Реформа освіти

mi][a

Человеку нужен человек
Тільки-но у деяких ВНЗ почались залікові сесії, а студентам вже варто відкладати гроші. Про це говорить постанова N 369 та розпорядження N 416-р Кабінету Міністрів від 14 квітня. Якщо коротко, то у постанові йдеться про введення плати за всілякі пересдачі відпрацювання та проведення різноманітних культурних і наукових заходів, науково-дослідницьку діяльність. Розпорядження ж говорить про те, що Кабмін не передбачає державне замовлення на підготовку молодших спеціалістів та бакалаврів багатьох спеціальностей. Крім того зменшується обсяг прийому до вищих навчальних закладів на 10-50% у порівнянні з 2008 роком.

Трохи пізніше своїм указом Президент призупинив дію деяких положень постанови №369. А далі пішла-поїхала низка «відмазувань» і «скасувань» цих ініціатив, але остаточно вони таки не скасовані. І хто винен теж не зрозуміло. Проте ясно зрозуміло хто постраждав — студенти.


7 травня відбувся крутглий стіл на тему «Освітянські реформи Кабміну: узаконення корупції чи суспільна необхідність?». У ньому взяли участь молодіжні громадські організцій, організації студентського самоврядування, студентські профспілки, представники Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України.

Позиція студентських та молодіжних організацій щодо цих нововведень була однозначно негативна. І це й не дивно. Коли студенту платять стипендію у 500 гривень, а тепер ще й вводять плату мало не за все на світі, що йому залишається робити? Міністерство пропонує іти працювати, а до ВНЗ повертатися, коли буде з чого платити за навчання. Молодь наголосила, що ще більша комерціалізація освіти непрпустима. Освіта — це право, а не привілей. Тому закінчився круглий стіл підписанням спільного звернення до Президента та Кабміну з вимогами повного зупинення дії постанови N 369 та розпорядження N 416-р.

Міністерство Освіти та Науки України представляв Микола Фоменка, начальник відділу моніторингу вищої освіти. Він вважає, що в Україні надто багато ВНЗ. Це якщо брати у порівнянні з Європою. А зменшення «бюджетних» місць навіть в сьогоднішній економічній ситуації має пройти безболісно. Це, на його думку, відповідно навколишнім реаліям. До того ж і кількість абітурієнтів 90-х років народження не така велика.

Взагалі закон передбачає консультацію з питань таких нормативних актів з Всеукраїнською Студентською Радою при МНОУ. Але їх проведено чомусь не було. Одразу ж, відчувши тиск, пан Фоменко пропонує студентству діалог. Воно (студентство) радо погоджується. Але пізніше виявляється, що Міністерство мало на увазі лише процедуру набрання чинності цих ініціатив. Про їх доцільність мова тут не йде.

І от 7 травня нарешті чи-то отримала вищезгадане звернення, чи то просто прочитала підписаний документ Прем’єміністр. Виявляється, що ректори просто неправильно зрозуміли попереднє урядове рішення. І ні про які платні послуги для студентів там не йшлося. Малася на увазі, наприклад, сдача в оренду тенісних кортів у вільний від навчання час. Так Кабмін каже, що він не винен, а Тимошенко обурюється власним наказом. Юлія Володимирівна сама вносить проект рішення про скасування попереднього.

Тепер Юля наче «відмазалась». Але це більше схоже на пустий популізм, у її випадку - «гламурний». Вочевидь в очікуванні виборів. Але варто тільки переглянути Тимошенківську постанову про відміну деяких пунктів, постанову пункти якої відміняються, 369 постанову та указ Президента, як стає зрозуміло, що щось тут не так. Виявляється, що фактична відмінена плата тільки за перездачі, формений одяг, підручники та проведення творчих вечорів. А за пропущені пари і додаткові консультації, «наднормові» послуги бібліотеки, доступ до мережі Інтернет та користування корпоративною електронною поштою, за відшкодування витрат на виготовлення та оформлення документів платити все ж доведеться.

Можливо це й було б доречно, але зогляду на корумпованість системи освіти взагалі, здається, що нічого хорошого з цього не вийде. Просто тепер, аби здати залік студенту доведеться відвідати кілька консультацій «за власним бажанням».

Тут же можна згадати і болонський процес, яким начебто крокує українська система освіти. Покищо успішоно замінені цифри на букви у відмітках. Хоча в окремих місцях діє і кредитно-модульна система. Болонський процес ставить собі на меті збільшення мобільності студента. Як цього досягнути при платі за пропущені заняття — незрозуміло. Про обов’язковість доступу до бібліотеки та Інтернету для майбутніх молодих спеціалістів та науковців казати зайве.

