xxxFAFNIRxxx
Вечный студент :)
Несистемна міністр
Один день із життя Уляни Супрун: заради чого вона взялася реанімувати українську медицину і чому продовжує, попри спротив пацієнтки.
Из интересного:
Один день із життя Уляни Супрун: заради чого вона взялася реанімувати українську медицину і чому продовжує, попри спротив пацієнтки.
You must be registered for see links
Из интересного:
...— Це ми! Ми зробили! — Уляна радіє, мов дитина, коли бачить у залі «Мистецького Арсеналу» стенд із аптечками «натовського» зразка. Замість гумового джгута Есмарха, який використовували ще з часів Другої світової війни, — зручний і ефективніший джгут-турнікет. Замість звичайного бинта — кровоспинний тампонувальний. Зрештою, замість 9 складових — 15.
Саме такі «натовські» аптечки з початком війни вперше почали передавати на фронт волонтери проекту «Захист патріотів», заснованого Уляною та її чоловіком Марком. Тоді вони якраз перебралися в Україну зі США. За чотири роки передали бійцям понад 21 тисячу індивідуальних аптечок IFAK. А ще навчили основам тактичної медицини майже 35 тисяч українських військових.
...Зимою 2017 року набрав чинності наказ МОЗу, що зобов’язав Міністерство оборони забезпечувати військових стандартними аптечками НАТО....
...Українське військо досі базувалося на совєтських принципах: як є мільйон німців, то нам потрібно два мільйони наших, і най з тим, що половина помре, головне, що ми переможемо. Так не має бути. На Заході кожен військовий є скарбом своєї країни.....
...Мені не потрібна людина, яка розуміється на МОЗівських процесах. Я хочу нову людину, яка жодним чином не пов’язана з системою і зможе організувати роботу міністерства так, щоб один лист не йшов з кабінету в кабінет два тижні, — каже Уляна на короткій нараді щодо пошуку кандидатів на посаду державного секретаря....
...— Украинцы готовы платить за реформу? — уїдливо запитує чоловік з маленькою ручною камерою. — Вы вводите платную медицину. Смогут за нее платить простые украинцы?
— Громадяни матимуть гарантований державою пакет послуг, які надаватимуть безкоштовно. Це послуги первинної ланки, екстрена медична допомога та паліативна підтримка. Частина інших послуг буде співоплатною. Треба говорити правду: держава не має достатньо коштів, щоби платити за все, — Уляна говорить спокійно, розмірено. — Ваше питання не є правдивим, бо люди і сьогодні вже платять в медицині ледь не за все. Ми ж хочемо чітких і прозорих тарифів, справедливих для всіх. Ті, хто можуть платити, платитимуть ринкову ціну. Тим, хто не в змозі, — держава допомагатиме через субсидії. Так правильно...
...«Середня зарплата лікаря — 3,5 тисячі гривень. Зрозуміло, що йому залишається або лікувати, чекаючи, що пацієнт віддячить, або називати ціну самому і лиш тоді лікувати. Фактично це вибір між жебрацтвом і рекетом», — пояснював позицію лікарів Ябчанка.
«Ми повинні відійти від цього абсурду і перестати брехати одне одному, що у нас є безкоштовна медицина, — вкотре наголошувала Уляна. Замість того, щоб фінансувати будинки, ми повинні фінансувати якісні послуги. Треба навчитися ефективніше використовувати бюджет, який маємо
...Лікарі не хочуть визнавати, що медицина в Україні сьогодні на рівні медицини 60-х років у США. Шіст-де-ся-тих! — повторює стиха...Половина наших лікарів не дотягує до рівня західних медиків. Вони не мають достатніх знань, правильного способу думання, не мають етики, відповідальності, поваги до пацієнтів і одне до одного. А ми навіть не можемо нічого з тим зробити, бо в Україні немає ліцензування лікарів. Диплома ж не забереш? Єдиний спосіб наразі покарати за некомпетентність — йти до суду....
...Якось мені вкотре написали у Facebook, що я «творю геноцид української нації», бо ми більше не закуповуємо одних специфічних ліків для жінок, що мають рак молочних залоз. Це якраз моя спеціальність, але назви того препарату я раніше не чула. Відкриваю інтернет, читаю — ці ліки років 10 тому дійсно використовували для лікування раку, а тепер їх приймають лише bodybuilders. Вони є раннім аналогом іншого препарату, яким тепер користуються у світі. І єдина причина, чому ми його більше не закуповуємо, полягає в тому, що ми закуповуємо інший, кращий.
Так само, як з гепатитом С. В Україні його далі лікують інтерфероном — довго, дорого, малоефективно. Тоді як у світі вже використовують таблетки, якими можна вилікуватися, а не лише лікуватися. Три таблетки — і здоровий, замість тижнів під крапельницями у стаціонарі. Ми відмінили інтерферон і закупили ті інші ліки. Але перед тим мусили боротися з нашими експертними групами лікарів, а тепер чуємо обурення від лікарів по всій Україні, які кричать: «Ви не даєте нам ліків!»...
...«Всі кричать «Зрада! МОЗ не дає гарантійних листів на оплату операцій!» А коли ми пояснимо, що не маємо права давати жодних гарантій, бо фінанси — то не наша сфера відповідальності, цього ніхто вже не почує. А про зраду усі запам’ятають. Ця тактика в Україні класно працює: хто перший кричить, того й правда. ( ) І цим вміло користуються зацікавлені», — пояснював трохи раніше Станіслав....
Останнє редагування: