Імператор Японії зрікся престолу. Вперше за 200 років
Імператор Японії Акіхіто у вівторок залишає свій трон. Це перше зречення імператора за останні 200 років. Офіційна церемонія розпочалася з декількох закритих сімейних ритуалів в імператорському палаці. У фінальному виступі Акіхіто побажав Японії та всьому світу миру і процвітання. "Я глибоко вдячний людям, які прийняли мене як символ, які підтримали мене", - сказав він.
85-річний імператор отримав офіційний дозвіл зректися престолу після того, як заявив, що більше не може виконувати цю роль у зв'язку з похилим віком та станом здоров'я. Парламент країни був змушений у 2017 році прийняти спеціальний закон, що дозволяє Акіхіто зректися престолу. Імператор Японії не має політичної влади, але, згідно з Конституцією, є важливим символом держави і єдності народу.
Акіхіто - 125-й імператор Японії і представник найстарішої в світі правлячої династії. Він успадкував трон 7 січня 1989 року, після смерті імператора Хірохіто, хоча офіційна церемонія його вступу на престол відбулася 12 листопада 1990 року.
Після зречення Акіхіто отримає титул "дайдзе тенно" ("імператор на відпочинку"). Він збереже привілеї та державне забезпечення, а після смерті буде похований з дотриманням всіх імператорських церемоній.
(c)
You must be registered for see links
Наслідний принц Нарухіто став новим імператором Японії
Наслідний принц Нарухіто вступив у повноваження імператора Японії. "У середу в Японії почалася нова епоха, коли Нарухіто офіційно став імператором після історичного зречення батька від Трона Хризантеми, найстарішої монархії в світі", - йдеться у повідомленні.
Японський принц Нарухіто став 126-м імператором країни о 00:00 1 травня за токійським часом (18:00 30 квітня за Києвом). Одночасно в Японії почався перший рік ери "Рейва" ("Прекрасної гармонії"), як іменується епоха правління нового монарха.
(c)
You must be registered for see links