Кабмін у своїй постанові просто дублює указ Президента. Зрозуміло, що між ними існує змагання, хто більше «полюбить» народ, але хоч трохи совісті треба мати. Приблизно такого змісту лист надіслали студентські і молодіжні організації Прем’єрміністу та Президенту. Під ними стоїть більше 50 підписів. Не зрозуміло чи насправді Кабмін не розуміє змісту своїх власних постанов, чи сподівається, що його не зрозуміють інші.

А 21 травня все ж таки відбулася зустріч представників студентства з Юлією Тимошенко. Прем’єрка чомусь сказала, що розпорядження 416-р взагалі не підписувала, а постанова 396 повністю скасована. Виникає питання, як розпорядження Кабміну могло набути чинності без підпису його голови. Тому крім вище згаданих пунктів 396-ї постанови залишається у дії скорочення держзамовлення на всі спеціальності не менше ніж на 10%. Тимошенко зазначила: “Деякі проекті складались, але реально вони не працюють… Я вам чесно кажу - всі ці речі були прийняті, але вони не працюють.” Аудіозапис розмови можна завантажити тут.

У цей же момент Кабмін планує ще й позбавити стипендій всіх студентів, що мають хоча б одну «трійку». Про це заявляє координатор громадської ініціативи “Студентський захист” Андрій Черних. Такий висновок він робить, ознайомившись з проектом постанови Кабміну “Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій”, який розроблено МОНУ. Ця постанова може бути прийнята на найближчому засіданні і це особливо вдарить по студентах. Адже деякі заліки, що впливають на стипендію, вже почалися. У пояснювальній записці до проекту Міністерства, підписаній тимчасовим виконуючим обов’язки Міністра освіти Олександром Гребельником, зазначено, що “проект акта не потребує громадського обговорення”. Основний мотив уряду зрозумілий — нестача коштів. Але студентам, у яких вона хронічна, від цього не легше.

На думку представників молоді, такі освітянські ініціативи Кабміну загрожують, зокрема, збільшити рівень корупції у сфері освіти та збільшити рівень злочинності серед молоді. А подальше ігнорування позиції студентських та молодіжних організацій України може підштовхнути молодь до більш рішучих та радикальних кроків, спрямованих на
привернення уваги до проблем та їх вирішення.
 

mi][a

Человеку нужен человек
коротко кажучи:
Студенте!

Тепер ти будеш платити:

--за усі практичні, лабораторні та семінарських заняття, пропущені без поважних причин;
--за доступу до інтернету, локальних і корпоративних комп'ютерних мереж інституту;
--за вчасно не здані в бібліотеку книжки;
--за додаткові консультації викладачів;
--за користування стадіоном, спортзалом, басейном, тренажерним залом після занять;
--за надання послуг тренерами, методистами, інструкторами та медичними працівниками;
--за проведення концертів та виставок;
--за організацію та проведення семінарів, конференцій, симпозіумів.

Бюджетні місця, в залежності від спеціальності, будуть скорочені на 10 % - 50 %.
Все це передбачено останніми постановами уряду (№ 369 та 416-р).

Крім того, в планах Кабінету міністрів позбавити стипендії усіх, хто за результатами семестру матиме хоча б одну “трійку”.

Зміни до постанови Кабміну про перелік платних послуг були внесені у квітні-травні. Наслідки ми відчуємо вже у вересні. Але ми, сітка Незалежних студентських профспілок "Пряма дія", закликаємо нагадати владі, що знання - не товар, а освіта кожного, розвиток особистості - це наше право, порушувати яке ми не дамо.
 
Останнє редагування:

mi][a

Человеку нужен человек
Прем’єр не в курсі того, що підписує. Подробиці останнього освітянського конфлікту

Студентські та молодіжні організації продовжують вимагати повного призупинення дії постанов №369 і №133 та розпорядження №416-р Кабміну. Тим часом студенти ризикують втратити стипендії за одну "трійку" на екзаменах.

Прем’єр-міністр України не орієнтується у власних освітянських нововведеннях. Такого висновку дійшли молодіжні лідери в результаті розмови з Юлією Тимошенко наприкінці розширеного засідання Кабінету Міністрів в Українському Домі, яке відбулося вчора. Сьогодні ж стало відомо, що студенти ризикують втратити стипендії за одну "трійку" на екзаменах. Подробиці дізнавалась Неофіційна газета.

