Нова влада

arnisumy

Well-Known Member
:D :D :D

Відтепер мінімальний штраф - 34 тис. гривень, а максимальний – 51 тис. До цього ж ще буде потрібно повернути гроші центрам зайнятості.

Фото: itvmg.com
З початком карантину багато наших співгромадян втратили роботу. Багато хто з них стали на облік до центру зайнятості як безробітні та почали отримувати державну допомогу.
Зокрема, тільки за перші два місяці карантину 156 тис. українців зареєструвались як безробітні. З часом ця цифра тільки зростала. Не в останню чергу це стало можливо завдяки тому, що Уряд спростив умови реєстрації та отримання допомоги по безробіттю. Як наслідок через безвихідь люди почали масово ставати на біржу праці.
Але все було не так просто.
Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 44 та ст. 45 ЗУ "Про зайнятість населення" безробітні зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.
Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного (ч. 3 ст. 44 цього ж закону). В разі якщо цього не зробити, для безробітного настає відповідальність.
На офіційному Державної служби зайнятості зазначено три види відповідальності:
  1. Скорочення тривалості виплат. Тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (зокрема, за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю (п. 4 ч. 5 ст. 31 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття").
  2. Стягнення неправомірно виплачених коштів. Працівники державної служби зайнятості вправі звернутися з позовом до суду про стягнення коштів, отриманих без належної правової підстави.
  3. Кримінальна відповідальність. За певних обставин, отримувачі допомоги по безробіттю, які мають додатковий дохід і приховують цей факт, можуть понести кримінальну відповідальність. Наприклад, їх дії, відповідно до наявної судової практики, кваліфікуються за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).
За останній тиждень я дізнався одразу про два випадки по місту Києву, коли центр зайнятості написав заяву на безробітного про вчинення шахрайства. Один випадок вже перебуває в суді, інший знаходиться ще на стадії дізнання.
Отже, скоріш за все, центр зайнятості пішов шляхом порушення кримінальних справ проти безробітних. І ось чому.
У зв’язку із останніми змінами до Кримінального кодексу України шахрайство (ч. 1 ст. 190 ККУ) відноситься до кримінальних проступків. Отже, розслідується дуже швидко. Процедурно по справі за 72 години з моменту пред’явлення підозри проводиться дізнання (слідство не проводиться). Зібрані матеріали передаються до суду і суд протягом п’яти днів виносить вирок.
При цьому, починаючи з 01.07.2020 року відповідальність за ч. 1 ст. 190 ККУ посилилась. Відтепер мінімальний штраф за цією статтею сягає 34 тис. гривень, а максимальний – 51 тис. гривень. До цього ж буде необхідно погасити заборгованість перед центром зайнятості, а саме всі виплати, що були здійснені. Сума теж набіжить не маленька.
Тобто центр зайнятості цими кримінальними справами вчиняє тиск на безробітних, які з тих чи інших причин порушили законодавство про зайнятість населення. Адже нікому не захочеться, отримавши від держави, скажімо, 10 тис. грн. допомоги, сплатити 34 тис. грн. штрафу та ще й повернути ці 10 тис. грн. назад.
При цьому центр зайнятості не йде в суд з позовом про стягнення коштів, отриманих без належної правової підстави, бо це довго. Вони йдуть до поліції із заявою про шахрайство, бо це швидко.
Який же вихід із цієї ситуації?
Я бачу два варіанти.
Варіант перший. Погоджуватися з пред’явленим обвинуваченням, повернути центру зайнятості кошти і закривати справу у зв’язку із дійовим каяттям.
Відповідно до ст. 45 ККУ особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.
В такому випадку до суду надходить клопотання від прокурора про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям або таке клопотання може заявити сторона захисту в першому судовому засіданні.
Суд розглядає клопотання і якщо всі вимоги, що висуває стаття 45 ККУ, дотримані постановляє ухвалу про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям та закриває справу.
Одна така справа наразі перебуває на розгляді в Голосіївському районному суді м. Києва (справа № 752/22045/20).
Особливість такого способу захисту полягає в тому, що не потрібно узгоджувати це питання з потерпілим – центром зайнятості, його думка в даному випадку не важлива.
Варіант другий. Не погоджуватися з пред’явленим обвинуваченням, скажімо, заперечувати наявність умислу на вчинення проступку, та цю позицію доносити до суду, розраховуючи, що суд її сприйме.
Яку позицію обрати, залежить від кожної конкретної ситуації та самого безробітного, який ускочив в цю халепу через власну правову необізнаність або тому, що понадіявся на роботодавця, який також зобов’язаний повідомляти центр зайнятості про те, що він взяв працівника.
Але одне я знаю напевне. Кількість таких кримінальних справ збільшиться, бо держава буде повертати своє. А ще це урок на майбутнє. Коли простим людям полегшується доступ до бюджетних грошей, слід призадуматись, може і не варто їх брати.
 

