Економіка України

  • Автор теми PBS
  • Дата створення

arnisumy

Well-Known Member
клятий Порошенко!

25.03.20 00:39
Морские порты Украины увеличили экспорт пшеницы за неделю почти на 70%

За неделю с 14 по 20 марта украинские морские порты экспортировали 1,18 млн т основных зерновых культур, что на 26% больше, чем неделей ранее (933 тыс. т с учетом актуализации данных).
Как передает об этом пишет специализированное издание
Больше всего выросли поставки пшеницы. В разрезе культур морпорты отгрузили:
пшеницы — 284 тыс. т или на 67% больше, чем на прошлой неделе;
кукурузы — 835 тыс. т, +26%;
ячменя — 59 тыс. т, -40%.
В тройку основных направлений поставок украинского зерна вошли Египет (272 тыс. т), Южная Корея (110 тыс. т) и Китай (91 тыс. т).
· Лидирующее место по объемам экспорта зерновых в 2019/20 МГ занимает порт Николаев (13,94 млн т). Второе место занимает порт Черноморск (10,08 млн т), третье — порт Пивденный (7,95 млн т).

27.03.20 14:05
Хлеб в Украине может подорожать на 15-20%

Рост цен на продовольственную пшеницу в ближайшее время приведет к подорожанию хлеба и хлебобулочных изделий для конечных потребителей на 15-20%, прогнозируют в Всеукраинской ассоциации пекарей и ассоциации "Мукомолы Украины".
Как информирует , об этом сообщает .
Согласно их заявлению, на сегодня сложилась критическая ситуация на внутреннем рынке зерна, в частности из-за роста спроса на внешних рынках и через сезонные факторы увеличиваются цены на продовольственную пшеницу.
"К примеру, только за последние десять дней средняя цена на пшеницу второго и третьего класса выросла на 400-500 грн/тонну. Такое подорожание уже в ближайшем будущем приведет к росту цены на муку всех сортов на 500-600 грн/тонну. Поскольку мука в себестоимости хлеба составляет более 40%, то и повышение цены на этот товар первой необходимости для граждан на 15-20% является почти свершившимся фактом", - отмечают ассоциации.
Кроме того, ассоциации констатируют рост спроса на хлеб и хлебобулочные изделия в розничной сети на 30-40% от нормального сезонного уровня, а в некоторых точках отмечают кратный рост. В то же время, по их данным, сейчас предприятия отрасли полностью и бесперебойно обеспечивают повышенный спрос на продукцию.
Читайте на "Цензор.НЕТ":
В сложившихся обстоятельствах Всеукраинская ассоциация пекарей и ассоциация "Мукомолы Украины" обратились к президенту Украины, премьер-министру, министру развития экономики, торговли и сельского хозяйства, киевскому городскому голове с просьбой помочь сохранить нынешний уровень цен. В качестве возможных мер они указывают введение временного ограничения на экспорт зерновой продукции продовольственной группы в объемах, необходимых для обеспечения потребностей внутреннего рынка на период ожидаемой продолжительности карантинных мероприятий.
"Мы понимаем, что такой шаг может вызвать недовольство у части экспортеров, поэтому готовы предоставить детальные предложения относительно механизма регулирования этого вопроса в рамках национального антикризисного штаба по противодействию пандемии или на любой другой оперативной и эффективной платформе диалога производителей и власти", - говорится в обращении ассоциаций.
 

arnisumy

Well-Known Member
зебіли, Ренат Леонідович передає вам вітання :D
You must be registered for see images

27.03.20 16:19
Диспетчер ограничил АЭС на 900 МВт из-за низкого потребления и роста зеленой генерации

