Історія держав

  • Автор теми Зверюга.ua
  • Дата створення

rfvgy

Ukrainian
Українська мова в Київській Русі. Сергій Висоцький. Пам'ять минулого (2009) ukr



Опис: Фільм про дивовижні відкриття історика Сергія Висоцького на стінах Софії Київської та деякі сторінки не менш дивовижного життя вченого.
Київські графіті, досліджувані істориком понад тридцять років, переконливо свідчать, що поруч з церковнослов'янською мовою Київської Русі, розмовною мовою княжого Києва 11-13 століть була пряма попередниця сучасної української мови - українська мова раннього середньовіччя, самі київські князі розмовляли українською
 

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
От ще, щоб не ритись по форуму, скоріше в гуглі знайти.

Хочу в черговий раз доказати, що сучасна і попередня Московія нагло крала і краде не лише нашу історію, а й літературу.

Іван Франко зауважив, що "Повість врем’яних літ" Нестора-літописця написана віршами.

Пропоную загально відомий вірш із цього твору, який я перепишу сучасними українськими і російськими літерами окремо.

Українськими літерами:

І сьиде Олег (5)

Княжа у Києві (5)

І рече Олег: (5)

"се буди мати (5)

городамь Рускимь (5)

Російськими літерами:

И седе Олегь

Княжа у Кыеве

И рече Олегь:

"се буди мати

городомь Рускымь"

Як бачите, не читається. Немає і відомої, насправді перекрученої, фрази про "Киев – мать городов русских". Цей вірш перекласти на російську мову без змін у тексті неможливо. А український текст – і гармонійний, і доречний, і ніяких змін.

Слова "сьиде" і "буди" кожен галичанин чує з дитинства, коли тато за столом сварить малого сина: "Ти будиш їсти? Сьидь і сиди сьидьма". Як говорить Степан Пушик: "Нестор-літописець – галичанин". Можливо.

Всі рядки вірша мають розмір з 5-ти складів і рифмовані: буди - мати, сьиде – княжа (е) – рече, городомь-Рускимь. Щоб перев’язати перший і третій рядки, автор використав повтор "Олег-Олег".

Є свідчення, що у Катерини ІІ був оригінал літопису Нестора, але потім "десь пропав"???

Зате появились списки-копії Лаврентіївська та Іпатіївська. Останню заборонили, бо у ній текст звучить українською.

Яким був правопис у часи Нестора? Коли корінний українець чи білорус починає читати текст, він зустрічається з різним звучанням однієї і тієї ж букви.

Наприклад, вживана за Нестора буква "и" відповідає сучасним українським буквам "и", "і", "ї" і т.д.

У часи Київської імперії за Володимира Мономаха державною була мова Несторового літопису. І вона була українська.

Як виходить з праці Б.Копцюха "Локалізація племінних союзів на території Прикарпаття", галичани, в основному – це білі хорвати, або, як їх ще називають, кроати, крив’єни, кривини.

З Галичиною сусідує Словаччина. А які племена заселяли Новгород, Псков, Смоленськ? Кривичів і словен. А у Югославії хто сусідує з Хорватією (Кроатією)? Словенія.

Чи випадкове таке сусідство цих двох племен у трьох місцях світу? Мабуть, ні. Засновник Київської Русі князь Олег, прийшовши з Новгорода в Київ, говорить мовою кривичів, які були колись одним плем’ям з кривинами Галичини. Тому, мабуть, і мова у них однакова, на зразок слів "сьиде" і "буди".

Ці два красиві слова – це галицька, а можливо, і новгородська печатка у літописі Нестора. А можливо, це загальновживані слова тодішньої української мови.

