Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту

Сумське ВПУ-11 вітає з Днем Соборності


День Соборності – це свято для кожного українця. І Сумське ВПУ-11 з радістю долучилось до вітальної ходи.

День Соборності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Учні та викладачі Сумського ВПУ-11 взяли участь у ході, присвяченій Дню Соборності України. Учні нашого училища згуртованою юрбою промарширували мостом по вул. Харківській.

Чималий прапор було пронесено по центральній вулиці м. Суми. Дійство величне та захоплююче.Учні зібралися, щоб відзначити урочисте свято об’єднання України. Це дійсно важлива дата для кожного.

Цей захід згуртував усіх учасників свята, перехожих та навіть водіїв, котрі сигналили ході на знак солідарності.

Сумське ВПУ-11 вітає усіх громадян України з Днем Соборності! Нехай кожна думка, дія та вчинок будуть присвячені зміцненню нашої держави.
 

Вкладення

Наша мета – коледж!

Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту продовжує рухатись у майбутнє! Шлях від ліцею до ВПУ було подолано, на черзі нова мета – коледж.

Раді повідомити, що постійна комісія Сумської обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту та молодіжної політики розглянула звернення нашого державного закладу щодо створення коледжу з посиленою військовою підготовкою.

Уже не перший рік діє програма “Молодий воїн” – гордість Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту, яка спрямована на виховання справжніх чоловіків. Тому досвід військово-патріотичного виховання не є новим для ВПУ-11.

«Це пілотний проект, подібний заклад уже успішно працює в Києві. Нещодавно такий з’явився у Тернополі. Учні додатково до робітничих спеціальностей отримуватимуть ще й військові навички. Відтак матимуть можливість ремонтувати БТРи та іншу військову техніку», – повідомив Ігор Козолуп.

Депутати підтримали ініціативу керівництва закладу та вирішили звернутись до обласної державної адміністрації щодо підтримки ініціативи.
 

Вкладення

Солов’їна мова

Виробнича професія не вирок для тих, у чиїх душах звучить солов’їна мова. Учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту взяли участь у IV етапі XVI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Честь представляти наше училище випала Тетяні Пешті та Аліні Кривогуз, вихованцям Тетяни Олексіївни Касьяненко. Під час урочистого відкриття учениці отримали дипломи та книги за перемогу в III етапі конкурсу.

На рахунку викладача та підопічних уже численні перемоги, тож можна не сумніватися про сумлінне ставлення до вивчення української мови.

Бажаємо нових звершень як нашим ученицям, так і всім українцям, адже саме від кожного з нас залежить самобутність нашої держави. Без мови немає народу, тож дбайте про неї, піклуйтеся, цінуйте.
 

Вкладення

  • 202.4 КБ Перегляди: 461
  • 433.7 КБ Перегляди: 422
Європейський досвід Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту

Прекрасна новина для учнів Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту! На базі нашого навчального закладу має відкритися центр для підготовки висококваліфікованих електрозварників.

Про це повідомили гості з Польші – президент ТОВ «Крісмар» Кшиштоф Косінський та віце-президент Славомир Клевел, які мали зустріч з очільниками Сум. Представники польської сторони запропонували відкрити центр для підготовки висококваліфікованих електрозварників на базі професійно-технічного училища. Як з’ясувалося, років десять тому у Польщі фактично було знищено професійно-технічну освіту, тож тепер їхні промислові підприємства, що мають замовлення, відчувають брак працівників саме робочих професій.

Було домовлено, що на базі Сумського вищого професійного училища будівництва та автотранспорту запрацює польсько-український центр. Поляки забезпечать його сучасним обладнанням, зокрема зварювальними апаратами, спецодягом, металом, направлять і своїх майстрів-інструкторів. Кожен випускник центру отримає ліцензію на виконання робіт європейського зразка.

Таким чином, учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту отримають безцінний досвід, який можна буде використати як удома, так і за кордоном. Це шанс, яким варто скористатися.
 
Дорогою до коледжу

Голова обласної ради Семен Салатенко ознайомився з роботою Сумського вищого професійного училища будівництва та автотранспотру, зустрівся з викладачами та учнями. Це ще один крок дорогою до коледжу.

Зважаючи на події в Україні, в училищі все більше уваги приділяється військово-патріотичному вихованню. Не перший рік працює гурток «Молодого воїна» – спільний проект з Сумським кадетським корпусом, де хлопці гартують дух і тіло. Наразі керівництво вирішило піти далі та має в планах на базі училища створити коледж ПТО з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Потрібна лише добра воля обласної влади.

