Відповідь: Расстрелять всех, кроме чиновников-коррупционеров???
Помилки судові існують навіть в доскональній системі. І тільки після смертної кари їх вже не виправити.
А помилки існують скрізь. Помилки судові можуть бути не лише під час винесення смертних вироків, а і під час розглядання відносно "спокійних" правопорушень - як то дрібне хуліганство або сімейні бійки. Так що, це привід відмовитись від судової системи? А нагадаю, що існують також і помилки в медицині - поставили не той діагноз, не від того лікували, не той препарат виписали - але це не привід, щоби відмовитись від медицини. Помилки можуть бути і в армії - скнилівська трагедія, ракета в Бровари, збитий російський літак... Але ж ми не хочемо через це розпустити армію. А згадаємо Чорнобиль - просто жахлива помилка (чи злочинна недбалість). Тільки відмовлятись від атомної енергії Україна (та і весь світ) не збирається. Скільки існує людство, стільки існують і помилки. Людині властиво помилятись, і нікуди від цього ми не дінемось. Але це не привід, щоби скласти руки і чекати другого пришестя...
І якщо ви ладні пожертувати одним безневинним життям заради сотні поганців, то Ви нічим не кращі за чікатіл
Не думав я, що ми перейдемо на персоналії. Але якщо Ви так бажаєте...
Особисто я вважаю, що я все ж таки кращий за Андрія Романовича Чекатило, 1936 року народження, до речі, нашого земляка (якщо не помиляюсь, уродженця Охтирського району). Хоча б тим, що я не мучив жінок та дітей, не ґвалтував та вбивав їх з особливою жорстокістю, не мав в своєму арсеналі цілого набору інструментів як у Джека-різника, не розривав зубами їх плоті та не відрізав жіночі груди. Я не наганяв паніку протягом десяти років на людей, на мене не полювала вся міліція Ростовської області, від того, що я живу на цій землі матері не бояться випускати своїх дітей на вулицю, не проливають сліз над трунами. На моїй совісті немає більше ніж 30 безцінних людських життів, і тому я маю право говорити, що все ж таки я кращій. Хоча я не наполягаю, якщо Ви вважаєте, що між нами можна поставити знак "=" (за мої погляди та його практичні дії)... Просто мені здається, що тоді вже диспут не матиме сенсу...
Так, за злочини Чекатило було засуджено та розстріляно безвинну людину. Слідство визнало свою помилку, справжній вбивця був знайдений, він після допитів зізнався в усьому, експертизи довели його провину. Люди чекали кари на голову ката. Невже по Вашому, треба було його тримати на підсиленому харчуванні, перестраховуючись, гадаючи, що є якась найменша частина відсотка вірогідності, що це все скоїв не він, думати, що його життя безцінне та ніхто не в праві його відбирати? Його розстріляли, але як на мене, то для нього була надто гуманна смерть.
Але тепер ось такі "чекотили" можуть спати спокійно. Наша держава гарантує їм життя, щоб вони не накоїли. Дарма, що ридатимуть матері, дарма, що батьки ніколи не побачать своїх дітей, а сім'ї - своїх рідних.
Як варіант - Онопрієнко. Якщо не помиляюсь, то в нього "на рахунку" вже більше 50-ти людей (серед яких навіть тримісячні немовлята). Тут також слідство все доказало, він визнав свою провину, із задоволенням давав інтерв'ю для телеканалів. Виявляється, у нього була навіть якась "філософія". На його думку люди надто погрузли в гріхах, і він уявив себе каральним органом, що діяв, ледве не за вказівкою з небес.
Так виявляється, що його життя також безцінне, ми не маємо права його відбирати (якщо йти за логікою, то життя його жертв безцінним не було). Варто якомусь вбивці, засудженому на довічне ув'язнення "покаятись", та пролити крокодилові сльози перед батюшкою, як одразу ж чуємо про повернення до духовності. Про це безперервно чуємо на всіх каналах. А ось чомусь про сльози матерів телебачення надто швидко забуває. Установка на "духовність" та рівняння на Європу.
Зараз, на вимогу Європи ми скасували смертну кару. Але немає меж для досконалості. Почекайте, ще не те буде. Європа занепокоєна умовами утримання в наших в'язницях. Також варто до неї прислухатись. Тобто знайдуться спонсори, вкладуть гроші, Онопрієнку в камері зроблять європейський туалет та душ, поставлять імпортну сантехніку, покладуть Іспанський (чи інший) кахель. Потім поставлять телевізор, проведуть кабельне, а то й Інет, будуть приносити газети та книжки. Нічого не скажеш - заслужена кара. Тільки кого покарали? Як на мене, то залишивши цій погані життя, покарали, просто плюнули в душу рідним його жертв, а то й усім тим, хто для нього бажав смерті.
Ще раз повторю, що всі шмакляві промови гуманистів-теоретиків про безцінність людського життя (нехай то був навіть серійний маньяк-вбивця) одразу б зникли, якщо б (не приведи Боже) це стосувалось би їх рідних чи близьких. Це моя особиста думка.