І.Дрогомирецький

Б.Дрогомирецький
 

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
От, ще цікава мапа, на часі, можна скзазати, дуже виразно показує наскільки Крим сто років тому був російським:
You must be registered for see images
 

DimoniЩЕ

Антижурналист
Якою мовою та листівка написана? Російською?
.
А что не ясно какой мовою? :) Мовою русской, наречия малорусского.
Не було ніколи, як ви кажете "монолітності". Це все байки російського агітпропу.
Ну как же не было, были периоды монолитности: Киевская Русь, 150 - 200 лет до 1917 года, то что их не было это агитпром с другой стороны. И посчитайте сколько было народных восстаний в Малой Руси под властью поляков и сколько было народных восстаний в период монолитности - 150 - 200 лет до 1917 года?
Так, серед росіян багато руських - виходців з земель колишньої етнічної Русі. Але це почалось вже за часів Петра І, початку військової експансії Московії на Захід і привласнення назви Росія
Вот это настоящий агитпром, так как на мапе рядом и на территории будущего Владимиро-Суздальского княжества были племена финно-угров, то автоматом получается население сего княжества не славянское - логика железо-бетонно-дубовая. А то что эти малозаселенные территории могли быть заселены славянами в ходе миграции, допустить нельзя? А в будущем русские продолжили движение на восток и дошли до Аляски, а во время Киевской Руси не могли получается? Мое мнение никакой ассимиляции почти не было, самые маленькие финские народы прекрасно дожили до 20 века. Многочисленные не заселенные территории просто заполнялись более пассионарным славянским населением - скорей всего потомками кривичей, словен, возможно северян - (будущие рязанцы), а в составе княжеских дружин и все остальные русичи выходцы из остальных союзов племен, которых как таковых уже тогда не было.
А от російська мова була справді штучно утворена
Как можно вообще создать язык искуственно, вы вообще представляете как можно искуственно создать язык на котором разговаривают сотни тысяч - миллионы? Вот изменить название самого языка это возможно...
І спільна назва народу і мова стала Україна, бо українською це означає аж ніяк не якась "окраїна", а "надана ( україна ) богом земля ( країна )
Поясните как это? Где в слове "україна" зашифровано - надана богом земля ( країна )?
 

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
А что не ясно какой мовою? :) Мовою русской, наречия малорусского.
Бесперечно. Згідно російської міфології, саме так!

