Відповідь: Ответ: Відповідь: Ответ: Відповідь: Чи потрібна в Україні російська мова
суржик це не ламана мова, це наслідок білінгвізму. людині, що говорить ним, спілкуватись легко, їй не важко підбирати слова (російські чи то українські). під ламаною мовою я мав на увазі те явище, коли людині говорити важко.
взагалі літературною мовою мало хто говорить у всіх країнах. всюду розповсюджені діалекти, жаргони, піджини. українська ж мова є, в 100й раз скажу )), дуже красивою, співучою і, складною. Оволодіти нею на всіх рівнях спілкування, м'яко кажучи, не просто.
є навіть думка, що суржик і є та справжня народна українська мова ))
В принципі погоджуюсь із твоїми словами. У кожній країні окремо існують літературна норма мови і народна мова. Літературна норма української мови визначилася тільки десь у XIX ст, за основу був узятий придніпровський варіант. Звісно, що після цього всі інші діалекти нікуди не зникли, вони лише набули статусу регіональних варіацій. І Україна в цьому плані аж ніяк не унікальна.
Питання в іншому: так, кожна людина розмовляє діалектом, який притаманний регіону її проживання. Але володіння літературною мовою залежить лише від рівня культури окремо взятої людини. Хочеш справляти враження освіченої людини - будь ласкавий вивчити культурний варіант своєї мови.
p.s. щодо набуття російською мовою статусу державної я вже висловлювався в цій темі. Але все ж зайвий раз просив би заспокоїтися: ніхто не збирається робити цей крок. Вибори ж іще нескоро
Та цей крок був би й нелогічним.
Зараз потроху починає підніматися з колін українська музика, українська книга, чого не було ще 7-10 років тому. Україномовні школи теж повільно і зі скрипом, але починають де-не-де навчати діточок української мови. Процес відновлення мови не відбувається за 15 років із застосуванням примусу: це справа десятиліть. Головне, що рух взятий у правильному напрямку, як на мене.
А розмови про утиски російської мови в Україні просто не сприймаю серйозно. Російська мова усюди, куди не глянь. Дивись, слухай, читай, пиши, навчайся російською - ніяких проблем. Так що давайте цю тему вкотре не підіймати.
p.p.s.
tiger_wolf казав, що
Література українських письменників майже не користується попитом тому, шо зараз "модно" читати російських письменників.
Дозволь не погодитися з цими словами. Може, це в мене коло спілкування таке, але я зараз спостерігаю певний бум на письменників українських. У "Букві", наприклад, рідко можна побачити на полицях Андруховича і Дереша: розкуповують
Проблема сучасної української літератури не у відсутності попиту і відсутності талановитих письменників. Проблема у книговиданні. Тут треба вчитися у Росії, яка кілька років тому ввела пільгові умови оподаткування для видання російських книжок. У нас певні кроки були зроблені (дякуючи Кириленку), але потім усе заглохло (дякуючи урядам Єханурова і Януковича). Подивимося, що буде далі...