Чи підтримуєте ви зміни до Конституції, які надають більше повноважень депутатам.
Хочу запропонувати на обговорення тему, яка, можливо, всіх нас примирить.
Маємо перші результати змін до нашої Конституції, про які так довго скиглив „Дідусь Мороз”. Поки ще це просто наростання конфронтації між гілками влади (президентом та прем’єром) через переділ повноважень. Що буде далі – нехай прогнозують політологи та аналітики (мені здається, що нічого гарного не слід чекати). Коаліційні партії (регіонами та соціалісти) якось мляво „поспішають” до ЄС та СОТ (значна частина Європи її члени) і майже сказали своє „Ні!” з приводу НАТО (більшість членів також європейські країни). Комуністи конкретно проти цих трьох пунктів. Єдине, в чому коаліція хоче наслідувати Європу – це європейська політична система влади: максимум повноважень у парламенту, мінімум у президента (або монарха). Тут вони просто сорочки на собі рвуть.
Мене особисто дратують засідання депутатів: напівпорожня зала, один довбеться в носі, другий розклав на столі „бук”, третій читає газету, четвертий біжить вздовж ряду та намагається проголосувати „за себя и тех. парней”, які свою роботу (засідання ВР) вирішили проігнорувати, п’ятий з шостим повернулись спинами до головуючого та банально травлять анекдоти... Після цього, те що вони вовтузять один одному пики в прямому ефірі, я відношу швидше до переваг, ніж до недоліків. А якщо сюди ще додати шалені зарплати, шалені пенсії, різноманітні доплати (починаючи від компенсації за витрати на канцелярські приладдя, закінчуючи компенсаціями за житло і не де-небудь, а в Києві з його найвищими цінами на нерухомість), лобіювання власних бізнес інтересів і нарешті (цвях програми) – сумнозвісний депутатський імунітет, то виходить досить таки цікава картинка. І цим людям буде надаватись більше повноважень? А нас хтось питав, чи хочемо ми цього? Чому всі вони (і в першу чергу Мороз) забули про результати референдуму 2000 року, в якому народ України більшістю голосів висловився за скорочення депутатського корпусу з 450 до 300 осіб і за ліквідацію, депутатського імунітету?
Хтось не сприймає Януковича, хтось не поважає Ющенка, хтось не любить Тимошенко. Але, мені здається, що наш народ в своїй більшості не довіряє нашому парламенту в цілому. Тож про яке збільшення повноважень може бути розмова?
А як ви гадаєте?