"Славянское язычество" или же "Родная Вера"

  • Автор теми ALF
  • Дата створення

nazar_ukr

Member
Між іншим, тут ішла мова про Живосила Лютого, а тут:

сказано, що Василь Лютий уже помер. Чи правда це?
 

Yurij

observer
nazar_ukr Мабуть те що ви бачили і було якоюсь грою. В який об'єкт вірить сучасний рідновір? Може це насамперед світогляд який на практиці виражається в зростаючому числі сильних і здорових людей, які не збожеволіють ні на «харе-рама», ні на «білому братстві», ні на «сатанізмі», ні на «недільному адвентизму» і т.д.
Це світлі голови, які не замутити ні повчаннями гуру, ні вмовляння мулли, ні попівськими проповедями.
Це тверда життєва позиція, яку не похитнути ні газаватом, ні інквізицією, ні ненавистю до невірних, ні відходом у «осягнення шляхом пасивного споглядання».
Це неприйняття «маразму всепрощення».
Це впевненість у невідворотності покарання за будь-який непривабливий вчинок. Покарання в будь-якій формі - від презирства оточуючих або докорів сумління до фізичної розправи. Невідворотності покарання, яке не замолити у попа, не сплатиш в касі синагоги, і не виправдати «в ім'я аллаха».
Це справжні святині - земля, вода, повітря, рід, родина.
Це знання ціни життя і смерті. Язичник не боїться смерті, він просто її не хоче. Але якщо язичник йде на смерть, то знає, за що він помирає.
Це ясне поняття, що закони бога - це закони доцільності та розумності. Бо Бог є Світ-Природа, тому-то ми і є його (Бога) діти й онуки.
Язичництво на практиці - це усвідомлення сенсу існування і свого місця в житті.
Це свобода від брехливих релігійних догм.
Свобода визначення світогляду, а не «рейки», на які людину ставлять з раннього дитинства.
Адекватність у сприйнятті світу, що існує за законами все таки природи, а не Христа, Магомета або Будди.
Справжні цінності - сім'я-рід, дружба, творення.
Порядність - не за страх перед пекельним муками, а по совісті, бо реальні докори сумління страшней надуманих сатанинських кігтів.
Відповідальність за свої вчинки - не перед якимось богом, а перед собою і людьми. Не на тому світі, а при цьому житті.
Виживаність і життєстійкість, зібраність, емоційна витривалість, стійкість до злиднів і екстремальних ситуацій, воля до життя.
Розуміння доцільності - чітке усвідомлення норм поведінки і лінії життя. Наприклад:
... я не буду забруднювати цей світ, тому, що мені жити в ньому, а не в обіцяному раю ...
... Я не буду, без необхідності, робити погано оточуючим, бо мені жити серед них ...
... Я буду максимально піклуватися про своїх дітей, бо це продовження мого роду. І т.д.
Істинну гуманність - «Не будуй храм - пристрой сироту!»
Поняття честі і гордості-основи справжнього патріотизму.

Критикуйте, якщо не правий....
 

nazar_ukr

Member
Пане Юрію, я згоден, що рідновірство - це певний світогляд, який формує певний спосіб життя. Але не потрібно губити основного: рідновірство - це РЕЛІГІЯ. А раз так, то вона базується на вірі у якісь вищі сутності. Що є цими вищими сутностями? Для наших предків - це були боги, духи, сили. Об'єкти віри відповідали рівню розвитку масової релагійної свідомості того часу. Вчені назвали це політеїзмом. Наступне. Ми, сучасні люди, повертаємось до віри своїх предків. Але ми, як діти свого часу не можемо повністю "вистрибнути" із нього і ототожнитись із слов'янами V чи IX століття. Рівень інтелектуального розвитку, "цивілізаційного досвіду" не той. Тобто, мова може йти лише про аналогії. Глобальне питання: як пристосувати проминулі форми релігійного досвіду до сучасної епохи так, щоб вони "запрацювали". А це означає, що змінити в них, тобто які елементи слов'янської релігії забути і що додати новенького.
В тому, що я бачив не було основного: справжньої ВІРИ ні в первинні, ні в модернізовані вищі сутності. Було багато обрядів, було багато розмов ПРО віру предків наших. Актів живої віри не було. І в цьому мені вбачається якась велика брехня, що закладена в основу рідновірства як релігії.
 

