Врешті-решт кордон власної держави для українців не закрили, але 27 березня десятки тисяч українських робітників у Польщі залишали заводи, ферми та будівельні майданчики, на яких працювали і вишукувалися у величезні черги на прикордонних пунктах пропуску, намагаючись потрапити додому.
Пізніше посол України в Польщі Андрій Дещиця в ефірі
You must be registered for see links
заявив, що з 13 березня і до початку квітня Польщу залишили 150 тисяч українців.
Українські трудові мігранти кажуть, що головною проблемою тоді був брак інформації про те, які саме рішення ухвалюватиме як українська, так і польська влада, і чи не виявиться, що вони опиняться у становищі заблокованих у чужій країні порушників закону, та ще й безробітних.
Серед українців у Польщі ширилися панічні чутки, розповідає Сергій, який працює на будівництві у Варшаві. Хтось казав, що от-от Україна закриє свої кордони мало не назавжди, і хто не встигне до неї виїхати, отримає великий штраф за порушення міграційного режиму з Польщею.
Хтось розповідав, що "десь прочитав", що підприємства, які наймають українців, не зможуть розраховувати на урядову антикризову допомогу, і тому всіх українців зараз позвільняють і назад не візьмуть. Зрештою, всі ці чутки виявилися неправдивими, але тоді про це ніхто не знав і рушив до кордону, аби всякою ціною повернутися до України.
You must be registered for see images
Копирайт изображения GETTY IMAGESImage caption
Українці біля КПП Корчова на польському кордоні 28 березня - вже на наступний день після дати, яку президент Зеленський назвав остаточною для повернення додому
Сергій на панічні настрої не піддався: він працював на легальній роботі, на його плечах "висіли" дружина й дитина, тож їхати на батьківщину, де прем'єр Шмигаль обіцяв аж шість тисяч гривень місячної зарплати, не рвався.
"Скажу так: у кого тут було легальне працевлаштування на будівництві, в логістиці, у інших сферах, які продовжують працювати, у кого було, де жити, нікуди не поїхали. Так, у когось зменшилась зарплата. Когось навіть звільнили, але він принишк, і жде, коли бізнеси почнуть відкриватися наново", - каже будівельник.
Додає: його колеги з роботи розповідають, що Україна нібито не випускає заробітчан зі своєї території, і сміються, добре, мовляв, зробили, що не поїхали на Великдень додому.
Насправді офіційно заборон на виїзд українців немає, проте через відсутність регулярних автобусів та авіарейсів, "блокаду" чартерів, вартість та тривалість таких подорожей суттєво зросла, тож для колег Сергія дійсно є привід радіти.
"Дуже важко вижити. Якщо відкриють кордони, поїдемо"
Мешканка села Зоря на Рівненщині Ліда повернулася з роботи в Польщі до України ще до цієї панічної хвилі, у січні. На батьківщині вона має велику родину, дітей та онуків, але з хорошою роботою так не пощастило.
"Я на даний час в Україні праці не маю. Живу тим, що працюю в Польщі і на даний час не можу виїхати, бо не знаю, як складеться ситуація", - каже вона у розмові BBC News Україна.
Вперше Ліда поїхала працювати до Польщі, використавши біометричний паспорт, а вже потім отримувала робочі візи.
"Я і моя колежанка, ми пропрацювали півтора року на одному місці. Курячий завод - важко, але то є моє. Все життя працювала і на м'ясокомбінаті, і в ковбасні, не було складнощів, знаю цю роботу", - розповідає вона.
За словами Ліди, перша робота у Польщі була важкою, попри її досвід.
"Трошки гнітили морально, там було - роби-роби бігом, але ми і там подружилися і відношення до нас покращилося. Але поки не побачать, що ти можеш працювати, що всі норми робиш, то гнітять", - згадує вона.
Ліда каже, що іншою роботою - вже на заводі в Любліні, де українським робітникам дають безкоштовне житло у кімнатах хостелу, вона була повністю задоволена. За цю роботу отримувала 13-14 злотих на годину (85-90 грн. -
Ред.).
На її думку, в Україні люди часто не розуміють, як важко працювати на таких підприємствах у Польщі.
"Той, хто там не був, не уявляє, як там тяжко, далеко від батьківщини та сім'ї. Люди думають, що ми там гроші лопатою гребемо і нічого не робимо. Я кажу таким - поїдьте і спробуйте", - каже вона.