arnisumy

Well-Known Member
You must be registered for see images

07.12.20 15:06
В ноябре стоимость электроэнергии в Украине выросла более чем на 15%

Средневзвешенная цена электроэнергии в Украине на ценообразующем Рынке на сутки вперед (РСВ) в ноябре выросла до 1 536,25 грн/МВт-ч, что на 16% выше октябрьского показателя и на 12% выше показателя ноября 2019 года.
Об этом говорится в ГП "Оператор рынка" за ноябрь 2020 года.
Согласно отчету, средневзвешенная цена электроэнергии на РСВ в Объединенной энергосистеме Украины (ОЭС) увеличилась на 17% по сравнению с октябрем до 1 527,09 грн/МВт-ч.
Средневзвешенная цена электроэнергии на РСВ в Бурштынском энергоострове (БуОс) выросла на 8% к октябрю, достигнув 1 633,29 грн/МВт-ч.
"В ноябре почасовые цены на РСВ и Внутрисуточном рынке (ВСР) в торговой зоне ОЭС в некоторые дни в часы максимальной нагрузки были максимальными или близкими к максимальным. Это обусловлено увеличением спроса и уменьшением предложения на продажу электроэнергии на площадке "Оператора рынка". В торговой зоне БуОс в большинстве дней наблюдался дефицит предложений на продажу электроэнергии, поэтому цены на РСВ и ВСР в такие дни были приближенными к ценовым ограничениям", - говорится в сообщении "Оператора рынка".
Ранее эксперты немецкого проекта Low Carbon Ukraine в отчете по результатам года работы рынка электроэнергии в Украине, среди системных проблем генерации и рыночную власть отдельных игроков.
В частности, в БуОс рыночную власть имеет холдиннг ДТЭК Рината Ахмтеова, который обеспечивает около 90% выработки в БуОс.
 

arnisumy

Well-Known Member
09.12.20 10:44
Харківська ТВК визнала відсутнього Кернеса таким, що склав присягу мера

Харківська територіальна виборча комісія визнала Геннадія Кернеса таким, що склав присягу мера міста.
Про це на сторінці в мережі повідомив депутат Харківської міськради Ігор Черняк, інформує
"Такий вигляд має узурпація влади в місті. Голова міської ТВК визнала Кернеса таким, що склав присягу ... ще в 2010 році!" - йдеться в повідомленні.
Читайте на "Цензор.НЕТ":
Нагадаємо, 4 листопада Харківська міська територіальна виборча комісія визнала обраним міським головою нинішнього градоначальника Геннадія Кернеса, який набрав найбільшу кількість голосів виборців, що взяли участь у виборах. За нього проголосували 195 044 виборців (60,34%).
Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня, коли у нього . У ніч на 17 вересня Кернеса на лікування в клініку "Шаріте". 2 жовтня бізнесмен і друг Кернеса Павло Фукс повідомив, що .
5 листопада перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов пообіцяв, що Кернес повернеться в місто до 20 грудня і особисто проведе сесію нової міськради.
"До 20 грудня Геннадій Адольфович Кернес буде в Харкові. Він проведе сесію. Інших сценаріїв ми не розглядаємо і їх бути не може", - сказав Терехов.
2 грудня на сесії міськради VII скликання депутати більшістю голосів внесли зміни до регламентів, які дозволяють провести першу сесію нового скликання без участі міського голови.
Мерія Харкова вже кілька разів спростовувала чутки про смерть Кернеса.
 

arnisumy

Well-Known Member
09.12.20 08:32
Канали Медведчука - не вороги, ми вітаємо їхню професійну діяльність, - Арестович

