Злочини комуністичного режиму

треба проводити міжнародний трибунал?

• Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    242

blackboy

New Member
Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

Свидетельства очевидцев подойдут?:
Розповіає: Луцишина Надія Дмитрівна,

1920 р.н., с. Крищинці, Тульчинський район.

Двоє нас, брат менший з 1932 року народження і я. Врожай-то був не такий весьма хороший. Засуха була, але всеодно можна було вижити. Але у зв'язку з тим, що все забирали, поставку щоб дати, та ще і якусь добавку, вобщем «вишептали» усе зерно. Приходили з района бригади з 8-10-ти чоловік та й ходили по хатах. Було таке, що люди ховали це зерно. Мій батько також ховав. Була піч така, а під нею ниша, то мій батько туди мішок ячменю всунув, а мама її замастила, усе замаскерувала, дровами заклала. Але коли батько пішов, бо ми на окраїні села жили, коли батько пішов у село і почув там, що скрізь із залізними палицями ходять і стукають, і в землю втикають, шукають того хліба, то прийшов батько і з мамою вночі розвалили це все. Витягли той мішок ячменю та сховали були на посівну, щоб посіяти було чим. Та вони прийшли, та забрали все це. А частину мама засипала в горшки такі великі, в них на весілля або на похорон варили обід... Ці горшки були на горищі, а мама у ці горшки та баночки... понасипала зерна. Та от прийшли, шукали скрізь, повисипали з цих баночок та горшків і забрали все, остались тільки буряки в погребі і гарбузи у хаті, може штук 15-20, оце все, що нам осталось їсти на зиму. Забрали усе, і притискали щоб у колгосп ішли. То сусід пішов, бо в нього шестеро дітей... Хто не йшов в колгосп, того розбирали, розбарохолювали, забирали все до зернини. Коли все це забрали, прийшла весна, а їсти нема чого. Мама там усі пожитки позбирала і поїхала під Дністро міняти, бо пухли з голоду. Брала все барахло, були коври, рядна домотканні, своє вбрання.... Це міняли і давали два кіло чогось... все що могла попромінювала. А з братом і батьком, брату було півтора року, 1932 року народження, то у батька попухли ноги, та й брат як на довбиньках ходив. А я ще трошки ходила, це було навесні, вже на літо, коли черешня поспіла, то я вкрадалася до діда свого, батькового батька, і збирала черешню поки могла втримати корзину. Все, що бачили, на городах збирали, копали, перекопували картошку, яка мерзла. Зараз вона викопується як свіжа. Брали, очищали її, пекли млинці з кукурудзи. Очищали кукурудзиння, зверху вони такі грубі, то брали середину ту і вирізали. Мама товкла в макитрі це і пекла. Їли, що бачили, бур'яни різні: кропива, лобода. А коли поспіли вже бурячки, такі, що їх проривали в колгоспі, бо мама ще й норму мала, та ще не вирвеш такого, як треба, бо позаду ходить бригадир по якості. Але все одно ухитрялися. Мама брала переднік, і брала який кращий буряк, та й приносила до дому. Я перебрала його, мила, а мама різала і в горщик ховала. Кропиву, спориш і варили таку баланду.

Нічого не було, все забрали. Корова була, та ми її жаліли щоб зарізати, молока не було.Були такі, що прийшли раніше у колгосп, служили і були при владі, то у них щось було. А хто не мав нічого, ті повимирали.Багато померло. По два-три мерці кидали в одну яму, не вспівали викопувати ями.На цвинтарі... така поляна, де ховали без ніякого знака, зараз там поставили хрест і справляється молебін. А раніше не знали, де хто був похоронений.

Найбільше вмирали малі і пожилі, що не могли добити самі собі. Найбільш крепші сусіди вивозили померлих. Всі боялися, ніхто не ховав, бо боялися. У кого щось знаходили, то все забирали, і їх забирали, і судили. Хто повернувся, а ось мого батька засудили за те, що служив у білих... Але батько вернувся через два місяці, а в нас забрали все зерно, і коней, і корову, і з хати нас вигнали. То я пішла до діда. Та ще й судили тих, хто приймав людей, яких вигнали. А мама завернула брата, відкрила скриню, а ключ випадково впав туди. Не змогли закрити хату, тому мама лишилася у хаті. Тих, хто настриг колосків, забрали, і вони не повернулись... пропали.

Не було такого двора, щоб хтось не помер. Багато, дуже багато повмирало. У сусідів батько помер одразу, а хлопчик лишився, йому було років п'ять. В його дядька було що їсти, малий хлопчик заліз до нього і щось з'їв, то вони вкинули його у погреб, і він там помер. Їздили, міняли на зерно. Їздили під Дністро, то так і виживали.