Диспетчер НЭК "Укрэнерго" 27 марта ограничил выработку атомных станций госкомпании НАЭК "Энергоатом" на 500 МВт. Дополнительно 400 МВт ограничения предусмотрены на выходные 28-29 марта. Суммарное ограничение мощности АЭС на выходных составит 900 МВт.
Об этом сообщили несколько источников на рынке электроэнергии.
"На утреннем селекторе 27 марта главной причиной ограничений было названо снижение потребления электроэнергии в связи с карантином, введенным для борьбы с коронавирусом", - сказал один из собеседников БЦ.
По его словам, ограничения коснулись всех видов генерации. Однако "Энергоатома" они коснулись в большей степени, так как на тепловых станциях должны оставаться в работе для маневрирования мощностью.
Более 60% электроэнергии на ТЭС производит ДТЭК Рината Ахметова.
Другие участники рынка главной причиной ограничений считают увеличение выработки зеленой генерации в связи с солнечной погодой.
Согласно данным о суточных графиках производства электроэнергии, днем 26 марта мощность зеленой генерации составила 3,38 ГВт. Еще месяц назад, 26 февраля, она составляла 2,35 ГВт, или в 1,4 раза меньше.

Как , за 3 квартала 2019 года в возобновляемые источники энергии было инвестировано более 2 млрд евро.
В марте Минэкоэнерго рост производства электроэнергии по "зеленому тарифу" в 2020 году на 86%.
Как , крупнейшими производителями зеленой генерации в Украине являются ДТЭК Рината Ахметова, "Виндкрафт" Карла Штурена, китайская CNBM и "Ветряные парки Украины" Максима Ефимова.
 
Останнє редагування:

arnisumy

Well-Known Member
27.03.20 09:30
Чому не можна надрукувати мільярди гривень і врятувати економіку України

