Українські імена та прізвища

Merime

New Member
Ответ: Українські імена та прізвища

А взагалі, коли я заходив у цю тему, то думав, що тут буде мова про власне українські імена та звідки походять і що означають наші прізвища. Оце б мені було цікаво. А мусолити мовно-політичну полову - нецікаво.
Напр., передивляюсь матеріали з Роменського повіту Сумської області я зустрів у кількох дівчат незвичне ім'я Окрасина. Мені содобалось, напевне, від слова краса, окраса. А ще дуже цікава історія імен та прізвищ. Але ж тут немає політики:)

Ravenne

Гуманістична радикалка
Модератор
Відповідь: Ответ: Українські імена та прізвища

А взагалі, коли я заходив у цю тему, то думав, що тут буде мова про власне українські імена та звідки походять і що означають наші прізвища.
Може не зовсім про імена людей, але про Україну :)
Нещодавно в Богдана Жолдака прочитала:
Тому ще й досі наші дослідники фольклору сперечаються, яке дерево в нас є символом древа життя - верба чи вишня? Верба, вірогідніше, бо своєю юною здатністю швидко рости дає притулок закоханим.
Може, тому верба-іва й дала назву нашій країні - колись вона називалась Івлією. А найпопулярніше ім'я в нас відтоді - Іван
Ніколи не зустрічала такої версії. Інтернет теж нічого не підказав. Та й тлумачення імені Іван іде не від іви.
Письменницька вигадка чи може хтось щось чув?

Merime

New Member

Версія Жолдака має право на існування лише як поетична. Жодного стосунку до ономатології (частини мовознавства, яка вивчає власні імена) не має. Іван, а загальноприйнятою думкою походить від давньоєврейського Іоханан, від якого з'явились Йоган, Йохан, Джон та ін. В Україні-Русі поширилось після прийняття християнства і замінило наші давні імена, в осноі яких лежали зрозумілі нам слова.
А щодо Івлії - то жодне з джерел не наводить такої назви на терені сучасної України. Та й іва у нас називається вербою. Тоді вже варто обстоювати думку ,що Україна колись була Вербілією, а якщо комусь вишня більше подобається, то Вишневією:)
Такі версії ,якщо відразу не обумовлювати їх природу
художнього вимислу ,а видавати за чисту монету ,дають прекрасний привід для зубоскальства нашим недругам.

Бус

Асгардец
Ответ: Українськи імена та призвіща

К стати на счет имен:
вы знали что рус. Евгений в укр. может переводится по разному: Євген та Євгеній, при этом отчества тоже будут разнится Євгенович та Євгенійович. И при переводе Євген та Євгеній разные имена получаются, и кровь попить могут токо так, так со мной было.
Українське ім`я Ївга - ще один варіант імені Евгенія.

united

lifelong United supporter

не так давно вичитав, що рос. Николай має два варіанти в укр.: Микола та Миколай. Відповідно і по-батькові теж різні: Миколович і Миколайович.

а стосовно транскрибування імен та прізвищ не бачу жодної проблеми. Коли я пару років тому оформлював свій загран, у мене спеціально запитали, яким я хочу бачити своє ім'я/прізвище в перекладі. Я вказав той варіант, до якого звик (він до речі трохи відрізнявся від стандарту транслітерації) - мене так і записали. У цій же справі головне, які дані до електронної мережі потрапили, щоб не було відмінностей у написанні.

А взагалі тенденція до буквальної передачі звучання імені все більше поширюється, і не тільки в Україні. У ХІХ столітті росіяни писали Невтон та Шакеспеаре (дійсно так і було!:)), потім все-таки почали орієнтуватися на звучання. Зараз все частіше чую, що Фрейда називають Фройдом - і це, як на мене, правильно.:) Ім'я - це завжди якась культурно-історична реалія, тому інформація про національну приналежність повинна зберігатися при перекладі. (це я як перекладач кажу :))

Kramar

Іван Богун

варіант по-батькові "Миколович" чую вперше. Ви впевнені в тому, що він існує?
З приводу Фройда: абсолютно згоден. Сюди ще треба додати Шрьодінгера (а не Шредінгера) та Гайзенберга замість Гейзенберга

united

lifelong United supporter

щодо "Миколовича" не полінувався згадати, де саме я знайшов цей варіант: Український правопис/НАН України - 2004. - с.26

Розділ "Правопис суфіксів". Пункт 10. "...Від таких імен, як Григорій, Ілля, Кузьма, Лука, Микола, Сава, Хома, Яків, відповідні імена по батькові будуть: Григорович, Ілліч, Кузьмич (і Кузьмович), Лукич, Миколайович (і Миколович), Савич, Хомич, Якович"

так що я абсолютно впевнений :) до речі спробуйте ввести в гуглі "Миколович" - пошукач знаходить такі по батькові)

Kramar

Іван Богун

ось, що мені Гугл видав:
1. Казис Миколович Василяускас
2. Пикаускас Освальдас Миколович
3. Вишомирскис Романас Миколович
4. Антонович Омелян Миколович
5. Доминас Римантса Миколович
6. Юревичус Альгирдас Миколович
7. Альгимантус-Ионас Миколович
8. Войтенко Володимир Миколович
9. Рожило Андрій Миколович
10. Кузминскис Йонас Миколович

Як бачите, більшість Миколовичів - "українці" :))))

Зверху