Я вам так скажу, в мовному питанні, треба було всі останні роки проводити зважену політику, бо це таке питання, на якому постійно спекулюють політики. Та що вже було, того нема. Зараз, мені здається, ще важливіше таким "Кравчуком" бути, щоб розрулювати ситуацію в країні, він такий був, що якось вмів поміж крапель пройти... Мені, наприклад, вже 35, я навчалась у російськомовній школі, в нашому 300 000 місті на той час було всього 2 школи українських (зараз навпаки з 52 шкіл тільки дві російські) і все місто в побуті розмовляло російською. Як Україна набула незалежності, я перейшла навчатись до українського ліцею, і в мене одразу всі хімії-фізики стали на українській. Важкувато було всього пару місяців, потім адаптувалась. Вважаю, що мені легко це вдалось, бо добра була система вивчення української, і дві години на тиждень дали непоганий результат. Зараз у тому ж місті навчаються мої родички, поспілкувавшись з ними та їхніми друзями, зрозуміла, що вони не знають ані української, ані російської. Мало того, що діти зараз взагалі мало читають, та ще їм завдають російських класиків читати в перекладі, від чого дуже програють твори. Вчити Цвєтаєву чи Пушкіна в перекладі, мені це не зрозуміло. навіщо? мовою оригіналу завжди краще, ну нема в нас поки що перекладачів, що зрівнялися б у рівні перекладу, наприклад, з Чуковським (або якщо і є, то до підручників не потрапляють їх переклади). Всі тут знають російську на розмовному рівні, чому не додати хоча б одну годину на тиждень вивчення російської мови та одну годину вивчення російської літератури? Тоді б "були і вовки ситі, і вівці цілі", й жодна політична падлюка не змогла б вже спекулювати на цьому питанні, й деякі діти, може б відкрили для себе глибини російської класичної літератури. А людям у таких "ультра-російськомовних" регіонах, поступово прививати любов до мови. Та й взагалі, якщо буде економічно жити краще в Україні, ніж у Росії, то ще росіяни до нас будуть їхати працювати та охоче вчитимуть нашу мову. Вона ж таки красива! А поки ситуація не на користь України, треба уникати гострих кутів, не давати самим приводу для спекуляцій.