З темного надаю перевагу Оболонь оксамитове. Можна замінити за відсутності Чорним Першої приватної або Портером Львівським. Проте Портер, як на мене, міцнувате, так і хочеться закусити чимось (а до темного закуски не полюбляю).
Із світлого - Охтирське світле. Решта сортів Охтирського - менше подобається (вони вже з рисом ідуть). При відсутності замінюю Славутичем, Львівським, Першою приватною, рідше - Оболонню.
Чернігівське і Рогань взагалі за пиво не вважаю (поясніть мені, навіщо в пиві БАРВНИК КАРАМЕЛЬНИЙ???????).
На розлив - Порт Рояль на висоті, Полтава теж кул. В барі "Союз" непогане пиво якоїсь приватної полтавської пивоварні.
Ще подобається в Києві, станція метро Хрещатик, через дорогу бар "Шато". Варять на місці пиво під брендом Славутич срібне, золоте, платинове і якесь темне (бронзове, якщо не помиляюсь). Живе. Термін придатності в сильно охолодженому стані - 3 дні. При нагріванні до кімнатної температури пиво гине, підлягає утилізації. Справді Живильна волога...