Нагадуємо, що вже більше трьох тижднів студентські та молодіжні організації України вимагають повністю призупинити дію постанов №369 і №133 та розпорядження №416-р Кабінету Міністрів, а також наполягають на проведенні повноформатних консультацій з молоддю з приводу зазначених документів. На думку молодіжних лідерів, такі освітянські ініціативи Кабміну загрожують, зокрема, збільшити рівень корупції у сфері освіти та збільшити рівень злочинності серед молоді. Указ Президента призупинив, а Кабінет Міністрів днями скасував дію деяких положень постанови №369, але це не влаштувало молодь, оскільки попередні вимоги були задовільнені лише частково.

“369-та скасована. Скасовані платні послуги для студентів,” – стверджувала Прем’єр-міністр під час розмови з молоддю, а також із впевненістю казала, що не підписувала розпорядження №416-р. Однак казала і наступне: “Деякі проекті складались, але реально вони не працюють... Я вам чесно кажу – всі ці речі були прийняті, але вони не працюють.”

Аудіозапис розмови можна завантажити тут –

Нагадуємо, що досі лишається чинним дозвіл брати гроші за відпрацювання студентами занять з дисциплін, що були ними пропущені “без поважних причин”, брати гроші за проведення “за бажанням” учнів та студентів додаткових індивідуальних занять та консультацій, за надання бібліотеками послуг з користування літературою понад установлені терміни, за забезпечення доступу до мережі Інтернет та користування корпоративною електронною поштою, за відшкодування витрат на виготовлення та оформлення атестатів, свідоцтв та інших документів про вчені звання, та ін. Досі залишається чинним скорочення державного замовлення на всі спеціальності за всіма напрямами навчання не менше ніж на 10%.

Таким чином сьогодні задля призупинення дії освітянських ініціатив до проведення повноформатних консультацій з молоддю об’єдналися: Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки України, ВМГО <<Українська асоціація студентського самоврядування>>, Студентська Рада Києва, ВМГО <<Студентська платформа>>, ВМГО <<Національний студентський союз України>>, громадська ініціатива <<Студентський захист>>, сітка незалежних студентських профспілок <<Пряма дія>>, Міжнародна федерація студентів медичних вищих навчальних закладів, Студентська рада Закарпатської області, Громадянська кампанія <<Молодіжна варта: молодь за вами спостерігає!>>, ВМГО <<Молодий народний рух>>, ВМГО <<Національний альянс>>, ВМГО <<Молода Просвіта>>, ВМГО <<Фундація регіональних ініціатив>>, Кіровоградські обласні молодіжні організації <<Молоді медики>> та <<Молодь разом>>, Молодіжна рада міста Бердянськ, Харківська молодіжна рада, Луганська обласна молодіжна організація <<Молодіжний центр регіонального співробітництва>>, Громадська організація <<Варта>>, Ліга політологів-міжнародників <<Дипкорпус>>, Громадянський рух <<Чиста Україна>>, Громадська ініціатива Центр інтеграції кримсько-татарської молоді в європейську Україну, студентські ради інших міст, областей та вищих навчальних закладів.

“Нагадуємо, що Ви були запрошені, але не з’явились 7 травня на Круглий стіл із молоддю, який стосувався зазначених ініціатив Кабінету Міністрів. Нагадуємо також про Вашу обіцянку про повне призупинення постанови Кабінету Міністрів №369, яка була опублікована на Урядовому Порталі, але так і не була виконана,” – каже молодь у зверненні, яке вчора було передане особисто Прем’єр-міністру наприкінці розширеного засідання Кабінету Міністрів.

Як стверджують молодіжні лідери, подальше ігнорування позиції студентських та молодіжних організацій України може підштовхнути молодь “до більш рішучих та радикальних кроків, спрямованих на привернення уваги до проблем та їх вирішення.”

ОСТАННІ НОВИНИ:

Координатор громадської ініціативи <<Студентський захист>> Андрій Черних повідомив Неофіційку сьогодні, що Кабінет Міністрів на найближчому засіданні може позбавити стипендій тих студентів, які матимуть хоч одну трійку за сесію. Такий висновок молодіжний лідер робить, ознайомившись з проектом постанови Кабміну "Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій", який розроблено Міністерством освіти і науки.

