Klear, русский язык в украиноязычных школах учится именно как иностранный, в 9 классе часов русского языка было меньше, чем английского и даже немецкого, а в 10 классе украиноязычной школы он не преподавался. О каких уроках русской литературы Вы говорите мне неизвестно, когда я училась в украиноязычной школе, никакой русской литературы как отдельного предмета у меня не было. А в школьную программу русская литература вошла в минимальном количестве.
А недель английской, немецкой культуры не проводят? Не знаю как у Вас, у нас они были. Смешно, но литературу Англии мы изучали с 10 класса как отдельный предмет, в отличии от русской литературы. Ознакомление с культурой не есть навязывание. Или правильнее ничего дальше своего носа не видеть?
Никто же ничего против развития украинского языка не имеет. Вы вот пишете про родной язык. Но не забывайте, что многие люди родным считают русский. И это результат не только русификации, о которой тут так много сказано. До того как Украина обрела независимость, мы входили в огромное по его территории государство, в котором люди свободно передвигались из области в область. Многие семьи моих знакомых приехали из России и с украинским языком и культурой столкнулись только после того, как Украина обрела независимость. Так что же им теперь опять в Россию ехать, что ли? Они осели, завели семьи, тут у них жилье, работа... И я решительно не понимаю почему бы русский не сделать вторым государственным? :? Кому это помешает? Позиция собаки на сене? "І сам не гам, і тобі не дам?" Никто же не просит сделать русский единственным государственным языком. А кому он будет мешать в качестве второго государственного? Те, кто хотят говорить на украинском, будут на нем говорить.
Тижні англійської і француської..не в тому річ...Є зарубіжна література, є всесвітня історія ,де вивчається усі країни на рівні, але чому є окремо російська література і тому подібне....
Наприклад в моєму місті,немає жодної української школи, є тільки в одній 1 єдиний клас...
Народ й каже,що ніхто проти української мови нічого не має...Але люди добиваються російської! люди прагнуть російської, ця мова їм рідніша ,але не забувайте у якій карїні Ви живете,як вже казав TerAn...
А російська мова, як друга державна, мені буде заважати...Якщо людям дається право на російську мову, тьо хто буде прагнути вчити українську?
А ніхто, крім справжніх патріотів...Половина України й так не володіє українською мовою....у вузах на Сході й Півдні викладається російською, а не державною мовою, от наприклад я хочу вчитися державною., бо у школі навчена українською, а де мені вчитися? мене влаштовує Харків, але там все викладання російською,Донецьк Симферопіль......
Чомусь люди, від’їхавши до інших країн,які збераються там залишитися, вивчають державну мову чи то німецьку , французьку, китайську....і вони не вимагають: давайте нам українську чи іншу другою державною мовою...Я розумію, що частина населення України є росіяни,які тут залишаються надалі, але вони живуть в незалежній країні , яка має свої державні символи...У Криму там частина народу прямо каже, що вони проти укранської і їм треба передачі, новини , кінофільми усе російською...