А хто його знає, хто його організував. Приходила бригада... 8-10 чоловік із щупою... Ніхто нічого не міг зробити. Усе забирали, ніхто не боронився. Померло два брати з нашого роду... Хто мав золото, срібло, гроші, зносили туди, здавали, міняли на муку, крупу. Це було в Тульчині, вони краще жили. Жаб не було довго. Виловили всі. Поїли котів, голубів, жаб, все це їли люди. Я ловила нюхів, бур'яни їли, бурячки. Якби раніше пішли у колгосп, то може і не було б такого. У тих, хто не йшов у колгосп все геть забирали, до зернини. А були такі багачші, що куркулями звали, то і в них все забирали і на торг, розпродували їхнє майно. У нас було шість сімей євреїв, то вони усі повтікали в Тульчин. А наш народ був коло землі, нікуди не рухався. Були жінки, що поїзда не бачили. Мені було 11-12 років під час голоду. Було таке, що крали. Було чоловік вкрав коня у сусіда, порубав його, склав у горшки і закопав. Та про це дізнались, його забрали і судили... Крали курей, свиней. Пропадали люди. Боялися, бо казали: великий гріх накладати на себе руки. То люди мучалися. Добували свого останнього часу. На Троїцу у нас поминальний день, тепер там відправляють обід за всіх вмерших і за Голодомор...
Розповідає: Хмельник Микола Петрович,

1923 р. н., с. Оленівка, Магдалинівський район

Пам'ятаю, але не голод, а Голодомор. Людей морили голодом до смерті. Я тоді мав 10 років. Був страх Божий, скілько людей погибло з голоду. Яка там засуха! То всьо прикази Сталіна, який не любив українців і хотів їх масово повибивати. Ті грабіжники приходили і забирали все, що могли. Це пси Сталіна. Безсердечні виродки гарбали всю їжу в народу. Вони показували деколи якісь писульки, а шо там нашкрібано, ніхто не відав. Ті посіпаки Сталіна дозволяли собі все. Хотів - вдарив, хотів - плюнув на тебе... Вони мали пістолі чи якісь муфти, бо люди просто так не хотіли віддавати свій хліб. А вже як є оружіє, то є страх в чоловікові.

Були випадки, коли люди шукали пшеницю в димарях дома. А ще один випадок, коли Яким Самійло запхав мішок з мукою в колодязь. Як випхав міха з колодязя, і всередині багато муки було нормальною. У найманців були такі гострі шпиці, якими вони проколювали землю, щоб знайти щось. Так обходили все подвір'я з шпицями. Деколи зривали підлогу. Обшукували чердаки. Хто згодився з колгоспом, той не був голоден. Але потім, в кінці 33-го року, навіть тим, хто туда пішов, не помагали. Голова колгоспу і його близькі хорошо жили, а інші бідували. Одяг і взуття не забирали, а худобу забирали з патрохами: якщо не заховав десь в лісі, то і пропала твоя корова. Я свого коня тоді переховав в сусідньому ліску, але потім, коли вже зовсім не було продукту, я його забив з сусідою і з'їв за місяць з сім'єю. За то, шо чоловік вкраде як то називалось «п'ять колосків», то його садять до тюрми на 15 років або засилають на Сибір. На полі стояли солдати або прості запроданці і дивилися, щоб хто не взяв якого колоска пшениці з поля. А як хто взяв, то бив чоловіка, а потім здавав його партійним. Це були прості люди, які йшли за партію, або воєнні хлопці, які служили, щоб не вмерти.

А більшість села не йшли в колгоспи і того повмирали. Ніхто не хтів віддавати свого хліба в колгосп, свою корову чи козу, і невільно було їх тримати відкрито на подвір'ї, бо заберуть і не спитають. Приходили і по два, і по три рази. Вони не вірили людям, що нема вже їжі. А як стали на горбку і дивилися, чи йде димок з димаряхати. Якщо йде, то значить хтось варить їжу. Йшли і забирали. Їли кору дерев і бруньки, які топіру починали виростати на дереві. За зиму всі майже пси і коти були поїдені. По вулиці лежали каждий день нові трупи людей. Як то було страшно. Як вони той бідний нарід нищили. Бодай би їх позаливало. Хто жив близько до міста, той міняв все з дому на хліб. Хто пробував стояти в очередях в місті за пайком хліба. Але і тамка провіряли, чи є паспорт. А люди з села не мали документа, і їх вивозили назад в село. В Оленівці померло десь 400 людей. Я помню, всі сусіди померли. Моя матінка тоже вмерла в Голодомор. Та ясно, що виноват Сталін-сатана і партія, яка спеціально винищувала українців.
Розповідає: Карпенко Іван Михайлович,

1923 р. н., народився в с. Августинівка (Каганець), пізніше - Ленінське Запорізької області, на час запису проживав у м. Немішаєвому Київської області.

