Коррупция в сфере образования: педагогическим проституткам посвящается

тов.Черный

анархист
Прокуратурой Киева совместно со столичным Управлением СБУ 17 марта был задержан директор одного из институтов Академии педагогических наук Украины при получении первой части взятки в сумме 350 тыс. долларов США.

Как сообщили УНИАН в пресс-службе прокуратуры Киева, всего за подписание договора долгосрочной аренды помещения площадью 2300 кв. м, которое находится в центре столицы и принадлежит институту, директор требовал 11,5 млн. долларов США. Остальные средства он планировал получить на протяжении месяца.

На данное время прокуратурой города проводятся первоочередные следственные действия.
 

тов.Черный

анархист
В киевских вузах выросли размеры взяток

В киевских вузах подорожала сессия. Об этом говорят сами студенты. По их словам, они отстегнули за экзамены зимой до $1 тыс., хотя в прошлом году было вдвое меньше.

При этом, с начала сессии на коррупционную «горячую» линию Минобразования не поступило ни одной жалобы о взяточничестве в киевских вузах.

«Раньше можно было договориться с преподавателем об отличной оценке за 500 грн, а теперь у него же стоит 70 евро (750 грн), почему дороже, не объясняют», — сказала нам студентка 4-го курса одного из престижных факультетов КНУ, пишет газета «Сегодня».

«У нас, чтобы сдать зачет, раньше нужно было дать 150 грн, а теперь в два раза дороже. За 7 зачетов сумма выливается немалая — 2,1 тыс. грн. Плюс экзамены стоят у каждого преподавателя по-своему: от $100 и выше», — сказал нам пятикурсник КПИ.

Кстати, в этом году вдобавок к антикоррупционной горячей линии Министерства образования появился общественный колл-центр (тел. 067-656-99-41)
 

тов.Черный

анархист
В Луганске профессора вуза поймали на взятке

Органы прокуратуры возбудили уголовное дело против профессора одного из вузов Луганска, который систематически получал взятки от студентов.

Как сообщили в пресс-службе ГУМВД в Луганской области, профессор был задержан при получении 3,5 тыс грн взятки за зачисление студента на заочную форму обучения.

Выяснилось, что злоумышленник наладил целый бизнес по оказанию абитуриентам и студентам разного рода платных услуг.

При обыске в его рабочем кабинете и по месту жительства оперативники обнаружили и изъяли списки "клиентов", а также учет и движение денежных средств за оказанные услуги.

Уголовное дело возбуждено по статье 368 Уголовного кодекса Украины.
 

тов.Черный

анархист
У Чернівецькій області чиновник витратив держзасоби на власний вчений ступінь

Чиновник однієї з райрад Чернівецької області витратив більше 6 тис. грн цільового фонду районної ради для оплати освітніх послуг, які сам і отримав. Факт правопорушення встановлений співробітниками спецпідрозділу СБУ в Чернівецькій області та визнаний районним судом.

Знаходячись на керівній посаді районної ради, чиновник, використовуючи надані йому повноваження, витратив більше 6 тис. грн цільового фонду райради для оплати освітніх послуг, пов'язаних із здобуттям ним вченого ступеню в одному з українських ВНЗ.
 

тов.Черный

анархист
Сфера освіти лишається найкорумпованішою в Україні

Міністерством юстиції оприлюднено звіт про результати проведення заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2011 році. Освіта - один з лідерів за рівнем корумпованості.

Результати дослідження громадської думки підтверджують той факт, що сприйняття поширеності корупції в Україна має дуже високі показники. Незначне скорочення корумпованості в 2011 році порівняно з 2009 роком було зафіксовано серед керівництва та викладачів вищих навчальних закладів (з 49% до 47,1%), проте в Міністерстві юстиції відзначили, що громадяни також вважають, що корупція зросла серед керівників і вчителів шкіл .

Дослідження, проведені в Україну в останні роки, показують, що корупція в сфері освіти визнається однією з найбільш поширених, особливо з урахуванням того, що в цій сфері представлені інтереси значної частини населення.

Визначити ступінь реальної поширеності всіх видів корупційних практик у цій сфері досить складно, оскільки в більшості випадків вони є латентними видами: їх "вартість" не визначається, а самі вони зазвичай не сприймаються пересічними громадянами як корупція. Це, зокрема, використання знайомств, обмін послугами та інше.

Досить неоднозначною за своїм змістом і наслідками є благодійна допомога, з наданням якої постійно стикаються в навчальних закладах, особливо в середній освіті, де вона часто набуває ознак "квазікорупціонних" платежів.