Голова обласної ради Семен Салатенко, в недавньому боєць АТО, оглянувши училище, зауважив, що саме спеціалістів робітничих професій і бракує на фронті. Він провів своєрідний «лікбез» для учнів училища, виявивши неабияку обізнаність з будовою сучасної зброї.

– На фронті потрібні умілі руки, аби відремонтувати БТРи та іншу військову техніку, – наголосив Семен Салатенко. – Тож обласна рада, підтримуючи ініціативу дирекції училища, віднайде резерви,аби «запустити» пілотний проект, і вже з першого вересня учні почали не тільки отримувати робітничі спеціальності, а й військові навички.
 

Вкладення

  • 209.5 КБ Перегляди: 392
  • 248.4 КБ Перегляди: 403
  • 187.7 КБ Перегляди: 379
  • 257.1 КБ Перегляди: 387
  • 199.8 КБ Перегляди: 379
Виховання справжніх чоловіків

Україна опинилася в складних умовах, які змушують задумуватися про військово-патріотичне виховання молоді. У зв’язку з цим у Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту вже понад 2 роки діє програма «Молодий воїн», яка допомагає хлопцям стати справжніми чоловіками. Учасники однойменного гуртка виховують у собі мужність, надійність, порядність, віру у власні сили та ще безліч корисних і необхідних якостей.

Від самого початку програма була підтримана заступником голови Сумської обласної державної адміністрації Іваном Семенович Боршошом.

Активну участь у розробці та оформленні проекту взявСумський обласний військовий комісаріат, який сприяє розвитку молодого покоління та залучає учнів до військово-патріотичних заходів.

Гуртківці проходять посилений курс військової підготовки, відвідали Кадетський корпус ім. І.Г. Харитоненка, де мали змогу взяти участь у майстер-класі зі збирання-розбирання автомата, постріляти в інтерактивному тирі.

Виїзди на полігон, завдячуючи комунальній установі Сумської обласної ради «Сумський обласний центр відпочинку, оздоровлення, туризму та військово-патріотичного виховання», стали гарною традицію – учні змогли навчитись «спілкуванню» зі зброєю та взяли участь у навчаннях з тактичного пересування по місцевості.

Гуртківці мали змогу відвідати виставку військової техніки та краще дізнатися про особливості її використання.

Звісно, одним із найбільших досягнень ВПУ-11 є щорічний захід «День здоров’я». У 2015 році він був по-справжньому грандіозним: показові виступи учнівКадетського корпусу ім. І.Г. Харитоненка, тематичні естафети, туристична смуга перешкод, пейнтбол, польова каша…

Програма та гурток «Молодий воїн» підтвердили життєздатність та корисність. Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту щиро вдячне нашим вірним друзям за підтримку. Ми будемо робити все можливе, щоб гідно тримати планку якості та йти до нових вершин.
 

Вкладення

Help-Point Sumy завітав у Сумське училище

Маріанне Піффаретті – лідер організації – знову відвідала наше місто, а також заїхала з візитом у Сумське училище будівництва та автотранспорту.

Президент благодійного фонду регулярно приїжджає до нашого навчального закладу і активно цікавиться внутрішнім життям училища. Цього разу Маріанне заглянула в майстерні, вивчила діяльність нашої станції технічного обслуговування автомобіля, поспілкувалася з майстрами про труднощі і перспективи їх роботи. У кожному своєму візиті наша гостя демонструє непідробний інтерес до долі Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту.

Небайдужа до нашої молоді, Маріанне Піффаретті активно допомагає Сумському ВПУ-11 в поліпшенні матеріальної бази, впорядкування майстерень і лабораторій. Вже не один раз наші учні отримували спецодяг, комп’ютерне оснащення. Не можна не згадати автопідйомник, який зараз знаходитися на станції технічного обслуговування автомобілів та постійно використовується в роботі. А також зовсім недавно наші юні кухарі отримали партію нових наборів польової кухні.

Учні тепер ще більше занурилися у вивчення своєї професійної справи адже мають можливість працювати в умовах максимально наближених до реалій життя. Хлопці ремонтують справжні поломки на діючих автомобілях. Таким чином, вони набираються справжнього досвіду, практики та набувають професійних умінь.

Допомога молоді – це дійсно важлива справа. Навчальний заклад, який формує майбутніх професіоналів, повинен мати можливість давати максимально якісну освіту. І це велике благо, що є люди, які дбають про майбутнє молодого покоління.

Учні виказали свою вдянчість Маріанне Піффаретті, влаштувавши цікаву презентацію нашого училища.
 

Вкладення

Шляхи героїв

Учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту переглянули документальну кінокартину прооборону міста Дебальцеве, що на Донеччині. Фільм, підготовлений Міністерством оборони України, присвячено загиблим воїнам. Таким чином учні побачили шляхи героїв.

Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту прямує до коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою, а кількість місць на перегляд була обмеженою, тож ВПУ-11 оголосило одну умову: на показ потрапили ті, хто прийшов у камуфляжі. Як виявилось, бажаючих було чимало – більше, ніж заплановано спочатку.

Учні гостро перейнялися побаченим, дехто навіть не зміг стримати сліз. Захід був особливим для нашої вихованиці Юлії Остапович, мама якої перебуває в Луганській області. Учениця дала інтерв’ю телебаченню, до неї приєднався учень ВПУ-11 Данило Таранін. Також участь у телесюжеті взяв майстер Сумского ВПУ будівництва та автотранспорту Голодний Віктор Іванович, який чуттєво та з болем у серці констатував весь жах, з яким доводиться жити нашим бійцям.

Чи доводилося вам чути про тварин, що ризикували своїм життям заради людей? Справжнім гостем кінопоказу став пес, який брав активну участь у віськових діях в зоні АТО. Його робота – йти полем і лягати на міни, вказуючи на них таким способом. Четверолапий друг поводився дуже люб’язно та грайливо… Ось так за довірливим виглядом приховується таке небезпечне заняття, яке є спассіням для інших. На жаль, чимало інших тварин-рятівників віддали своє життя… До речі, в Україні є тільки один центр, який займається підготовкою таких собак. І знаходиться він в Ромнах.

Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту сподівається на якомога швидше вирішення конфлікту на теренах нашої держави. Миру вам!
 

Вкладення

Рух – це життя

«Рух – це життя, – сказав філософ древній. – Це шлях до того, щоб пізнати світ. Дорожній рух – це склад прогресу, що формувався довгі сотні літ». У Сумському ВПУ будівництва та автотранспорту відбувся семінар-практикум для інструкторів із індивідуального водіння.

Керівником заходу була Сікірніцька Т.М., методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області. Учасники семінару-практикуму корисно провели час і отримали цінні знання.

Однією з родзинок заходу стала презентація досвіду створення сучасних електронних посібників тавпровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виробничий процес при підготовці водіїв автотранспортних засобів, яку провів Азаров С.В., викладач професійно-теоретичної підготовки ДНЗ «Сумське ВПУБА».
 

Вкладення

Практика допомогає гризти гірську породу!



Практика – запорука засвоєння теоретичних знань і отримання безцінного досвіду, який робить людину професіоналом своєї справи. Саме тому ВПУ-11 приділяє величезну увагу проходженню практики своїх вихованців. Сергій Теницький – прекрасний зразок людини, яка зуміла згризти граніт науки!

Учні Сумського ВПУ будівництва та автотранспорту змогли відвідати захист дипломної роботи Сергія Теницького «Будова та робота газобалонної установки стандарту євро-4». Вихованець проходив практику на одному й тому ж підприємстві, де отримав купу корисного досвіду. Під керівництвом викладача та майстра виробничого навчання Сергій Теницькийстворив макет газобалонної установки стандарту євро-4, який активно використовуватиметься під час навчання у ВПУ-11.

Глядачі захисту дізнались, що газ, як альтернативний вид палива, дешевший за бензин і дизельне пальне, а викид вуглекислого газу в навколишнє середовище – менший. Саме тому газ широкозастосовується. Велика перевага газу – збільшення моторесурсу двигуна та економія коштів.

Існує два види газу, який використовується для автомобілів: метан, стиснутий до 200 атмосфер, і пропан, рідкий газ, стиснутий до 16 атмосфер. Пропан набрав велизечної популярності, тож учень зосередив увагу присутніх саме на ньому.

Сергій розповів про п’ять поколінь газобалоннихустановок. На запитання, чому він обрав для диплому четверте, вихованець ВПУ-11 дав відповідь, що останнє все ще малопоширене та має більш специфічні особливості, які все ще не відповідають прямим потребам споживачів.

Серед основних позицій охорони праці учень навів наступні:

  1. Дотримуватися правил безпеки при монтажі газобалонного обладнання
  2. Вміти надавати першу (долікарську) допомогу потерпілому при нещасному випадку
  3. Знати місце розташування засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежогасіння, головних і запасних виходів, шляхів евакуації уразі аварії або пожежі;
  4. Перевірити робоче місце, переконатися, що воно достатньо освітлене і не захаращене сторонніми предметами. Перевірити справність і готовність інструменту до робіт у вибухонебезпечних умовах – повинен бути змазаний тавотом (або обмедненной).
 

Вкладення

Зверху