Автор:
Чому Україні не можна просто взяти і надрукувати мільярди гривень і спасти економіку, як це роблять в США?
Фото: НБУ
Карантин, сотні тисяч підприємств зупинилося, інші працюють в обмеженому режимі, доходи населення знижуються, зменшується попит на товари та послуги.
Більш низькі доходи і падіння рівня зайнятості населення означає, що держава отримує менше податків.
З іншої сторони, у держави зростають витрати на підтримку медичного сектору для боротьби з епідемією, на стимулювання економіки та на виплати малозахищеним верствам населення, в тому числі і тим, які втратили роботу через пандемію коронавірусу.
"Зменшення ділової активності призвело до зниження податкових відрахувань. Коли підприємства закриваються, то втрачають можливість виплачувати заробітну плату своїм працівникам. Далі по ланцюжку падає попит на товари та послуги, які за відсутності доходу собі не можуть дозволити безробітні, й вже наступні бізнеси зменшують обсяги діяльності. Як наслідок – ненадходження податків в усіх випадках", - пояснює ситуацію Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU.
Тому зараз Україні доводиться витрачати додаткові гроші на підтримку бізнесів та/або населення, які постраждали від обмежувальних заходів, що були запроваджені внаслідок епідемії, розповідає керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.
Це все призводить до суттєвого збільшення дефіциту бюджету України і збільшення видатків для підтримки попиту на товари. На 2020 рік дефіцит державного бюджету встановлений на рівні 90 млрд грн. Однак вже зроміло, що він буде значно збільшений - в два і більше разів. Наприклад, Кабінет міністрів запропонував Верховній раді збільшити дефіцит бюджету до 202 млрд грн.
"Зараз більшість країн приймають рішення про збільшення бюджетного дефіциту. Причин для цього дві: по-перше, зниження доходів бюджетів, викликане карантинними заходами, що приводять до економічного спаду, по-друге – необхідністю фінансувати величезні медичні витрати та надавати підтримку тим, хто постраждав через карантин – втратив роботу чи був змушений зупинити виробництво", - каже Марія Репко, заступниця директора Центру економічної стратегії.
Але звідки Україні взяти додаткові гроші в умовах падіння податкових надходжень? Є два варіанти: провести емісію грошей, фактично - надрукувати нові банкноти та викинути їх на ринок, або взяти в борг.
БЦ розбирався, чи може Україна просто взяти і надрукувати гроші, щоб врятуватися від кризи.
Надрукувати гроші
Як відбувається емісія грошей? Центральний банк країни, який має монополію на випуск грошей, друкує нові банкноти і купує на них облігації Уряду, які випускає Міністерство фінансів.
Фактично, обмінюючи облігації на нові гроші, Уряд бере в борг у НБУ і збільшує дефіцит бюджету. Далі отримані гроші направляються в економіку: на програми стимулювання економіки та підтримку незахищених верств населення.
Так наприклад Федеральна резервна система США, яка виконує функцію Центрального банку, через поширення епідемії коронавірусу заявила про необмежений випуск нових грошей і викуп казначейських паперів та облігацій іпотечних організацій.
Водночас, Сенат США затвердив програму підтримки економіки на $2 трлн: $350 млрд - на кредити малому бізнесу, $500 млрд - на кредити галузям, штатам і містам. Буде надана одноразова виплата по $1200 людям, які заробляють менше $75 тис. на рік і по $500 на дитину.
Додаткові гроші на ці витарти Штати отримають від ФРС, яка надрукує нові банкноти.
"Розвинені країни, які є емітентами резервних валют (США, Великобританія, Японія), можуть досить легко закрити це питання шляхом емісії валют. Попит на їхні валюти є, особливо зараз, коли ціни на акції стрімко падають. В ЄС монетарну функцію винесено на наднаціональний рівень. Жодна країна не є її емітентом. Але й там лунають заклики до випуску загально-ЄСівських облігацій", - розповідає Демків з ICU.
Тобто, після того як інвестори почали в паніці виходити з ризикових активів та скуповувати резервні валюти розвинених країн, у світі виник дефіцит ліквідності і центральні банки, для підпримки економік, почали емісію нових грошей в еквіваленті трильйонів доларів.
Але чи може Україна піти їхнім шляхом і просто надрукувати необхідну кількість гривні та профінансувати необхідні витрати?
"Долар та євро – резервні валюти, і під час кризи капітал "біжить" до цих країн. Крім цих країн, лімітовану емісію можуть собі дозволити і деякі інші країни з інвестиційним рейтингом, наприклад Польща або Чехія. Але в таких країнах, як Україна, емісія призводить до девальвації валюти та фінансової нестабільності, що наносить удар по економіці, а не допомагає їй", - пояснює головний економіст Dragon Capital Олена Білан.
Минулого року Уряд збільшував дефіцит бюджету за рахунок продажу нерезидентам облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на більш як $4 млрд. Однак попит на ці папери залишився в минулому.
"Зараз на локальному рівні Уряд може розраховувати або на невеликий попит зі сторони банків, або ж на допомогу НБУ. Але покупка Нацбанком ОВДП є шляхом збільшення обсягу гривні в економіці, від якого відмовилися ще три роки тому, - розповідає Демків. - Історично, політика вітчизняного кількісного пом’якшення (яке офіційно не визнавалося), була не надто успішною й вкупі з дисбалансами за платіжним балансом, що вилилося в девальвацію 2014/15. Я допускаю, що Нацбанк рефінансуватиме банки, надаючи їм ліквідність для покупки ОВДП, чим допоможе Уряду покрити дефіцит бюджету. Але велике питання, наскільки ефективними будуть профінансовані програми".
Отже емісія гривні - поганий сценарій для України, який передбачає високий рівень інфляції, девальвацію гривні і падіння купівельної спроможності населення.
Взяти в борг
Іншим варіантом збільшення державного бюджету України, щоб профінансувати критичні витрати, розрахуватися з кредиторами та стабільно пройти кризу, залишаються нові борги, які можна залучити через випуск єврооблігацій або через нові кредити від міжнародних фінансових інститутів.
"Різниця між розвиненими країнами та всіма іншими в тому, що першим легко взяти кошти в борг на ринку, щоб профінансувати зростання дефіциту. Процентні ставки по боргах країн G7 останнім часом знижуються, і для багатьох вже становлять нижче 1% річних. При цьому країнам, що розвиваються, (в тому числі і Україні) через низькі рейтинги у борг давати ніхто не поспішає, а єврооблігації торгуються під дуже високі ставки, до 15% річних. Тому Україні набагато важче профінансувати дефіцит, ніж, скажімо, Великобританії, США, Німеччині, чи навіть Італії", - пояснює Марія Репко.
Тому єдиним виходом для України наразі є кредити від МВФ, ЄС та Світового банку.
"В України немає можливості випустити єврооблігації чи залучити кошти приватних кредиторів під прийнятну процентну ставку. Тому єдиний спосіб профінансувати витрати та покрити діру в бюджеті, що неминуче утвориться через карантин, – це залучити кошти МВФ та інших іноземних донорів. Решта варіантів – дефолт, реструктуризація, друк коштів НБУ для покриття бюджетного дефіциту – в тій чи іншій мірі принесуть шкоду економіці", - резюмує Репко з Центру економічної стратегії.
Наразі Україна з МВФ про збільшення кредитування з $5,5 млрд до $9,5 млрд. Фінансування може бути надано за двома програмами: розширене фінансування (EFF) і швидке фінансування через пандемію коронавируса (RFI).
Умовою для отримання кредиту МВФ є прийняття закону, який повинен зробити неможливим повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Мова йде про Приватбанк, який до 2016 року належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.
Друга умова головного кредитора України - відкриття ринку землі.
"Україна останніми роками проводила виважену бюджетну політику та може отримати бюджетне фінансування від МВФ, ЄС та Світового банку. Тому ми маємо можливість збільшувати дефіцит бюджету без емісії і таким чином підтримати економіку, не зруйнувавши фінансову стабільність", - каже Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.
 

