Re: Відповідь: Re: "Мови" та "языки".
Римские названия пришли в Киев вместе с христианством.
Я дуже щасливий з того, що ви мене, темного невігласа, просвітили "на счёт Рима". Але все ж таки раджу вам кінець-кінцем злізти з "бронєпоєзда".
По-перше. Якщо я не помиляюсь, це ж саме ви щось там вище плели про надмірну "запозиченість" української мови? А тепер з вашого писання випливає, що "Рим", не вплинувши на мову українську, на російську мову настільки вплинув, що навіть свої місяці були вимушені поназивати іменами чужеземних імператорів!? Хоча про що це я, яке ж це нафіг "запозичення", це ж лише "
жест солідарності з європейськими народами на знак поваги до майбутніх поколінь Римських пап". Яке ж це, в біса, запозичення...
:amazement:
По-друге. До чого тут взагалі отой ваш Рим? Якщо з мови зникають століттями загальновживані назви місяців, то від такого "не-запозичення" мають залишитись хоча б якісь "сліди" у вигляді однокорінних прикметників, дієприкметників, прислівників тощо. А їх, виходить, немає... Мова - це ж не словник із "Музея изящной словесности", з якого можна безслідно (начебто й не було) видрати кілька аркушів.
Так хто ж там "подсуетился"? Підступні інопланетяни? Всюдисущі жидомасони? А може це Петро І винищував "єресь", відтинаючи голови за "іспользованіе языческаго жаргона"?
Яка ж це паскуда свідомо лишила сучасних росіян навіть бодай би яких орієнтирів, щоби долати бар'єри на теле-шоу "Кто хочет стать миллионером" і не виглядати при цьому в українських очах "дурнями", відгадуючи що таке "травень"?
І чи не здається вам, що цей ваш "аргумент про Рим" взагалі підриває "под откос" (як партизани потяг) наше "славянское единство"? Маю на увазі оту концепцію про те, що ми з росіянами буцімто "єдиний народ"? Бо якось дивно тоді виходить: народ єдиний, а навіть місяці називаємо по-різному...
Ну тепер хоча б зрозуміло: хто з наших народів зрадник; хто відмовився від мови спільних предків; хто побіг на поклін до чужеземців за їхньою латинською лексикою.
І вони ще тепер після цього нас в поспішній євроінтеграції звинувачують???:amazement:
По-третє. "Місяці" я навів лише як приклад. Чи ви вважаєте, що середньостатистичний росіянин все інше, окрім назв місяців, на старослов'янській мові "лабает без запинки"? Бо є безліч й інших подібних прикладів, коли якесь старослов'янське слово для українця цілком зрозуміле, а для росіянина - щось на зразок "китайської грамоти". У тому числі, і з моїх власних спостережень. Я вже колись про них десь писав вище. При нагоді поцікавтеся - відкриєте для себе багато нового.
Взагалі, цікаво було б провести змагання між збірними України і Росії по "відгадуванню значень старослов'янських слів". Так би мовити, щоби офіційно розставити всі крапки над "і" у питанні: хто is ху...
Хоча гадаю, що заради уникнення розгромної поразки росіяни обов'язково б вдалися до "подвоха": виставили б на матч зі своєї сторони у якості "слов'ян" яке-небудь вимираюче плем'я острівних неписемних якутів-альбіносів. Тоді точно була б "нічия"...