Герои УПА

Ви вважаєте войнів УПА героями?

• Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    366

mangust

патріот
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Комунізм: за і проти.

Шановні, давайте не зараховувати двох-трьох "братів", що "вважали себе за відділи УПА" до організованої структури Української повстанської армії.
Спочатку вивчіть що саме являла собою УПА. Як послухати кого ви туди приписуєте - то дійсно почнеш думати що це була не визвольна армія, а якась зграя бандитів-мародерів.
Після тотального винищення українців в 1932-33 роках,до збройної боротьби проти радянської тиранії небагато то і навжувалось.Я маю наувазі східні терени України.Так що нічого дивногонемає в тому,що УПА в нашому регіоні була малочисельна.Але факт в тому,що вона тут існувала.Багато вихідців зі східної України приймали участь в бойових діях УПА в Західних регіонах.

Краще повідайте про мародерства червоних партизан і червоноармійців у звільнених районах України.І мотивація чудова була придумана:"Ви під німцями були".

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: Комунізм: за і проти.

Після тотального винищення українців в 1932-33 роках,до збройної боротьби проти радянської тиранії небагато то і навжувалось. Я маю наувазі східні терени України.
Це зрозуміло.
Так що нічого дивногонемає в тому,що УПА в нашому регіоні була малочисельна.Але факт в тому,що вона тут існувала.Багато вихідців зі східної України приймали участь в бойових діях УПА в Західних регіонах.
На заході брали - не сперечатимусь, але у нас їх НЕ БУЛО. Не можна називати упівцями двох братів що вирішили пограбувати НКВДиста і назватися загоном УПА, бо партизанами вони вже назватись не могли.
УПА - це організована структура, чітка, майже армійська ієрархія та підпорядкування, постійні вишколи, максимально можливе оснащення своєю формою та знаками.
Довго пояснювати.
Зрозумійте, я ні в якому разі не хочу применшити здобутків УПА, просто треба реально дивитись на речі і називати їх своїми іменами. Там де УПА діяли чітко, організовано і у повному обсязі - там діяли, а де був лише "дід Василь" що так хотів бути упівцем - ну тут вже вибачте...

Останнє редагування:

Santolege

Забанен
НІ, НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНА!

Я зустрічався з вами в дні суворі,
Коли вогнів червоні язики
Сягали від землі під самі зорі
І роздирали небо літаки.

Тоді вас люди називали псами,
Бо ви лизали німцям постоли,
Кричали «хайль» охриплими басами
І «Ще не вмерла…» голосно ревли.

Де ви ішли — там пустка і руїна,
І трупи не вміщалися до ям, —
Плювала кров’ю «ненька Україна»
У морди вам і вашим хазяям.

Ви пропили б уже її, небогу,
Розпродали б і нас по всій землі,
Коли б тоді Вкраїні на підмогу
Зі сходу не вернулись «москалі».

Тепер ви знов, позв’язувавши кості,
Торгуєте і оптом, і вроздріб,
Нових катів припрошуєте в гості
На українське сало і на хліб.

Ви будете тинятись по чужинах,
Аж доки дідько всіх не забере,
Бо знайте — ще не вмерла Україна
І не умре!

Василь СИМОНЕНКО

МАХ

Active Member
Цікаво що у вірші чітко не написано що він адресується УПА… хоча з одного боку, знаючи що Василь Андрійович родом із Полтавщини (в часи війни не був свідком, та й вік у 5 років не давав змоги оцінити ситуацію), можливо під впливом московської пропаганди та несправедливого осудження дій повстанців, у автора склалося власне негативне враження про УПА… а от з іншого все ж таки розвину далі свою першу думку… а саме:
Самовидавною творчістю Симоненка, за визначенням критики, став на шлях, указаний Т. Шевченком, й увійшов в історію укр. літератури як визначальна постать боротьби за державну і культурну суверенність України другої пол. 20 ст.
Сам же Шевченко писав:
Якби ви вчились так, як треба,
То й мудрість би була своя.
А то залізите на небо:
«І ми не ми, і я не я,
І все те бачив, і все знаю,
Нема ні пекла, ані раю,
Немає й бога, тілько я!
Та куций німець узловатий,
А більш нікого!..» – «Добре, брате,
Що ж ти такеє?»

«Нехай скаже

Німець. Ми не знаєм».
Отак-то ви навчаєтесь
У чужому краю!
Німець скаже: «Ви моголи».
«Моголи! моголи!»
Золотого Тамерлана
Онучата голі.
Німець скаже: «Ви слав'яне».
«Слав'яне! слав'яне!»….

І тому подібне… і що це має відношення до УПА??? Сумніваюсь… тому спочатку потрібно розібратись кому саме присвячений вірш…
Стосовно ж віршів про УПА їх ой як багато…

Автор: Наталія Козленко
Благословенна та держава, що має відданих синів!

Заради щастя і свободи,
Заради гідності народу,
Заради честі України -
Вшануємо синів країни,
Тих, що в нерівному бою
Свою Вітчизну захищали
І кров за неї проливали!

Згуртована патріотизмом,
Від комунізму і фашизму
УПА загонами міцними
На захист встала України!

Бо патріот - це та людина,
Що кров, без жалю, до краплини
Віддасть за долю Батьківщини,
За свій народ, за незалежність,
За неба і ланів безмежність,
За Прапор наш жовто-блакитний!
УПА - стояла непохитно!

Героям України - слава!
Благословенна та держава,
Що має відданих синів!
Нехай боронить Матір Божа
Від ворожнечі та війни!