Голод я дуже добре пам'ятаю, бо мені було тоді 10 років. Ходили з батьком і з матір'ю на поле видовбувать картоплю, вона померзла, видно, не вспіли вбрать. Причина голоду, я думаю, - це політичне діло. Голод був, і був він іскуственний. Люди уполномочені приходили, «ячейки» називались. Помню случай. Зайшла одна бабушка, а я був з братом меньшим на печі. І каже мамі: «Доцю, дай що-небудь поїсти». А мати саме зварила супу з мишію (бур'ян). І пляциків з мерзлої картоплі напекла. Вона поїла, а найбільш мене поразило те, що вона придушла ногу отако своїм пальцем, а вона така пухла, аж яма образовалась. Батько з матір'ю ховали початки кукурудзи у стріху. Як до нас приходили ці, то не найшли. Но скікі ж ти їх заховаєш? Каменевич Данило, сусід наш, отако ми жили, а тут він зразу, я у віконце бачив, як до нього приходили, і забрали все живе і с'єдобне. Всі люди говорили про те. Пеня Владімір був, одна нога в нього не розгиналась, отако була, він харашо жив. Но на нього донесли. Однажди вночі приїхав до двору, ну їх тогда так і звали - чорний воронок - забрали і по цей день не знають, де він дівся. Видно, доніс той, хто хотів з нього шось мати. При мені не було, шоб били, но зброя - гвинтівки в них були, і все забирали під чисту. Не знали людей, шо приходили, ніхто не знав, хто вони і звідки. Приходили цілою кучою, три-п'ять чоловік, по-різному. Рушників, одягу такого і не було, бо продавали все таке в Запоріжжя. Не було в нас такого нічо - то і не отбирали, а в людей других, конєшно, забирали. Судили за колоски - чув розговор такий, шо за п'ять колосків хто ходив збирав - його судили. Не можна було збирать, а єслі збирали, то надо було віддавати в колгосп. Люди не всі хотіли іти в колгосп, в нашій хаті були збори. Так і так, мол, ви обязані йти. Я на печі лежу отако і все чую. Казали, все будуть ділить. Людей було багато в хаті. Тут я з братом на печі був, а в тій хаті ото вони, багато, повно людей. Худобу трудно було заховати. Но знаю, шо було отак. Клуню з усіх сторін обставляли соломою, очеретом, палками всякими, но вже як зареве - то заберуть. Вдень і вночі приходили, без кінця шукали, і всьо. Умирали люди постоянно. Яка там опіка. Самі виживали, хто як мог, або як добрі люди поможуть. Я б сказав, шо в нашому селі не було таких, шо не голодали.

Ми вижили защьот мишію (бур'ян) і мерзлої картошки. Помню, з батьком косимо, а зімой товкли в ступі, трохи отако його віяли, і було вмісто пшона. А з мерзлої картошки мама пекла пляцики. У нас була велика сім'я - сестра, брат, другий брат, Андруша і Тамара. Так шо в нас не брали корову. Коні, корови батько зразу віддав. А потом була коровка, як заново добута. Часом продавали трохи молока, ходили продавать гуртом, шоб ніхто не обікрав. Допомагать було нічим, бо в самих - самі пляцики. Родичі були за Дніпром, там тоже голодували. Хто шо міг - те й їв. Я товк сам лічно у ступі мишій. Батько тоже його товк. Полову з мишію давав корові. Благодаря тому мишію ми й вижили. Люди їли горобців, ворон даже. Брали сітки і на скирдах ловили, а вони отако - пух. Можна було в місті продати молоко і виміняти на одежу, обув і сіль. В містах було трохи легше, бо в горожан були гроші. У нашому селі похоронили багато. По 2-3 чоловіки кожен день на кладбище везли. Шоб не валялися люди, мусіли всіх хоронити. Там ставили хрести, не підписували. Поминали, як обичних собі людей. Мама була православна, но в селі церкви не було. Бо невелике. Тоді такий розговор був, шо це правітелі зробили голод, правітеля називали - Сталін.
Список миллионов растреляных и сгноенных в гулагах?

боюсь забанят, если напишу..
я понимаю к чему ведешь, но(!) правоприемник как раз россия, так что отвечать будет она.

