Re: Відповідь: ВО "Свобода"
вибачте, що значить "не мусить бути"!?
мають право на iснування будь-якi iмена... i нiхто не в правi вказувати батькам, як називати своїх дiтей
Ви неуважно прочитали моє повідомлення. Там сказано, що таких імен немає в українській мові. А в інших мовах напевно є. Або взагалі називайте дитину якимсь неологізмом чи приколом. Так я читав, що свою дитину один татусь назвав Сісадміном.
Исходя из этого можно предположить, что есть необходимость неразрешать называть детей,как хочеться им, а так как позволит государство, и правила украинского языка.
Я правильно понимаю?
Правильно. А Ви за те, щоб імена дітей записували у свідоцтво про народження з помилками? Є сотні імен на вибір батьків, але їх треба правильно писати і вимовляти. Просто не політизуйте це питання і гляньте на нього в розрізі усе прогресуючої безграмотності молодих батьків, яким не завадила б якась лекція перед тим, як вони будуть обирати ім'я. Так само є певна відповідальність працівників рагсів, які мають підказувати, як правильно пишеться ім'я їхньої дитини. Проте зараз тема не про "паспортні" імена, а про їх зменшен0-пестливі форми. Безперечно, батьки можуть утворювати від імені своєї дитини будь-які форми, але ці форми переважно російськомовні внаслідок тривалої русифікації. Тому є сенс у проведенні інформаційної, роз'яснювальної роботи щодо популяризації україномовних форм дитячих імен. Можливо, якимсь батькам це буде більше до вподоби. І згодом стане більше Марійок ніж Маш, Христин ніж Крістін, Олен ніж Альон. Імена часто є наслідком моди, а мода має здатність змінюватись.
Справа в тому, що порядок треба наводити теж грамотно. А подібні дії лише шкодять справі і розвивають у народу відразу.
Я цілком згоден, у жодному випадку не можна допускати образ людської гідності, особливо коли йдеться про дітей, які не можуть дати гідну відповідь якійсь тітоньці, яка дозволяє собі одних дітей хвалити за те, що у них "правильні" імена, а інших ображати.
Тому я розвів би обговорення цього відео на дві частини: необхідність більш широкого інформування батьків щодо норм української ономастики і друге, неприпустимість приниження людської гідності у просвітницькій роботі і дешевого політиканства на мовному питанні.