібрали близько 200 дітей віком від 2-ох до 12-ти років, які мали вигляд скелетів. На запитання комісара освіти: «Хто турбується про цих людей?», отримав саркастичну відповідь: «Партія і уряд». Мало хто задумувався над тим, звідкіля з'явилися сироти-кому-нари у дитячій колонії імені Дзержинського, яких прославив Семен Макаренко в повісті «Прапори на баштах». Жодним словом уславлений педагог не згадав, що це жертви Голодомору 1932 — 1933 років.

Саме ці діти в роки Великої Вітчизняної війни воювали за Батьківщину, піднімалися в атаку на ворога з гаслом «За Сталіна», який вбив їх батьків і покалічив долю. Якщо за часи голодомору померло 5 млн дітей, то уявіть собі скільки воїнів не отримала Червона армія під час Другої світової війни. Кобзар Йосип Пана-сенко з Полтави у своєму свідченні пише: «1932 року я виступав у капелі бандуристів і за розпорядженням Полтавської Політосвіти перебував у місті Ромни для культурного обслуговування селян, які вмирали від голоду. Я був очевидцем страхіть голоду. На дорозі до міста всюди валялися трупи померлих дітей, жінок і чоловіків та безліч таких, які конали в страшних муках. Коли я увійшов до села Недригайлове, я був переляканий. Село наче вигоріло, ні живої душі. Я зайшов до першої хати, навколо якої бур'ян виріс аж під стріху. Двері були відчинені, з середини йшов сморід. На ліжку лежало в лахміттях двоє мертвих дівчаток, з печі звисали ноги померлого діда, а за хатою сиділа божевільна жінка і, сміючись, перебирала грудочки землі. Сморід від померлих розходився по цілому селі, видко всюди лежали трупи і розкладалися, бо не було кому їх ховати...» (Документи про совєтське народовбивство. Свідчення Йосипа Панасенка з Полтави. Народна воля, ч. 17 за 27.4.1950).

Це типова картина часів голодомору. Щоб уникнути пошесті, влада організувала збір трупів і відповідальність поклала на місцеві лікарні. На віз із великим ящиком візник стягував трупи або напівживих людей і звозив до заздалегідь виритої могили. Візник із Новоселиці Сумського району, прозваний за дефект мови «Гугнявим», вивозячи померлих, витягнув чоловіка, а потім погрозами та батогом загнав напівживу стару бабу на віз поверх трупів. При реєстрації у лікарні с. Верхньої Сироватки, жінка поскаржилася лікарю, що її «Гугнявий» хоче живцем закопати. Лікар виявив милосердя і дозволив повернутися до дому.

Ус і учасники тих подій дожили до шістдесятих років, про що розповів мені Олександр Крамаренко — активний борець за незалежність України. Про такі випадки, коли ще живих людей збирачі трупів звозили у провалля, назбиралося дуже багато свідчень. Один із таких «мерців» виліз із могили, а потім вижив і працював на Сумській суконній фабриці. Від дистрофії його суглоби торохкотіли немов у скелета, і це викликало подив у робітників.

Тема голодомору настільки актуальна, наскільки й невичерпна людська пам'ять. Безліч досліджень і спогадів дають повну картину страждань українців під московською комуністичною тиранією. Титанічну роботу у розкритті злочинів 30-х років у Сумській області провів Борис Іванович Ткаченко у книзі «Під чорним тавром».

Підсумовуючи зазначене вище, хотів би нагадати сучасникам, що всі винуватці голодомору не померли своєю смертю, а спокутували провину перед Богом через особисті страждання. Комуністичні активісти, які під час війни були залишені у підпіллі та керівниками партизанських загонів, були видані жертвами голодомору й закатовані гестапівцями. Дехто з них, щоб відвести небезпеку від рідні, як це було у селищі Липовій Долині, самі почепилися на ґанку.
...
З молитвою за Україну,
єпископ Сумський і
Охтирський Мефодій (Срібняк

Зверху