А вас не напрягает бездействие мировых столпов демократии(Англии,США и Франции) перед растущей угрозой Германии которая плюнула на Версальский Договор и вооружалась?
Отдали ей на скормление Австрию..и понеслась.
А почему сразу переводите разговор на другие страны? Вы мне прокоментируйте пакт Молотова- Рибентропа и докажите, что ссср небыла таким же агресором.

Stein

Well-Known Member
Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

Как вообще можно Гитлера и Сталина приравнивать, они наверное забыли кто в мае сорокпятого освобождал Европу от фашистов..
А хто їх просив "визволяти"? Чи може ви назвете Сталіна "визволителем" для Німеччини? Чи може Фінляндію в 1940му теж "визволяли"? Чи може Польщу в 1939му? А може Латвію, Литву, Естонію? Чим окупація половини Європи радянськими військами краще замість німецьких? Чим встановлення на окупованих територіях маріонеткових режимів Москви і включення тих країн до союзу з СРСР краще, ніж режими, що симпатизували Гітлеру і входили до союзу з Німеччиною?

Идеология нацизма построена на социальном дарвинизме. При правлении Гитлера нацисты создали сильное централизованное государство под руководством вождя (фюрера) и провозгласили своей главной задачей создание «расово-чистого государства» и завоевание «жизненно-важного пространства» Неужели Сталин тоже хотел построить СССР как расово-чистое грузинское государство?
Сталін разом із комуністами хотів побудувати "класово-чисту державу".
Чим мільйони жертв в концтаборах за расовою ознакою кращі за десятки мільйонів таких самих жертв, але за ознакою класовою? Чим репресії проти "руху опору" кращі за репресії проти "ворогів народу"?

P.S. Доречі, як би там не було, але за Гітлера в його країні не помирали мільйони людей від голоду в той час, як зерно ешелонами йшло на експорт. І в німецьких селян не відбирали останній кусок хліба лише за те, що через неврожай плани по збору продовольства недовиконувалися. І не розстрілювали за те, що мати аби нагодувати свою дитину підняла на дорозі три колоски...

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
Відповідь: Re: Відповідь: Re: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

если сравнивать методы, то конечно же да.
Сталинизм нужно осудить и сделать все, чтобы такого больше не повторилось.
Но! мне не понятно зачем сравнивать сталинизм с нацизмом? Неужели нельзя осудить сталинизм отдельно от нацизма?
зачем все сваливать в одну кучу?
Ну хоча б те що Сталінізм потрібно засудити не проти і те вже щось. Я, наприклад, вважаю Сталінізм ще гіршим явищем ніж Гітлерізм, бо під керівництвом Гітлера власне населення Німетчини від його катів на кілька парядків меньш постраждало ніж від Сталіна населення СРСР. Навить по концтаборам нацистів на порядок меньш ніж по концтаборам СРСР. А Сталін крім того ще відповідає за Голодомори, репресії. І я б ще за втрати населення під час 2-ї світової з боку СРСР порівнну поділів між нім та Гітлером. Тому можу погодитись що прирівнювати їх не варто. Але пока хочаб так.

Unforgiven

Killed By Death
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

А ответить логически в несколько предложений с парой исторических ссылок не можеш?Или копипаста рулит?
Можно также найти доводы,что Голодомора не было.

я понимаю к чему ведешь, но(!) правоприемник как раз россия, так что отвечать будет она.
Если судить по вашей логике то: с каких пор целая страна отдувается за содеянное 1 человеком?
аналогию с Дядей Адольфом проводить не буду.

А почему сразу переводите разговор на другие страны? Вы мне прокоментируйте пакт Молотова- Рибентропа и докажите, что ссср небыла таким же агрессором.
Представь - ты лидер большой страны .В мире нестабильность и назревает война.У тебя есть 2 варианта:встатьв глухую оборону или же попробывать заключить договор с агрессором.
Что сделаешь ты?

A-alex

Member
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

А почему сразу переводите разговор на другие страны? Вы мне прокоментируйте пакт Молотова- Рибентропа и докажите, что ссср небыла таким же агресором.
Каким агресором был CCCP?По размерам в несколько раз больше за Германию , и Германия первой напала.Да тогда прав у человека небыло никаких практически, а сейчас че?Говори что хочешь , делай что хочешь никто тебя не слушает,никому ты не нужен.А если б не Германия то CCCP первым напал,ты то откуда знаешь что там дальше было.

