Ответ: Союз или опять о русском языке на Украине.
" Я например родился и живу в Украине, но говорю по русски, так что ж теперь я на танке сюда приехал"
Ви, можливо, і ні. Але стосовно Ваших пращурів, то вже виникає питання. Хоча, можливо, також ні. Можливо, вони просто дали себе русифікувати. І коли їх русифіковували, то вони, точно, навіть і мріяти про ось такі дискусії не могли. А, можливо, вони і не думали дискутувати. Просто добровільно відмовились від своєї культури, від своєї мови, бо якоюсь хахляцькою, сільською її вважали. І не треба Вам дуже далеко ходити, згадувати якісь там укази валуєвські. Уявіть своїх дідів, а, можливо, і батьків. Чи легко їм було?
Жаль іноді дивитись на таких собі бабусь, що тримають в своїх стареньких руках папірця з якоїсь організації і не розуміють, що там написано, бо за 50 років життя в Україні, в котру приїхали за своїми військовими (або, навіть, і не військовими) чоловіками, так і не спромоглися вивчити української мови. Жаль. Але задаєшся питанням. Невже моя мова не заслуговує на те, щоби за 50 років навчитись нею читати, проживаючи в цій країні? Якась зневага (можливо і не зовсім свідома) в такій позиції відчувається. І треба мудрість Ісуса, щоб не почати ставитись ворожо до того, хто тебе зневажає.
А коли за цим стоїть не просто легка ворожість через наївну зневагу не дуже освіченої жіночки, а спогади, наприклад, про закатованого діда батька, брата, то що тоді можна закидати в бік українському "націоналізму"?
Але ми, правда, нація мудра. Ми можемо розмовляти в своєму житті будь-якою мовою, але державною у нас буде лише українська. І не через якусь на когось образу. Просто за тим самим принципом, як в рекламі. Якщо я виробляю шоколад "Корона", то їсти я можу "Світоч", "Рошен", "Ріттер спорт", але гроші вкладувати я буду лише в рекламу "Корони". Так само і культуру мені вигідно пропагувати свою. А це можна зробити лише своєю мовою. Інакше твоїй рекламі просто ніхто не повірить.
До того ж ми подвійно мудра нація. І подвійно багата. Бо ми маємо доступ до двох культур. І, пропагуючи "Корону", ми не відмовимось від палітри смаків "Світоча", чи "Ріттер спорта". По-перше, це створює здорову конкуренцію і ми набуваємо досконалості, по-друге, це дає нам доступ до більш різноманітних відчуттів. Але, звичайно, "Корона" завжди буде залишатись для нас на першому місці, бо завдяки ній ми існуємо.