Копирайт изображения УНІАНImage caption
Станом на 13 квітня, за даними Державної служби статистики, в Україні було 387 тис. зареєстрованих безробітних, за місяць карантину їх кількість зросла на понад 71 тисячу
"Буває таке, що приїжджають туди, мови не знають, не витримують, плачуть і їдуть. Ми таким старалися помогти, коли бачили, що в них депресняк, і морально, і підтримували, і просили за них", - розповідає жінка.
Зараз Ліда чекає на відкриття кордонів, аби знову поїхати на роботу в Польщу.
"Їхати є бажання тільки тому, що ми тут сидимо без роботи. Дуже важко вижити. Якщо відкриють кордони, звичайно поїдемо. Не знаю ще куди, дуже багато вакансій, але готова їхати", - каже жінка.
А от переїжджати до Польщі назавжди Ліда не планує.
"Назавжди можна поїхати тоді, коли в тебе є в кишені якась копійка. Але в мене тут сім'я, діти, внуки. Вони мають непогану роботу, хату, квартиру. Наїздами тільки до Польщі можу їздити", - пояснює вона.
За словами жінки, чимало її односельців працює за кордоном, і Польща - навіть не перший працедавець, чимало мешканців їздять на роботу в Італію, Німеччину, Чехію, Фінляндію.
Ліда вважає, що для того, щоб українські трудові мігранти мали можливість працювати в Україні, уряд має допомагати малому бізнесу та створювати нові робочі місця.
У березні українці масово поверталися з країн ЄС. Частина з тих, хто повернувся, втратила там роботу
"Малих підприємців не треба топтати в бруд, щоб вони могли наймати хоч на пару робочих місць з гідною оплатою", - каже жінка.
"Щоб я тут в Україні мала хоча б 12-15 тисяч, мені було б того достатньо, я б і не їхала. В нас в Україні одиниці підприємців, які платять гідну зарплату, і дуже мало таких заводів. Не знайдемо такої зарплати, щоб було нормально прожити, тільки на плаву триматися", - пояснює вона.
"Польська влада докладає зусиль, аби українці залишалися назавжди"
Польські підприємства вже відчувають нестачу робітників з України через їхній масовий виїзд у березні та труднощі з в'їздом до країни, каже Євген Кириченко.
Він є власником компанії Gremi Personal, яка займається лізингом робітників для польських підприємств - наймає їх в Україні або Польщі, оформлює документи для працевлаштування, зокрема, сезонних та проєктних працівників, гарантує вчасні виплати зарплати та нову роботу у випадку завершення контрактів.
"Для трудових мігрантів наша компанія є гарантом, що вони отримають зароблені гроші у повному обсязі і вчасно, навіть якщо підприємство з нами розрахується невчасно. Для цього у нас є резервні фонди і овердрафт. А коли на підприємствах закриваються певні вакансії, люди не лишаються без роботи. У нас багато контрактів з сотнями підприємств у різних сферах", - пояснює пан Кириченко.
Польща лишається головним напрямком для української трудової міграції
За його словами, завдяки інформаційній роботі з працівниками, які користуються послугами компанії, вдалося уникнути їхнього масового виїзду за кордон.
"В нашій компанії додому повернулися лише 4% працівників, адже ми постійно інформуємо їх про те, що насправді відбувається з документами, з перетином кордону", - розповідає підприємець.
За його словами, останні події ускладнили пошук робітників на підприємства, а польські фермери взагалі б'ють на сполох.
"Польща - великий виробник і експортер полуниці, садової суниці, лохини, малини та яблук в Європі. Фермери вже звернулися до польської та української влади із проханням полегшити заїзд працівників на сезоні роботи. Пропонують прирівняти їх до критичних професій у пандемію", - пояснює Євген Кириченко.
Наразі він оцінює нестачу робочих рук на польських полях у тисячі працівників. Але вже у червні ця цифра може сягнути десятків тисяч - переконати поляків піти на таку роботу, навіть тих, хто став безробітним під час карантину, надзвичайно важко.
Без українських трудових мігрантів зібрати врожай полуниці в Польщі буде важко
"На брак робочої сили скаржаться і виробничі підприємства. Під час карантину наростили оберти сфера логістики, виробництво і торгівля харчовими товарами, доставка, і зараз в ці галузі потрібні працівники", - додає Євген Кириченко.
Він підтверджує, що чимало українців, які поїхали у березні, тепер мріють повернутися до країни. На початку квітня Gremi Personal відкрила безкоштовну гарячу лінію для допомоги українським трудовим мігрантам. На неї постійно телефонують з питаннями про те, як повернутися в умовах закриття польських консульств в Україні.