Yurij

observer
В тому, що я бачив не було основного: справжньої ВІРИ ні в первинні, ні в модернізовані вищі сутності. Було багато обрядів, було багато розмов ПРО віру предків наших. Актів живої віри не було. І в цьому мені вбачається якась велика брехня, що закладена в основу рідновірства як релігії.
У мене є деякі сумніви, що до того, що Рідновірство можно порівнювати з Релігією в сучасному сенсі розуміння цього поняття. У рідновірів не існує догм, писання - букви якого дотримуються адепти більшості сучасних світових релігій. Відсутні "церковні" ієрархи, цінується вміння та досвід, а не регалії. Що до обрядів, то багато що дійшло до нашого часу в народній пам'яті і живе сьогодні в народних традиціях та звичках на побутовому рівні. Можливо проблема в тому, що ви як і багато людей які приходили до рідновір'я до цього були прихожанамичи чи захожанами православної та інших християнських конфесій і той релігійний досвід, який сформувався під їх впливом намагались трансформувати в рідновіря. Шукали так званий чіткий "символ віри", якісь впорядковані до дрібниць догми віри та обряди. На мій погляд це хибний шлях, тут потрібне повне "перезавантаження" релігійної свідомості, як це зробити? Сам над цим працюю...
 

delfium

Затворник
Не згоден за Назаром.
Але не потрібно губити основного: рідновірство - це РЕЛІГІЯ.
Ми, сучасні люди, повертаємось до віри своїх предків.
А це означає, що змінити в них, тобто які елементи слов'янської релігії забути і що додати новенького.
Одразу видно що для Вас рідновір'я або гра, або об/єкт дослідження.
Віра предків - це не релігія. Це ВІРА. Це життєвий устрій.
І "прибирати" або "додавати новеньке" - тут зайве. Віра або є, або її немає. Сонце або є або ні. І змінюється воно само по собі, без участі людини. І Ви не зможете "додати новенького" до Сонця. Так само і з справжньою Вірою. Або так,або ні. А якщо хтось "колишній" - то це вказує на те що для цієї людини Віри немає, просто гра.
Навіть якщо Ви довкола не бачили ні в кого Віри: Ви могли лишатися рідновіром-одинаком. Але ж -ні. Вам потрібно було вірити "натовпом". А це ознака ПГМ.
Але ж Ви маєте відношення до пед.універу? ;)
 

Ориген

в пути
Панове, а як ви відноситесь до "Верховного волхва всесловянского святилища Перуна" Богумила II?
 

delfium

Затворник
Панове, а як ви відноситесь до "Верховного волхва всесловянского святилища Перуна" Богумила II?
Я думаю также как и к:
ЦИРК!!! Который любят смотреть такие как вы. И ТОЛЬКО такие как вы - может хвататься за этот цирк и апеллировать к нему как к серьёзному факту. :)
Вы у себя в курятнике разберитесь. Например со своим Трифилием-педиком. :)

Вот чё вы христиане такие припадочные???? Славяне-язычники не были врагами христиан. Позволили им в Киеве церкви строить,служения править. И это при великом Святославе. И это дружелюбие славян к чужакам сгубило их - пришёл князь-полукровка и разрушил старый уклад.
Сейчас вас,христиан,язычники тоже в Украине не трогают. Живите вы по-своему, а язычники по своему. Чё ж вы везде пятак свой суёте-то?!?!?!?
 

Ориген

в пути
Ой, че Вы так занервничали?? Если у нас - этот цирк быстренько убрали, то как вы докажите что Голяк 2 не истинных язычник, ась? по чем проверить? по писаниям Хиневича??? але еще по чем? ни источников, ни памятников. верь как хочешь...придумал себе веру и радуюсь :))
 
Зверху