таніслав Голубець: люди налаштовані йти до кінця 14:11 | 11.01.2011
Шановні форумчани і усі ті, кому не байдуже майбутне нашого міста і доля комунальних підприємств. Я, Станіслав Голубець, депутат міської ради теперішнього скликання від ВО Свобода, до речі член отої самої робочої комісії, яка засідала 14 грудня 2010 року, 4 січня 2011 року, хочу відкрити очі усім бажаючим на те, що відбувалося і відбувається навкруги договору про спільну діяльність між Смілакомунтеплоенерго, ВоД ГеО, Смілаенергоінвест та «АГЕНТСТВО РОЗВИТКУ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА» при Міністерстві ЖКГ. Усе почалося навесні 2010 року, коли минулий мер міста привів приватну фірму Смілаенергоінвест і почав пропихати ідею підписання вищезазначеного договору. Цю ідею підтримали депутати минулого скликання, особливо за заключення договору ратували депутати партії регіонів. Я особисто виступав на сесії міськради 5 травня, а саме тоді проходила процедура підписання договору, із застереженням, що такий договір нічого хорошого місту не принесе, бо суть договору така,що усі права по управлінню, використання фінансами, кадровій політиці, надаються приватній фірмі Смілаенергоінвест. Хоча ідея її входження з самого початку була та, що вона повинна була стати інвестиційною компанією для реформування комунальних підприємств міста. Смілу визначили як пілотний проект. На сесії 5 травня приводились аргументи, що місто має 25 млн. боргів за газ, борги по електроенергії і т.п. Що інвестори повинні вирішити ці питання, а інекше Сміла не отримає газ для опалення. На моє питання, а що тільки Сміла має борги, а ті міста, де нема таких фірм, що не будуть опалюватися зовсім, була відповідь не лізь не в своє діло. До речі борги по газу це повна локшина нам на вуха. У державі існує система, коли не залежно від того, чи є приватна фірма, яка управляє чи ні, держава зобо'язана погасити борги за газ, тому що вони створились в результаті не відповідності тарифу реальним витратам на виробництво. Я говорю це тому, що колись сам працював у цій сфері і знаю, як вирішуються питання. Договір бу підписаний, а точніше на сесії було надано право його підписати представникам сторін. Далі виникло перше серйозне порушення. Цей договір не пройшов процедуру затвердження міською радою і фактично не має право на існування. Це підтвердила і Смілянська прокуратура в своєму листі, але нажаль ніяких реальних дій по цого припиненню до цих пір не прийнято.
А тепер подумайте, чи потрібний нам цей договір? Ось його результати діяльності. Я хочу, щоби кожен смілянин усвідомив просту річ, що усе майно, в тому числі майно, яке знаходиться на балансі комунальних підприємств, є власністю громади міста, або іншими словами кожного із нас. І ніякий мер навіть сам БОГ не має права без нашої згоди приймати такі важливі рушення що до того, хто має ним управляти. І скажіть мені будь ласка, як можна цинічно обріхувати на форумі керівників підприємств і колективи спеціалістів у некомпетентності? Хіба не вони весь час тягнуть на собі тягар опалювального сезону, чи постачання води ? Чи хіба приватники покращили щось таке, від чого ми в захваті? Сьогодні борги за газ спожитий за це опалювальний сезон сягнув шести мільйонів гривень, а температура в квартирах подекуди ледве доходить до 14 градусів про що є купа скарг від мешканців міста і це було озвучено на засіданні робочої групи. Тепер як відбувається управління і який ефект від цього вирішіть самі. Майно залишилось на балансі комунальних підприємств. Приватна фірма, оформивши людей, які працювали на комунальних підприємствах собі на роботу обслуговує котельні і всі гроші стікаються до них на рахунки. Що стосовно водопостачання, то взагалі приватники на 04 січня 2011 року не мають ліцензії на цей вид діяльності, однак це не заважає їм так само вимивати гроші з рахунків ВоД ГеО на свою користь. Потім смикнувши у водяників вони закривають дірки тепловикам і навпаки. І таким чином це називають інвестиції. В то й же час витрати залишають на комунальних підприємствах, що рано чи пізно призведе до їх банкруцтва. Людей на роботі в приватній фірмі звільняють за найменшу провину, не існувало на 4 січня 2011 року колективного договору, профсоюзу, який би захистив іх права. Створений страйковий комітет і люди з вересня 2010 року вимагають припинити дію цього договору.
Я вже згадував про лист прокуратури, такого самого висновку дійшла і робоча комісія, яка вивчала виробничу сторону, фінансову та юридичну спільної діяльності. Висновок один. Ніякої спільної діяльності не ведеться а договір заключений їз серйозними юридичними наслідками і не може діяти на цей час. Однако дотепер питання не вирішено. За продовження договору Міністерство ЖКГ, обласне керівництво, а міський голова на превеликий жаль вагається з прийняттям справедливого рішення. ВО Свобода однозначно стоїть на захисті майна громади, інтересів колектива та за розірвання договору. До речі для справки, така сама ситуація була у м Кам'янцю Подільському. Там теж лякали кінцем світу, якщо договір буде розторгнуто. І що, приватників витурили з почестями правда судилися років зо два. Авжеж, кому охота відлучатися від бездонного корита. Тому, ніякого кінця не буде, як лякають прибічники договору від влади, а буде лад і порядок. Прошу усіх хто прочитає цю інформацію підтримати самах себе і тих людей, працівників комунальщиків, страйковий комітет які відстоюють інтереси громади.
Наступне засідання робочої групи 14 січня 2011 року. Люди налаштовані йти до кінця.
smilaforum.org.ua