Необхідно піти їм назустріч: Фокін приєднався до ТКГ й ініціював прямі переговори з бойовиками ОРДЛО.
Перший прем'єрміністр незалежної України Вітольд Фокін ухвалив рішення брати участь у роботі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Він також виступив за прямі переговорів "з людьми з окупованого Донбасу".
Про це він повідомив у коментарі виданню "ГОРДОН"."Буду відвертим. Рішення про участь у ТКГ далося мені дуже важко. На те багато причин. Зараз смартфон у кожної дорослої людини, і соцмережі переповнені постами щодо нашого з Леонідом Кравчуком призначення до складу групи. Деякі люди образливо висловлюються, сміються стосовно нашого віку тощо. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю за честь біля фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй Батьківщині. Для мене Батьківщина – це Україна та її Донбас, який я дійсно люблю. Він був, є і буде українським", – заявив Фокін.Своє рішення він планує озвучити сьогодні, 3 серпня, на зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.
"ТКГ – це не ристалище для дискусій. Там мають бути люди, які прагнуть досягти миру, а не створювати додатковий політес. І після зустрічі віч-на-віч із Кравчуком я скажу, як ставлюся до цього запрошення. Така зустріч відбулася. І сьогодні я повідомлю про своє рішення", – розповів співрозмовник.
Фокін зазначив, що Кравчук, як і він, переконаний, що "без компромісів не буває домовленостей"."Я, як і Леонід Макарович, упевнений, що досягти миру можливо, коли ми подивимося один одному в очі. Треба їхати на Донбас і запрошувати людей сюди. Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б із групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію й поговорити з людьми, зрозуміти їхню позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України", – резюмував Фокін