Медіа, близькі до кума президента РФ Володимира Путіна, проросійського політика Віктора Медведчука, не вороги, а представники українських ЗМІ, що працюють за законом.
Про це спікер делегації України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, позаштатний радник голови Офісу Президента Андрія Єрмака з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки і оборони Олексій Арестович заявив в ефірі , повідомляє .
На запитання, чи є загрозою національній безпеці концентрація в руках людей, близьких до Віктора Медведчука, "трьох каналів, які дають доволі спірну інформацію", він відповів: "Ми маємо відповісти на їхнє інформування населення нашим інформуванням – чітким, системним, пояснювати народу, що відбувається. Я намагаюсь зробити таке інформування системним, послідовним. Вони не є нашими ворогами, вони є представниками українських ЗМІ, які працюють згідно із законом. Ми вітаємо їхню професійну діяльність. Інша справа, що деякі особи, користуючись їхніми можливостями, доносять викривлену, перекручену або упереджену інформацію".
Арестович впевнений, що "будь-яке медіа знає, що вони мають надати дві точки зору".
Читайте на "Цензор.НЕТ":
"Моє завдання – забезпечити другу, іншу точку зору. Коли звинувачують Офіс, я маю забезпечити наявність іншого голосу. Ми маємо працювати як держава, моїм завданням не є змагання з медіа будь-якої спрямованості. Моє завдання - забезпечити інформування ЗМІ та суспільства про те, що робить президент та Офіс Президента", - вважає Арестович.
Нагадаємо, на телеканалах "NewsOne", "112" та "ZIK", які пов’язують з нардепом від ОПЗЖ, проросійським політиком та кумом президента РФ Володимира Путіна Віктором Медведчуком, намагаються легітимізувати окупацію Криму. Також поширюють фейки про діяльність таємничих біолабораторій США, які "загрожують Україні".
 

arnisumy

Well-Known Member
"сдєлалі іх умєстє"

16.12.20 08:43
Банк Ахметова отсудил у "Укрзализныци" $22 миллиона

Северный апелляционный хозсуд отказался удовлетворить апелляционную жалобу "Укрзализныци" и оставил без изменений решение, которым с ж/д компании в пользу ПУМБ Рината Ахметова было взыскано 22 млн долл задолженности "Донецкой железной дороги" по трем кредитным договорам 2013 года.
Об этом сообщает Finbalance.
При этом суды первой и апелляционной инстанции сослались на выводы Большой Палаты Верховного суда, что "Укрзализныця" является правопреемником ГП "Донецкая железная дорога" с даты госрегистрации АО "Укрзализныця", а отсутствие в передаточном акте ГП "Донецкая железная дорога" от 05.08.2015 определенного имущества или обязательств не свидетельствует о том, что УЗ не стала правопреемником за ними, поскольку УЗ как единый правопреемник принял все имущество и все обязательства предприятий, которые прекращаются путем слияния.
Согласно судебным материалам, в июле-сентябре 2016 года суды первой и апелляционной инстанции в рамках этого дела уже удовлетворили исковые требования ПУМБ, и "Укрзализныця" в октябре того же года оплатила банку 628,4 млн грн. Однако в декабре-2016 Высший хозсуд отменил решения судов предыдущих инстанций и отправил этот спор на новое рассмотрение в суд первой инстанции.
Северный апелляционный хозсуд и Хозсуд Киева обратили внимание сторон спора, что вопрос прекращения обязательств в связи с перечислением денежных средств должен быть решен сторонами не во время нового рассмотрения дела, а на стадии исполнения судебного решения.
В июне 2020 года "Укрзализныця" сообщила, что Большая Палата Верховного Суда признала ее правопреемником ГП "Донецкая железная дорога" с даты госрегистрации АО - 21.10.2015. Как замечала УЗ, это означает, что УЗ будет обязана погасить все долги ГП "Донецкая железная дорога", не получив при этом от последнего никакого имущества в уставный капитал (при том, что в ОРДЛО - более 20 тыс. грузовых вагонов УЗ, почти 6 тыс. вагонов других собственников, почти 6 тыс. пассажирских вагонов и свыше 300 локомотивов).
Как уточняла УЗ, по приблизительным подсчетам сумма финансовых обязательств ГП "Донецкая железная дорога" перед кредиторами превышает 6,5 млрд грн.
 

arnisumy

Well-Known Member
15.12.20 17:09
Чорновол вручили звинувачення в умисному вбивстві під час підпалу будівлі штабу Партії регіонів у 2014 р.