arnisumy

Well-Known Member
You must be registered for see images


вчора:

27.03.20 20:11
Банк Ахметова направит на выплату дивидендов 2 миллиарда

АО "Первый украинский международный банк (ПУМБ) планирует увеличить уставный капитал на 1,49 млрд грн – до 4,78 мрлд грн, а также выплатить акционерам дивиденды на сумму 2 млрд грн.
Согласно сообщению банка в системе раскрытия информации Национальной комиссии по ценным бумагам и фондовому рынку (НКЦБФР), этот вопрос внесен в повестку дня запланированного на 28 апреля общего собрания акционеров, передает со ссылкой на
Увеличение уставного капитала планируется путем повышения номинальной стоимости акций с 230 грн до 333,75 грн за счет капитализации части прибыли за 2018 год в размере 1,01 млрд грн и за 2019 год – на 0,47 млрд грн.
Кроме того, часть прибыли в размере 130,43 млн грн банк планирует направить в резервный фонд.
В сообщении банка указано, что чистая прибыль финучреждения в 2019 году увеличилась на 29,6% по сравнению с аналогичным показателем в 2018 году – до 2,6 млрд грн.
Согласно данным Нацбанка, по состоянию на 1 января 2020 года по размеру общих активов ПУМБ занимал 7 место (63,16 млрд грн) среди 75 действовавших в стране банков.
Читайте также:
Как сообщалось, ранее Национальный банк Украины в связи с кризисными явлениями в мировой экономике на фоне распространения эпридемии коронавируса от распределения прибыли на выплату дивидендов минимум до июля, чтобы учреждения имели дополнительный запас прочности.
Чистая прибыль "Первого Украинского Международного Банка" (ПУМБ) по итогам работы в 2019 году
ПУМБ основан в 1991 году. Владельцем банка является Ринат Ахметов.

сьогодні:

