Відповідь: Кто продаёт Украину
Це просто чутки. Посилання дати, нажаль, не можу.
Але на користь цього свідчить те, що прибутковість підприємств падає, ціни на сировину зростають, про енергозбереження взагалі складно говорити. Після минулорічної аварії на шахті ім. Засядька уряд взявся до перевірки всіх шахт, думаю що ситуація з технікою безпеки жахлива, а вкладати гроші в модернізацію невигідно. Укрзалізниця збирається підвищити ціну на вантажні перевезення, якщо врахувати, що, за деякими розрахунками, вартість вантажних перевезень меньше за російську в 2,3 рази, то підвищення буде великім. Крім того, озвучені плани відмінити преференції металургам.
Деякі українські олігархи вже купують копальні в Австралії.
На світовому ринку теж не все добре, скоріш за все, відбувається рецесія, тому обсяги споживання металу впадуть, знизяться закупівельні ціни на нього. Я думаю, що це позначиться на прибутковості заводів.
В цілому, те, як поводяться з підприємствами наші олігархи, нагадує кочівників - поки є прибуток, підприємство експлуатують, не вкладаючи нічого в модернізацію. А потім - "викидають на смітник", разом з тими людьми, що там працюють.
Яскравою ілюстрацією цього є ситуация з західноукраїнськими нафтопереробними заводами ("Галичина" та "Нафтохімік Прикарпаття").
Поки вони працювали, приносили хоч якійсь прибуток, їх експлатували.
Як тільки постала проблема їх модернізації (для того, щоб паливо відповідало українським стандартам якості), їх закрили. Поки що - на реконструкцію, але скоріш за все, назавжди, враховуючи, що для одного з цих підприємств підшукують покупця.
Найбільший цинізм ситуації - в тому, що два роки ці заводи отримували дозвіл працювати, за умови, що буде проводитися модернізація виробництва. І зараз теж власники намагаються зіграти на тому, що закриття заводів призведе до соціальної напруги, для того, щоб отримати дозвіл працювати далі.