“На найближчому засіданні уряду буде прийняте рішення про те, що студенти, у яких буде хоча б одна трійка за сесію, - не будуть отримувати стипендію. Згідно зазначеного проекту урядового рішення студенти будуть мати право отримувати стипендію тільки в тому випадку, коли з кожного предмета на сесії вони отримають не нижче 4-х за 5-бальною шкалою оцінювання, або не нижче 7-ми за 12-бальною системою. Основний мотив прийняття такого проекту урядового рішення полягає в тому, що на студентські стипендії в державному бюджеті не вистачає коштів”, - зазначає Андрій Черних.

Як розповів молодіжний лідер, лише 37 вузам із 137, які знаходяться в підпорядкуванні Міністерства освіті і науки, додатково необхідно орієнтовно 150 млн. грн. Так, Одеському національному університету імені І.І.Мечнікова додатково потрібно – 6 903 тис. грн., Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого - 5 684,4 тис. грн., Запорізькому національному технічному університету - 3 280,2 тис. грн., Сумському державному педагогічному університету імені А.С.Макаренка - 2 950, 7 тис. грн., Одеському державному аграрному університету - 1 360 тис. грн., Харківському національному педагогічному університету імені Г.С.Сковороди - 1 965, 7 тис. грн. Слова Андрія Черниха гарно ілюструють новини про виявлення органами прокуратури фактів фінансових махінацій на декілька десятків тис. грн. у питаннях виплати грошової допомоги та стипендій для студентів та студентів-сиріт у Запорізькій області (читайте статтю "Прокуратура захистила студентів у Запорізькій області"), та у Тернопільскому державному технічному університеті ім. І. Пулюя (читайте статтю "Тернопільска прокуратура опротестувала обмеження виплат стипендій"). Тим часом прес-служба Міністерства освіти і науки стверджує, що фінансування усіх передбачених бюджетом видатків на освіту з боку Міністерства щомісяця проходить вчасно і в повному обсязі. Зокрема, прес-служба запевнює, що Міністерство повністю виплачує заробітну плату та стипендії, видляє кошти на оздоровлення студентів і викладачів, поліпшення умов проживання, дозвілля студентів (читайте статтю "Чи будуть вузи змушені вигнати студентів на вулицю? Дискусія з Міністерством освіти").

У пояснювальній записці до проекту Міністерства "Про внесення змін до порядку призначення і виплати стипендій", підписаній тимчасовим виконуючим обов'язки Міністра освіти Олександром Гребельником, зазначено, що "проект акта не потребує громадського обговорення".

Проект і пояснювальну записку до постанови Міністерства можна завантажити тут -
Нагадуємо, що Микола Фоменко, начальник відділу моніторингу вищої освіти Міністерства освіти та науки, заявив нещодавно, що його відомство буде консультуватися зі студентськими та молодіжними організаціями не стосовно доцільності введення освітянських ініціатив Кабміну, а лише щодо процедури набрання чинності цих ініціатив. Докладніше про це читайте у статті "Міносвіти не хоче проводити повноформатні консультації з молоддю. Подробиці останнього освітянського конфлікту".

Неофіційна газета продовжить слідкувати за розвитком подій.

Постанови № 133, № 369 та розпорядження № 416-р Кабінету Міністрів можна завантажити тут:




Указ Президента № 285/2009 можна завантажити тут:


Постанову № 447 Кабінету Міністрів можна завантажити тут:
 

hed1n.ru

стебанутый
да вообще цирк. Поступая на физ-тех, физику не сдают..
 

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Реформа освіти

Студенте!
Тепер ти будеш платити:
З точки зору студента - зрозуміло, платити не хочеться. Але ж погляньте на це з точки зору викладача:
--за усі практичні, лабораторні та семінарських заняття, пропущені без поважних причин;
Чому викладач, у свій особистий час, не отримуючи за це ані копійки, повинен відпрацьовувати практичні, лабораторні з розгільдяями, що їх просто напросто прогуляли? Хочете здавати безкоштовно - ходіть вчасно. Не хочете ходити вчасно, хочете гуляти - платіть. Цілком справедлива практика.
--за вчасно не здані в бібліотеку книжки;
"Вчасно" це, звісно, поняття відносне, але є деякі суб'єкти, що взявши книжку на першому курсі, здають лише на 5му. І це при тому, що, наприклад в СумДУ не всіх книжок вистачає. Тож з такими теж треба боротися, не хочуть вчасно здавати, щоб інші могли користатися - нехай платять.
--за доступу до інтернету, локальних і корпоративних комп'ютерних мереж інституту;
Ну, інститут - це вам не халявне інтернет-кафе. І інституту інтернет ні хто безкоштовно не надає. А корпоративні мережі, будь-які, хоч інститутські, хоч інші - то справа суто конфіденційна і нічого там всім копирсатись.
--за користування стадіоном, спортзалом, басейном, тренажерним залом після занять;
Інститут - це не халявна тренажерка чи басейн. Снарди теж треба за якісь гроші купувати. Є секції, гуртки, хочете - ходіть на них. Не хочете - платіть. Що тут дивного? Зайдіть у будь-який приватний спорт-зал і спробуйте безкоштовно потренуватись.
--за додаткові консультації викладачів;
Викладач теж людина і працює за гроші. І він не зобов'язаний безкоштовно у свій особистий час просиджувати з не дуже розумними студентами, які чогось не второпали на лекціях. Є відведені графіком консультації, хочете - ходіть, мало - наймайте репетитора. Вони що, теж мають безкоштовно працювати?
 

