Паркур - це стиль життя
Андрій Іванов, учень групи автомеханіків, зізнався, що займається паркуром і кидати це діло не збирається. Дізнайтеся, як екстремальне хобі не лише зміцнює здоров’я, а й розвиває характер. І це не просто розваги чи спорт. Паркур — це стиль життя.
Кросівки, зручний спортивний одяг, що не ускладнює рухів, рельєфна красива місцина — от і все, що необхідно трейсеру. Він перетворює життя на постійний рух. Висока стіна чи паркан – це для паркурщика взагалі не перешкода.
Повідай публіці, як ти дійшов до такого хобі? — «Надихнув мене однокласник. Якось він показав різні трейсерські фішки — мені сподобалось. Я вирішив, що хочу досягти майстерності у цій справі. Вже три роки я тренуюсь у виконанні трюків».
Андрій займається вправами, де доведеться. Каже, що це не так важливо, головне, щоб були мальовничі краєвиди. Зазвичай обирає недобудовані або покинуті приміщення. Інколи відвідує гімнастичні зали.
Які отримав травми за цей період? — «За весь час я отримав лише 2 переломи, але дуже неприємні: перелом ключиці та перелом ноги. До того ж іронія – ногу я зламав, коли стрибав с півметрової висоти».
Найвища точка, з якої стрибав юнак — 2,5 поверхи – це приблизно 7,5 метрів. Для пересічної людини стрибнути з такої висоти без наслідків, видається неможливим, а для Андрія – це звичайна річ, при цьому він ще й зробив сальто у польоті.
Любитель екстремального хобі вже брав участь у змаганнях. Так, у минулому році дійшов до фіналу на фестивалі «Sumy Extreme Style». Також був учасником «Sumy Freerun Contest». Цього року теж планує поборотися за першість у різних змаганнях.
Цікавий факт: паркурщики вкрай товариські. Можна поїхати в інше місто, зустріти зовсім невідому компанію трейсерів, — і тебе приймуть дружньо та привітно. Вони підтримують один одного, всіляко допомагають.
Андрію, розкажи, якими досягненнями пишаєшся? Які трюки ти вмієш робити. І як вони називаються?
«Звісно, я вмію робити звичайне сальто – це всім відоме явище. «Palm flip» – відштовхуєшся від стіни і робиш сальто назад. Також «стрекосат» — махове сальто назад з розбігу в площині, перпендикулярній лінії розбігу, якщо ви розумієте про що я. «Wallspin» – тут приймає участь стіна. Від неї потрібно відштовхнутися та перекрутитися у площині, паралельній до стіни. Ще вмію робити «гейнер», «оverbah» – так словами усього не поясниш, потрібно дивитись».
Загалом виглядає це дійсно ефектно. Без постійних тренувань та докладання зусиль жоден трюк не вдасться освоїти. Приємно знати, що кількість людей, яка підтримує активний спосіб життя, зростає. До того, ще більше радує те, що такий учень навчається у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту. Бажаємо Андрію подальших досягнень!