Бійці АТО під Дебальцеве в оточенні, терористи висунули ультиматум – військові
Лютий 15, 2015 19:10
Військові до 23:00 повинні залишити позиції, або їх знищать. Допомогти може ОБСЄ
40-й окремий мотопіхотний батальйон (він же 40-й батальйон територіальної оборони “Кривбас”) отримав від бойовиків ультиматум – здати позиції до 23:00, вийти без зброї. В іншому випадку терористи загрожують знищити батальйон, говорять бійці 40-ки з передової, повідомляють Патріоти України з посиланням на Лівий берег.
За словами військових, єдине, що їх може врятувати – приїзд місії ОБСЄ на позиції батальйону. Місія зможе доповісти про реальну ситуацію керівництву країни і ЄС, і допомогти організувати евакуацію поранених і тіл убитих бійців.
Представники ОБСЄ мали прибути в Дебальцеве в розташування 40-ки сьогодні вранці, однак їх досі немає. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив сьогодні, що нібито бойовики не пустили представників місії в Дебальцеве.
Як повідомлялося, сьогодні замкнулося оточення навколо позицій 40-го батальйону на околицях Дебальцеве. Бійці батальйону з різних сторін продовжують повідомляти про своє оточення.
«Наш боєць з одного з блокпостів біля Чорнухине подзвонив другові, сказав: «Боря, ми оточені», попрощався», – розповіла волонтер Ольга, яка допомагає військовим в зоні АТО. Грунтуючись на дані розвідки, вона каже, що основні опорні пункти 40-ки зараз дійсно в оточенні.
«Для народу звідси це не “котел”, тому що під’їхати іншими дорогами до Дебальцеве якось можна. Для пацанів це “котел”», – сказала волонтер. При в’їзді в Дебальцеве основний відпорний пункт сил АТО – це т.зв. «хрест», перехрестя на в’їзді в місто. Поки невідомо, що з «хрестом» зараз, але минулого тижня його не один раз доводилося відбивати у сепаратистів.
Штаб «Кривбасу», який розташований в двоповерховій будівлі, розбитий – військові, які належать до штабу, ховаються від обстрілів у підвалах. «Стріляють, якісь козаки приходили до них домовлятися. В оточенні вони вже давно – Сіньковський (замкомбата – ред.) вже сказав, що вони в оточенні. Він сказав, що вони вже в підвалах. Ця будівля, де штаб – другого поверху нема. Сіньковський також сказав, що у хлопців навіть немає машин, якщо відступати їм – я не уявляю, як це робити», – сказала Юлія, дружина бійця 40-го батальйону, який служить при штабі. Він виходив на зв’язок сьогодні вранці.
За її даними, ОБСЄ мало приїхати на позиції 40-го батальйону, щоб простежити за виконаннями мінських домовленостей, сьогодні о 10:00. Але ніхто не приїхав. Їй також стало відомо про те, що сепаратисти захопили радіостанцію 40-го батальйону. У якийсь момент зв’язок вдалося відновити, але чи надовго – вона не знає. За її даними, бойовики по рації пропонували військовим відходити.
«Щось ж треба робити, а наказу виводити їх звідти немає. Я так розумію, вони чекають наказу», – повідомила Юлія. – Ми Фондом «Єдність» передавали посилки туда10 числа, і досі вони не дійшли, проїхати до них на позиції неможливо», – додала жінка.
LB.ua зв’язався із заступником комбата 40-го батальйону Юрієм Сіньковський. «Я підтверджую, що ніякого перемир’я там немає. Йдуть бої на «опорника». Годину тому закінчений бій в районі Логвинове. Переконливе прохання туди представників ОБСЄ запросити і показати, яке ж там все-таки перемир’я. Ніякого перемир’я. Йдуть бої, Чорнухине, Логвинове. Оточення навіть не те що 40-ки, але вони просочилися між «опорниками» і частково опорні пункти взяли в оточення. Такий факт теж підтверджую», – сказав замкомбата.
Родіон Коровкін, колишній начштабу батальйону, у телефонній розмові також повідомив про те, що у нього є інформація про «котел» від бійців. «На даний момент то повідомлення, яке я отримав сьогодні вранці, в районі 9:00 – це хлопці виходили (на зв’язок – ред.) – вони в повному оточенні. Боєкомплектів у них вистачало на хвилин 30-40 бою. Зв’язку ні з ким вони не мають, допомога до них не приходить. Це зі слів хлопців. Оперативною інформацією я не володію, тому що я вже не начштабу», – сказав Коровкін.
«Як їм допомогти, я не знаю. Ми дотримуємося мирні мінські угоди. Штурмувати, атакувати ми не маємо права, розгорнути повномасштабну операцію зі звільнення тих чи інших опорних пунктів або позицій. Хлопці ведуть бої не наступальна, а оборонні. Рішення президента було – оголосити військовий стан, так нехай його оголошує … Наші хлопці гинуть. Я не закликаю до введення ВП, але іншого виходу не бачу», – сказав Сіньковський.
Раніше 40-й батальйон отримував підтримку артилерії. Тепер же, в зв’язку з оголошеним перемир’ям, цього немає. “Або представників ОБСЄ нехай запросять на цю дорогу Арттемовск-Дебальцеве, за Дебальцеве, нехай подивляться, яке там перемир’я. Нехай вони озвучать все це, поки хлопці наші ще там стоять і тримають там оборону! Просто спостерігати за тим, як їх знищують – теж не правильно. Не те що знищують, вони мужньо борються. Відбивають атаки. Але це ж неправильно, де ж це перемир’я? Треба щось робити», – сказав Сіньковський, який дуже переживає за бійців.
«Ніяка допомогу до них так і не підходить. Хлопці бідні там сидять. Ми вже думали, як їх виручати – може, самим зібратися дружинам, у військкомат піти, щоб когось якось підштовхнути, хоч якось допомогти. Начальство каже, що ніякого кільця немає, а вони сидять в самому кільці», – сказала в коментарі LB.ua Оксана, дружина бійця 40-го батальйону, який ось вже кілька днів не виходить на зв’язок.
Нагадаємо, про оточення 40-го батальйону стало відомо сьогодні вдень від одного з бійців батальйону. “Ми в оточенні. Наші командири йдуть зараз розмовляти з командирами козаків, щоб нам вийти”, – сказав військовий, додзвонився до кореспондента LB.ua. За його даними, оточення замкнув загін козаків.