O_____OZ_____Z

Impressionist
Stein

абсолютно согласен.

Прагматизм должен быть во всем, потом уже можно говорить о справедливости.

Почему это нормальный студен и бездельник должны иметь одинаковые возможности?
 
Во-первых, деньги, которые будут выколачивать со студентов будут идти в госбюджет, а не на потребности учебных заведений, зарплаты преподавателям.
Во-вторых, зная "дисциплинированность" многих преподавателей, студенты будут "дойной коровой" - поскольку появится еще одна лазейка для коррупции ( можешь заплатить в половину меньше преподавателю, чтобы не платить в бюджет за "консультации").
В-третьих, плата за всевозможные дополнительные услуги, станет преградой для небогатых граждан в получении образования.
В-четвертых, студенты не быдло, которое будет безропотно смотреть, когда на нем будут наживаться властьимущие.
 

Stein

Well-Known Member
Відповідь: Re: Реформа освіти

Во-первых, деньги, которые будут выколачивать со студентов будут идти в госбюджет, а не на потребности учебных заведений, зарплаты преподавателям.
Викладачам додаткові заняття будуть відповідно оплачуватись на відміну від нинішньої ситуації.
Во-вторых, зная "дисциплинированность" многих преподавателей, студенты будут "дойной коровой" - поскольку появится еще одна лазейка для коррупции ( можешь заплатить в половину меньше преподавателю, чтобы не платить в бюджет за "консультации").
Ну то нехай правоохоронні органи за цим стежать. Це проблеми конкретних екземплярів, а не прийнятих норм взагалі.
В-третьих, плата за всевозможные дополнительные услуги, станет преградой для небогатых граждан в получении образования.
Якщо у когось немає грошей щоб платити - нехай ходить вчасно, дисципліновано, не прогулює - і не треба буде ні за що платити. А якщо він розгільдяй і нероба - ну то вже його проблеми. Чому інші (викладачі) мають через нього мучитись?
В-четвертых, студенты не быдло, которое будет безропотно смотреть, когда на нем будут наживаться властьимущие.
А викладачі по-вашому бидло, над яким можуть знущатися всілякі розгільдяї, гуляки, нероби, бовдури і т.п.? Якщо студент поводить себе як йому подобає - ні хто з нього не копійки не бере. А ті, хто не поважає працю інших і дозволяє собі прогулювати - нехай хочаб платять. Хоча, будь на то моя воля - я б таких просто відраховував за 3 пропуски без поважної причини. Без права на поновлення. І нехай поступають, з першого курсу, на загальних підставах і без перезаліків. Може хоч тоді навчаться дисципліни і поваги до інших.
Ви уявіть собі на роботі працівника, що половину місяця прогуляв, а потім ще й вимагає повну зарплатню, а коли йому відмовляють - ще й скаржиться що роботодавець поганий, притискає його в правах. Ви якщо тричі запізнетесь (не кажучи вже про те, що прогуляєте) - то вас роботодавець має повне право звільнити за порушення трудової дисципліни.
Скажете що я не правий?
 

Фокс Малдер

Торговець чорним деревом
Re: Відповідь: Re: Реформа освіти

З точки зору студента - зрозуміло, платити не хочеться. Але ж погляньте на це з точки зору викладача:

Чому викладач, у свій особистий час, не отримуючи за це ані копійки, повинен відпрацьовувати практичні, лабораторні з розгільдяями, що їх просто напросто прогуляли? Хочете здавати безкоштовно - ходіть вчасно. Не хочете ходити вчасно, хочете гуляти - платіть. Цілком справедлива практика.

...
Як на мене, то логічно, і важко з чимось не погодитися.
 
Зверху