религия и школы/садики

Перепрошую, а чому це молодь взагалі повинна бути релігійно грамотною? Вам не здається, що печерний рівень сприйняття дійсності вже давно повинен відійти у минуле.
Простите, но почему молодежь должна вообще быть грамотной?
Почему молодежь должна вообще?
Почему молодежь должна?
Почему молодежь?

А не знаю я почему почему молодежь ДОЛЖНА быть грамотной, культурной, воспитаной, эрудированой как в религоведении так и в истории физики, наверное по тому что религии и физика существуют, а не "НЕ существуют". Тогда вопрос состоит в ценности этой "грамотности" которую нельзя определить иным путем, кроме как к ней не стремясь и достигая. Так как последний процесс сложен в отношении сложных вопросов (религии), то и понимание ценности и необходимости этой грамотности приходит лишь со сложным и продолжительным умственным трудом.

И возможно двигаясь по этому пути у нас будет ответ на: "печерний рівень сприйняття дійсності вже давно повинен відійти у минуле?", и слово "кажется" здесь уже не будет уместно, ведь мы будем хотя бы на пути к истине, или определении того, "чем она не является".

Супчик

Съёмщик
А не знаю я почему почему молодежь ДОЛЖНА быть грамотной, культурной, воспитаной, эрудированой как в религоведении так и в истории физики, наверное по тому что религии и физика существуют
Физика намного важнее, чем любая ваша религия...

vadimv

Well-Known Member
Религия всегда будет, потому что она объясняет то, что наука пока объяснить не может.
Да, кто ж нам еще объяснит, почему нельзя работать в церковный праздник, или почему надо кормить и без того толстых дармоедов. :mrgreen:

И я вот об этом-православии к чему оно нам "русским"?
я не разберу, кто из нас русский? вы русский? я же украинец!
или "русский" в кавычках это в данном контексте?
при чем здесь текст на иврите?

все же по вопросу "к чему", "к чему оно вообще" или "к чему именно нам русским"?

И я вот об этом-православии к чему оно нам "русским"и"украинским"?
вопрос интереснейший, во первых своей умолченой стороной. Слова "к чему" вообще неприменимы нигде, это разговорное выражение, исключая трех случаев, когда связывается с глаголами означающими пространственное перемещени (к чему присоеденить, подтянуть?), либо каузально-следственное (к чему приведет это и это?), либо теллеологическое, выражающее цель (к чему стремимся?). Последние два часто имеют взаимосвязанное значение.

Когда используем такое выражение как "к чему православная религия украинцам". Мы выражаем смысл: "зачем нам нужно православие".
Я хотел уточнить именно православие украинцам, или людям религия вообще?

Здесь выражение "нужно"(к чему) имеет либо функционально-прагматическое значение, либо утилитарное. Тоесть как мы с ним взаимодействуем как с функцией выражающей что-то, или чем оно нам полезно.

Но вы настаиваете "к чему ИМЕННО православие ИМЕННО нам"
вы таким образом в самом впросе "православие и НАС", представляете как дизъюнкцию, разобщение.

Я не вижу никакого разобщения "православия и НАС" - поэтому ответить на этот вопрос не могу. Почему я не вижу этого - по причине того что МЫ существуем - исторически и духовно, как существует духовно и исторически православие в неразобщенной связи с НАМИ.

nazar_ukr

Member
Lovecraft 's fan писав:
Простите, но почему молодежь должна вообще быть грамотной?
Почему молодежь должна вообще?
Почему молодежь должна?
Почему молодежь?

А не знаю я почему почему молодежь ДОЛЖНА быть грамотной, культурной, воспитаной, эрудированой как в религоведении так и в истории физики, наверное по тому что религии и физика существуют, а не "НЕ существуют". Тогда вопрос состоит в ценности этой "грамотности" которую нельзя определить иным путем, кроме как к ней не стремясь и достигая.

Пане Lovecraft 's fan, отже давайте з самого початку. Незважаючи на різні "стрибки вбік", основна лінія обговорення така: в державній середній школі запроваджують курс християнської етики; цей курс читається факультативно; діти на нього записуються за згодою батьків; викладають предмет спеціально підготовлені світські вчителі, а не священники. І далі обговорюються різні нюанси цієї проблеми.