28.03.20 17:18
"ДТЭК Энерго" Ахметова объявил технический дефолт

"ДТЭК Энерго", крупнейший частный производитель электроэнергии и угля в Украине, объявил о приостановке выплат купона по еврооблигациям и процентов по банковскому долгу.
Об этом сообщает пресс-служба энергохолдинга ДТЭК, передает .
"В условиях нарастающего экономического кризиса, вызванного пандемией коронавируса COVID 19, падения мировых финансовых рынков и обвала цен на сырьевые товары, с целью минимизации негативных экономических последствий "ДТЭК Энерго" предпринимает чрезвычайные меры и приостанавливает выплаты купона по еврооблигациям и процентов по банковскому долгу", – сказано в сообщении.
ДТЭК отметичает, что его подразделение "ДТЭК Энерго" разрабатывает предложение о реструктуризации и введении временного моратория на исполнение обязательств (standstill) и обращается с просьбой к держателям еврооблигаций и банковского долга поддержать компанию в этом решении.
"25 марта правительство Украины ввело чрезвычайную ситуацию во всех областях и приняло решение о продлении карантина до 24 апреля. Это означает, что компания "ДТЭК Энерго" должна незамедлительно принять все необходимые меры для максимальной концентрации ресурсов и гарантировать непрерывность производственных процессов, которые обеспечат украинцев светом и теплом в период карантина. Наша ответственность – обеспечить энергонезависимость и энергобезопасность Украины в сложившейся ситуации", – цитирует пресс-служба ходлинга гендиректора "ДТЭК Энерго" Дмитрия Сахарука.
В биржевом сообщении компания добавляет, что введение карантина было официально признано форс-мажорным событием для целей украинского права, передает .
Компания уточняет, что приостанавливает выплаты по еврооблигациям с погашением в 2024 году, купон по которым по ставке 10,75% должен быть выплачен 1 апреля, и определенной банковской задолженности, проценты по которой необходимо заплатить 31 марта.
Читайте также:
Как сообщалось, осенью 2019 года "ДТЭК Энерго"
Энергохолдинг в конце 2016 года провел обмен выпущенных ранее еврооблигаций на $750 млн c погашением 4 апреля 2018 года и на $160 млн с погашением 28 апреля 2018 года (эмитент – DTEK Finance PLC). Условия выпуска новых евробондов предполагают, что их погашение будет осуществляться двумя равными частями: 50% – в декабре 2023 года, 50% – по истечению срока обращения. Ставка купона по новым евробондам установлена на уровне 10,75% годовых.
В конце марта 2017 года "ДТЭК Энерго" также достиг соглашения с частью держателей банковского долга о долгосрочной реструктуризации кредитного портфеля, которое предусматривает отсрочку большинства привлеченных кредитов до 30 июня 2023 года и изменение некоторых их условий. При этом погашение долга будет осуществляться в рамках амортизационного механизма. Процентная ставка по долгу установлена на уровне 5%+EURIBOR/LIBOR.
Согласно отчету "ДТЭК Энерго" за первое полугодие 2019 года, долг компании составлял $1,96 млрд, из которого $1,24 млрд – еврооблигации, а $711 млн – банковский долг. Помимо того оставался нереструктризированным банковский долг на $245 млн, о завершении реструктуризации которого на общих условиях с выпуском дополнительно еврооблтигаций на $100 млн компания сообщила в ноябре.
Согласно отчету, в текущем году ДТЭК необходимо выплатить по долгу $50 млн, в 2021-2022 годах – по $20 млн, а основные выплаты приходятся на 2023-2024 годы – соответственно $1,1 млрд и $0,7 млрд.
После завершения реструктуризации международное рейтинговое агентство Fitch Ratings дефолта эмитента (РДЭ) "ДТЭК Энерго" до "B-" с прогнозом "стабильный" с "RD" (ограниченный дефолт) и рейтинг еврооблигаций до "B-" с рейтингом восстановления "RR4".
За время обострения мирового кризиса, связанного с пандемией коронавируса COVID-19, котировки еврооблигаций "ДТЭК Энерго" падали со 104% от номинала до 60%, а их доходность выросла с менее чем 10% годовых до более чем 25% годовых.
ДТЭК создан в 2005 году для управления энергетическими активами группы "Систем Кэпитал Менеджмент" (СКМ) Рината Ахметова.
"ДТЭК Энерго" – операционная компания, отвечающая за добычу угля, генерацию электроэнергии в структуре холдинга ДТЭК. В 2019 году ее чистая прибыль доход снизился на 15,4% – до 76,83 млрд грн, инвестиции в развитие производства составили 5,2 млрд грн, выплаты в центральный и местные бюджеты – 14,5 млрд грн.
"ДТЭК Энерго" 27 марта сообщило, что ее шахты "ДТЭК Добропольеуголь", "Белозерская" и ЦОФ "Октябрьская" и подготовке горных выработок с 1 апреля.
"ДТЭК Добропольеуголь" в 2019 году нарастило добычу угля на 12,2% – до 3,36 млн тонн, а шахта "Белозерская" сократила ее на 23,9% – до 0,85 млн тонн. В целом "ДТЭК Энерго" в 2019 году снизило добычу угля на 9,8% – до 24,51 млн тонн. В состав компании входят четыре центральных обогатительных фабрики (ЦОФ).
 