Ну как же не было, были периоды монолитности: Киевская Русь, 150 - 200 лет до 1917 года, то что их не было это агитпром с другой стороны. И посчитайте сколько было народных восстаний в Малой Руси под властью поляков и сколько было народных восстаний в период монолитности - 150 - 200 лет до 1917 года?
За часів Русі були князівства, які підпорядковувались Київському князю, час від часу ще й воюючи між собою. Єдиний період, це коли Володимир Мономах під своїм керівництвом зміг зібрати під собою все до якоїсь більш-менш монолітності. Але, як наслідок, після його смерті його ж нащадки все це капітально зруйнували. Особливо постарався найменший і найущемльоніший.
Царська Московія, це вже інший порядок. То не Русь. І об'днано все було за звичними для Московії ординськими правилами, але під виглядом, ніби то правонаступниці давньої Русі. От тоді і вмикнули агітпроп, доказуючи, що московити і руськи один народ. Точніше, що московити це руськи.
Скільки було повстань проти ляхів, скажіть мені Ви. А я тоді скажу, скільки було проти московської окупації.
Вот это настоящий агитпром, так как на мапе рядом и на территории будущего Владимиро-Суздальского княжества были племена финно-угров, то автоматом получается население сего княжества не славянское - логика железо-бетонно-дубовая. А то что эти малозаселенные территории могли быть заселены славянами в ходе миграции, допустить нельзя?
:). Якої міграції? З якого переляку хтось би мігрував у болота з родючих чорноземів? Куди фіно-угри поділись? Єдині, хто мігрував, це довгорукий зі своєю дружиною, які ці народи підкорив. І ті території так довгий час і були малозаселеними.
А в будущем русские продолжили движение на восток и дошли до Аляски, а во время Киевской Руси не могли получается?
Та хто там до Алякси дійшов? Ви хоч фото народів півночі бачили? :) Народів, а не тих, хто туда пізніше, вже за пізніх царських і Радянських часів їхали працювати, або їх туди на каторгу відправляли, чи депортували. Ви взагалі в курсі якої національності були підкорителі народів Сходу Росії :), як і коли це відбувалось?
Мое мнение никакой ассимиляции почти не было, самые маленькие финские народы прекрасно дожили до 20 века. Многочисленные не заселенные территории просто заполнялись более пассионарным славянским населением - скорей всего потомками кривичей, словен, возможно северян - (будущие рязанцы), а в составе княжеских дружин и все остальные русичи выходцы из остальных союзов племен, которых как таковых уже тогда не было.
Знову ж таки, з якого переляку кривічам, словенам, сіверянам лізти кудись у болота? Власної землі не вистачало? Перенаселення було? Східні землі і були слабозаселено, бо там був ліс і болота. І зараз теж саме. Скажіть, ви поїдете у Сибір з метою займатись хліборобством? Дружини спочатку були з вихідців з Русі. А далі з їх нащадків, які вже асимілювались з місцевими ( діти були вже від місцевих жінок ).
Как можно вообще создать язык искуственно, вы вообще представляете как можно искуственно создать язык на котором разговаривают сотни тысяч - миллионы? Вот изменить название самого языка это возможно...
1) це не одного дня справа, ще за радянських часів у межах 100 км від Москви у селах розмовляли на місцевій мові, яка була схожою на російську, але нічого з якийсь з слов'янських, чи болгарською не мала ;). Почитайте те, на що я вам у попередніх повідомленнях лінки давав.
2) були різні мови - мова князівства і дружини, мова священників, молитв, і мова простолюдинів. Але це не означає, що вони якось між собою не могли порозумітись. В решті решт ці мови змішувались, утворювалась якась більш-менш універсальна. І, зрозуміло, що за основу брались мова князівства і духовенства. Десь вже у 17-му - 18-му сторіччі, коли більш-менш стала доступна письменність стали друкуватись якась література. Почала розвиватись освіта за виданими книгами. І поступово мова, на яких ця література видавалась, і стала основою сучасної російської.

Поясните как это? Где в слове "україна" зашифровано - надана богом земля ( країна )?
Є таке застаріле українське дієслово - україти. Приблизне значення - відокремити і віддати щось. Я вже разів з 3 тут надавав посилання

Разом з іменникомкрайу праслов'янській мові був також іменникукрай (*ukrajь),що означав «відрізок від шматка; відділений шматок землі; відділена частина території племені; крайня межа відділеної частини території племені».

Уже після розпаду праслов'янської етномовної спільності (можливо, в антський період) у східних слов'ян від словаукрайза допомогою того самого суфікса-ін-авиникло словоукраїна (*ukraina)із значенням «відділений шматок землі; відділена частина території племені». Коли протягом VI-VIII ст. східнослов'янські племена або союзи племен переросли у феодальні князівства, відомі в історичній літературі під назвою «літописні племена» або «племінні князівства», а згодом утворилася ранньоукраїнська держава Русь, змінилося значення і слівкраїнатаукраїна.Словокраїнавід значення «територія племені» поступово набуло значення «територія феодального князівства», а потім — «територія Русі». Відповідно до цього змінилося значення й словаукраїна:замість первісного значення «відділена частина території племені» воно стало означати «відділена частина території феодального князівства», а потім — «відділена частина території Русі».

