Абдуллахі Кусо проводить свій перший професійний сезон. Так трапилося, що професійну кар'єру він розпочинає саме в Україні, і розпочинає надзвичайно вдало, одразу ж ставши найкращим «ребаундером» чемпіонату першої половини сезону. Однак наша розмова з молодим нігерійцем, без якого важко уявити нинішній «Сумихімпром», присвячена не лише його грі в Суперлізі. Абдуллахі виявився щирим співрозмовником і терпляче відповів на всі запитання.
Аблуддахі, Вашій команді необхідно було перемагати з різницею у вісім очок, щоб вийти до Фіналу Чотирьох. Ви спромоглися здобути перевагу в 10 пунктів у середині третьої чверті, але втримати її не вдалося. Що трапилося?
Ви бачили, що в нас ослаблена команда. Ми грали сімома гравцями, один з наших головних виконавців швидко набрав фоли, тому ми мали діяти дуже обережно. Ми втомилися, та й «Пульсар» у найважливіші моменти грав просто блискуче. Вони взагалі дуже сильно грають удома, де в них фантастична підтримка.
Чого Ви очікували від Суперліги, коли підписували контракт із «Сумихімпромом»?
Як ви знаєте, «Сумихімпром» – це мій перший професійний клуб. Тому я їхав сюди, готовий до будь-чого. Ліга виявилася дуже високого рівня з високою конкуренцією. Мені подобається той факт, що восьма команда б’ється з такою ж самовіддачею, як і перша. Тому, щоб перемагати, треба виходити на кожну гру з максимальним настроєм, викладатися на всі сто – мені це дуже імпонує в Суперлізі.
У першій же грі сезону Ви здобули 14 очок та 20 підбирань…
Так, пам’ятаю!!! Це була домашня гра, нам не хотілося починати з поразки. Грали з «Миколаєвом», якщо не помиляюся, вони вели 8 очок у четвертій чверті, і нам требо було рятувати гру. Вже після її закінчення тренер сказав мені, що я зібрав 20 відскоків. Я навіть не знав про це, так був захоплений грою і бажанням не програти.
Здається, що Вам дуже легко даються підбирання. Звідки Ви знаєте, куди впаде м’яч?
Думаю, в мене є особливе відчуття. Але мої партнери добре «ставлять спину», і в такій ситуації підбирання дістається найстрибучішому гравцю. Тому це й заслуга команди.
Ці 20 підбирань відправили Вас на вершину списку кращих ребаундерів, і лише нещодавно Мілутін Алєксіч зміг Вас обійти. Втім, у нього лише сім поєдинків, тому втриматися там буде нелегко. Що для Вас означає лідерство у цій категорії?
Якщо я виграю змагання ребаундерів ліги, це буде дуже багато означати для мене. Хоча, врешті-решт, було б добре залишити за собою більш вагомий слід. Шанувальники не будуть пам’ятати хлопця, котрий зібрав більше за всіх промахів. Вони будуть пам’ятати тих, хто приносить команді титули.
Чого бажаєте досягти у своїй кар’єрі?
Не знаю, я її тільки розпочав! Поки що просто отримую величезне задоволення, а далі хотів би, можливо, пограти й у Євролізі. Але, знаєте, треба до всього йти крок за кроком.
Ви грали за збірну Нігерії у 2007 році. Розкажіть, будь ласка, про цей досвід.
О, це були Африканські Ігри. Команду зробили з хлопців, котрі грали в американських коледжах, і мені пощастило потрапити до її складу. Це не була головна збірна країни, але сподіваюся, що цього літа мені вдасться пограти й за неї. У Федерації за мною стежать, а я з ними на зв’язку.
Нігерія подарувала світові цілу плеяду баскетбольних зірок, найвидатнішим з яких був Хакім Оладжювон. Чи надихає Вас особисто хтось із них?
О, я дуже люблю Оладжювона. Якщо зможу зробити хоча б десяту частину того, що зробив він, я буду найщасливішою людиною в світі. Я щодня дивлюся його кліпи на YouTube, він – мій ідол, я дуже хочу бути на нього схожим.
В чому саме хотілося б бути на нього схожим?
Майже все своє життя я граю центрового, хоча є бажання стати четвертим номером. Оладжювон був вищим за мене, але він також міг відходити від кошика й забивати з дальньої дистанції, він фантастично захищався. Навіть, просто те, як він поводився на майданчику, – неймовірно. Я б дуже хотів наблизитись до його рівня.
Гаразд. Традиційне запитання – проти кого найважче грати та кого найважче тримати?
Проти кого найважче грати? Гм… «Великий» з «Києва»… Йово Станоєвич. Він дуже важкий. А захищатися найважче проти /Андрія/ Агафонова з Южного. Він не самий атлетичний гравець, але дуже розумний. Кожного разу, коли ми грали, він завдавав мені дуже багато проблем.
Ви могли б назвати найкращий момент сезону?
Якби ми перемогли «Київ» – це був би найкращий момент. Лише половина сезону завершилася, тому, якщо зустрінемося, коли він завершиться, я відповім на це питання.
Олексій Наумов