xxxFAFNIRxxx

Вечный студент :)
"ДТЭК Энерго" Ахметова объявил технический дефолт
Думаю Ринат решил половить рыбку в мутной воде.
Типа мировой кризис и все дела, давайте что-то решать на мою пользу.
Потому что вот только осенью они вполне успешно реструктуризовали часть своих евробондов.
Зелёная энергетика несёт Ринату сейчас золотые яйца - и она входит в структуру "ДТЭК Энерго".
Так что пускать всё под откос он явно не будет.
Но вот угледобычу вполне может сворачивать, учитывая, что насколько я помню у него есть участки в Кузбассе, где уголь добывают открытым способом без всяких шахт и затрат на них.
 

xxxFAFNIRxxx

Вечный студент :)
НБУ перерахує до бюджету на 2 мільярди більше прибутку, ніж планувалось

За підсумками 2019 року Національний банк планує направити до бюджету 42,7 млрд грн прибутку - це на 2 млрд грн біьше, ніж було закладено у держбюджеті-2020. Про це на брифінгу заявила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

"Вчора (26 березня - ред.) ми затвердили фінансовий звіт НБУ і передали його на погодження Раді НБУ. Ми очікуємо, що перерахуємо до бюджету загалом 42,7 мільярда гривень, що на 2 мільярди гривень більше, ніж було закладено у бюджеті на 2020 рік", - сказала Рожкова. Відповідно до законодавства, увесь прибуток, який НБУ отримує за рік, направляється до держбюджету.

(c)
 

xxxFAFNIRxxx

Вечный студент :)
Это для понимания необходимости ДТЭКу технического дефолта. Ринат налупашил кучу зелёной электрики (ВЭС/CЭС) и конечно же при участии кредитных средств. По нынешними временам, 8.5% - это дохера и Ринат понимает, что есть хороший шанс понизить проценты на пару пунктов, а то и вообще вполовину. Сделать свои долги более дешевыми - нормальное желание для бизнеса.
Потому техническим дефолтом, Ринат как бы говорит кредиторам: у меня всё хорошо и работает, но денег вам я сейчас платить не буду, потому давайте договариваться.
Полного дефолта, когда кредиторам уйдёт всё имущество дожника конечно же не будет. Менеджмент у Рината хитрые евреи, но не самоубийцы. Никто не отдаст из своих рук курочку, ради которой отключают ТЭС и понижают мощности АЭС

ДТЕК завершив будівництво Приморської ВЕС потужністю 200 МВт

ДТЕК завершив будівництво Приморської вітроелектростанції поблизу міста Приморськ Запорізької області, однієї з найбільших в країні. 52 турбіни вітропарку загальною потужністю 200 МВт почали генерувати екологічно чисту енергію.

«ДТЕК – найбільший національний інвестор в «зелену» енергетику України. Ми вже інвестували в будівництво 1 ГВт сонячних та вітрових електростанцій 1 млрд євро, – зазначив Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК. – Наші партнери в проєктах ВДЕ – світові лідери машинобудівництва, фінансові інституції. Ефективне партнерство дозволяє залучати в країну іноземні інвестиції, передові технології, досвід та експертизу. Це збільшує довіру до України, мотивує нових інвесторів вкладати в економіку нашої країни. Запуск Приморської ВЕС – це черговий внесок компанії у зміцнення енергетичної незалежності країни, покращення довкілля та життя громад».

Станція буде генерувати 700 млн кВт∙г «зеленої» електроенергії щороку. Цього достатньо для забезпечення потреб в електроенергії 360 тис. квартир, або приватних будинків. Також станція буде сприяти зниженню викидів СО₂ в атмосферу на 750 тис. тонн щорічно. На Приморській ВЕС реалізовані унікальні технічні рішення, які дозволяють експлуатувати обладнання з максимальною ефективністю. На ВЕС працює перша в Україні діджитальна підстанція. Одинична потужність кожної вітротурбіни виробництва компанії GE – 3,8 МВт. Інвестиції в проєкт Приморської ВЕС склали 321 млн євро, з яких 180 млн євро – це позикове фінансування від німецьких банків під гарантії експортно-кредитних агенств Euler Hermes (Німеччина) та CESCE (Іспанія).