найімовірнішим є прямий синонімічний зв'язок зі словом "князівство" - земля наділена, "відкраяна", "украяна" князеві. Вперше назва з’являється в "Київському літописі" 1187 р. (періоду посилення феодальної роздробленості Київської Русі), де літописець розповідає про смерть переяславського князя ("І плакали по ньому всі переяславці... За ним же Україна багато потужила"). З тих часів слово починає часто зустрічатись і в інших літописах, у формах "Київська Україна", "Чернігівська Україна", "Сіверська (Новгород-Сіверська) Україна" тощо.
Ну особисто в мене значення дієслова "вкраїна" чи "україна" якихось непорозумінь не викликає, бо ще моя бабуся це слово використовувала. І до речі, в народних піснях воно використовуєть. Простіше кажучи, треба бути носієм тієї мови, якою люди своїй країні назву дали, щоб розуміти. А "окраина" українською буде - "околиця". Ну за словотворенням ще могло б бути прикраїна, чи білякраїна. Але приставка "у" в українській мові не використовується у значенні "біля краю".
А щодо надана "богом", то я вже від себе додав :), щоб зрозуміліше було значення, з міркувань, що не московськими ж царами ;). Можна просто надана, без уточнення
 
Останнє редагування:

KOCTa

Dedywkо |Co100
Команда форуму
Супер Модератор
От ще стаття

Александр Палий, для УП_ Вторник, 06 февраля 2007, 13:23
...
Одна из ключевых имперских мистификаций – тезис о том, что нынешняя Россия якобы имеет какое-то отношение к истории Киевской Руси, кроме того, что отдельные ее территории когда-то были подконтрольны Киеву.

Во времена СССР упрямо замалчивался элементарный факт, что во времена Киевской Руси, Русью была исключительно территория Центральной Украины, то есть нынешних Киевской, Черниговской, Житомирской, Сумской, а также частей Винницкой, Черкасской и Полтавской областей.

С конца XII века Русью начинает называться еще и Западная Украина. Доказательств этому такое количество, что советская историография просто не знала, что с ними делать, и издавала "пересказы" летописей, а не их оригиналы.
...
Между тем, никогда в летописи не упоминаются ни "Суздальская Русь", ни "Залеская Русь", ни "Московская Русь" – все это поздние выдумки имперских идеологов. Русь всегда была одна – Киевская.

Русью не была не только Северо-Восточная окраина, но и другие подчиненные Киеву земли.
...
Итак, Смоленск – это "верхние земли" по Днепру, которые не является Русью.

Все эти данные абсолютно четко и однозначно свидетельствуют о том, что Суздаль и вся Северо-Восточная окраина Киевского государства, ни Смоленск, ни Новгород, ни во время пребывания под властью Киева, ни после сепарации, не называлась Русью.

Русь – это территория современной Центральной, а с конца ХІІ века – и Западной Украины, и никак иначе.

Этот факт для ученых – общеизвестный "секрет Полишинеля".
...
Именно тот факт, что Россия, получив свое название в лучшем случае в ХVІІІ веке, претендовала на историческое наследие Руси, созданной на семьсот лет раньше, дал основания Карлу Марксу утверждать в своей работе "Разоблачение дипломатической истории XVIII века", что "Московская история пришита к истории Руси белыми нитками".

Добавим, эта работа Карла Маркса – единственная, которая никогда не печаталась в СССР без купюр.

Украинцы никогда не признавали кражу названия "Русь". Уже в середине 18 века в Украине появляется "История русов", которая утверждает однозначно украинский характер Руси.
...
 

lion.ts

[deleted]
Довгий час не був присутнім на форумі. На сьогодні дуже мало вільного часу. Але тема не про це.

Тож все, що відбувається в росії з маніпулюванням самосвідомості (або ж просто зомбуванням) населення - ситуація досить нестандартна, як на мене, та заслуговує окремої теми на цьому форумі.

Десь близько тижня тому я заходив на російську версію вікіпедії та читав статтю про частину Київської Русі - князівство Тьмутаракань. На скільки я пам'ятаю, нижчеописаних дурниць там ще не було. Досить дивно нині бачити, як загальноприйнята назва Київська Русь (Kievan Rus' - ') перетворилося на "Дрєвнєрускоє государство" ( ).

Тож якось так.... Якщо хтось ще знайде подібні "новини" - буде цікаво почитати)...
 

