Автокефалія Української Православної Церкви

d324co

Well-Known Member
ІДЕЯ РПЦ ЩОДО ТРЕТЬОГО РИМУ ПРОВАЛИЛАСЯ В АММАНІ, - ВІТАЛІЙ ПОРТНИКОВ

29 лютого 2020, 16:34 | Московський Патріархат | 0 | | | |

Російська Православна Церква зазнала поразки на Всеправославній нараді в Аммані, на яку відгукнулися тільки представники "залежних" від Москви Церков.
Скликав зустріч Єрусалимський Патріарх Феофіл III після свого візиту до Москви. А це означає, що Московська Патріархія не наважується сама ініціювати всеправославні наради, написав журналіст Віталій Порніков в своїй колонці для , повідомляє

"Всеправославна нарада, скликана Єрусалимським Патріархом Феофілом III після візиту в Москву, завершилося фактичним провалом. На запрошення Єрусалимського Патріарха крім Патріарха Московського, реального ініціатора зустрічі в Аммані, відгукнулися тільки предстоятелі польської та чеських Церков, залежних від РПЦ (а в роки радянського панування - і від КДБ) ще з часів встановлення "дружніх режимів" в соціалістичних країнах, і Сербський Патріарх, який скористався зустріччю для підтримки майнових прав своєї Церкви в у сусідній Чорногорії", – зазначив журналіст.
У комюніке зборів йдеться про те, що питання надання автокефалій повинні прийматися "в дусі загальноправославного діалогу, за загальної згоди". Портников нагадав, що цю ж тезу глава РПЦ намагався нав'язати Всеправославному Собору на Криті, але пропозиція тоді не отримала схвалення більшості Православних Церков світу. Сам Патріарх Кирил тоді навіть не з'явився на Собор.
"Навіть в Аммані митрополит Іларіон розповідав журналістам про принципову домовленість, яка" не була ратифікована "на Криті. Чому Патріарх Кирил не вибрався на Собор для ратифікації власної пропозиції, митрополит не пояснив", – підкреслив журналіст.
Але, на думку Портникова, пояснення цьому є. Патріарх Кирил повірив, що Москва – третій Рим, і продовжує вірити, незважаючи на поразку в Аммані.
"Можна було переконатися, що це не так хоча б тому, що Московська Патріархія не наважується сама ініціювати всеправославні наради і тому змушена вдаватися до послуг Єрусалимського Патріарха. На запрошення Єрусалимського Патріарха не відгукнувся ніхто крім тих, хто просто не може відмовити Москві. Так і тут вийшла заминка - Антиохійського Патріарха, що знаходиться в Сирії і залежить від Москви більше, ніж польський і чеський митрополити, не вдалося зрушити з місця.

При цьому навіть на цій "нараді своїх" колишнього київського митрополіта Онуфрія, який очолює УПЦ Московського Патріархату, довелося включати до складу делегації РПЦ в якості звичайного члена делегації, дезавуюючи недавні пояснення Путіна про "самостійність" української Церкви", – пояснив журналіст.
Остання фраза, щодо онуфрія - дуже показова ))
 
Останнє редагування:

d324co

Well-Known Member
Із анонсованого собору в Аммані вийшла зустріч Сербського патріарха із Кірілом
You must be registered for see images

You must be registered for see images


В Аммані триває зустріч предстоятелів православних церков. Із анонсованої Всеправославної наради вийшла зустріч 4 предстоятелів, в той час як одинадцять предстоятелів не прибули в Амман.
Зустріч в Аммані була ініційована Єрусалимським патріархом Феофілом грошової премії та зустрічі з Владіміром Путіним в кінці 2019 року.
Із всіх російських ЗМІ та рупорів Кремля лунали заяви про новий “Всепровославний собор”. Нещодавно, за кілька днів до відкриття Амману (коли 11 предстоятелів відмовились від поїздки в Йорданію) Митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) заявив, що правильніше називати його не “Всеправославним собором”, а “ “.
Також пропагандисти РПЦ розповідали про те що Грузинська і Антіохійська Церква проте їх немає. По суті ніхто із важковаговиків православ’я ніхто не прибув на собор. Ні Антіохійський, ні Олександрійський, ні Румунський, ні Грузинський предстоятелі не будуть спілкуватись в Аммані із патріархом Російської Церкви Кірілом.
Загалом провал РПЦ відбувся ще з більшим розмахом ніж очікувалось. Адже на зустріч в Аммані прибули лише традиційні представники і . Ніякої несподіванки для аналітиків не сталось.
В Йорданію прибув лише один патріарх – Сербський, який прибув по запрошенню від Єрусалимського патріарха. Всі добре знають участь сербських бойовиків у і взагалі сербську політику і любов щодо Росії і України та . Нещодавно Нічого не нагадує? Так само Путін “захищає росіян” у Сирії і в Україні. Сербські “добровольці” також відмітились своїм колорадством.
You must be registered for see images