Пісня. Тартак-Не Кажучи Нікому
(Братам по зброї та Прийдешнім поколінням присвячується)

Коли війна вривається у двері,
Не захистять слова й печатки на папері.
Потрібно йти, потрібно брати зброю
І право на життя відстояти в горнилі бою...

Одна біда пішла на захід, інша прийшла зі сходу.
І знову сльози, знову страх, знову страждання для народу.
Знову за спинами визволителів
Прийшли нові карателі та мучителі...
То що ж робити - сидіти склавши руки,
Спокійно дивитися на вбивства та муки?
Чи, взявши благословення в рідної мами,
Почати боротьбу - з новими ворогами?

Поплач за мною мамо, коли я загину.
За свою землю, за Україну
Поплач за мною сестро, не кажучи нікому,
Що я вже ніколи не вернусь додому.

Тече сльоза, прогорнуючи зморшки.
І мама молиться - "Хай поживе ще трошки"
Вже так давно не бачить сина свого
І ще хоч раз побачити його живого...

Ти знаєш, мамо, я ще тримаюсь!
Караюсь, мучусь, але не каюсь!
Якщо не я - то хто? Зайве питання...
Для нас це не проста війна - це визвольні змагання.
Людей женуть на схід, немов худобу,
Принижують, щоб знищити людську подобу...
І захиститися у цих людей нема ніяких шансів,
У них одна надія - на повстанців...

Пройдуть роки, земля загоїть рани,
Залишаться в живих поодинокі ветерани...
А скільки тих, що не прийшли додому,
Лежать в своїй землі в могилах невідомих...

Поволі наші сили тануть, і всі ми знаємо,
Що в цій війні з чужими поки що програємо...
Хай перемоги наші порівняно малі,
Та головне, що наш народ лишився на своїй землі.
Ніхто не знає, хто я, ніхто не знає, де я...
Тіла загинуть - житиме ідея...
А наші душі тут - в рідних просторах -
Волинських лісах, Карпатських горах...

А також тут!

ось уривочок….
"Ми програли цю війну" —
визнати відверто мушу.
Та збудили віді сну
сплячі українські душі.

…….

Unforgiven

Killed By Death
А для вас всі галичани були воїнами УПА?.. до того ж я у вірші не помітив мови про галичан..
Не коверкаем мною сказаное товарищ.
Вы сказали,что:
А правда ли стих про УПА(или все же Галичину)?
Я задал встречный вопрос,а кто еще кроме них(УПА) и дивизии СС Галичина на просторах Украины,орал "Хайль Гитлер"?

МАХ

Active Member
Не коверкаем мною сказаное товарищ.
Вы сказали,что:
А правда ли стих про УПА?
Я задал встречный вопрос,а кто еще кроме них(УПА) и дивизии СС Галичина на просторах Украины,орал "Хайль Гитлер"?
Що я коверкаю!!! Ви самі сказали! Якщо ви мали щось інше на увазі.. а я не так зрозумів, то це лише ваші проблеми, в не вмінні чітко висловлювати свої думки! Ви ж щойно відповіли що вірш можливо не адресовано УПА… бо СС Галичина не має жодного відношення до УПА, якщо я що про них сказати створюйте відповідну тему…

Unforgiven

Killed By Death
Що я коверкаю!!! Ви самі сказали! Якщо ви мали щось інше на увазі.. а я не так зрозумів, то це лише ваші проблеми, в не вмінні чітко висловлювати свої думки! Ви ж щойно відповіли що вірш можливо не адресовано УПА… бо СС Галичина не має жодного відношення до УПА, якщо я що про них сказати створюйте відповідну тему…
Ну прям как щука на льду,ей богу.

m0rp4

Забанен
Я может и москальское б*дло,но кто еще на украине орал "Хайль Гитлер"(кроме Галичины).
М?
Он самый :) +500 особенно если судить с последнего поста, еще и необразованное )
И еще, поищите в интернете, кто такой Краснов, и почему ему сейчас ставят памятники, а УПА хаят.

hed1n.ru

стебанутый
В архивах Германии нет документальных свидетельств о боевых операциях отрядов ОУН-УПА против подразделений гитлеровской армии. Однако у немецких историков есть приблизительные сведения о нескольких нападениях украинских националистов на тыловые склады.

Военно-исторический научно-исследовательский институт (Мюнхен):
В нашем институте не имеется материалов о потерях Вермахта, нанесенных ему подпольными группами УПА в Западной Украине. Приблизительно летом 1943 года войска УПА начинали атаковать тыловые учреждения Вермахта, взяли немецких пленных и убили нескольких солдат, хотя в большинстве случаев немецких пленных отпустили
Исследовательское учреждение военной истории в Потсдаме:
Мы разыскивали информацию в находящейся в распоряжении у нас литературе, но к сожалению, не нашли никаких сообщений о потерях Вермахта из-за национально-украинских организаций Бандеры и от ОУН-УПА.

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Герои УПА

В архивах Германии нет документальных свидетельств о боевых операциях отрядов ОУН-УПА против подразделений гитлеровской армии. Однако у немецких историков есть приблизительные сведения о нескольких нападениях украинских националистов на тыловые склады.
А що дивного? УПА - партизанська армія, рівень підготовки, оснащення та чисельність якої не дозволяли вступати до бою з фронтовими частинами воюючих армій. Як Вермахту, так і РККА. Тому діяльність була спрямована восновному проти тилових служб, окапаційних адміністрацій, поліції та НКВС. Не розумію, що викликало у вас таке здивування? Чи ви думаєте що радянські партизани відкритим фронтом стояли проти бойових німецьких дивізій?

Зверху