…. меня как экономиста коробит от его рассуждений...
Ось слова економіста…
На самом деле дефолт бы значительно облегчил ситуацию. Это сродни тому, когда должник говорит "Извините, но я не могу больше платить по долгам! Я не буду больше платить!". Войной никто на нас за это не пойдет. Во-первых, снизится нагрузка на бюджет за счет отказа от выплат по внешним займам. Во-вторых, МВФ и прочие сами тут же прилетят к нам договариваться, может еще и денег дадут. В-третьих, дефолт является сигналом для зарубежных бизнесменов, что ситуация в Украине становится более прогнозируемой и это даже может привести к некоторому оживлению торговли.
Якщо ж ви економіст, повинні також розуміти, що позичали то не у сусіда на недільку 100 грн., а скоріше як у будь якому банку, під відсотки, під заставу, з договором… Вам полегшає якщо на Україну накладуть санкції за не дотримання договору або ж прийде рахунок на суму в двічі більшу??? Чи можливо якщо Україна втратить стратегічні підприємства, що приносять млрд. в бюджет, тоді економіці полегшає… Напевне такі судження коротять не лише мене… МВФ вже відмовляється надавати другий транш, через недотримання умов... то якого вони прийдуть з грішми (які надаються на внутрішнє врегулювання ситуації через інвестиції)… щоб ми погасили зовнішній борг?... А як повертати?... Дефолт, можливо, і пожвавив би економіку, лише якщо ситуація буде прогнозованою (ситуацію після дефолту, мені, як не економісту важко спрогнозувати… можливо ви скажете, що очікувати після дефолту???)… головна ж рушійна сила торгівлі, це гроші… які можна взяти в банках.. тобто пожвавлення відбудеться якщо банки поновлять кредитування… Як дефолт може зацікавити бізнесменів? Тобто ви вважаєте що дефолт залучить в Україну інвестиції?.. але ж інвестиції ж бувають різними… Сумніваюсь що такі інвестиції будуть направлені на будівництво нових заводів, що створило б нові робочі місця, бо у нас законодавство, з своєю бюрократичною тяганиною, відлякує навіть власних бізнесменів… Інвестиції в інфраструктуру ( на сам перед дороги) не вигідні, особливо під час кризи, намагаються інвестувати в своїх країнах... Найбільш вірогідніші інвестиції, це скуповування державних підприємств… приватизація… але й без дефолту у нас все залюбки скуповують… а от дефолт- це банкротство країни, з яким потягнеться і падіння ціни на державні активи… скупили б подешевше і все… Я як противник розбазарювання державного майна, не зовсім розумію…
Мало теорії? У виробництві розрізняються 4 типи економічних систем… Не регульована (навіть не можу привести приклад, можливо Сомалі…), Регульована (це майже всі країни, сучасний тип), Командно-адміністративний(Китай, СССР), Традиційна економіка (деякі країни Африки і Азії…).. першу й другу я відкидаю… Ви як економіст, розумієте ж що ті два типи до України не відносяться… І тут хочу нагадати що Комуністичну економіку СССР, вивчають як експериментальну, і називають невдалою… мені наприклад дивно… так були маса проколів, але називати часи розбудови, індустріального буму, перестройки не вдалими, як на мене не зовсім вдало… регульована ж досить вразлива, і має велику залежність від банківської сфери, яка в свою чергу, досить залежна від стабільності… криза то взагалі створена штучно… і навмисне... Навіщо ж я це писав?... Бо я вважаю, що Україні потрібно поєднувати регулювань і командно-адміністративну економіку в сфері виробництва… тому на мою думку держава повинна інвестувати в розвиток легкої, машинобудівної, технічну промисловість, а також в с/г. й самій керувати, але й від регульованої, не відмовлятися… це б стримувало спекуляційні ціни, та припинити приватизацію що унеможливило б монополізації окремих сфер….
P.S. якщо вас «коробить» потрібно вказувати (цитувати!) від чого саме… і чому… а не кидати слова на вітер…
Вот поэтому я и говорил ему сначала выучится потом поработать, а потом уже рассуждать..
Тобто щоб мати право на свою думку, відмінну від інших, людина повинна поробити на заводі?
В економічних питаннях, диплом інженерного факультету мало чім допоможе..
Це не цитати а афоризми відомих людей… нажаль з вашою то «логікою» мали б зрозуміти їх зміст… а ви ж знову за своє… стьоб і пересмикування… «Наша песня хороша начинай сначала»…
…. правильно, в северном Китае .
Читайте уважніше…. Там же…
… нам потрібно розвивати легку, машинобудівну, наукомістку промисловість, а також сільське господарство, і не чикати на інвестора, це повинна бути державна програма….