Олімпійці вимагають перерозподілити медалі росіян на Іграх-2012 через "допінговий" скандал
You must be registered for see images
You must be registered for see images
You must be registered for see links
Американська бігунка
Алісія Монтаньє заявила, що хотіла б отримати медаль Олімпійських ігор-2012 через звинувачення WADA проти росіянок
Марії Савінової і
Катерини Поістогової, передає агентство
.
У понеділок, 9 листопада, комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA)
довічно відсторонити п'ятьох російських спортсменів за порушення антидопінгових правил перед Олімпійськими іграми в Лондоні в 2012 році, які були приховані Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAAF) і Російським антидопінговим агентством (РУСАДА). З-поміж них Савінова та Поістогова, які посіли перше і третє місце в бігу на 800 метрів на Іграх в Лондоні відповідно.
Монтаньє у фінальному забігу фінішувала п'ятою і тепер може отримати бронзу у разі анулювання результатів російських спортсменок.
"Насправді неймовірно боляче думати про той момент, про ту поразку. Я не можу повернути його. Звичайно, я хочу отримати те, що по праву належить мені. У той же час це неймовірно сумна подія", - цитує Монтаньє Washington Post.
Австралійський ходок
Джаред Таллент знову заявив, що розраховує домогтися позбавлення росіянина
Сергія Кірдяпкіна золотої медалі Олімпіади в Лондоні в ходьбі на 50 кілометрів після публікації доповіді незалежної комісії WADA. Таллент у Лондоні став другим.
"Твердження WADA абсолютно приголомшливі. Це означає, що людина, яка перемогла мене в Лондоні, Сергій Кірдяпкін, ймовірно, повинен був бути дискваліфікований ще в 2011 році, але IAAF зуміла зробити так, що його дискваліфікація настала після Олімпіади", - цитує Таллент агентство Reuters.
Раніше Російське антидопінгове агентство (РУСАДА) дискваліфікувало Кірдяпкіна на три роки і два місяці з 15 жовтня 2012 року, але зберегло за ним титул чемпіона Олімпіади-2012.
9 листопада в Женеві відбулася прес-конференція WADA, на якій незалежна комісія звинуватила Росію в численних порушеннях антидопінгових правил і рекомендувала IAAF відсторонити російських легкоатлетів від участі у змаганнях під її егідою, у тому числі в Олімпіаді-2016.
У WADA вважають, що міністр спорту РФ
Віталій Мутко був обізнаний про численні маніпуляції з допінг-пробами, а системне застосування допінгу в країні покривала ФСБ. Сам Мутко ці підозри відкинув і заявив, що проблеми з допінгом є не тільки у РФ та що ізоляцією країни нічого не вирішити. IAAF згодом дала ВФЛА тиждень на те, щоб відповісти на звинувачення WADA.