Екснардепу Тетяні Чорновол вручили звинувачення в умисному вбивстві під час підпалу будівлі в 2014 році, де на той момент був штаб "Партії регіонів".
Про це інформує із посиланням на .
"Проти мене висунуті звинувачення, справа передається до суду. Слідство завершено", - повідомила Чорновол, вийшовши з будівлі Державного бюро розслідувань.
Чорновол назвала звинувачення "повною маячнею". За її словами, вона хоче якомога швидше отримати вирок, який на її думку, має бути виправдувальним. В іншому випадку Чорновол може загрожувати довічне ув'язнення, додала вона.
"Але я готова прийняти і цей вирок, тому що я вважаю, що він прискорить кінець цієї недолугої зеленої влади", - заявила політик.
 

arnisumy

Well-Known Member
You must be registered for see images

16.12.20 08:59
Ремонт доріг - 65,9% всіх антикризових заходів України, велика частина його "житиме" до 5 років, - Загребельська. ІНФОГРАФІКА
Україна посідає перші позиції у світі за обсягом витраченого за період коронакризи на інфраструктурні проєкти, натомість дуже відстає за прямими виплатами населенню та компенсаціями і підтримкою бізнесу.
Про це повідомила у колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська, передає
"Хоч у чомусь ми вийшли в лідери, - іронізує Загребельська, - Україна посідає перші позиції в світі за обсягом витрачених за період коронакризи грошей на інфраструктурні проєкти. В нашому виконанні - на дороги. Так, у нас 65,9% всіх антикризових заходів становили витрати на інфраструктуру. Наступні за нами Росія - 43,5% та Китай - 19,7%. Потім з 9,7% Австралія. 8,3% - Канада. 7,9% - Туреччина. І потім з ще меншим показником країни Європейського Союзу, США та Велика Британія".
Водночас, наголошує колишня чиновниця, Україна плететься "позаду світового списку" за прямими виплатами населенню (4,7%). У Росії цей показник 12,2%, в Австралії - 62,7%, в Канаді - 63,8%.
"За компенсаціями та підтримкою бізнесу ми також у кінці. Наш показник - 18,1%. Для розуміння, у Франції цей показник - 89,4%, в той час як в інфраструктуру вкладено приблизно 1%. Я розумію, ми йдемо своїм шляхом. Просто хотілось би, щоб дійшли всі, а не тільки шість дорожніх компаній, яких держава в цей важкий рік підтримала "на широку ногу"", - зазначила Загребельська.
Тим, хто хоче розповісти, про "криза закінчиться, а дороги залишаться", нагадаю, що 72% зі 126 млрд грн витратили на поточний середній ремонт. За нормативами він "житиме" від 3 до 5 років. І якщо ці дороги не зійдуть раніше незаконно, то через 3-5 років згідно з чинним законодавством "карета перетвориться на тикву".

Також читайте:

 

arnisumy

Well-Known Member
You must be registered for see images

16.12.20 14:41
НКРЕКП дозволила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі "всупереч позиції" Зеленського

НКРЕКП зняла всі обмеження на імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі.
Відповідне рішення ухвалено на засіданні 16 грудня. Відповідні зміни прийнято комісією без обговорення. Своїм рішенням НКРЕКП дозволила трейдерам контрактувати електроенергію з Росії та Білорусі для поставки на 2021 рік.
За два дні до рішення НКРЕКП чотири компанії купили на 2021 рік доступ до міждержавних ліній електропередачі для імпорту 200 МВт з енергосистеми Білорусі.
Закупівлі електроенергії очікуються з нововведеної білоруської АЕС, побудованої за гроші і за технологіями корпорації "Росатом" у м. Островець на півночі Білорусі. Бойкот цієї АЕС оголосили країни Балтії та Польща.
Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі був припинений в березні 2020 р. Він спровокував найбільшу за всі часи незалежності країни кризу на енергоринку. Тоді ж, у березні 2020 р., під час виступу у Верховній Раді проти імпорту електроенергії висловився особисто президент Володимир Зеленський. З жовтня 2019-го по березень 2020 року Україна придбала у Росії понад 1 млрд кВт.год електроенергії, чим було завдано прямих збитків виробникам на суму 3 млрд грн. Головним постраждалим стала державна компанія "Енергоатом".
 

arnisumy

Well-Known Member
17.12.20 09:29
Помер мер Харкова Кернес, - Фукс

У Німеччині помер мер Харкова Геннадій Кернес.
Про це у себе в телеграм-каналі його друг Павло Фукс, передає
"Сьогодні вночі зупинилося величезна добре серце мого найкращого друга Геннадія Кернеса. Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму. Вічна пам'ять тобі, мій друже", - написав Фукс.
Новина оновлюється ...
 
Зверху