Re: Нужен ли русский язык, как второй государственный в Украине.
Да мало книг на украинском , я специально хотел купить одну - всё что угодно если хочешь найдёшь только на русском ... (из того что меня интересовало)
Річ не в тім література Англійська , Россійська чи Українська . Річ в тім що читач в Україні виходить фактично не має права купити книжку на державній мові - якщо хоче (бо її майжєе нема)
Когда ты последний раз заходил в книжный магазин? Наверное никогода. Ибо книг на украинском хватает. В БУКВЕ я видел Толкиена, Лукьяненка, Дж. Роулинг и др. на украинском.
Lord абсолютно правий, щоб знайти українську книгу, спершу треба її пошукати. Не тільки в магазині "Буква", але й в інших місцях продажу книг можна знайти Шевченка, Котляревського, Павла Загребельного, Лесю Українку, тих ж Толкіна, Роулінг, Муракамі та інших авторів, виданих українською мовою. А про книжки для читачів дошкільного віку годі й казати! Тому я не ставив би питання про винищення українського книгодрукарства.
Особисто я не збираюсь принижувати російську класичну літературу, та применшувати її значення! Але якщо Ви не полюбляєте твори сучасних українських письменників чи, можливо, не маєте змоги, бажання або часу, щоби їх читати, то не треба казати, що успішної української літератури зараз немає! І що назвати успішною? Та що купується широким загалом? Такою зараз в Росії є література, а також кінематографія та музика (блатняк-шансон), в яких культивується злочинність, в яких головним героєм (причому героєм позитивним) постає зоновський пахан або злодій авторитет.". Як бачите, Росія сама забула, що в неї колись були Єсєнін, Маяковський, Чехов та Достоєвський.
.
Доволі правильна і коректна позиція. Ви знаєте, про сучасну масову російську (загалом, кримінальну, та детективи "для читання в метро") літературу, музику (блатняк та попсу) та кіно (але є винятки на зразок "Острова" Павла Лунгіна) я не можу сказати жодного гарного слова. Я теж не принижую української літератури: пересічна людина, наприклад "Енеїду" не напише, низький уклін Івану Котляревському. Поважаю український шістедесятників", таких як Василь Стус, Ліна Костенко, Василь Симоненко та інші. Щодо сучасної української літератури, так, можливо, я поквапився.
Пане Гросо, слідкуйте за тим що самі пишите, я міг бі виправити багато у вашому "расейскому язике" одна не роблю цього, бо розумію що форум, це не граматична дуель...
...
Шановний пане Зверюга, ось ці Ваші постійні висловлювання про "ваш расєйській язик" по перше, висловлюють неповагу до багатьох людей, які вважають РОСІЙСЬКУ мову рідною, по друге, нічим не кращі за аналогічні висловлювання деяких російських вчених мужів про "малороссийское наречие" та інше, по третє, Ви відверто лукавите, адже це і Ваша мова, якою Ви користуєтеся у побуті, чи не так? А що до моїх граматичних помилок, які начебто в мене фігурують, я Вам відповім: можливо, десь я забув про пунктуацію, проте таких відвертих помилок у написанні слів я не припускався.
Пане Гросо, слідкуйте за тим що самі пишите, я міг бі виправити багато у вашому "расейскому язике" одна не роблю цього, бо розумію що форум, це не граматична дуель... Це по перше. По друге, який йолоп вам казав дурниці що уркаїнську мову не знищували? Чи вам самому так дуже кортить що б цього не було? Ви почніть хочаб вивчати історію, побалакайте не с комуністичними бабулями біля підїзду, а зазерніть у інтерент чи у книгу на сам кінец, у котрій не буде комуністичної чи російської цензури, і вам тоді стане все зрозуміло! А поки ви цього не зробили, то для вас буде так і надалі, що жодна людина не поплюжила українця і українську мову, а були "перегибы на местах..." це трохі тхне... а чим здогадайтесь... вчіть історію і не по СРСРвським підручникам, і почніть аналізувати...
...
А Ви можете нормально спілкуватись, окрім як: "Який йолоп вам це сказав", "Менше спілкуйтеся з коммуністичними бабусями", "Вам промили мозок...", etc... ?
Запевняю Вас, з бабусямим біля під`їзду не спілкуюсь, радянські книжки не читаю, мозок мені не промивають. Так ща пане, припиніть розкидуватися такими висловами, добре? Про те, що я багато проукраїнського читаю, можете бути спокійними. Навіть того ж Павла Штепу з його "твором" "Московство", а також ще зі шкільних часів у мене викликають, щонайменьше здивування численні підручники української історії, у яких ледь не через слово прослідковується фраза: "е клята Московія, Російська Імперія, СРСР в усьому винуваті" теж читаю
.
Чесне слово, я вже втомився так. Вам наводиш конкретні факти історії та сучасності (не хочу передруковувати, моє повідомлення #305 в цьому розділі), а у відповідь просто чуєш: "Не было". Ви ж доросла людина, аргументуйте будь ласка.
Позиція зрозуміла. Ціль людей, які проводили русифікацію, була не знищити українську мову, а вивести фактично новий етнос- радянську людину, це Радянська Система, про яку теж гарно висловитися не можу. Про що вже казати, що Хрущов, Брєжнєв, які мали безпосереднє відношення до України стояли у витоків "інтернаціоналізму", Якщо ще 1 секретар ЦК КПУ Шелест ще якось заохочував використання української мови, то його наступник Щербицький вже навпаки заохочував мовну політику Москви. Ну а про те, чому саме російська мова була домінуючою в СРСР, я повторюватись не буду.