Фильм "Тарас Бульба". Режиссёр: Владимир Бортко

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Фильм "Тарас Бульба". Режиссёр: Владимир Бортко

Эт вы наверно дальше учебника ни-ни. Нету у меня российских учебников. Читаю и российских авторов и Костомарова, Драгоманова, Ефименко..
Широпаєва почитайте. ;)

hed1n.ru

стебанутый
Вот вам и казаки от Пилипа Орлыка:
Оскільки народ, колись званий хозарським, а потім - козацьким, починає і веде свій родовід від войовничих і непереможних гетів, а, крім того, закони близького сусідства нерозривно в'яжуть і тісно поєднують долю козацького народу з Кримською державою, то Військо Запорозьке неодноразово вступало з нею у збройну спілку і приймало її союзницьку підмогу для оборони своєї Вітчизни і своїх вольностей.

Тому, наскільки у майбутньому буде можливим, ясновельможний гетьман повинен домогтися у найяснішого хана через послів відновлення колишніх побратимських стосунків із Кримською державою, оружної підтримки від неї і підтвердження вічної приязні, з огляду на які сусідні держави у майбутньому не зазіхали б на Україну і не наважувались би чинити їй будь-якого насильства.

А по завершенні війни, коли Господь Бог своєю допомогою благословить новообраного гетьмана посісти резиденцію під час жаданого і співзвучного нашим задумам миру, - тоді він буде зобов'язаний, докладаючи з передбачливою пильністю всіх зусиль відповідно до свого високого уряду, дбати про те, щоб не було ані нейменших порушень тривкого договору з Кримською державою. Щоби побратимські стосунки з нею не зневажалися і не порушувалися самовільно зухвалими порушниками з нашого боку, які, за звичкою розбійного люду, не соромляться ламати і переступати не лише звичаї дружби і сусідства, але й мирні договори.

YUPI

Подполье
Модератор
Да... Как всегда повыскикивали наши славные националисты...
Усвідомлюйте себе українцями і далі, флаг вам у руки! Навіщо битися лобами, коли можно потиснути один-одному руки що росіянину, що українцю, що білорусу. Мені здаеться немає українскої душі, російської душі - є руська душа! Зрозумійте нарешті що руське і російське це не одне і теж! Руське - це щось загальне що об'єднує всі народи які пішли із Великої Київської Русі. Особисто усвідомлюю себе руською людиною але не російскою.
Вообщем вот вам моя речь, а там вам жизнь все по-полочкам розложет! Думаю когданибуть поймете о чем я!

-=alchemist=-

Забанен
українська школа, український клас - Гоголя вивчали в курсі "Зарубіжна література"
ДЯКУЮ Моїй Вчительці Української літератури, що виявилась розумнішою за "совководумаючих протиральників міністерських крісел" :) (воно й не дивно, адже вона регулярно підготовує призерів республіканських олімпіад).

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом

... відвертає і бісить до глибини душі... фільм огидно перекручує на російский лад нашу історію, через що мені його просто сумно дивитись... Це моя точка зору.
Я згадую інтерв'ю Бортка, яке він давав, коли лише починав зйомки цього фільму. Заявив, що козаки, Запорізька Січ - наша спільна (Росії і України) історія. Чувак певно забув, що хоч історія і спільна, але розкидана по різні боки фронту - Україна прославилась своєю Січчю, а Росія тим, що її вєлікодержавная хвойда Катька ІІ цю Січ скасувала.

Останнє редагування:

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Відповідь: Фильм "Тарас Бульба". Режиссёр: Владимир Бортко

Тут некоторые пишут:

представьте себе да! Не было тогда нынешнего разделения народа. И казаки из произведения Гоголя, это не те казаки, которые предавали царя, сотрудничали с татарами и поляками. Представьте были и такие. Это не Выговские, Мазепы и т.п.
Не было тогда украинцев. Самостийнические идеи начали подогреваться после воссоединения Малороссии с Россией. С целью оттяпать от империи кусочек.
Ага. А крім Мазепи і Виговського можна пригадати ще й Петра Дорошенка, Павла Тетерю, Ханенка, молодого Богдана Хмельницького та славного козацького отамана Петра Сагайдачного, що ходили разом з польським військом воювати московитів, а також полковників Хмельницького Максима Кривоноса та Івана Богуна, що з приводу Переяславських угод сказали: "Богдане, ти зраджуєш!" "Представьте были и такие."