(c)

Група ДТЕК вперше в історії українського бізнесу розмістила зелені єврооблігації

ДТЕК ВДЕ першим серед українських компаній розмістив спеціалізовані цінні папери для розвитку відновлюваної енергетики. Дебютні зелені єврооблігації зі строком обігу п’ять років розміщені на суму 325 млн євро за ставкою 8,5% річних. Кошти, залучені від розміщення зелених єврооблігація, будуть спрямовані виключно на наявні та майбутні проєкти ДТЕК ВДЕ у відновлюваній енергетиці. Задля прозорості та підзвітності використання залучених коштів компанія впровадить систему публічної звітності, яка буде відображати розподіл коштів за проєктами й опис самих проєктів. Така звітність буде публікуватися на сайті компанії до моменту погашення позики, що є найкращою ринковою практикою.

(с)

На Запоріжжі запустили Орлівську ВЕС потужністю 100 МВт

ДТЕК спільно з данською компанією Vestas, світовим лідером з виробництва вітротурбін, завершив будівництво Орлівської вітроелектростанції в с. Орлівка в Приморському районі Запорізької області, потужністю 100 МВт. Таким чином, компанія виконала одну зі своїх стратегічних цілей - створити 1 ГВт екологічно чистої генерації до 2020 року.

Орлівська ВЕС - третій проєкт ДТЕК у вітроенергетиці. Станція знаходиться на Азовському узбережжі в Запорізькій області. На ВЕС встановлено 26 вітротурбін компанії Vestas потужністю 3,8 МВт кожна. Інвестиції в Орлівську ВЕС склали 131 млн євро, з яких близько 40 млн євро - це послуги та обладнання українських підрядників.
Щорічно Орлівська ВЕС буде виробляти близько 380 млн кВт∙год зеленої електроенергії. Цього достатньо для забезпечення потреб майже 190 тис. домогосподарств. Робота Орлівської ВЕС допоможе скоротити викиди СО₂ на 400 тис. тонн на рік.

(с)
 

xxxFAFNIRxxx

Вечный студент :)
Укртрансгаз завершив модернізацію газовимірювальної станції «Гребеники»

Укртрансгаз завершив модернізацію газовимірювальної станції «Гребеники»(Одеська область). Відтепер станція готова здійснювати реверсне транспортування газу з Румунії. Готовність об’єкта до роботи перевірили та підтвердили представники суміжного оператора ГТС «Молдовагаз», підписавши відповідний акт.

Нагадаємо, ГВС «Гребеники» задіяна у транспортуванні газу через кордон Україна – Молдова. Модернізація технологічної трубопровідної обв’язки станції дозволила суттєво підвищити маневреність та надійність функціонування ГТС. Проектна потужність станції після модифікації складає 70 млн куб. м на добу в аверсному режимі та 4 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Молдови.

Зазначені роботи здійснені відповідно до ініціативи CESEC, що передбачає забезпечення транспортування природного газу через трансбалканські трубопроводи у реверсному напрямку з Греції через Болгарію та Румунію до України та Молдови. Зазначений маршрут є цікавим для учасників ринку – у 2018 році Укртрансгаз успішно провів оцінку попиту на вхідні потужності в Україну з Румунії та підтвердив економічну доцільність створення таких потужностей на трансбалканському маршруті.

(с)
 

xxxFAFNIRxxx

Вечный студент :)
ВВП України в 2019 році вирiс на 3,2%

Державна служба статистики оприлюднила оцінку зростання економіки України у 2019 році. За даними статистичного відомства, зростання реального валового внутрішнього продукту у 2019 році склало 3,2%.
При цьому в першому кварталі зростання склало 2,9%, у другому кварталі - 4,7%, у третьому кварталі - 3,9%, у четвертому кварталі - 1,5%. Номінальний ВВП за 2019 рік склав 3974,6 млрд грн, а ВВП у розрахунку на одну людину - 94570 грн.
Як повідомляло РБК-Україна, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2018 році виріс на 3,4%.

Найбільше в 2019 році виріс сектор будівництва - на 23%. Майже на 15% збільшився сектор послуг. Істотно зросли сфера IT (7,5%), операції з нерухомістю (7,5%), тимчасове розміщення і організація харчування (7,1%).
Найбільше падіння зафіксовано в енергетичній сфері (-4,2%), добувної промисловості (-1,5%) та освіті (-1,3%).

(с)
 
Зверху