DimoniЩЕ

Антижурналист
От ще стаття

Александр Палий, для УП_ Вторник, 06 февраля 2007, 13:23
Итак Русью называется только территория исключительно будущей Украины, а все остальные территории, входившие в Киевскую Русь, такие как Новгород, Смоленск, Полоцк, Владимир и прочие Русью почему то не являются. Да логично :) Однако же у Нестора перечисляется, так сказать, состав Киевской Руси: племенные союзы и города, так почему одни являются Русью, а другие нет? Загадка. А как же быть хотя бы с городом Старая Русса в России?
 

DimoniЩЕ

Антижурналист
Бесперечно. Згідно російської міфології, саме так!
Не ну я тут не о мифологии, о которой вам уши прожужжали, а о реальном обращении к людям в листовке, с называнием их определенным именем - русские, почему не обратились - украинцы?

Єдиний період, це коли Володимир Мономах під своїм керівництвом зміг зібрати під собою все до якоїсь більш-менш монолітності
А до Мономаха монолитного периода небыло: при Владимире, Ярославе?

І об'днано все було за звичними для Московії ординськими правилами, але під виглядом, ніби то правонаступниці давньої Русі. От тоді і вмикнули агітпроп, доказуючи, що московити і руськи один народ. Точніше, що московити це руськи.
Что имеется ввиду под словами "за звичними для Московії ординськими правилами"? Как то варварски отбивали православных от инородцев, наверно и не просился ни кто? :) Так что Московиты не русские и следовательно не славяне? Так кто они этот загадочный народ?:D
:). Якої міграції? З якого переляку хтось би мігрував у болота з гадючих чорноземів? Куди фіно-угри поділись? Єдині, хто мігрував, це довгорукий зі своєю дружиною, які ці народи підкорив. І ті території так довгий час і були малозаселеними.
Обычной миграции - обычной, а как в те времена ушкуйники появились на лесах и болотах на Вятке, а по том спустились на лодьях и взяли столицу Золотой Орды, когда еще "иго" было, кто их заставил в "болота" переселится?
С "гадючих" черноземов, а почему только с черноземов, в составе Киеской Руси были не только черноземы, в районе Новгорода, Полоцка, Смоленска, Ростова вроди бы не пахнет черноземами.
Ассимилировался в то время в Ростово-Суздальском княжестве пожалй один только финно-угорский народ - Мурома и то это вопрос когда он ассимилировался? Народ - Меря тоже ассимилировался столетиями, когда в XIV в. решил поселиться на Галичском озере, там жили «человеци по дубравам некрещении, нарицаемые меря».
Вот эти два финно-угорские народа жившие в междуречье Оки и Волги и есть вся ассимиляция, все остальные финно-угры, находящиеся за пределами этого междуречья, дожили до наших дней, по крайней мере до 20 века. Превращались в русских только те из финнов кто уходил со своей территории проживания, таких не так уж было и много раз все почти народы сохранились, обмен невестами также вероятно был. А в этом междуречье Волги и Оки в этой природной крепости огражденной от южных кочевников мощной водной преградой - Окой, довольно быстро плотность славянского населения стала высокой, новгородцы упоминают многочисленность "низовых" (Владимиро-Суздальских) полков, то что там были сплошь болота - миф, из тех же новгородских летописей мы знаем, что при неурожае в Новгороде, новгородцы спасались за счет хлеба поставляемого из Владимиро-Суздальского княжества с "низов", что значит там хватало не только себе но и на экспорт.
Та хто там до Алякси дійшов? Ви хоч фото народів півночі бачили? :) Народів, а не тих, хто туда пізніше, вже за пізніх царських і Радянських часів їхали працювати, або їх туди на каторгу відправляли, чи депортували. Ви взагалі в курсі якої національності були підкорителі народів Сходу Росії :), як і коли це відбувалось?
О чем это вы вообще? Что вы вообще читаете (или курите)? Что Ермак и его казаки буряты что ли были? :) Дежнев был калмыком?
 
Зверху