"Славянское язычество" или же "Родная Вера"

• Автор теми ALF
  • Дата створення

m32

Волхв-Родновер
Пане Fenimor, Ви знову за своє. І "внуки Дажбожї" посли теж не говорили. Та може я й справді дещо підзабув, Тому нагадайте, будь-ласка, в якому давньоруському джерелі є така фраза.
да не придирайтесь вы к сектантам! само по себе это их сказочное явление, называемое "родноверие" - вполне безобидно, если бы не СТРАННЫМ ОБРАЗОМ возникающие толкования и отношения к другим религиям (это я про фашистские взгляды, которые нужно вырвать с корнем, как и людей, их придерживающихся).

Fenimor

Торговец чёрным деревом
Пане Fenimor, Ви знову за своє. І "внуки Дажбожї" посли теж не говорили. Та може я й справді дещо підзабув, Тому нагадайте, будь-ласка, в якому давньоруському джерелі є така фраза.
1) Читаем сообщения в теме под №№765 и 766
2) Отвечаем на вопросы обращённые к Вам. Если не отвечаете - не вижу повода чтобы я отвечал Вам. :)

Yurij

observer
Фильм из серии Тайные знаки: "Велесова книга"

nazar_ukr

Member
Yurij писав:
Виникло питання, а чи у вас є той індікатор, який дає можливість відрізнити підробку від достовірного джерела інформації. Чи ви будете заперечувати, що всі першоджерела сучасних світових релігій не є власною фантазією їх авторів? Що до літописів на які ви так любите спиратись, ви також будете заперечувати, що їх не підроблювали в угоду володарів та пануючих в той час і в тому місці релігій?

Моя відповідь приблизно буде такою:

Колись був період автентичного слов'янського рідновірства, а тепер його немає. Той період зник, залишивши після себе деякі сліди свого існування. Це і є джерела наших сучасних знань про нього. Писемних джерел дійшло до нас небагато та й ті написані не самими слов'янами-рідновірами, а християнами та мусульманами. У самих слідах-джерелах можна виділити дві складові: рівень фактів і рівень оцінок. Виділити ці дві складові у нашому випадку дуже важливо, бо писали про слав'янські вірування чужинці і писали не холодно/відсторонено, а із пристрастю. Отже, факт є відображення якогось тогочасного фрагменту реальності (у нашому випадку якогось елементу релігії давніх слов'ян), оцінка є судження з точки зору деяких цінностей (у нашому випадку цінностей національнго-релігійних: мусульманських, християнських, німецьких, візантійських, арабських і т. п.), або по-іншому можна сказати, що оцінка є приписуванням національно-релігійних смислів (цінностей) історичним фактам. Здавалося б методика роботи з такими джерелами дуже проста: бери та й відділяй факти від цінностей. Чужинницькі цінності відкидай, факти ж став у рядочок один побіля одного та й отримаєш більш-менш вірогідну картину тогочасної слов'янської релігійної реальності, тобто образ того, "що було насправді". Але і з фактами не так все просто. Як я вже сказав, джерел не так уже й багато, писані вони чужинцями, тому відносно деяких фрагментів слов'янської релігійної реальності можуть виникати законні сумніви. Добре коли ім'я Перуна приміром зустрічається в кількох джерелах. Так як можна не сумніватися в тому, що змови між авторами повідомлень про існування цього бога не було, то такий бог точно існував. Перехрестний допит джерел - штука дієва для встановлення історичної істини, але що робити, коли ім'я якогось бога зустрічається лише один раз? Тут уже можливі дві відповіді, як у випадку з іменем Сварога: або бог під таким іменем був, або християнський чернець-літописець йог вигадав. Можливий і інший варіант роботи з джерелами, тепер уже з боку cучасних дослідників. Справа у тому, що у тих давніх джерелах про деяких богів повідомляється не досить чітко, як наприклад про якогось Рода. Відомий совєтський історик Борис Рибаков шляхом приписування своїх вигідних смислів нечітким повідомленням у давньоруських джерелах фактично створив цього бога, більше того, він назвав його верховним богом давніх слов'ян.
Коротше кажуч,и у багатьох випадках ми справді раби джерел і змушені просто вірити, що насправді так і було в тому далекому минулому особливо, коли існування якогось історичного факту конче потрібне для легітимації своєї позиції в сучасному стані.

Коротше кажуч,и у багатьох випадках ми справді раби джерел і змушені просто вірити,
Ви, як людина, що знається в "источниковедении" (не знаю перекладу), як можете прокоментувати певні "теоретичні" аргументи вашого опонента:

Во-первых, остались волшебные сказки, которые из поколения в поколение рассказывают старики детям. На первый взгляд они могут показаться не столь внушительными, как эпос о Нибелунгах, но для серьезнейшего анализа методами семиотики, герменевтики и аналитической психологии (вспомним хотя бы архетипы по К.Г.Юнгу) материала в них довольно.
Еще один существенный источник знаний о язычестве древних славян — сравнительный анализ мифов и легенд индоевропейских народов. Классические работы в области сравнительной мифологии принадлежат Дж.Фрезеру, М.Элиаде, К.Г.Юнгу.
Жоден з цих методів не передбачає привнесення нового в етнографічний матеріал. Створюються лише "теоретичні надбудови".

Khan

Караванщик
О чём вы здесь все спорите? Одни пытаются возродить ДЛЯ СЕБЯ ушедшее в века. То чего не знают на 100% - пытаются восстановить по обрывкам. То что восстановить невозможно - то достраивают по логике и душе. Это же не кружок исторической реконструкции. Люди для себя избрали такое мировоззрение - другие в сталкеров играют, третьи мнят себя великими иследователями старины.
Каждому своё! Каждому по душе и совести.
Зачем спорить?

m32

Волхв-Родновер
О чём вы здесь все спорите? Одни пытаются возродить ДЛЯ СЕБЯ ушедшее в века. То чего не знают на 100% - пытаются восстановить по обрывкам. То что восстановить невозможно - то достраивают по логике и душе. Это же не кружок исторической реконструкции. Люди для себя избрали такое мировоззрение - другие в сталкеров играют, третьи мнят себя великими иследователями старины.
Каждому своё! Каждому по душе и совести.
Зачем спорить?
таких людей сейчас судят в России за многочисленные убийства. один из таких людей сейчас повторно помещен в психлечебницу. а остальные продолжают и продолжают высказывать откровенно ФАШИСТСКИЕ взгляды, прикрываясь "верой" и мифологией.
имхо - не пойму, почему здесь столько страниц. снесите тему. :shock:

п.с. я хочу видеть как модер НЕ удалит это сообщение.

DimoniЩЕ

Антижурналист
таких людей сейчас судят в России за многочисленные убийства. один из таких людей сейчас повторно помещен в психлечебницу. а остальные продолжают и продолжают высказывать откровенно ФАШИСТСКИЕ взгляды, прикрываясь "верой" и мифологией.
имхо - не пойму, почему здесь столько страниц. снесите тему. :shock:

п.с. я хочу видеть как модер НЕ удалит это сообщение.
А в, чем эти взгляды ФАШИСТСКИЕ? Можно по подробнее?
Если к примеору в твою страну влез противник, который разворовывает и грабит её, и ты вызказываеш о нем негативно, то ты ФАШИСТ получается?

Зверху