Співвідношення середніх офіційних і неофіційних витрат у різних установах виглядає наступним чином: в дитячих садах - в середньому 1000 грн і 600 грн в рік, в школах - 1500 грн і 1260 грн, у вузах - 6000 грн і 1500 грн.

У 2011 році також було проведено соціологічне дослідження в вузах, результати якого дозволяють констатувати, що досвід безпосереднього зіткнення з корупцією у вузах мають в цілому 33,2% опитаних, не мають -37,7%, решта (29,1%) зазначили, що чули про це від людей, які стикалися з цим особисто.
 

тов.Черный

анархист
Ланки корупційних схем МОН фінансуватиме бюджет

Чотири видавництва, що протягом останнього року були ланками в комерційних бізнес-схемах Міністерства освіти, отримали державне фінансування за програмою "Українська книга".

Програма ця фінансується бюджетом щороку. У 2012-му було виділено 40 мільйонів гривень. За них випустять 228 творів українських авторів. Визначенням авторів і проведенням тендерів займається Державний комітет телебачення і радіомовлення.


Так, Енциклопедію-довідник зі світової літератури друкуватиме "Видавничий дім "Освіта". Ми вже не вперше пишемо про це видавництво. Очолюване екс-директрисою державного видавництва "Освіта", що підпорядковувалося Міносвіти, Тамарою Ткаченко, у 2011-му воно друкувало "Індивідуальні комплекти підготовки до ЗНО" і "Довідник абітурієнта-2012". Перше розроблялося працівниками державного підприємтсва Український центр оцінювання якості освіти, друге - чиновниками Міносвіти. Інформація і того, й іншого видання в попередні роки була безкоштовною. Вже у 2012-му "Освіта" отримала найбільше державне замовлення на друк підручників для 1-класників. З 61 мільйонного бюджету на друк видавництво, що існує менше року, отримало більше 20 мільйонів гривень.

Словник антонімів і синонімів і Словник фразеологізмів та сталих виразів друкуватиме "Видавнича група "Основа" з Харкова. У 2011-му вони, разом з харківським "Ранком" і київською "Літерою ЛТД", монопольно друкували завдання для контрольних робіт для 5-8 класів і під прикриттям Міносвіти примусово продавали їх у школах. Хоча, за обіцянками Міністерства освіти, ці завдання мали би бути поширені безкоштовно.

Той же "Ранок" друкуватиме за державні гроші український переклад "Легенд про короля Артура".

Видавництво «СИЦИЯ», теж з Харкова, у документах Міносвіти до 2011 року не фігурувало. Минулого року воно свідомо, за замовлення МОН, надрукувало книжок, кількість яких була менша за кількість учнів. "Недостачу" виставили на продаж. Належить воно Антоніні Нестеренко. Вона є колишнім керівником видавництва «Харківкнига», директором якої є її чоловік – Євген Нестеренко. «Харківкнига» входить в «Укрвидавполіграфію», яка з липня 2010-го року підпорядкована Міністерству освіти. Для проекту "СИЦИЯ" друкуватиме книгу Вольвача "Кляса".

Також, за програмою "Українська книга" будуь видавати твори Лади Лузіної, Ірен Роздобудько, "Молоду гвардію" Олександра Фадєєва.Відмовились від своєї участі в програмі гуру сучасної української писемності Юрій Андрухович і Ліна Костенко.
 

тов.Черный

анархист
В Голландии преподаватель который намекает студенту на взятку,может быть избит, но только стульями которые стоят в аудитории!

Может поэтому у них низкий уровень коррупции.
 

nazar_ukr

Member
Товаріщ Чорний, що ви все "але-взагале"? Давайте краще про сумські виші поговоримо.
Який саме із сумських вузів найбільш захабарений? Критерій: 1) у якому виші найбільша кількість викладачів ВИМАГАЮТЬ гроші із студентів, незважаючи на їхній рівень знань? б) у якому виші найбільша кількість студентів ПРОПОНУЮТЬ хабарі, щоб отримати позитивні оцінки "на халяву"?

Моя відповідь - політех. Це звичайно без знання конкретної інформації. А тому, що там найбільше студентів, і найбільше викладачів. Крім того, знаючі люди говорять, що там є дуже хабарницька спеціальність - лікар.
 

prozet

Member
мне кажется, СНАУ похуже политеха будет в этом плане))) да и во всех остальных планах тоже...
мой рейтинг:
1) СНАУ
2) МВД
3) СумГУ
4) УАБС
насчет педа вообще не в курсе
 
Зверху