Варто зазначити, що цікавою особливість цієї зустрічі в Аммані (крім того, що більшість церков вирішили в ній не брати участь) стала . 25 лютого в Аммані вже вигнали з готелю Fairmont відразу кілька груп журналістів.
За даними на зібрання до Аману прибули очільник Російської Церкви патріарх Московський Кіріл (Гундяев), патріарх Сербської церкви Іриней, керівник МП в Україні митрополит Онуфрій (Березовський), Предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини митрополит Ростислав, представники (без предстоятелів) Румунської православної Церкви та Польської православної церкви.
Раніше ми повідомляли Загалом серед 15 предстоятелів православних церков в Амман відмовилось їхати 11.
Як можна побачити на соборі буде всього 3 патріарха: Московський та Єрусалимський, Сербський. Один митрополит – предстоятель Чеських земель і Словаччини та дві делегації із церков (Польська та Румунська
 

d324co

Well-Known Member
Варфоломій надіслав ще одного жорсткого листа Феофілу
You must be registered for see images

You must be registered for see images


Вселенський патріарх Варфоломій поставив Єрусалимського патріарха Феофіла перед обличчям його історичної відповідальності, надіславши йому суворого листа через кілька днів після зустрічі з делегацією Єрусалимського патріархату на Фанарі, передає .
«Ми не можемо зрозуміти як ви не помічаєте чи навіть ігноруєте масштаби негативних наслідків цієї ініціативи», — написав патріарх Варфоломій до патріарха Феофіла, підкреслюючи, що ініціатива «братерського зібрання» має на меті лише «підрив усталених норм та відрив Православної Церкви від її духовних основ».
Вселенський патріарх дав зрозуміти патріарху Єрусалимському, що реальні цілі його ініціативи є очевидними. Він також наголосив на «несказанному контексті цих ініціатив» і назвав їх «проблематичними» через відсутність оцінки втрат і переваг для Церкви.
Як зазначив Вселенський патріарх, «Якщо ваше справжнє занепокоєння стосувалося „викликів, з якими стикається православне суспільство в критичні часи“, після рішень, одноголосно ухвалених нещодавнім Святим і Великим Собором Православної Церкви, то спочатку слід було звернутися до нас з додатковими питаннями, які не були включені в ці рішення».
«Мета, якщо ми маємо бути вірними собі та послідовні з Богом, — це наполегливо чіплятися за відмову місцевої Церкви слідувати багатовіковим загальноприйнятим принципам у Православній Церкві, маючи Російську Федерацію на своєму боці» сказав Вселенський патріарх Варфоломій патріарху Феофілу, нагадуючи йому, що «чисельна сила ніколи не була квінтесенцією православної моралі…»
Кожен абзац листа, надісланий Вселенським патріархом, — це ляпас Єрусалимському патріарху, в якому нагадується, що його дії шкідливі не лише Константинопольській церкві, а й самому Єрусалимському патріархату, а також всій Православній Церкві
 

rfvgy

Ukrainian
You must be registered for see medias

You must be registered for see images

Вселенський Патріарх Варфоломій з делегацією прибув до України
20 Серпня 2021

Ввечері 20 серпня 2021 р. Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій та особи, що його супроводжують, прибули до Києва.

В аеропорту «Бориспіль» Патріарха зустріли Митрополит Київський і всієї України Епіфаній з ієрархами Православної Церкви України, Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль та інші офіційні особи.

«Вітаємо Вашу Всесвятість на українській землі та дуже радіємо Вашому візиту. Україна вітає Вселенського Патріарха», – звернувся до Всесвятійшого владики Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

«Ваше Блаженство, ми раді прибути до України на Ваше запрошення та запрошення Високоповажного Президента Володимира Зеленського», – зазначив Патріарх Варфоломій.

21 серпня ранком у Михайлівському Золотоверхому соборі відбудеться подячна молитва (Доксологія) з нагоди прибуття Вселенського Патріарха та офіційна зустріч Предстоятелів.

Пресслужба Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)
 
Зверху