Чесно кажучи мені просто росіян жалко… так подивитись начебто і нація велика… а от чомусь славний дух козаків іншої нації приписують собі… Банальна підміна фактів історії… В часи Київської Русі територія сучасної Росії були мало освоєні, лише Новгород можна було вважати містом … Росія це Московське князівство… я навіть не буду говорити про те що при Монголо-татарській навалі саме північні князівства відмовили в допомозі Києву, і таким чином поставили хрест на Русі… Але мова йде про Московське князівство… гербом якого був двоглавий орел.. нічого не нагадує???... в той час як у Київській Русі (тризуб Володимира,10 століття) були монети з сучасним українським гербом… який і зустрічався не одноразово в подальшій історії України(герб УНР і ЗУНР, Української держави очолюваної гетьманом Павлом Скоропадським, це і герб що використовувався УПА, Карпатська Україна 1939 року)… лише сліпий цього може не помітити… все це до того що розкол руських народів відбувся навіть ще до монголо-татарської навали…
А те що зараз козаків хочуть зробити москалями, це навіть трішки абсурдно… смішно що дехто говорить що Гоголь писав про козаків що боролися проти Польщі і татар… а ті що воювали проти Московії це зовсім інші козаки, навіть незважаючи на те що це відбувалося протягом усієї історії, і іноді навіть ті ж самі козаки воювали проти Росії що й проти Польщі… Гоголь це українець що писав про Україну, але російською мовою… логічно що його і вивчають як Зарубіжного…
Стосовно фільму.. мені сподобався.. дійсно відчувається саме акцент на руських… проте це лише для таких як hed1n.ru… будь-яка людина яка хоча б іноді думає головою і беручи навіть примітивний факт того що ці ж козаки воювали і проти Московії… розуміє що сучасна Росія до прославлення руської душі немає жодного відношення… тим більше мене зрозуміють ті у кого в роду були справжні козаки, які ненавиділи ляхів, москалів, татарву і іншу нечисть… Фільм прославляє українське козацтво, мужність і волю українського народу, підіймає проблеми тодішні, і саме головне показує причини що змусили козаків взятися за зброю… так Гоголь змалював лише боротьбу проти ляхів… але ж Гоголь був геніальною людиною, будучи українцем зміг підлаштуватися до російського суспільства… і зумів написати твір що прославляє славу козацьку у ворожій державі… не здивуюсь, що Гоголь навмисне написав його так двояко, що росіянина від прочитаного розпирала гордість, особливо за останні рядки, слова Тараса… а в той же час це прославлення українців…
Дух, що тіло рве до бою,
Рве за поступ, щастя й волю, —
Він живе, він ще не вмер.