Unforgiven

Killed By Death
Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

А хто їх просив "визволяти"? Чи може ви назвете Сталіна "визволителем" для Німеччини? Чи може Фінляндію в 1940му теж "визволяли"? Чи може Польщу в 1939му? А може Латвію, Литву, Естонію? Чим окупація половини Європи радянськими військами краще замість німецьких? Чим встановлення на окупованих територіях маріонеткових режимів Москви і включення тих країн до союзу з СРСР краще, ніж режими, що симпатизували Гітлеру і входили до союзу з Німеччиною?
Интересно ,а вот зачем армия Российской Империи гнала Наполеона до самой Франции?(Да это аналогия,для того кто умеет думать).

P.S. Доречі, як би там не було, але за Гітлера в його країні не помирали мільйони людей від голоду в той час, як зерно ешелонами йшло на експорт. І в німецьких селян не відбирали останній кусок хліба лише за те, що через неврожай плани по збору продовольства недовиконувалися. І не розстрілювали за те, що мати аби нагодувати свою дитину підняла на дорозі три колоски...
Почитай Ремарка.Будет полезно.

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравняли к

Если судить по вашей логике то: с каких пор целая страна отдувается за содеянное 1 человеком?
аналогию с Дядей Адольфом проводить не буду.
Ну, коли вся країна, весь її народ "віддувається" за содіяне Гітлером - то це нормально, це ні в кого, чомусь, не викликає нарікань...

bsv

Странник
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

Ну хоча б те що Сталінізм потрібно засудити не проти і те вже щось. Я, наприклад, вважаю Сталінізм ще гіршим явищем ніж Гітлерізм, бо під керівництвом Гітлера власне населення Німетчини від його катів на кілька парядків меньш постраждало ніж від Сталіна населення СРСР. Навить по концтаборам нацистів на порядок меньш ніж по концтаборам СРСР. А Сталін крім того ще відповідає за Голодомори, репресії. І я б ще за втрати населення під час 2-ї світової з боку СРСР порівнну поділів між нім та Гітлером. Тому можу погодитись що прирівнювати їх не варто. Але пока хочаб так.
По моему некорректно говорить кто больше злодей, а кто меньше и при этом считать трупы.
И Сталин и Гитлер зло, а кто больше зло это уже не суть важно. Для вас может быть Сталин, а для кого-то в концентрационном лагере Освенциме, Гитлер больше злодей. учитывая, что под руководством Сталина был побежден Гитлер, в таком случае может для кого-то Сталин и не злодей совсем.
Хотя с другой стороны, для кого-то в ГУЛАГ-е страшнее Сталина не было никого.
Вот по этому, как по мне, нужно разбирать и осуждать Сталина и Гитлера по отдельности.
тем более еще нужно подумать о живых ветеранах, которые шли за Сталина в бой. Представьте как им сейчас слышать, что по сути теперь для их внуков оказывается, что Сталин, что Гитлер одно и тоже?
Ну нельзя же так наплевательски относиться к людям.
Нужно это делать более продуманно и более ответственно, а не так как это сделали в ОБСЕ, взяли та и приравняли.

Останнє редагування:

Unforgiven

Killed By Death
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: Відповідь: В ОБСЕ сталинизм приравня

Російська Імперія розбивши Наполеона окупувала всі території, що трапилися їй на шліху до Франції? Забрала собі частину французьких територій?
Это была не Мировая Война.
После 1 Мировой победители делили Европу.Кто их просил?

Ну, коли вся країна, весь її народ "віддувається" за содіяне Гітлером - то це нормально, це ні в кого, чомусь, не викликає нарікань...
когда немцы отдувались за содеянное?

Зверюга

Vulcher
Модератор
Re: Відповідь: Re: Відповідь: Re: В ОБСЕ сталинизм приравняли к нацизму!

По моему некорректно говорить кто больше злодей, а кто меньше и при этом считать трупы.
И Сталин и Гитлер зло, а кто больше зло это уже не суть важно. Для вас может быть Сталин, а для кого-то в концентрационном лагере Освенциме, Гитлер больше злодей. учитываю, что под руководством Сталина был побежден Гитлер, в таком случае может для кого-то Сталин и не злодей совсем.
Хотя с другой стороны, для кого-то в ГУЛАГ-е страшнее Сталина не было никого.
Вот по этому, как по мне, нужно разбирать и осуждать Сталина и Гитлера по отдельности.
тем более еще нужно подумать о живых ветеранах, которые шли за Сталина в бой. Представьте как им сейчас слышать, что по сути теперь для их внуков оказывается, что Сталин, что Гитлер одно и тоже?
Ну нельзя же так наплевательски относиться к людям.
Нужно это делать более продуманно и более ответственно, а не так как это сделали в ОБСЕ, взяли та и приравняли.
Шли в бой не за сталина а за родину. А это две разные вещи.

Зверху