Автокефалія Української Православної Церкви

d324co

Well-Known Member

Сьогодні о 09:57•РБК-Україна




Объединительный собор архиерейский собор, на котором будет создана поместная церковь, пройдет 15 декабря. Об этом заявил президент Петр Порошенко, передает корреспондент РБК-Украина
Об'єднавчий cобор пройде 15 грудня: чого чекати та коли вручать томос
Віталій ЧервоненкоBBC News Україна

Створення незалежної від Москви церкви підходить до фінішу. Президент Петро Порошенко оголосив, що об'єднавчий собор української помісної православної церкви відбудеться у Києві 15 грудня.

"Собор відбудеться 15 грудня 2018 року у Святій Софії, яка протягом століть була центром православного українського релігійного життя", - заявив пан Порошенко.

За його словами, патріарх Варфоломій відправив листи із запрошеннями для участі у соборі до ієрархів УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

Про цю дату проведення собору повідомляли і джерела ВВС у Константинополі.

У ньому братимуть участь єпископи з досі невизнаних українських церков: УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також усі охочі єпископи УПЦ Московського патріархату. Він має тривати один день.

Порядок денний сформує спеціальний представник Вселенського патріархату, відряджений для організації та проведння собору до Києва.

За даними ВВС, спецпосланцем буде митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс), якого називають куратором "українського питання" в Константинополі.

Це зібрання має формально створити церкву, ухвалити її статут і обрати предстоятеля. Фактично, цього дня всі прихильники незалежності об'єднаються в єдину структуру - майбутню автокефальну церкву.

Як спостерігач на соборі може бути присутнім президент Порошенко.

Головною інтригою залишається ім'я предстоятеля майбутньої церкви, яке не можуть назвати ні у київських владних кабінетах, ні у Константинополі.

У роботі також візьмуть участь екзархи Вселенського патріарха в Україні архієпископ Памфільський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон.

Собор української помісної церкви відбудеться в одному з найстаріших храмів - Софійському соборі у Києві.
 
Останнє редагування:

d324co

Well-Known Member
Середа, 5 грудня 2018, 10:26
Під час обшуків в УПЦ МП знайшли брошури з пропагандою
Під час обшуків у приміщеннях Української православної церкви Московського патріархату СБУ викрила мережу розповсюдження матеріалів, що розпалюють релігійну ворожнечу.

Про це 5 грудня прес-служба Служби безпеки.

Правоохоронці зазначають, що протягом останніх днів провели низку обшуків у окремих адміністративних приміщеннях УПЦ МП та приватних будівлях, які належать представникам цієї конфесії.

"За результатами обшуків вилучено чимало друкованої продукції, зміст якої має ознаки розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі", - повідомили у відомстві.

Зокрема, протягом двох діб правоохоронці вилучили 75 примірників брошури "УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. ПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ".
You must be registered for see images


You must be registered for see images
 

rfvgy

Ukrainian
05.12.18 12:00
Константинополь пропонує призначити предстоятелем незалежної УПЦ митрополита, а не патріарха

Українська православна церква може бути сформована за моделлю Критської, в якій предстоятелем є не патріарх, а митрополит.


Як повідомляє із посиланням на про це йдеться в статуті, запропонованому Священним синодом Вселенського патріархату, частина якого опублікувало агентство церковних новин Romfea.

"У документі також йдеться про ставропігію та отримання мірри тільки з Константинополя", - зазначає видання і публікує фотокопію сторінки з текстом грецькою мовою.

В кінці листопада цей статут був затверджений Синодом, проте директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Ростислав Павленко заявив, що рішення про статут Української церкви ухвалюватиме її Собор.


"Синод Вселенського патріархату сформулював пропозиції щодо імплементації Томосу про автокефалію в статут Церкви, які будуть розглянуті українськими архієреями", - підкреслив Павленко.

Нагадаємо, 11 жовтня за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату було оголошено рішення, в якому йшлося, що

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали в Стамбулі

Як сказав за підсумками зустрічі Порошенко, угода створює умови для того, щоб "процес надання Томосу (про автокефалію. - Ред.) було проведено абсолютно в чіткій відповідності до канонів православної церкви". Глава держави назвав цей день, 3 листопада, історичним.

Об'єднавчий собор Української церкви

 

d324co

Well-Known Member
Константинополь пропонує призначити предстоятелем незалежної УПЦ митрополита, а не патріарха
Мабуть, в нашій країні, де на одного козака 3 гетьмани, інакше й не вийде...
Бо гарант вже запропонував "перебіжчику" із РПС стать правой рукой новоизбранного главы поместной украинской церкви. Що, фактично, означає возглавити новостворену церкву, хтоб там не став патріархом - хоч немічний Філарет, хоч іноземець...
 

d324co

Well-Known Member
Статут
Статут має інкорпорувати положення Томосу і рекомендації щодо Статуту вже затверджені Вселенським патріархатом. Кажуть, що українські єпископи – учасники об’єднавчого собору – матимуть право трохи змінювати чи доповнювати положення Статуту, адже Константинополь дав саме рекомендації.

