"Славянское язычество" или же "Родная Вера"

  • Автор теми ALF
  • Дата створення

Yurij

observer
На Хортице спалили и изувечили языческие святилище
 

nazar_ukr

Member
Найраніші повідомлення про зв'язок слов'янських вірувань із островом Хортиця ми зустрічаємо у візантійського імператора Костянтина Порфірородного у праці "Про управління імперією" (948-952):

Глава 9. Про росів, що відправляються з моноксилами із Рóсії в Константинополь
[…] Після того як пройдене це місце,1 вони досягають острова, який зветься островом Св. Григорія.2 На цьому острові вони здійснюють свої жертвопринесення, оскільки там стоїть величезний дуб: приносять в жертву живих півнів, укріплюють вони й стріли навколо [дуба], а інші – шматочки хліба, м'ясо і все, що має кожний, як велить їх звичай. Кидають вони й жереб на півнів: або зарізати їх, або з'їсти, або відпустити їх живими.3
С. 49.
Пер. з рос. упорядника.

Коментар
1 Перед цим розповідається про росів, які везуть навесні у Константинополь зібрану під час полюддя данину на продаж. Спускаючись на човнах (моноксилах) по Дніпру, вони, пройшовши пороги, зупиняються на острові Хортиця.
2 Острів св. Григорія – це й є острів Хортиця. На ньому археологами знайдені залишки давньоруського поселення Х–ХІ століть, а також арабські монети та мечі франкського походження, що були змонтовані у Скандинавії в Х – ХІ століттях.
3 Етнічна приналежність тих, хто поклонявся дубу й приносив у жертву півнів, до цього часу викликає полеміку. Справа у тому, що Костянтин росами (русами) називає норманів (варягів). У скандинавів дуб справді вважався священним деревом, біля якого приносили жертви та здійснювали гадання. Дуб присвячувався богу-громовержцю Тору (Thor) – одному з найпопулярніших божеств у норманів. Саме Тору приносили в жертву хліб та м’ясо. Але дуб у слов’ян – це також і дерево бога грому й блискавки Перуна. Саме Перуном клялись Олег та його варязька дружина під час укладення договору з Візантією в 907 році. А стріли, що вштрикувались у землю по колу, мабуть, одмежовували сакральну територію, на якій здійснювався обряд. Стріли якраз також були атрибутами Перуна. Жертвопринесення півнів, мабуть, пов’язане з гаданнями про майбутнє плавання. Про жертви півнів писали також Лев Диякон та араб Ібн Фадлан.


Що ж до спалення, то потрібно задати питання: Чи повинна закінчуватись терпимість коли вона стикається з дієвою нетерпимістю?
 

kilj

Active Member
Команда форуму
ага, мне промыли мозги? ух, проклятые жидомассоны! Слушай, так может 2+2 не равно 4? Я уже не знаю во что верить...
 

nvm

Member
Други кто нибудь видел Збручанского кумира вживую?
 

Fenimor

Торговец чёрным деревом
Он не живой. Он каменный вроде бы.
 

Fenimor

Торговец чёрным деревом
31 жовтень 2010 at 10:27 PM

Сьогодні Об'єднання Рідновірів України проводить свято Сварога на центральному жертовнику біля Музею історії України у місті Києві.
Зранку громада провела славлення Рідних Богів і братчину, посадили 12 молодих дубочків, і частина рідновірів залишилася підтримувати вогнище не жертовнику - аби на світанку провести славлення Сварога.
Це вочевидь не сподобалося попам з каплички Московського патріархату - і вони спровокували бійку. На виклик міліції приїхав Беркут - який став на сторону попів Московського патріархату і там нині тривають сутички і суперечки. Чим це закінчиться для рідновірів - наразу невідомо.
На проведення обряду була подана заявка і є дозвіл Київради, вогонь на жертовнику запалений у спеціальній залізній посудині для обрядового вогню і оберігається рідновірами, що у жодному разі не залишили б його без нагляду.
Однак всі намагання пояснити це міліції наразі безрезультатні - і є ймовірність арешту рідновірів.
Прохання всім рідновірам, хто має змогу долучитися до обряду і вберегти вогонь до ранку, підходити до жертовника на вул. Володимирській, 2 біля Музею історії України.
Прохання до преси - посприяти розповсюдженню інформації. Довідки за телефоном: 066-62-666-25


Попи із допомогою міліції згасили вогонь. Йдуть погрози, що із допомогою бульдозера до ранку зруйнують статую Перуна.



P.S. Попи приходили просити пробачення, бо їм невигідний розголос зараз - вони подали заявку на спорудження там монастиря МП. Тим не менше, вони прешкодили проведенню обряду, за що мало би каратися законом. Але оскільки держва в нас не демократична, нікого покарано не буде. Тим більше, що попи приїхали на мєнтовській машині.
 
Зверху