"Мови" та "языки".

  • Автор теми Shurik-best
  • Дата створення

Дубляж фільмів якою мовою вам більш подобається?


  • Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    578

Szandor

New Member
П’явки, п’явки! Може батько
Останню корову
Жидам продав, поки вивчив
Московської мови!..
Україно, Україно!
Оце твої діти,
Твої квіти молодії,
Чорнилом политі,
Московською блекотою…

Шевченко Т.Г.
 

Jagger

Повелитель Зерга
П’явки, п’явки! Може батько
Останню корову
Жидам продав, поки вивчив
Московської мови!..
Україно, Україно!
Оце твої діти,
Твої квіти молодії,
Чорнилом политі,
Московською блекотою…

Шевченко Т.Г.
3.14962Тарас Грыгоровыч тем не менее около половины своей творческой мысли оставил на москальский:D
 

Faradey

Живой
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

Хотел бы просто предоставить предмет спора...
03.07.2012 16:45 версія для друку
Верховна Рада України ухвалила Закон "Про засади державної мовної політики"
(Інформаційне управління)

Законом визначено засади, завдання, цілі і принципи державної мовної політики України, статус та порядок використання мов у різних сферах державного та суспільного життя, встановити відповідальність за порушення законодавства про мови, а також внести відповідні зміни з мовних питань до низки законів України.

Зокрема, встановлено, що державною мовою України є українська мова. Передбачено, що жодне з положень цього закону про заходи щодо розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин не повинне тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови.

Документом визначається також, що кожен має право вільно визначати мову, яку вважає рідною, і вибирати мову спілкування, а також визнавати себе двомовним чи багатомовним і змінювати свої мовні уподобання. Відповідно до законопроекту, кожен незалежно від етнічного походження, національно-культурної самоідентифікації, місця проживання, релігійних переконань має право вільно користуватися будь-якою мовою у суспільному та приватному житті, вивчати і підтримувати будь-яку мову.

Закон містить норму, відповідно до якої у контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до регіональних мов або мов меншин України, до яких застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому законі, віднесені мови: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька. Крім цього, визначено, що до кожної мови, визначеної у частині другої цієї статті, застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому законі, за умови якщо кількість осіб, - носіїв регіональної мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, складає 10 відсотків і більше чисельності її населення.

Законом встановлено, що основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова. У межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього Закону, в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова (мови). У листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня дозволяється застосовувати цю регіональну мову (мови).

Відповідно до документа, судочинство в Україні у цивільних, господарських, адміністративних і кримінальних справах має здійснюватися державною мовою. У межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього закону, за згодою сторін суди можуть здійснювати провадження цією регіональною мовою (мовами).

Законом також визначено, що мовою статутів, документації, діловодства, команд та іншого статутного спілкування у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, є державна мова.

Закон ухвалено у редакції першого читання.
 

Glucker

Здесь был статус
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

У межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього Закону, в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова (мови).
Т.е. в Чопе местный совет может и будет издавать постановления и т.д. на венгерском языке. Или в Бахчисарае на татарском. Русофилы, вы к этому стремитесь?
 

Faradey

Живой
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

Ну, это это же демократия. При чем здесь различные фильства и фобства. Речь идет обеспечении прав каждого члена общества. Или вы против демократии?
И если ужгородский совет постановит, то - да! - Будут издавать постановления на венгерском в том числе
Стаття 10. Мова актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування
1. Акти вищих органів державної влади приймаються державною мовою і офіційно публікуються державною, російською та іншими регіональними мовами або мовами меншин.
2. Акти місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування приймаються і публікуються державною мовою. У межах території, на якій поширена регіональна мова або мова меншини (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього Закону, акти місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування приймаються державною мовою або цією регіональною мовою або мовою меншини (мовами) та офіційно публікуються на цих мовах.
 

Glucker

Здесь был статус
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

Ну и как ты сможешь ознакомиться с актами, опубликованных на региональных языках?
 

Faradey

Живой
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

Насколько я понял, документ издается на государственном и региональном.
 

Marader

Member
Re: Чи потрібна в Україні російська мова як друга державна?

А Украинский язык он Украинский???? или уже Суржик стал Чистым Ураинским??? например в России "Вертолет" - в Украине был сначала "Вертоліт" потом "Гвинтокрил" потом "Гелікоптер" теперь "Ветроліт", а таких слов очень много.
Мое мнение такое, прежде чем спорить надо ли русский или не надо, разберутся пускай с Украинским, научат премьер министра хотябы читать правильно, а то он и не понимает наверно что читает.
А вообще у нас только перед выборами начинают эту тему с Украинским и Русским, как будто у нас в стране больше и занятся нечем.

А вот материал из Википедии относительно того как в России кроме русского в республиках могкт устанавливаться и свои языки:
Языки
Основные статьи: Языки России, Государственные и официальные языки в субъектах Российской Федерации
Народы России говорят более чем на 100 языках и диалектах, принадлежащих к индоевропейской, алтайской и уральской языковым семьям, кавказской и палеоазиатской языковым группам. Среди наиболее распространённых разговорных языков выделяются русский, украинский, белорусский, армянский, осетинский и немецкий (индоевропейская языковая семья), татарский, чувашский и башкирский (алтайская языковая семья), удмуртский, марийский и эрзянский (уральская языковая семья), чеченский, аварский и даргинский (нахско-дагестанские языки), кабардино-черкесский (абхазо-адыгская языковая семья). Русский язык является родным примерно для 130 млн граждан России (92 % населения России).
Самым распространённым языком в России является русский. Он также считается государственным языком Российской Федерации в соответствии со статьёй 68 Конституции. Число носителей ещё восьми языков в РФ превышает один миллион человек. Республики в её составе вправе устанавливать свои государственные языки и, как правило, пользуются этим правом: так, например, в Карачаево-Черкесской Республике, помимо русского, статус государственного имеют абазинский, карачаевский, ногайский и черкесский языки.
 
Останнє редагування:
Зверху