Мова при запровадженні такого курсу зовсім не йде про грамотність школяра чи студента в області релігії. Причина запровадження такого курсу - підвищити рівень моральності молодого покоління на основі засвоєння і слідування в повсякденному житті християнській системі цінностей. Зростання рівня фізичного насильства у відносинах між дітьми, п'янство і ранні статеві відносини, наркоманія і просто злочинна поведінка на думку авторів нововведення засвідчують неефективність світських моральних норм, які намагається виховувати в дітях наша школа. Курс християнської етики на думку тих, хто його запроваджував і повинен відгородити (скажемо так) молоде покоління від світу Зла. Мабуть тому, що ідея страху перед Богом діє набагато ефективніше, ніж ідея поваги до людини, яка кладеться в основу світської етики. Але засвоєні під час викладання предмету християнські моральні норми як спонука до дії, як зміст поведінки людини у її ставленні до іншої людини - це не холодні, об'єктивні знання про християнські моральні норми, подібні до знань з хімії про будову молекули чи історичних фактів про події Конотопської битви. Це складова людської ідентичності. Отже, це елемент переконань, християнських переконань. А ось у цьому випадку мова вже йде про те, що християнські переконання набуваюиться в результаті пропаганди релігії в школі. Що, у свою чергу, заборонено купою законів, починаючи з Конституції. Зацікавлена сторона обходить порушення закону нібито глобальним аргументом: а яке це має значення, яким способом досягається покращення моральності в суспільстві - релігійним, нерелігійним. Результат вартий того, щоб ми не звертали уваги на засоби його досягнення. Та тут невелика заковирочка виходить: а хто сказав, що після введення в школу курсу християнської етики справи з моральністю в суспільстві покращаться?
Якби ж мова йшла лише про знання в області релігієзнавства, як Ви пишете, то ніякої потреби в такому курсі не було б. Справа в тому, що для цього в середній школі вже є такі предмети як історія, культурологія, які дають саме ЗНАННЯ з історії христянства та інших релігій. А у вищій школі так взагалі читається така обов'язкова дисципліна як релігієзнавство. Ось при вивченні цих дисциплін молода людина отримує саме знання. А при вивченні християнської етики вона повинна стати не лише знаючою, а ще й віруючою людиною. І це в реально багатоконфесійному середовищі, де церква строго настрого відділена від держави, а освіта від релігії. У нас крім християн є насамперед група атеїстів, які? якщо так уже постало питання? можуть також претендувати на свій факультатив з основ світської етики, яка не гірше від християнської вчить людину добру і любові. Далі можливий варіант мусульманської етики і т. п. Чому? А тому, що перед законом всі конфесії рівні і всі окремі люди рівні. І не дивно, що у Кримінальному кодексі чітко записано, що надання переваги одній із релігій тягне виправні роботи на срок до 5 років та позбавлення чиновника, який допустив таке порушення права обоймати посаду на 3 роки (стаття 161). Але у нас ще ж і в самому християнстві існує маса церков. І хоча викладати етику повинні світські вчителі, священникам ніяк не йметься взяти читання цього курсу під свій контроль. В Сумах особливо стараються московські попи на чолі з Євлогієм. Між іншим, Вам євреї тут м'яко натякають, що і вони мають право.

о чудесно вы привели цитату с примечательного источника, только вот к чему она я не совсем пойму.
вероятно нас более в этом контексте интересуют слова:
когда десять заповедей, по-видимому, уже потеряли для многих свою силу, человек должен быть приготовлен к тому, чтобы воспринять 10000 заповедей, заключенных в 10000 ситуаций, с которыми его сталкивает
жизнь.
но ничего кроме признания роли религии, для этого, желаемого Франклом, обретения смысла нет.

я с большим интересом обсудил бы с вами логотерапию и аксиологию Франкла, нежели занмался бы полностью бессмысленой апологетикой.

Пане Lovecraft 's fan, отже давайте з самого початку...
О Вы хорошо написали! Возможно немного затянуто но очень ясно, я думаю что такие посты имеют отличительную особенности, а именно подталкивают дискуссию к ее цели - к консенсусу.
Все же немного неприлично писать на разных языках поэтому с Вами я перейду на государственный, мой родной, украинский язык.

Перш за все, нехай вас не образить деяка лаконічність моєї відповіді, я не прихильник надто скурпульозного обговорення і надаю перевагу розгляданню лише ключових позицій.

Ви правильно заначаєте, що існує суттєва різниця між просто вивченням релігієзнавства, як історії релігії, та курсу "християнської етики" - як, власне, складової Християнства. Сумнівним мені здається ваше твердження про положення курсу "християнської етики" як "пропаганди релігії в школі", це видно з ваших же слів. Як "пропаганда" може бути "довільним факультативом", враховуючи те, що курс етики зв'язаний з власне вірою в Христа, лише опосередковано, а не прямо витікаючи з свого існування, то рівноцінно може вважатися твердження про походження людини від мавпи - як пригнічення релігійних поглядів віруючого.

Звісно основна проблема не в релігійній етиці, (власне релігія, як не дивно, хвилює і простих людей і "не простих" - в меншій мірі ніж може здатися), а якраз в Християнській етиці. В Християнській, а не мусульманській, чи атеістичній. Існує факультатив який діти з християнських сімей можуть відвідувати, а віруючі інших релігій - ні, невже пригніченням прав є власне саме існування такого вибору? Віруючий відчуває себе пригніченим від того, що іншої віри люди, отримують основи знань з власної віри від світських структур? Де тут ущімлення права та свободи?

Останнє редагування:
Зверху