You must be registered for see links
кілька днів тому звертав увагу на надлишкову кількість Джавелінів, які купує одна з балтійських країн і припускав, що кінцевий користувач все ж таки знаходиться південніше і східніше.
А я от прочитав про те, що
планує з
спільно робити самохідну артилерійську установку 155 мм.
Це польське підприємство давно намагається створити для
таку артсистему. Втім, польського станом на тепер у їхній розробці - САУ Krab - не так вже й багато. Башта у Краба від британців (
), власне гармата - французька (
). Шасі мало би бути польським, але якось не вийшло таке, як треба. Думали про турецьке в 2013, але в 2014 все ж уклали контракт на південнокорейське (120 одиниць, 310 млн $).
І от тепер ми читаємо, що поляки хочуть створювати з українцями 155 мм гармату на українському шасі від Оплоту. Що це може означати з огляду на викладене вище. Далі просто логіка без якихось "інсайдів".
Оскільки поляки з 90-их років не змогли створити власні ані башту, ані гармату, то навряд чи вони мають сподівання зробити це в кооперації з українцями. Шасі ж - українське. Отже, поляки можуть внести в кооперацію лише чужі - французькі та британські - технічні рішення. Звісно, що вони не мають права це робити без згоди французів та британців. Думаю, варіант кооперації заради експорту теж варто відкинути, оскільки Польща в цьому проекті насамперед заради забезпечення власних потреб у зброї і її потужності найближчі роки будуть зайняті саме цим.
Думаю, це просто схема за якою країни НАТО під виглядом кооперації двох дружніх країн здійснюватимуть прямі поставки компонентів летальної зброї, які Україна не може самостійно створити у короткостроковій перспективі. Не секрет, що є проблемою зношенність стволів крупнокаліберної артилерії. Під час інтенсивних боїв 2014-початку 2015 ресурс багатьох САУ добряче скоротився, бо темп нашого вогню часто був просто адовий. Свого виробництва поки немає. Щоб налагодити треба кілька років за умови нормального фінансування, потім випробування... Плюс проблема боєприпасів. Той факт, що йде одразу розробка під натівський 155 мм, а не 152 мм радянський калібр може свідчити, що є думка про майбутнє забезпечення снарядами. 152 мм ми в РФ уже мабуть не будемо купувати, правда?
Тож, можливо, обережно можна припустити, що це реальний проект з вирішення проблеми обороноздатності країни (думаю цей пункт точно в першій десятці за пріоритетом) за участі Альянсу. Ну а далі, як то кажуть, додумайте самі.