01.10.18
Ілон Маск створив свою космічну ракету після вимагання хабарів чиновниками "Роскомосу"
You must be registered for see links
Відомий новатор у космічній галузі Ілон Маск почав виробництво власних ракет після того, як зазнав вимагань у Роскосмосі, з яким хотів співпрацювати на початку.
Як передає
про це йдеться в статті в американському
"... У жовтні 2001 року бізнесмен Ілон Маск приїжджав до Москви, щоб купити перероблену міжконтинентальну балістичну ракету і використовувати її як ракету-носій, - йдеться в біографії підприємця "Ілон Маск: Tesla, SpaceX і пошуки фантастичного майбутнього", написаній журналістом Ешлі Венсом.
Команда Маска за чотири місяці тричі зустрілася з росіянами. Серед компаній, з якими вони спілкувалися, було НВО ім. С. О. Лавочкіна, виробник зондів для Марса і Венери на замовлення Федерального космічного агентства, і МКК "Космотрас", що запускає космічні апарати на комерційній основі. Всі ці зустрічі, очевидно, проходили за одним сценарієм - відповідно до російських звичаїв. Росіяни часто пропускали сніданок і запрошували до себе в офіс десь об одинадцятій на ранній обід. Спочатку протягом години-двох тривала світська розмова за бутербродами, ковбасою і, звичайно, горілкою ... Після обіду довго курили і пили каву. Як тільки зі столу прибирали, головний росіянин повертався до Маска й питав: "Так що ви там хочете купити?".
Можливо, Маска дратує не звичка довго розгойдуватися, а те, що росіяни не сприймали його всерйоз. "Вони дивилися на нас з недовірою, - розповів Кентрелл [Джим Кентрелл допомагав Маску під час переговорів в Москві - прим.]. - Один з їхніх головних конструкторів поставився до нас з Ілоном байдуже, вирішивши, що ми вішаємо йому локшину на вуха".
... ці зустрічі підживлювалися горілкою. Ми заходили в маленькі кабінети і кожна людина мала свою власну пляшку навпроти. Вони говорили тости що дві хвилини, що означало двадцять або тридцять тостів на годину. "За космос!", "За Америку!", "За Америку в космосі!". Зрештою я подивився на Ілона і Джима - і вони видавалися розгубленими. Тоді розгубленим себе відчув і я сам. Те ж саме було, коли росіяни відвідали Маска і Ресса в Лос-Анжелесі. "Вони приїхали в Лос-Анжелес вимагати у нас готівку", - сказав Ресса. "Ми не можемо продовжувати, поки ви не дасте 5000 доларів готівкою". Ми почули це в суботу, тому що вони хотіли грошей, щоб погуляти на вихідних. Як ви можете знайти 5 штук в Лос-Анжелесі в суботу? Ніяк. Ми пішли в Mondrian, де ми знали менеджера. "Мені потрібна вся твоя готівка ...". Ми вичистили Mondrian для того, щоб віддати росіянам їхні побори.
... Він був готовий купити три російські МБР за 21 мільйон, але росіяни сказали йому, що вони мали на увазі 21 мільйон за одну. "Вони глузували з нього", - сказав Кентрелл. "Вони сказали: "О, маленький хлопчику, у тебе немає грошей?". Я сказав "Ну все, годі". Я сидів за Маском у літаку по дорозі назад в Лондон, коли він подивився на мене через сидіння назад і сказав:"Думаю, ми можемо зробити ракету самі ".28 вересня 2008 року відбувся перший успішний пуск РН Falcon 1 зі стартового майданчика на острові Омелек. У 2017 році SpaceX обійшла Росію за кількістю цивільних пусків.