Вся інтрига зараз у тому, чи нова церква буде патріархатом на чолі з патріархом чи митрополією на чолі з митрополитом чи, можливо, її очолюватиме архієпископ.

«Згідно зі статутом, в українській церкві буде введена грецька практика управління церквою: на чолі її стоїть митрополит Київський, а не патріарх. Крім того, замість Священного Синоду вводиться так званий Річний Синод, що складається з 12 митрополитів, які змінюються щороку. Неформальним главою православної церкви в Україні буде Константинопольський патріарх, який також буде останньою інстанцією з усіх найважливіших питань нової церкви. Також Константинополь буде вирішувати і всі конфліктні питання», – деякі ЗМІ.

Вочевидь, як кажуть історики, митрополія більш властива українській традиції, адже в історії було 122 митрополитів Київських і саме митрополія була створена в Києві після Хрещення 988 року, а перші пару століть київськими митрополитами були греки, надіслані з Константинополя.
 

d324co

Well-Known Member
Про відмову Філарета балотуватися на посаду предстоятеля Єдиної помісної церкви повідомив прес-секретар спікера Верховної Ради, релігієзнавець Андрій Ковальов, передає

Також він додав, що обраний на Соборі предстоятель, скоріш за все, буде не відомим для широкого загалу. Проте майбутній очільник буде авторитетним у середовищі єпископату.

Читайте:

– На мою думку, це все-таки буде людина із середовища Київського патріархату, тому що єпископів КП буде більшість, – зазначив Ковальов.

За його словами, Філарет відмовився балотуватися на посаду предстоятеля через вік, адже патріарху наступного року виповниться 90 років.
 

rfvgy

Ukrainian
06.12.18 17:25
УПЦ КП проведе власний архієрейський собор напередодні Об'єднавчого собору

На ньому, зокрема, розглянуть регламентні питання майбутнього Об'єднавчого собору.


Засідання Архієрейського собору УПЦ Київського патріархату відбудеться в Києві 13 грудня, напередодні проведення Об'єднавчого собору. Про це йдеться який відбувся сьогодні в Києві, передає

"Напередодні проведення Об'єднавчого собору, який скликається на 15 грудня 2018 р., Священний синод скликає засідання Архієрейського собору УПЦ Київського патріархату, який відбудеться в м. Києві 13 грудня", - йдеться в повідомленні.

На соборі УПЦ КП, який відбудеться 13 грудня, мають провести "підготовчу роботу" до самого Об'єднавчого собору і "ухвалити щодо нього рішення".

Також на зборах духовенства Київського патріархату розглядатимуться питання регламенту "Софійського" собору: серед іншого, пропонується надати право голосу тільки українським ієрархам-членам собору.

Також читайте:

Завданням же Об'єднавчого собору є затвердження рішення про церковну єдність православних в Україні, обрати Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені отримає Томос про автокефалію УПЦ.

В УПЦ КП заявили, що готові тимчасово відкласти прохання про визнання майбутньої помісної української церкви патріархатом. На синоді зазначили, що як і раніше вважають "абсолютно справедливим, історично обґрунтованим і пастирськи виправданим" саме статус патріархії.

"Однак, з огляду на всі обставини, наша Церква готова, якщо це буде потрібно, на деякий час відкласти прохання про визнання свого достоїнства Патріархату, зберігаючи це найменування у власних межах і для внутрішнього користування", - йдеться в рішеннях синоду.

Свою претензію на статус патріархії для майбутньої церкви в УПЦ КП обґрунтовують тим, що "вона має одне з найбільших серед інших Православних Церков число вірних, духовенства і архієреїв, має коріння своєї історії в проповіді святого апостола Андрія Первозванного, а в зовнішніх умовах та внутрішніх якостях свого буття нічим не поступається Болгарському, Грузинському, Російському, Румунському, Сербському патріархатам".

 

d324co

Well-Known Member
07.12.18 19:12
УПЦ МП официально отказалась участвовать в объединительном соборе
Предстоятель Украинской православной церкви Московского патриархата Онуфрий отказался благословить духовенство УПЦ МП на участие в Объединительном соборе.

Как передает об этом сообщает

"Запланированный "объединительный собор" считается незаконным собранием, поскольку в нем примут участие представители раскольнических группировок", - отметили в Синоде.

По мнению иерархов Московского патриархата, патриарх Варфоломей не имеет права вызывать на такие собрания архиереев Украинской Православной Церкви.
 

rfvgy

Ukrainian
Предстоятель Украинской православной церкви Московского патриархата Онуфрий отказался благословить духовенство УПЦ МП на участие в Объединительном соборе.
Баба з воза , кобилі легше .
Обійдуться без Бєрєзовскава-Онухрія . :angel:
Воно ж дурне ... якби МПешні попи брали участь у виборах предстоятеля автокефальної церкви , то обрали когось зі свого кодла , а так у них свій кацапський лунапарк з блекджеком та повіями :devil: :wait:
 
Зверху