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
Відповідь: Фильм "Тарас Бульба". Режиссёр: Владимир Бортко

Тут некоторые пишут:

представьте себе да! Не было тогда нынешнего разделения народа. И казаки из произведения Гоголя, это не те казаки, которые предавали царя, сотрудничали с татарами и поляками. Представьте были и такие. Это не Выговские, Мазепы и т.п.
Не было тогда украинцев. Самостийнические идеи начали подогреваться после воссоединения Малороссии с Россией. С целью оттяпать от империи кусочек.
:) :) :). Во як пройняло Хедіна.
Хедін, ти ще скажи що Вій і панночка насправді існували.
Гоголь малоросом себе вважав, як малорос і писав, і нічого тут дивуватись, якщо його козаки за російського цяря-батюшку воювали.

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор

Да... Как всегда повыскикивали наши славные националисты...
Усвідомлюйте себе українцями і далі, флаг вам у руки! Навіщо битися лобами, коли можно потиснути один-одному руки що росіянину, що українцю, що білорусу. Мені здаеться немає українскої душі, російської душі - є руська душа! Зрозумійте нарешті що руське і російське це не одне і теж! Руське - це щось загальне що об'єднує всі народи які пішли із Великої Київської Русі. Особисто усвідомлюю себе руською людиною але не російскою.
Вообщем вот вам моя речь, а там вам жизнь все по-полочкам розложет! Думаю когданибуть поймете о чем я!
YUPI, а чому це Ви Хедіна славним националістом назвали? Здається саме те, що Ви там нижче написали інши йому і доводили. Це ж він волає, що українськи козаки московському царю уклонялися.
А що до "руське - щось загальне", воно може і так було б, але є велика різниця у тому, що українці не потребують російського царя-імператора. І вони росіянам не молодши брати чи малороси.

МАХ

Active Member
Чесно кажучи мені просто росіян жалко… так подивитись начебто і нація велика… а от чомусь славний дух козаків іншої нації приписують собі… Банальна підміна фактів історії… В часи Київської Русі територія сучасної Росії були мало освоєні, лише Новгород можна було вважати містом … Росія це Московське князівство… я навіть не буду говорити про те що при Монголо-татарській навалі саме північні князівства відмовили в допомозі Києву, і таким чином поставили хрест на Русі… Але мова йде про Московське князівство… гербом якого був двоглавий орел.. нічого не нагадує???... в той час як у Київській Русі (тризуб Володимира,10 століття) були монети з сучасним українським гербом… який і зустрічався не одноразово в подальшій історії України(герб УНР і ЗУНР, Української держави очолюваної гетьманом Павлом Скоропадським, це і герб що використовувався УПА, Карпатська Україна 1939 року)… лише сліпий цього може не помітити… все це до того що розкол руських народів відбувся навіть ще до монголо-татарської навали…
А те що зараз козаків хочуть зробити москалями, це навіть трішки абсурдно… смішно що дехто говорить що Гоголь писав про козаків що боролися проти Польщі і татар… а ті що воювали проти Московії це зовсім інші козаки, навіть незважаючи на те що це відбувалося протягом усієї історії, і іноді навіть ті ж самі козаки воювали проти Росії що й проти Польщі… Гоголь це українець що писав про Україну, але російською мовою… логічно що його і вивчають як Зарубіжного…
Стосовно фільму.. мені сподобався.. дійсно відчувається саме акцент на руських… проте це лише для таких як hed1n.ru… будь-яка людина яка хоча б іноді думає головою і беручи навіть примітивний факт того що ці ж козаки воювали і проти Московії… розуміє що сучасна Росія до прославлення руської душі немає жодного відношення… тим більше мене зрозуміють ті у кого в роду були справжні козаки, які ненавиділи ляхів, москалів, татарву і іншу нечисть… Фільм прославляє українське козацтво, мужність і волю українського народу, підіймає проблеми тодішні, і саме головне показує причини що змусили козаків взятися за зброю… так Гоголь змалював лише боротьбу проти ляхів… але ж Гоголь був геніальною людиною, будучи українцем зміг підлаштуватися до російського суспільства… і зумів написати твір що прославляє славу козацьку у ворожій державі… не здивуюсь, що Гоголь навмисне написав його так двояко, що росіянина від прочитаного розпирала гордість, особливо за останні рядки, слова Тараса… а в той же час це прославлення українців…
Дух, що тіло рве до бою,
Рве за поступ, щастя й волю, —
Він живе, він ще не вмер.

Зверху